Pe aceeași temă
”Organizaţiile non-guvernamentale şi comunităţile civice semnatare solicită doamnei prim-ministru în termenii cei mai fermi să nu propună un personaj cu comportament incompatibil cu funcţiile publice pentru o funcţie de ministru. Domnul Brăiloiu s-a remarcat în spaţiul public prin atitudini deplasate: gesturi obscene, limbaj vulgar, misoginism. De asemenea, este notorie lipsa informaţiilor publice despre perioade importante din activitatea profesională şi educaţia domnului Brăiloiu, precum şi lipsa unui Curriculum Vitae de pe pagina sa de senator”, au transmis, joi seară, un număr de 30 de organizaţii civice şi ţară şi din străinătate.
Semnatarii documentului consideră evident faptul că Liviu Brăiloiu ”nu este calificat să reprezinte românii” și a dat dovadă de un comportament agresiv care îl descalifică pentru a ocupa o funcție de demnitate publică.
”Românii de pretutindeni, atât din ţară, cât şi din afara ei, sunt caracterizaţi prin cinste şi profesionalism. Doamnă prim-ministru, vă invităm să propuneţi un candidat corespunzător cetăţenilor acestei ţări şi demnităţii funcţiei de ministru”, au mai transmis semnatarii.
Au semnat documentul, din Diaspora, Canada Save Roşia, Diaspora Franţa solidară cu România, Diaspora Milano, Grupul Civic Madrid, Mişcarea civică Diaspora Belgia, Protestatari Pro-Democraţie Londra, Rezist Berlin, Rezist Dublin, Rezist Ingolstadt, Şi eu sunt din România, Rezist Lyon, Rezist Marseille, Rezist Milano, Rezist WMW, Rezist Zürich, Rezistăm şi la Paris, Rezistenţa din Diaspora, Ştafeta Steagului Uniunii Europene. Din ţară, scrisoarea a fost semnată de #activAG Piteşti, #Rezist Galaţi, #REZISTENŢA, Acţiunea Civică Galaţi, Aradul Civic, Asociaţia Platforma România 100, Corupţia Ucide, Cuza Avea Dreptate – Iaşi, Procivic Baia Mare, Reset, Rezistenţa Constanţa, Umbrela Anticorupţie Cluj şi VeDem Just – Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie.
Premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seară la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidaţi la europarlamentare, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni. De asemenea, a trimis şi propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).
Cine este Liviu Brăiloiu
Senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu (54), propus la ministerul pentru românii de pretutindeni în locul Nataliei Intotero, s-a remarcat printr-o serie de acțiuni și declarații controversate.
În septembrie 2018, Brăiloiu a întrebat-o pe Carmen Dan, la audierile pe tema violențelor din 10 august, dacă în opinia sa se impune ”o reglementare care să controleze și aceste rețele sociale”. ”Nu avem pentru Facebook nici un control. Credeți că guvernul poate iniția acest tip de legislație?”, a întrebat senatorul PSD. Ministrul de interne și-a arătat ”toată disponibilitatea” pentru o astfel de inițiativă.
În ședința de plen din 21 decembrie 2017, senatorul PSD Liviu Brăilou i-a adresat cuvinte injurioase Florinei Presadă. ”Prințeso, s… p…”, i-a spus Brăiloiu când senatoarea USR i-a dat drept cadou de sărbători un exemplar din ”Ferma animalelor”, de George Orwell.
În noiembrie 2017, senatorul PSD de Constanta Liviu Brailoiu se declara nemulțumit de modul în care presa relatează despre realizările Executivului, afirmând că datele sunt răstălmăcite și ironizate, scrie news.ro. Declarația vine la o zi după ce senatorul i-a numit „ciobani” pe jurnaliștii care îl așteptau pe ministrul Mihai Fifor, după ședința Comisiei de apărare din Senat.
*****
Potrivit publicației Ordinea.ro, Brăiloiu a locuit mai mulți ani în Spania, acolo unde încă deține o proprietate imobiliară în indiviziune cu o femeie din Eforie. În 2005, el a intrat în politică, în PSD, fratele său fiind primar din partea acestei formațiuni în localitatea Eforie. În 2009, a ajuns pentru o scurtă perioadă de timp prefect al județului Constanța, iar din 2016 este senator, reprezentând județul Constanța în camera superioară a Parlamentului. Din 2018, este și președintele comisiei care răspunde de siguranța națională.