CCR a dat undă verde legii vânzării terenurilor agricole care îi avantajează pe latifundiarii PSD

Laurentiu Gheorghe | 14.07.2020

Legea adoptată de Parlament si trecută de filtrul CCR impune dreptul de preemțiune la cumpărare pentru rudele vânzatorului, apoi al vecinilor sau arendașii care lucrează pe terenul respectiv.

Pe aceeași temă

Curtea Constituțională a luat în discuție obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, obiecție formulată de deputați aparținând Grupurilor parlamentar ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului este constituţională în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.”, arată Curtea Constituțională.

Lege cu dedicație

PNL și USR au atacat legea privind cumpărarea de terenuri agricole pentru că este „o lege cu dedicație pentru baronii PSD”.

„PNL a depus astăzi sesizări la Curtea Constituţională, împreună cu colegii de la USR, pe proiectul de lege privind vânzarea şi cumpărarea de terenuri agricole. Poziţia PNL este că această lege este o lege cu dedicaţie specială pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de Sud a României. Adevărul este că PSD vrea să vândă activele performante ale statului la bucată. Şi organele care se ocupă de cercetare penală să stea cu ochii în următoarea perioadă pe Horticola Bucureşti”, declara liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, imediat după votul în Parlament.

Proiectul adoptat în Parlament prevede o serie de restricții pentru cumpărarea terenurilor agricole. Astfel, primii care vor putea cumpăra un teren agricol scos la vânzare sunt chiar rudele vânzatorului, dar dacă nu vor acestea, atunci cei care au terenuri învecinate cu terenul scos la vânzare sau arendașii care lucrează pe terenul respectiv.

„Scopul acestei legi este de a opri specula cu terenuri agricole și, bineînțeles, de a opri tranzacționarea terenurilor către străini. În România se discută de câțiva ani, România și-a vândut terenurile către străini. Eu nu înțeleg cum PNL poate să conteste această lege la CCR”, a spus la Digi24 Alexandru Stănescu, deputat PSD de Olt și președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și fratele lui Paul Stănescu, ambii cu afaceri în agricultură.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22