Sebastian Ghita, dat in urmarire nationala. Mandat de arestare preventiva, emis in lipsa

E.b. | 05.01.2017

UPDATE: Ghita a fost dat in urmarire nationala. Numele lui si date despre acesta au fost introduse in aplicatia "Urmariti" a Politiei Romane, la care au acces toate structurile de politie din tara. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis azi emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, înlocuind controlul judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE:  Sebastian Ghita a fost dat in urmarire nationala. Numele lui si date despre acesta au fost introduse in aplicatia "Urmariti" a Politiei Romane, la care au acces toate structurile de politie din tara.

Inspectoratul de Politie Judetean Prahova a primit, joi dupa amiaza, mandatul de arestare si o echipa de politisti s-a deplasat acasa la Sebastian Ghita, pentru a-l cauta si pentru a pune in aplicare decizia de arestare. Fostul deputat nu a fost gasit nici de aceasta data. Politistii vor relua procedurile de cautare la rude, dar si in alte locuri pe care fostul parlamentar obisnuia sa le frecventeze. Potrivit procedurii, in cazul in care Sebastian Ghita nu va fi gasit in tara, iar autoritatile vor avea indicii ca acesta a parasit Romania, anchetatorii vor cere instantei emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui, urmand sa fie dat si in urmarire internationala.

 

 

 

UPDATE: O echipă din IPJ Prahova s-a deplasat la locuinţa din Ploieşti a fostului parlamentar, pentru punerea în aplicare a mandatului, Ghiţă nefiind găsit nici de această dată. Poliţiştii vor relua procedurile de căutare la rude, dar şi în alte locuri pe care fostul parlamentar obişnuia să le frecventeze.

 

Cei trei judecători din complet - Maricela Cobzariu, Daniel Grădinaru şi Cristina Rotaru Radu - au admis cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Prahova şi au înlocuit controlul judiciar pe cauţiune cu arestarea preventivă, conform News.ro.

 

Mandatul de arestare va fi emis în lipsă, pentru că Sebastian Ghiţă este dispărut din 21 decembrie 2016, şi va fi pus în executare imediat după ce fostul deputat va fi găsit, întrucât decizia nu este definitivă, dar este executorie.

 

În baza acestui mandat de arestare preventivă, Sebastain Ghiţă poate fi dat în urmărire naţională şi internaţională.

 

Decizia de arestare preventivă poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va pronunţa o soluţie definitivă în această cauză. În cazul în care decizia de arestare preventivă va fi menţinută de Completul de cinci judecători, Ghiţă ar putea pierde cauţiunea de 60 milioane de lei, depusă când a fost luată măsura controlului judiciar, ca o garanţie că acesta va respecta obligaţiile care îi revin în cadrul măsurii preventive.

 

DNA a cerut joi instanţei supreme înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, arătând că sunt îndeplinite toate condiţiile, a dovedit rea-credinţă, nu s-a prezentat în faţa instanţie, şi-a premedit fuga şi se sustrage de la judecată.

 

Avocatul lui Ghiţă a spus că DNA trebuie să demonstreze că fostul deputat a dat dovadă de rea-crediţă că nu s-a prezentat la Poliţie şi la ICCJ, iar în prezent nu sunt date că a plecat din ţară, motiv pentru nu ar fi îndeplinite condiţiile pentru a se dispune arestarea preventive.

 

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este căutat din 21 decembrie 2016, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22