Rasturnare spectaculoasa de situatie. Toti vechii ministri din cabinetul Emil Boc au fost schimbati, inclusiv Elena Udrea pleaca

Fara Autor | 07.02.2012

Pe aceeași temă

Dupa un Colegiu Director cu scintei, liderii PDL au decis ca niciunul dintre vechii ministri sa nu mai faca parte din cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu. Astfel, vor pleca atit Elena Udrea si Anca Boagiu.


Potrivit surselor revistei 22, lista provizorie a noilor ministri PDL contine in exclusivitate nume noi.

Cristian Petrescu (deputat PDL de Bucuresti) o inlocuieste pe Elena Udrea la ministerul Dezvoltarii

Alexandru Nazare (secretat de stat la Transporturi) in locul Ancai Boagiu la Transporturi

Catalin Baba (secretar de stat la Educatie) il schimba pe Daniel Funeriu la Educatie

Razvan Mustatea (seful organizatiei de tineret a PDL) va fi in locul lui Valerian Vreme la Comunicatii

Claudia Boghicevici (deputat PDL, vicepresedinte Comisia de Munca)  o inlocuieste pe Sulfina Barbu la Munca

Andreea Paul Vass (fosta consiliera a premierului Boc) in locul lui Ion Ariton la Economie

Bogdan Dragoi (secretar de stat la Finante) inlocuitor al Gheorghe Ialomiteanu la Finante

Stelian Fuia (deputat PDL, presedinte al Comisiei pentru Agricultura) inlocuitorul lui Valeriu Tabara la Agricultura

Gabriel Berca (deputat PDL in Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii) în locul lui Traian Igaş la Interne

 

Ce stim despre noii ministri desemnati


1. Claudia Boghicevici- Ministerul Muncii


Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, deputat PDL de Arad . Numele ei a mai fost vehiculat pentru aceasta functie si cind la minister a fost numit Sebastian Lazaroiu. Pentru ea a facut un lobby intens Gheorghe Falca, aradean si el. Provenita din esalonul doi al garniturii de partid, Claudia Boghicevici nu a fost implicata in scandaluri de coruptie sau clientelism politic.

 

 

2. Andreea Paul Vass - Ministerul Economiei
 
Consilierul pe probleme economice a fostului premier, 2. Andreea Paul Vass este, din toamna anului 2011, prim-vicepresedinte PDL. Este membru PDL din timpul Guvernului Stolojan si, recent, a fost implicata intr-un scandal, dupa ce a fost numita de Emil Boc in comisia de privatizare a Hidroelectrica.
 
Fostul premier a numit-o pe Paul Vass in comisia de privatizare a Hidroelectrica, la 1 februarie 2012, moment in care mai multe voci, printre care si ministrul Muncii, Sulfina Barbu, au acuzat-o de incompatibilitate in conditiile in care cumnatul acesteia este preşedintele Asociaţiei Brokerilor. Comisia din care face parte Vass urmează să selecteze brokerii care vor intermedia listarea Hidroelectrica. Vass a exclus un eventual conflict de interese în acest caz.
 
Andreea Paul Vass a fost mina dreapta a lui Emil Boc in toate legile si masurile de austeritate, participind la intilnirile cu delegatia FMI. Prezenta des in media, are o imagine buna si capacitate de comunicare, lucru destul de rar la PDL.
 
 
3. Cristian Petrescu - Ministerul Turismului si Dezvoltarii
 
Posibilul inlocuitor al Elenei Udrea este deputat PDL de Bucuresti in Comisia Nationala de Revizie si Control din 2011 si prim-vicepresedinte PDL Sector 3 din 2010.
 
Preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România, Cristian Petrescu s-a bucurat de banii acestui minister, din exterior. Asociaţia sa a primit de la ministerul Elenei Udrea fonduri europene nerambursabile de aproape 1,7 milioane de euro, pentru finanţarea a 7 proiecte, potrivit Ganfdul.

În vara anului trecut, trei proiecte primiseră deja banii - aproximativ 700.000 de euro. Este vorba despre promovarea a trei obiective turistice, "Drumul vechilor cetăţi dobrogene", "Traseu turistic Maramureş-Bucovina" şi "Trasee tursitice şi de agrement din Transilvania". Printre celelalte proiecte, care aşteptau încă să primească banii alocaţi, se numără "Drumul domnitorilor în ţinuturile moldoveneşti" şi "Traseele naturale în zonele carstice din Vestul Munţilor Apuseni".

În schimbul banilor, asociaţia lui Petrescu ar urma să se ocupe, printre altele, de tipărirea a 70.000 de ghiduri turistice şi a 210.000 de pliante sau de realizarea a 70.000 de DVD-uri multimedia.
 
In 2011, Cristian Petrescu (41 ani) a mentionat in declaratia de interese trei contracte de asistenta juridica incheiate de cabinetul de avocatura al sotiei cu Compania Nationala de Autostrazi. Potrivit declaratiei, cele trei contracte insumeaza 1,5 milioane euro. La rubrica “tipul contractului”, deputatul a mentionat: “Reprezentare si asistenta juridica in procedura de expropriere pentru A2 si A3”. Contractele au fost incheiate in 2004 si 2006, dar nu este clar daca ele s-au finalizat sau daca sunt inca in derulare. Serviciile casei de avocatura au fost contractate prin selectie de oferta, informeaza Hotnews.
 
Deputatul PDL a explicat ca, in baza contractelor incheiate cu CNADNR, casa de avocatura a sotiei sale a asistat Compania de Autostrazi in procedurile de exproprieri. 
 
Potrivit declaratiei de avere, Cristian Petrescu deţine un apartament în Bucureşti, precum şi un sfert dintr-un alt apartament.
Agripina Vintilescu, fosta sotie a lui Petrescu, deţine în acte peste un hectar de pădure în Valea Doftanei, judeţul Prahova, precum şi 400 de metri pătraţi de teren în Bucureşti, pe care cei doi şi-au ridicat o casă de locuit, si o casă de locuit în Bucureşti.

Cristian Petrescu mai deţine un autoturism Mercedes, un ceas evaluat la 3.800 de euro, bijuterii de 2.000 de euro. Anul trecut, a acordat un împrumut personal de aproximativ 20.000 de euro lui Iulian Dorobanţu. Deputatul nu declară nici un cont bancar deţinut.
 
 
4. Bogdan Dragoi - Ministerul de Finante
 
Bogdan Dragoi (32 ani) este, pentru a doua oara, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (2009 - prezent, respectiv 2006-2007). A absolvit Tufts University, Fletcher din Boston, Massachusetts, cu distincţia Magna cum Laudae, fiind specializat în Relaţii Internaţionale şi Economie si este artizanul ieşirii României pe piaţa externă prin vânzarea de euro-obligaţiuni pe o perioadă de 5 ani, la un randament de 5,29%.
 
A fost consilierul ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu (aprilie - septembrie 2006), de unde a plecat la Finante, fiind numit secretar de stat la propunerea PD.
 
Dupa ce a fost schimbat de la Finante in 2007, cand PD a fost scos de la guvernare de premierul Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Dragoi e numit director general economic in Primaria Bucuresti, in timpul mandatului lui Adriean Videanu, al carui apropiat este. A revenit in 2009 ca secretar de stat la Finante, fiind adus de Gheorghe Pogea, ministru la vremea aceea si partener de afaceri al lui Adriean Videanu. Din 2009, Bogdan Dragoi este responsabil de asigurarea finantarii bugetului national prin functia de sef al Trezoreriei.
 
 
5. Stelian Fuia - Ministerul Agriculturii
 
Actualul presedinte al Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor PDL, Stelian Fuia a mai fost propus pentru portofoliul Agriculturii in iunie 2011. Este doctor în ştiinţe agricole, titlu obţinut în 1999. În acelaşi an, a făcut cursuri de marketing şi management la Harvard şi la Universitatea Kellogg din Chicago. 
 
Fuia a fost acuzat de implicare in trafic de armament, introducerea in tara a culturilor agricole modificate genetic, sarcasm cu privire la decesul unui angajat, afaceri extrem de banoase, dar si dubioase cu statul, presiuni, santaje, amenintari si alte asemenea. 
 
Lui ii apartine ideea reducerii impozitului unic pe profit de la 16% la 12%, in scopul redresarii economice a tarii noastre, raportat la situatia de criza totala pe care o traverseaza.
 
Deputatul a mai fost acuzat de Agentia Nationala de Integritate, privind un flagrant conflict de interese si unele declaratii false in acte publice, scapand in cele din urma de anchetele Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. 
 
Stelian Fuia a ajuns deputat de Calarasi in 2007, luandu-i locul liberalei Adina Valean (sotia lui Crin Antonescu), care a fost aleasa europarlamentar si a devenit presedinte al Comisiei pentru agricultura la 9 septembrie 2010 si presedinte al PDL Calarasi la 29 ianuarie 2011, dupa ce l-a invins pe contracandidatul sau, Marian Dinulescu. 
 
 
6. Alexandru Nazare - Ministerul de Transporturi
 
Mana dreapta in Ministerul Integrarii Europenea a Ancai Boagiu si succesorul ei la Ministerul de Transporturi, Alexandru Nazare (32 ani) a fost cel care, impreuna cu Boagiu, a facut lobby in statele membre UE pentru ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei la UE.
 
A fost consilier al lui Theodor Stolojan, ales eurodeputat, timp de trei luni, din august pana in octombrie 2009. Conform declaratiei de avere depusă în vara anului trecut, Nazare avea în conturi o sumă totală de aproximativ 43.000 de euro. Acesta nu are locuinte, terenuri sau autoturisme.
 
De origine din Onesti, Nazare a obtinut licenta in stiinte politice la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti.
Nu a fost implicat in scandaluri de coruptie.
 
 
7. Catalin Baba- Ministerul Educatiei
 
44 de ani, secretar de stat in Ministerul Educatiei, conferentiar universitrar si decan al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Potrivit declaratiei de interese din mai 2011, Catalin Ovidiu Baba este membru in Consiliul de Administratie al SRTV. In 2009, Catalin Baba a fost sef al Cancelariei premierului, iar dupa desfiintarea Cancelariei a fost consilier de stat al premierului.

Potrivit declaratiei de avere din aprilie 2011, cand era secretar de stat in cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, Catalin Ovidiu Baba detine impreuna cu sotia 3.500 de metri patrati teren forestier in Faget, judetul Cluj, si un teren intravilan de 588 de metri patrati in Comuna Apahida din judetul  Cluj. Mai detine doua depozite bancare la ING Cluj Napoca, deschise in 2010, unul in valoare de 20.000 de lei si celalalt in valoare de 30.000 de euro. Catalin Baba mai are si un credit la BRD in valoare de 35.000 de euro, contractat in 2005 si scandent in 2030.

Potrivit declaratiei de avere din 2011, Catalin Baba a incasat in 2010 un salariu de peste 52.000 de lei de la Universitatea Babes-Bolyai, aproape 30.000 de la Ministerul Educatiei (de la inceputul anului 2010 si pana in iulie 2010), 19.519 lei de la Secretariatul General al Guvernului din iulie pana in decembrie 2010). Sotia sa, Alina Baba, a castigat 10.351 de lei de la S.C. Nagual SRL si 38.315 lei dintr-un PFA.
 
Catalin Baba s-a aflat in conflict deschis cu Andrei Marga, care l-a acuzat de conflict de interese si de coruptie, fara a putea insa sa dovedeasca nimic. In momentul de fata, Baba este unul dintre candidatii conducerea UBB impotriva unor candidatii sustinuti de Andrei Marga, care in urma legii Funeriu nu mai poate ocupa o functie de conducere.
 
 
8. Gabriel Berca - Ministerul de Interne
 
Gaberiel Berca intrat în Parlament în 2008 ca membru PNL, partid din care a demisionat în 2010. A fost trei ani prefect, apoi a devenit, pentru câteva luni, şeful Secretariatului General al Guvernului.
 
Democrat-liberalul (43 ani) a fost prefect al judeţului Bacău începând cu ianuarie 2005 şi până în martie 2008, când a devenit şeful Secretariatului General al Guvernului, funcţie ocupată până în decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu. A fost ales senator pe lista PNL în alegerile din 2008. În iunie 2010, Berca a demisionat din PNL şi ulterior a fost numit preşedinte interimar al PDL Bacău. În Senat, Gabriel Berca este membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii.
 
Berca are un apartament în Bacău, din anul 2007, o masină marca Skoda. În anul 2010 a vândut o pe cele pentru o masină WW Passat, luat în leasing, cumpărat cu un avans de 16.894 de euro, în anul 2010 si care trebuie achitat în anul 2015, în valoare de 46 137.87 de euro. 
 
 
9. Razvan Mustea - Ministerul Comunicatiilor
 
Razvan Mustea (34 ani) este seful Organizatiei de Tineret a PDL. Economist de meserie si lector universitar la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, 
 
Conform declaratiei de avere din 2011 are o casa, dobandita prin donatie, in suprafata de 672 de metri patrati in Voluntari, Ilfov (unde locuieste si premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu) si un imobil in Bucuresti  in suprafata de 170 mp, doua terenuri, unul in Ilfov, altul in Bucuresti. 
 
Este proprietarul unui autoturism Porshe si are o colectie de ceasuri si bijuterii in valoare de peste 60.000 de euro. Anterior, Mustea a declarat venituri din chirii (spatii comerciale) de aproximativ 100.000 de lei pe an (aprox 20.000 de euro).  
 
El a fost consultant Superior management Strategic la S.C. MSR Consulting S.R.L (2006 - 2008) si coordonator al programului DeSales MBA Romania, Universitatea DeSales Pennsylvania, SUA (2007 - 2008).
 
Despre Razvan Mustea presa din Vrancea a scris ca este fiul lui Ionel Serban Mustea "unul dintre cei mai mari afaeristi locali" si ginerele politicianului vrancean Horia Furtuna.
 
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22