Audierea lui Cîțu. USR: Vedem un blat cu PSD. Când veți face blat pentru cetățeni pentru autostrăzi?

Laurentiu Gheorghe | 17.02.2020

Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului îl audiază luni pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Audierea se desfășoară fără surprize, cu atacuri din partea parlamentarilor PSD dar și USR

Pe aceeași temă

Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului îl audiază luni pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, propus pentru un nou mandat. Votul în Plen ar urma să aibă loc pe 24 februarie, acolo unde premierul Ludovic Orban mizează pe respingerea cabinetului propus.

Președintele Comisiei de buget-finanțe, senatorul PSD Cătălin Zamfir a spus la începutul audierii că aceasta este o ședință de neînvestire și nu una de învestire, așa că parlamentarii nu sunt interesați de ceea ce are de gând să facă ministrul de Finanțe ci doar să explice de ce îndatorează țara la dobânzi înrobitoare, de ce este deficitul peste 3% din PIB, etc.

Florin Cîțu a cerut ca audierea să aibă loc în mod civilizat, ceea ce nu s-a prea întâmplat, fiind lansate acuzații de ambele părți privind situația finanțelor publice.

Cîțu a spus că în programul de guvernare care a fost adoptat în Parlament au fost câteva lucruri pe care deja le-a făcut, menționând OUG 114 care „a fost ucisă”, eliminarea split-TVA, eliminarea supraimpozitării muncii part-time și eliminarea supraccizei la carburanți.

USR, prin vocea deputatei Cosette Chichirău i-a reproșat lui florin Cîțu că PNL a făcut un blat cu PSD pentru alegerile anticipate contra alegerile primarilor într-un singur tur și că menține măsurile populiste ale social-democratilor din motive pur electorale:

Data trecută nu prea am primit răspunsuri. Implementați aceeași tactică ca și PSD, vă e teamă de alegeri. Suntem într-o criză politică pentru că nu ați vrut locale în două tururi. Vedem un blat politic cu PSD. Când veți face un blat pentru cetățeni, pentru autostrăzi, spitale, digitalizarea administrației?” a întrebat Chichirău.

Ministrul Finanțelor s-a apărat spunând că este nedrept să fie acuzat de blat sau reavoință: „Obiectivul nostru politic îl reprezintă alegerile anticipate și locale în două tururi. Acest guvern a picat pentru că și-a asumat răspunderea pentru două tururi. Mergem pe varianta doi, alegeri anticipate. E nedrept să spuneți că amendamentele nu au fost aprobate, chiar am aprobat amendamente, am lucrat îndeaproape cu dl Năsui”.

Întrebări și răspunsuri:

Claudiu Năsui (USR): Există acordul Comisiei Europene pentru ajutorul de salvare pentru Tarom?

Florin Cîțu: Avem avizul Consiliului Concurenței. Așteptăm avizul Comisiei Europene, nu îl avem încă.

Claudiu Năsui (USR): E trist că prima creștere a deficitului peste 3% a fost realizată de un guvern care își spune liberal. Măcar PSD era creativ în ce privește bugetul. Ce punct de vedere ați dat pentru proiectul de lege pivind debirocratizarea?

Florin Cîțu: Cred că a fost un aviz cu rezerve.

Claudiu Năsui (USR): Am fost un admirator al dvs. Odată ce ați devenit ministru, nu ați mai făcut lucruri promise. Cel mai grav e această creștere a deficitului. Știu că e moartea pasiunii să vorbești despre deficit, dar el va avea un impact major asupra României. De ce ați făcut această creștere suplimentară de cheltuieli în 2020?

Florin Cîțu: Aprecierea e reciprocă. Eu sunt primul frustrat că nu putem face un program cu adevărat liberal. Am ales un ritm gradual de reducere a deficitului pentru a trece de la o politică fiscală prociclică la una anticiclică. E un plan credibil. Referitor la cheltuieli, nu e nimic suplimentar, e legislația în vigoare. Ce am putut am oprit: am înghețat indemnizațiile, veniturile demnitarilor, dar Parlamentul ne subminează.

Claudiu Năsui (USR): De ce ați plătit anticipat rachetele cumpărate de Ministerul Apărării și ați plătit datoria către frații Micula?

Florin Cîțu: Frații Micula au pus poprire pe conturile Romatsa, s-ar fi putut bloca traficul aerian al statului român. Referitor la rachete: îneleg că PSD lucrează cu partea care vrea să submineze parteneriatul României cu SUA.

Dan Vâlceanu (PNL): Ce a plătit anul trecut Ministerul Finanțelor după rectificare de a ajuns deficitul la 4,6 din PIB?

Florin Cîțu: Nu erau asigurate fondurile pentru pensii, salarii, alocații pentru copii, indemnizații de handicap.

Marius Budăi (PSD): De ce pe site-ul Ministerului Finanțelor nu sunt afișate numele firmelor cărora le-a fost rambursat TVA? Care e lista cu primăriilor cărora le-au fost achitate facturile pentru programul PNDL? Spuneți cu subiect și predicat dacă de la 1 septembrie veți mări punctul de pensie?

Florin Cîțu:

  • Lista cu firme nu a fost publicată niciodată. Plata se face automat pe baza unui algoritm. Controlul se face la toate.

  • PNDL: vă rog să vă adresați Ministerului Dezvoltării

  • Pensii. Ministerul Finanțelor se ocupă cu alocarea bugetului și respectarea legislației în vigoare. Aplicarea Legii pensiilor ține de Ministerul Muncii, banii sunt în buget conform Legii pensiilor. Dar trebuie să înțelegem de ce nu ați prevăzut creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, eu am prevăzut banii în buget. Să le explicați românilor de ce nu au crescut de la 1 ianuarie pensiile.

Întrebat în mod repetat despre creșterea pensiilor de Marius Budăi, care i-a cerut să răspundă cu Da sau Nu la întrebarea dacă pensiile cresc de la 1 septembrie, Florin Cîțu a repetat răspunsul: ”Banii sunt prevăzuți în buget, aplicarea Legii pensiilor ține de Ministerul Muncii”.

Cosette Chichirău (USR): Data trecută nu prea am primit răspunsuri. Implementați aceeași tactică ca și PSD, vă e teamă de alegeri. Suntem într-o criză politică pentru că nu ați vrut locale în două tururi. Vedem un blat politic cu PSD. Când veți face un blat pentru cetățeni, pentru digitalizarea administrației?

Florin Cîțu: Obiectivul nostru politic îl reprezintă alegerile anticipate și locale în două tururi. Acest guvern a picat pentru că și-a asumat răspunderea pentru două tururi. Mergem pe varianta doi, alegeri anticipate. E nedrept să spuneți că amendamentele nu au fost aprobate, chiar am aprobat amendamente, am lucrat îndeaproape cu dl Năsui

Întrebare: Se intenționează iertarea băncilor (de locuințe) de acea datorie?

Florin Câțu: Acolo este o problemă cu persoanele fizice, băncile se vor îndrepta împotriva lor

Cătălin Zamfir (PSD): Suntem în procedura de neînvestitură a guvernului, deci întrebările sunt inutile. Să ne spună dl ministru ce a făcut în cele trei luni cât a stat la Ministerul de Finanțe. Dincolo de aroganța sa, e obligat să vină la orice audiere în comisiile parlamentare. De ce v-ați împrumutat atât de scump pe 30 de ani? Domnu Cîțu, de ce nu recuperați de la BCR Banca pentru Locuințe 300 de milioane de lei, conform deciziei definitive a instanței?

Florin Câțu:

  • Decizia se aplică băncilor, nu Ministerului Finanțelor. Când o să trebuiască să fie implicat ANAF, o să vedem.

  • Legat de împrumuturile Greciei: are surplus din 2016, de aceea se împrumută mai ieftin, România are deficit de trei ani. Ne împrumutăm pe 30 de ani pentru că e mai ieftin

  • Am început o investigație ca să vedem de ce companiile de stat nu au plătit dividende anul trecut

Prezentarea lui Florin Cîțu:

  • Florin Cîțu începe audierea cu un apel la președintele de ședință să prevină ”derapajele” verbale care au avut loc la audierea trecută.

  • Cîțu trece rapid în revistă măsurile fiscale luate de guvernul Orban 1, rectificarea bugetară din 2019 și datele macroeconomice

  • Când am preluat guvernarea în 2019, veniturile erau mai mici față programul estimat cu 18 miliarde de lei.

  • Președintele de ședință îl oprește și-i cere să termine rapid bilanțul și să treacă la programul de guvernare. Cîțu spune că țintele din 2020 sunt legate de execuția din 2019

  • Prioritățile pentru 2020: Informatizarea și reformarea ANAF

  • Pe ce duc împrumuturile făcute de Ministerul Finanțelor: se plătesc lunar de la buget salarii de peste 9 miliarde de lei, medicamente 4 mld lei, cheltuieli de capital 2 mld lei, pensii și ajutoare 10 mld lei

  • Noi ne împrumutăm mai ieftin decât piața. Alegația că ne împrumutăm mai scump nu are sens

  • Vom face o strategie pentru instituțiile bancare la care statul este acționar. Aceste instituții nu sunt cele mai profitabile din piață, noi vrem să le facem profitabile și să aducă dividende la bugetul de stat

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22