Pe aceeași temă
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind pensiile militare de stat, transmite Administratia Prezidentiala. Decizia vine la doar cateva zile dupa ce seful statului a promulgat alte doua legi – privind pensiile pentru diplomati si cele pentru functionarii parlamentari.
Proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost adoptat in data de 30 iunie 2015 de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. Legea prevede ca baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in sase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, potrivit HotNews.
Actul normativ prevede totodata ca au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu.
In 21 iulie, Klaus Iohannis a promulgat Legile privind pensii speciale pentru functionarii parlamentari si pensii de serviciu pentru diplomati.
Potrivit proiectului de lege privind statutul functionarului public parlamentar, acesta ar urma sa beneficieze de o pensie in cuantum de 80% din veniturile obtinute in ultimul an de activitate, cu conditia sa aiba o vechime de cel putin 14 ani in Parlament.
De cealalata parte, Legea privind pensiile diplomatilor are ca obiect de reglementare acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic si consular, daca indeplinesc conditiile cumulative de pensionare.
Ei ar urma sa beneficieze de pensie de serviciu in cuantum de 80% din salariul de baza brut lunar, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute in ultima luna de activitate.
De altfel, vinerea trecuta, seful statului nu a promulgat Codul Fiscal, cerand Parlamentului sa-l reexamineze. Iohannis avertizeaza ca masurile cuprinse in noul Cod vor avea consecinte importante la nivelul mentinerii consolidarii fiscale si ca e nevoie de o atitudine echilibrata care sa nu genereze disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ.