Judecătorii și procurorii nu sunt mulțumiți de modificarea OUG 7. Protestele se extind în țară

Laurentiu Gheorghe | 26.02.2019

Marți, a doua zi după ce Tudorel Toader a anunțat că renunță la una dintre prevederile OUG 7, magistrații continuă să-și exprime îngrijorarea față de pierderea independenței și extind protestele.

Pe aceeași temă

Activitatea mai multor parchete din oraşe precum Pitești, Constanța și Timişoara a fost suspendată deja de luni, pentru câteva zile, în semn de protest față de modificările aduse legilor justiției.

De asemenea, procurorii Parchetului Tribunalul Harghita şi din unităţile din subordine îşi suspendă activitatea judiciară, începând de marţi și până în 1 martie.

Potrivit unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, prim-procuror adjunct Sorin Mihai Colceriu, procurorii au apreciat "că sunt ameninţate principiile de bază ale statului de drept, precum independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat, prin adoptarea OUG 7/2019" şi au decis cu majoritate de voturi suspendarea activităţii judiciare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorgheni şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa.

Prim-procurorul adjunct Sorin Mihai Colceriu a declarat pentru Agerpres că procurorii vor merge în sală şi vor anunţa că există o formă de protest şi, potrivit procedurilor, judecătorul trebuie să amâne cauza.

"Nu intrăm în şedinţele normale, intrăm în şedinţele urgente, tot ce înseamnă arestări sau cauze cu minori. (...) Am mers pe varianta că procurorul va merge în sală şi va arăta că suntem într-o formă de protest şi nu va participa la cauze şi atunci judecătorul trebui să amâne, pentru că lipsa reprezentantului Ministerului Public echivalează cu nulitatea acelei şedinţe", a explicat Colceriu.

De asemenea, procurorii intenţionează să organizeze, miercuri, un protest în faţa Palatului de Justiţie din Miercurea Ciuc.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni seară că prevederea din Ordonanța de Urgență 7 care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor va fi abrogată. Este singura modificare din controversata Ordonanță de modificare a legilor justiției la care Guvernul renunță. Au rămas astfel în vigoare celelalte prevederi controversate, precum scoaterea Secției de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general sau delegarea procurorilor în funcții de conducere.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției la finalul întâlnirii de două ore de la Guvern la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă și președintele CSM, Lia Savonea, dar și reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociației Magistraților, Asociației Procurorilor, Inspecției Judiciare și ai Secției de anchetare a magistraților. Mulți dintre magistrați spun că asociațiile care au mers la Guvern nu au reprezentativitate și că nu renunță la proteste, singura soluție fiind abrogarea integrală a OUG 7.

Trei asociații ale magistraților care au refuzat să meargă la întâlnirea de luni de la Guvern cu premierul și cu ministrul Justiției - Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” - au transmis, din nou, marți, că independența justiției nu se poate negocia. Reprezentanții celor trei asociații spun că nemulţumirile magistraților nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon, cu privire la abrogarea viitoare şi incertă a unui simplu text din ordonanța de urgență care putea avea destinatari exclusiv "pe persoană fizică”, din rândul judecătorilor doritori să aspire la o funcţie de conducere de rang înalt în parchete.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și-a suspendat activitatea, marți, într-un protest fără precedent față de ordonanța care modifică legile justiției. Șeful DIICOT, Felix Bănilă, spune că protestele anunțate cu o zi în urmă de către procurorii direcției continuă

La Direcția de Investicare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism activitatea este suspendată de luni, într-un protest fără precedent față de ordonanța care modifică legile justiției. Șeful DIICOT, Felix Bănilă, spune că protestele procurorilor continuă în ciuda intervenției lui Tudorel Toader după o așa zisa negociere purtată la Guvern cu reprezentanții unor asociații mai puțin reprezentative: „Așteptăm ca declarațiile ministrului Justiției la nivel de intenție să se și materializeze”, a declarat, marți, pentru HotNews.ro, șeful DIICOT.

"Oficial, noi continuăm protestele. Mă voi întâlni cu colegii să vedem dacă au revenit la sentimente mai bune după anunțul de aseară al ministrului, deși nu cred, pentru că am văzut doar o declarație de intenție, nu este absolut nimic concret. Așteptăm ca declarațiile la nivel de intenție să se și materializeze", a declarat Felix Bănilă.

Ministrul Justiției Tudorel Toader, a anunțat luni seară că prevederea din Ordonanța de Urgență 7 care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor va fi abrogată. Este singura modificare din controversata Ordonanță de modificare a legilor justiției la care Guvernul renunță. Au rămas astfel în vigoare celelalte prevederi controversate, precum scoaterea Secției de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general sau delegarea procurorilor în funcții de conducere.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției la finalul întâlnirii de două ore de la Guvern la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă și președintele CSM, Lia Savonea, dar și reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociației Magistraților, Asociației Procurorilor, Inspecției Judiciare și ai Secției de anchetare a magistraților.

Mulți dintre magistrați spun că asociațiile care au mers la Guvern nu au reprezentativitate și că nu renunță la proteste, singura soluție fiind abrogarea integrală a OUG 7.

Decizia ministrului Justiției de a abroga din OUG 7 doar articolul care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la șefia parchetelor este "un praf în ochi și o abureală", pentru că rămân în vigoare multe alte prevederi care afectează independența magistraților, a declarat pentru HotNews.ro procurorul Cristi Danileț.El afirmă că ordonanța trebuie abrogată în totalitate, că judecătorii și procurorii trebuie să continue protestele și că singura soluție este sesizarea Curții Constituționale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22