Udrea, trecere meteorica pe la comisie : Vreţi să mă arestaţi!

Fara Autor | 20.08.2009

Pe aceeași temă

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a venit joi la comisia parlamentară de anchetă, desi iniţial anunţase că nu se va prezenta în faţa deputaţilor. Ea a refuzat însă să fie audiată şi a părăsit sala imediat după ce i-a acuzat pe membrii comisiei de "metode securistice" si de incercarea de a-i "fabrica un dosar penal", sfirsind prin a le cere demisia. Udrea a anuntat ca a depus plingere penala la Parchet impotriva unora dintre membrii comisiei pentru abuz in serviciu. La scurt timp, ministrul Gheorghe Pogea a iesit intr-o conferinta de presa in care i-a luat apararea Elenei Udrea, spunind ca aceasta a avut baza legala pentru cheltuielile facute cu promovarea.




Aştept să vă daţi demisia




După ce in prealabil a trecut pe la Parchet pentru a depune plingere penala impotriva citorva dintre membrii comisiei, Elena Udrea si-a facut aparaţia surpriza în sala de şedinţă. "Nu suntem la inchiziţie", a sărit Udrea, în momentul în care preşedintele comisiei, liberalul Ludovic Orban, a avertizat-o că nu poate vorbi când şi cum doreşte. Ministrul le-a spus membrilor comisiei că ar trebui să demisioneze din Parlament întrucât interceptările arată că se fac vinovaţi de "metode securiste" şi singurul lor scop este acela de a-i fabrica un dosar penal. "Am venit să vă privesc în ochi, am venit să vă depun aceste plângeri privindu-vă în ochi", a mai spus ea.



"Aştept să vă daţi demisia", a continuat ministrul. "Cred că dumneavoastră vreţi să mă arestaţi", a mai spus ea, adăugând că nu recunoaşte comisia, în actuala componenţă. "Recunosc orice comisie de anchetă din care dumneavoastră nu faceţi parte", i-a spus Udrea lui Ludovic Orban. Cu acest discurs, s-a ridicat de pe scaun şi a plecat din sala de şedinţe, refuzând să fie audiată. "Doamna ministru, vă atrag atenţia că aveţi obligaţia constituţională de a participa la audieri. Înţeleg că vă sustrageţi obligaţiei constituţionale de a răspunde întrebărilor comisiei", i-a spus preşedintele Comisiei, Ludovic Orban.



Membrii comisiei au acuzat-o că sfidează statul de drept şi instigă la nesupunere civică. Orban a susţinut că este un fapt fără precedent, în cei 20 de ani de democraţie, fiind primul ministru care îşi permite să sfideze Parlamentul în acest fel.



Miercuri seara, intr-o emsiune la Antena 3, Elena udrea a afirmat ca scopul comisiei si al intregii campanii media impotriva sa il are drept tinta pe Traian Basescu. "Eu m-as considera mai degraba o tinta indirecta, inaintea campaniei pentru Presedintie, prin ricoseu. Dam in Elena Udrea, ca poate se leaga lucrurile si atingem...", a spus Udrea.




Comisia nu se lasa




Udrea a fost convocată, din nou, pentru audiere pe data de 1 septembrie, cu o zi înainte ca Executivul să vină în Parlament pentru asumarea răspunderii. Deputaţii din comisie au stabilit să îl sesizeze pe premierul Emil Boc în legătură cu refuzul ministrului  de a participa la audieri.



Săptămâna viitoare au fost invitaţi la comisie şi reprezentanţii Ministerului care au fost citaţi şi nu s-au prezentat până acum în faţa comisiei. Deputaţii i-au chemat şi pe reprezentanţii BRD, Eventures, Media Investment, Clir Media şi DBV Media House. Membrii acestui for au mai stabilit să trimită scrisori către Eurosport şi CNN, cu privire la licitaţia organizată pentru contractele de publicitate şi, în funcţie de răspunsul lor, să ia decizia dacă îi vor invita sau nu pe reprezentanţii celor două televiziuni.



Preşedintele comisiei, liberalul Ludovic Orban, şi-a anunţat colegii că pleacă în concediu de odihnă, pentru o săptămână, asacum reiesea si din inregistrarea discutiilor din comisie. Atribuţiile sale vor fi preluate de către deputatul PSD Nicolae Bănicioiu.





Pogea o da cotita




Gheorghe Pogea, a precizat ca primul document transmis de Ministerul Finanţelor Publice către comisie în data de 13 august, a fost interpretat greşit, astfel că nu există niciun dubiu asupra faptului că Elena Udrea a avut bază legală pentru cheltuielile de promovare a produselor turistice.



"Ministerul Finantelor precizeaza ca bugetul Ministerului Turismului, prin cuprinderea cheltuielilor aferente celor doua prorgame, are baza legala", a precizat Pogea.



In plus, ministrul a afirmat ca cererea facuta de Ludovic Orban era adresara unui director din Minister pe care "il cunostea".



"Contrar uzantelor impuse de corespondenta dintre institutiile statului, prin adresa inaintata in data de 13 august 2009, presedintele comisiei Udrea, Ludovic Orban, s-a adresat nu ministerului Finantelor, ci unui director din cadrul ministerului. (...) Adresa a fost conceputa in atentia doamnei Doina Ilie; ea nu reprezinta Ministerul Finantelor Publice din Romania, ci doar conducatorul ei", a continuat ministrul. Pogea a criticat dur adresa conceputa de Ludovic Orban, precizand ca "mi se pare normal sa te adresezi conducatorului unei instiutii, nu unei doamne careia ii cunosti si numele".



El a mai susţinut că, din proprie iniţiativă, Direcţia de programare bugetară a ţinut să vină cu noi clarificări şi a întocmit o nouă adresă ce a fost depusă ieri la Registratura Camerei Deputaţilor. Astfel, Pogea a contrazis-o pe Elena Udrea, care recunoştea ieri seară că ea a solicitat MFP să vină cu precizări pe marginea documentului din 13 august, întrucât mass-media ar fi făcut confuzie între termenii tehnici, ajungând la concluzia eronată că nu a avut temei legal pentru banii de publicitate.



Ieri, adresa MFP a stârnit un nou scandal, în condiţiile în care curierul ministerului a depus documentul la Registratura Camerei, pentru a-l retrage după 10 minute. Documentul a fost redepus peste mai bine de o jumătate de oră, vinovaţi de situaţie fiind şi angajaţii Registraturii care nu au legitimat persoana şi au permis retragerea adresei.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22