Pe aceeași temă
Potrivit procurorului Alina Boboc, în data de 8 iunie, la Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar penal în care se efectuează „cercetări in rem, cu privire la fapta de a promova în public cultul persoanelor vinovate de sâvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității, de crime de război, precum și fapta de a promova în public idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, potrivit Vremea Nouă.
Alexandru Muraru a anunțat vineri, 4 iunie, că a sesizat procurorul general și ministrul de Interne, după ce o biserică din Vaslui l-a elogiat pe mareșalul Ion Antonescu. Muraru spune că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă.
"Considerăm că întreaga acțiune, desfășurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislația în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membrii ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populației evreiești.
Atrag atenția că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă", afirmă Muraru.
El spune că a sesizat ministrul de Interne și procurorul general, dar și prefectul județului.
„Deși este cunoscut faptul că Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui ar fi o „ctitorie” a mareșalului Ion Antonescu, este obligatoriu să abandonăm definitiv paradigma comemorării criminalilor de război sau a legionarilor care au rămas în istorie pentru sângeroasele masacre și pogromuri și să procedăm, în schimb, la comemorarea victimelor acestora.
Încercarea de reabilitare a unuia dintre cei mai mari criminali din istoria României nu trebuie tratată cu superficialitate sau ignorată. Aceasta este o acțiune incalificabilă și incompatibilă cu eforturile pe care le-a făcut România în ultimii 20 de ani în materia protejării victimelor Holocaustului, a prevenirii și combaterii negării Holocaustului sau a încercărilor de reabilitare a criminalilor de război", adaugă Muraru.
După arestarea sa, la 23 august 1944, mareșalul Ion Antonescu a fost predat inițial comuniștilor, apoi de către aceștia rușilor. A fost deținut timp de aproape doi ani în URSS, mai întâi într-o vilă de stat sau casă de vânătoare în împrejurimile Moscovei, la Galițin, apoi în închisoarea Lubianka din Moscova, sediul securității sovietice, după care a fost readus în țară pentru a fi judecat. Condamnat la moarte la 17 mai 1946 de Tribunalul Poporului din București, a fost executat prin împușcare la Jilava la 1 iunie 1946, alături de Mihai Antonescu, fost ministru de externe și vicepreședinte al consiliului de miniștri, generalul de jandarmi degradat Constantin Z. Vasiliu, fost comandant al Jandarmeriei și subsecretar de stat la Ministerul de Interne (3 ianuarie 1942 – 23 august 1944) și Gheorghe Alexianu, fost guvernator al Transnistriei.
Tribunalul Poporului din București a pronunțat 13 sentințe de condamnare la moarte, dintre care trei condamnați au fost grațiați cu comutarea pedepsei în închisoare pe viață și șase condamnați în contumacie, care nu și-au mai executat pedeapsa.
Comentarii 12
Merlusca Bianca - 07-03-2021
Cu cit citesc mai mult despre Maresalul Antonescu cu atit imi dau seama ca a murit tradat de ai lui care de frica rusilor au recurs la aceasta nebunie. Mi se pare ca a fost un mare patriot, il inteleg, ii respect onoarea si mi e rusine cu tradatorii romani care atit au putut sa faca cu viata unui om ce a incercar sa salveze in felul lui Romania de tavalugul bolsevic...de care insa n am scapat...nici azi.
RăspundeLiviu Mocanu - 06-23-2021
Andreas Berger : Omenirea , si in particular , poporul german s-a acoperit de rusine pentru ceea ce a facut cu civilii, oameni absolut nevinovati, popor evreu. In particular, chiar a fost o mutare extraordinar de gresita a nazistilor in primul rand. E greu totusi sa il consideri pe Antonescu Ioan ca un om stramb, daca ii citesti toate opiniile legate de tara si momentul istoric. A facut greseli, dar nu a fost un om stramb. Si repet, nu stiu cat a fost judecata legala, si cat a fost politica. Va rog, inca odata, sa spuneti cine trebuie sa isi asume pe ideologii evrei, dintre care unii au fost foarte agresivi , pentru alte milioane de oameni care au suferit doar fiindca au avut alta viziune politica ?
RăspundeTh. Iliescu - 06-21-2021
In toamna anului 1968 am avut ocazia sa merg la o specializare in Anglia si fiind la o fabrica din Middland - pe o dupa amiaza ploioasa de sambata - am fost invitati de un englez sa ne arate o zona denumita Cannon Chase - un fel de parc national oferit in Evul Mediu de un episcop pntru libera vizitare a cetatenilor - cu conditia de a nu se construi si locui in el. De fapt batranul englez dorea sa ne arate si ceea ce se facuse prin munca voluntara a studentilor englezi - un cimitir al tuturor soldatilor natiunilor cu care Anglia luptase in Primul si Al Doilea Razboi Mondial - in majoritate germani - Asa cum va spuneam era o vreme de toamna cu o plaie marunta si rece - Intrand in cimitir batranul nostu ghid si-a scos sapca. L-am intrebat de ce ? Doar este un cimitir al dusmanilor tarii sale ! Mirat s-a uitat la mine si mi- axplicat incet si clar : Domnule acetia ingorpati aici au murit si mortii nu mai pot sa fie dusmani - ci trebue respectati ! Oare Maresalul Antonescu nu e mort ? Mortii nu trebue respectati ? Un Parastas nu este o forma de respect ? Nu stiu cine este acest Moraru - si nici nu ma intereseaza- dar actiune penala este nu numai ilegala - este CONTRA BUNELOR MORAVURI si denota acea ura oarba a prostului impotriva oricui si oricarei situatii ! Pacat ca Romania se depopuleaza de oameni capabili si buni - dar ramane populata de imbecili si rai ! In rest .... mai putem spera ceva ?
Răspundecampean - 06-20-2021
Mizerabil acest Alexandru Muraru!
RăspundeAndreas Berger - 06-19-2021
Este, într-adevăr, dreptul sacrosanct al Bisericii să se roage pentru toți oamenii, indiferent de stigmatul istoriei. Ceea ce se vede (și se aude) aici depășește cadrul formal și spiritual al unei celebrări pentru defunct, tirada nefericită a preotului (și se pare că nu doar a lui) transformând evenimentul religios într-un exercițiu de glorificare al „marelui om de stat”. Fiindcă în omul strâmb și judecata se strâmbă, nu trebuie să ne mire citarea nefericită a unor versuri de Coșbuc care nu au nimic în comun cu smerenia recomandată creștinilor. Adică a celor care au murit uciși de lei prin arene odinioară și care n-au visat să devină ei înșiși lei. Mândria însă merge întotdeauna mână în mână cu prostia.
RăspundeMihai - 06-19-2021
Ce mizerie. Nu putem comemora o personalitate istorică pentru că spun evreii că e criminal. Libertatea de expresie e cam aceeași ca în comunism în România anului 2921.
RăspundeLiviu Mocanu - 06-19-2021
Pe marele ideolog al doctrinei statului politiensesc bolsevic, Karl Berngardovich Radek, in urma careia au murit sau au fost deportati alte milioane de oameni, nu si-l asuma chiar nimeni ? Pe asta l-a pus cineva la zid ?
RăspundeLiviu Mocanu - 06-19-2021
Un parastas ramane un parastas ! Nimic mai mult. S-au rostit acolo cuvinte care sa nege ceea ce istoria condamna ? Si apoi nu suntem foarte siguri daca pe Antonescu l-a judecat legea sau politica momentului ? Se stie ca pe el l-au judecat bolsevicii . Ce-ar fi sa se rejudece intreaga sa activitate in contextul istoric dat ?Si apropo, daca tot se discuta, sa se puna pe masa toate cartile istoriei. Ati enumerat vreodata cati politicieni ai vremii , evrei, s-au aflat in fruntea organizatiilor bolsevice, incepand cu Leon Trotksky sau Felix Dzerzhinsky pana la comitetele locale ...cati sefi ai securitatii politice au fost evrei ... Pe astia cine si-i asuma ? Nimeni nu contesta crimele impotriva poporului evreu, dar hai faceti o analiza cat se poate de obiectiva, ca sa fie toti vinovatii cunoscuti.
RăspundeOMUL DE RÂND - 06-19-2021
Ion Antonescu, şi probabil că nu numai el, este, mai întâi o victimă a istoriei. El ştia prea bine că a îmbrăcat "cămaşa morţii". Dacă, cine ştie în ce distopie, învingea Hitler, criminalul era Stalin! Dar, dincolo de judecăţi târzii, marea nedreptate făcută românilor este că Ion Antonescu n-a fost judecat în rând cu ceilalţi acuzaţi la Nürnberg. În rest, tot ce-a urmat, au fost butaforii de imagine. Eu am simţit ca o datorie să pun aici acest accent de bun simţ, ca un unul ce gândeşte liber - singura libertate pe care nu mi-o poate lua nimeni. Acum e rândul redacţiei să pună pumnu'n gură unui... om de rând!
RăspundeLevSt. - 06-19-2021
PS-daca totusi vor sa le-o „coaca” la acesti „preasfinti”, si inca pe motive legale si imbatabile, atunci este o cale sigura si anume „Averile la Control!”, cu siguranta ca „cei trei care au speriat Moldova”, nu vor putea justifica nici un sfert din „agoniseala”…
RăspundeLevSt. - 06-19-2021
"Consideratia" mea pentru popime si acest autonumit maresal, le-am exprimat de multe ori, insa devine ridicola o actiune juridica pentru un gest, care-la randul sau- nu are nicio relevanta, avand in vedere ca parastasele, pomenile, acatistele, daniile, etc., etc., sunt -de fapt- precum lumanarea la capul mortului, adica nu au niciun efect(eventual"lumineaza, dar nu trezeste"), asa ca nu cred ca cineva isi va schimba parerea despre antonescu, pentru ca niste popi natangi( deobicei), vor si ei 15 minute de vedetism, adica de "luminare" de la lumanare...Asa ca "marii" procurori, mai bine sa lupte impotriva crimei organizate(care cuprinde intreaga tara) si a coruptiei politico-administrative, care A cuprins -de ani- intreaga tara...
Răspundec. florea - 06-18-2021
Crimele făcute în timpul vieții au fos pedepsite, iar din punct de vedere moral-religios, este posibil ca ele să fie pedepsite la Judecata de Apoi. Mă întreb, însă, dacă oamenii nu se pot ruga chiar și pentru un fost criminal de război. Eu cred că au acest drept, de fapt, o libertate. Acum, organizarea unui parastas într-un lăcaș de cult înseamnă un cadru formal și eveniment public, însă un parastas nu înseamnă „glorificarea” crimelor de război și a celui ce le-a făptuit.
Răspunde