Pretul PNL. Cum a pus Antonescu pe liberali saua lui Voiculescu

Fara Autor | 04.01.2011

Pe aceeași temă

Doar patru liberali din cei peste 150 prezenţi au avut curajul să vorbească, la Delegaţia Permanentă, împotriva curentului majoritar şi a preşedintelui partidului: Călin Popescu-Tăriceanu, Ludovic Orban, Adriana Săftoiu şi Varujan Vosganian. Acestia i-au reprosat abdicarea de la principii, faptul ca nu a discutat protocolul in interiorul partidului si favorurile oferite partidului lui Voiculescu. Astfel, PC va avea paritate in structurile noii aliante, lui Voiculescu i s-a promis functia de presedinte al Senatului, posibilitatea de a-si face grup parlamentar si 21 de locuri pe viitoarele liste. Crin Antonescu a pus capat criticilor pe principiul "partidul e al meu, usa a voastra".

Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut ca alianta nu aduce nici un beneficiu PNL : "Ce nevoie avem de PC, un partid mic, care nu face decât să se plimbe de la stânga la dreapta?!" Tăriceanu a insistat că nu este necesară o alianţă şi că PNL poate continua să colaboreze ca şi până acum cu PC.

La rândul său, nemulţumit, Ludovic Orban i-a reproşat liderului PNL că nu a fost mandatat de Delegaţia Permanentă nici măcar să negocieze cu PC, d-apoi să încheie o alianţă. "Nu cred că PNL poate să fie pus pe picior de egalitate şi în poziţia de a face un compromis atât de natură doctrinară, cât şi decizională", şi-a explicat Orban, public, votul contra.  "Când un tigru şi un leu pleacă la vânătoare, nu iau cu ei şi un sconcs", a punctat Orban.

Varujan Vosganian i-ar fi reproşat preşedintelui PNL că a luat decizia de a încheia parteneriatul cu PC într-un cerc restrâns. "Ne-ai băgat pe gât Alianţa asta", ar fi comentat Vosganian, cerându-le colegilor să nu voteze protocolul.  "Am aflat de la televizor că faceţi această alianţă. Nici măcar conţinutul protocolului nu l-aţi discutat cu noi".

Crin Antonescu a replicat dur, dindu-le de inteles lui Orban şi lui Vosganian că nu mai contează în PNL şi că sunt, de fapt, frustraţi că nu mai au putere în partid. "D-le Vosganian, aţi intrat în Birou într-o echipă. Un gest de onoare ar fi să demisionaţi dacă sunteţi nemulţumiţi", i-a spus el direct fostului ministru din guvernarea Tăriceanu.

Cel mai dur schimb de replici a fost cu Adriana Saftoiu. Aceasta i-a reprosat ca abdica la principii si ca face alianta cu posesorul unui certificat de colaborator al Securitatii. Saftoiu l-a intepat pe Crin Antonescu dupa ce, in discursul de la inceput, acesta spusese ca a luat in calcul si faptul ca Voiculescu detine doua televiziuni, lucru care va permite partidului sa creasca. "Decat să facem alianţă cu Voiculescu şi Antenele, mai bine să facem cu Partidul Poporului şi cu OTV", a spus Saftoiu.

"Aveţi acum probleme de conştiinţă faţă de Dan Voiculescu, după ce aţi stat atâţia ani lângă un securist nenorocit caTraian Băsescu".

"Nu mă luaţi pe mine cu chestii gen «Porumbacu». Eu nu am văzut niciodată vreun dosar de securitate al omului ăluia", i-a replicat Adriana Saftoiu.

Crin Antonescu a închis discuţia spunându-le tuturor că îşi asumă alianţa cu PC şi că deciziile lui au fost cele care au urcat PNL în sondaje.

Sefia Senatului pentru Voiculescu

Dan Voiculescu ţine să ajungă al doilea om în stat, iar Crin Antonescu i-a promis sprijinul. Cei doi încearcă să-l convingă şi pe Victor Ponta să accepte. Voiculescu insistă însă să devină preşedinte la Senat chiar în această legislatură, în locul lui Geoană. În schiţa de împărţire a funcţiilor, lui Ponta i-ar reveni poziţia de premier, iar Antonescu ar fi candidatul la prezidenţiale.

Înţelegerea dintre Crin Antonescu şi Dan Voiculescu a fost prevăzută în protocolul Alianţei PNL-PC semnat ieri de liderii celor două partide. "În cazul în care unul dintre partidele membre ale Alianţei va promova un membru al său în funcţia de preşedinte al României, alianţa va întreprinde toate demersurile necesare pentru ca celălalt partid să obţină funcţia de preşedinte al Senatului", se arată la punctul 9.9 al protocolului. În mod curios, acest paragraf nu apare la capitolul care prevede împărţirea funcţiilor după alegerile parlamentare din 2012, ci la capitolul "Dispoziţii finale şi tranzitorii", ceea ce înseamnă că poate fi valabil pentru prezent, scrie Evenimentul zilei.

Ponta, momit cu functia de premier

Doleanţa lui Voiculescu a fost pusă pe tapet şi la negocierile desfăşurate miercuri între liderii PSD, PNL şi PC, susţin surse social-democrate citate de Evenimentul zilei.  Antonescu i-a cerut lui Ponta ca preşedinţia Senatului să fie lăsată Alianţei PNL-PC, iar cea a Camerei Deputaţilor să meargă la PSD. Potrivit unor surse participante la negocieri, Voiculescu ar fi intervenit şi ar fi cerut să preia şefia Senatului cât mai repede. Argumentul invocat a fost că doar astfel poate fi pus în aplicare planul opoziţiei de preluare a puterii din mâinile lui Băsescu.

Planul prevede, după cum se ştie, suspendarea preşedintelui, demiterea guvernului şi organizarea de alegeri anticipate prezidenţiale şi parlamentare. Lichidarea lui Geoană a fost sugerată pe motiv că este labil şi nu e de încredere, iar conflictul pe care îl are cu PSD ar putea să-l determine ca, din răzbunare, să blocheze acest plan. Antonescu şi Voiculescu au speculat conflictul cu Geoană şi i-au dat de înţeles lui Ponta că îl pot scăpa de rivalul său. "Cu domnul Voiculescu avem garanţia că postul (preşedinţia Senatului - n.r.) rămâne la noi", ar fi insistat şi Antonescu. În ciuda insistenţelor, Ponta a dat un răspuns evaziv de genul că şefia Senatului rămâne, în această legislatură, la PSD.

Pentru a fi convins, Ponta a fost momit cu postul de premier, în timp ce Antonescu este prezentat ca prezidenţiabilul opoziţiei. Această variantă de împărţire funcţiilor a fost confirmată de Antonescu şi Ponta, după negocierile de miercuri seara, într-o emisiune la Realitatea TV.

Paritatea cerută de liberali, respinsă de PSD

O altă chestiune care mai desparte PSD de PNL este condiţia parităţii pe funcţii solicitată de liberali la negocieri. "Nu ar fi normală paritatea. Când a fost PNL egal cu noi în alegeri?", s-au revoltat mai mulţi lideri social-democraţi la şedinţa Biroului Permanent al PSD de ieri.

O altă chestiune care mai desparte PSD de PNL este condiţia parităţii pe funcţii solicitată de liberali la negocieri. s-au revoltat mai mulţi lideri social-democraţi la şedinţa Biroului Permanent al PSD de ieri.

Victor Ponta a fost mandatat să cedeze fie funcţia de premier, fie pe cea de candidat la preşedinţie, dar şi o poziţie de preşedinte de Cameră a parlamentului. "Dacă facem alianţă, nu putem lua noi totul", s-au arătat dispuşi la concesii liderii PSD, citati de Evenimentul zilei.

Protocolul Alianţei PNL-PC

* Cele două partide vor forma în ambele camere ale Parlamentului grupuri parlamentare comune, până la următoarele alegeri parlamentare, cu excepţia situaţiei în care CNC decide altfel;

* Parlamentarii şi deputaţii celor două partide vor vota în favoarea oricărei moţiuni simple sau de cenzură împotriva oricărui guvern al PDL sau a unui guvern de coaliţie condus de PDL;

* În cazul în care Alianţa va participa cu candidat comun la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti acesta va fi un membru al PNL, cu excepţia situaţiei în care o persoană care este membru PC la data semnării prezentului protocol va fi mai bine plasat în sondajele de opinie;

* Pentru posturile de vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, cele două partide vor participa împreună la negocierile cu celelalte partide pentru alegerea acestor funcţii;

* La alegerile locale, candidatul de primar, respectiv de preşedinte al Consiliului Judeţean al Alianţei va fi membrul PNL sau PC cel mai bine plasat în sondajele de opinie la nivel local;

* Cele două partide componente ale Alianţei vor participa în alegerile parlamentare cu candidaţi comuni: Alianţa va prezenta candidaţi în colegiile eligibile astfel încât să asigure Partidului Conservator un număr  de cel puţin 12 colegii eligibile pentru Camera Deputaţilor şi 9 colegii eligibile pentru Senat;

* Alianţa va susţine, atât în ipoteza alegerilor prezidenţiale la termen, cât şi a celor anticipate, un membru al PNL pentru funcţia de preşedinte al României.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22