Pe aceeași temă
Nu sunt de acord ca sunt mai multi caini decat inainte, dar trebuie sa recunosc ca a fost stopat programul dur pe care l-am declansat in 2001-2002. Si, cum stiti, faptul s-a datorat desfiintarii de catre Consiliul Primariei a administratiei pentru supravegherea animalelor. Si totusi, Bucurestiul nu mai este cel din 2000. Probabil ati uitat cand n-aveati loc pe trotuar de chioscuri, si ca orasul era mult mai murdar, chiar si in zona centrala. Acum, Bucurestiul e mai bine iluminat. Din 334 de mari bulevarde, la ora asta 80 sunt facute temeinic. Anul acesta, mai terminam inca 60 de mari bulevarde.
Adica, pana cand? Pentru ca peste o luna sunt alegerile.
Activitatea primariei este planificata pe an si vedeti ca deja se lucreaza in foarte multe locuri. Usor-usor, am inceput ce era mai greu: refacerea infrastructurii Bucurestiului. Din cele 12 teatre municipale, 8 sali sunt refacute. Daca v-ati uitat la facturile de incalzire, ati putut constata efectul inceperii programului de contorizare care a blocat explozia preturilor RADET, datorita celor peste 8.000 de contoare deja montate. Daca o sa vreti sa mergeti de la Casa Presei Libere pana in Ghencea o sa ajungeti in 16 minute cu un metrou usor. La fel, si daca vreti sa mergeti de la intrarea dinspre Alexandria pana in Piata Unirii: o sa mergeti cu un tramvai modernizat.
Nu e putin pentru 4 ani si pentru o capitala de tara?
Nu mi-am terminat enumerarea. Continuu: politica de crestere a sigurantei cetateanului prin iluminarea in zonele dintre blocuri a fost o prioritate pentru mine. Poate va aduceti aminte ca, in 2000, nici nu mai aveati curaj sa intrati in Cismigiu. Astazi a redevenit un parc populat. L-am iluminat, l-am curatat, l-am pus din nou la dispozitia bucurestenilor. Prin curatarea lacului din Parcul Carol, am readus barcile si plimbarea cu barca, ca de altfel si in Cismigiu. Nu e foarte mult. E putin in acelasi timp. Si mai este o certitudine: Primaria Capitalei are acum contractate proiecte cu Banca Europeana de Investitii si cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare in valoare de 569 de milioane de euro. Am contractat aproape mai mult decat Guvernul Romaniei pentru dezvoltare.
Sunt aceleasi fonduri blocate de atata vreme de Consiliul Primariei?
Unele, daca ati observat, au inceput sa scape. Contorizarea, strazile si modernizarea zonei istorice (Covaciul, Lipscaniul) se fac pe bani de la BERD. Incepem sa lucram la sistemul de management al traficului si la programul pentru scoli (blocat vreme de 2 ani, adica 150 de milioane pentru modernizarea a 106 scoli). Lucrurile totusi au inceput sa mearga. Pana la urma, intr-o forma sau alta, am reusit sa trec de un consiliu ostil si sa derulez aceste programe, fie si mult intarziate. Dar zic eu ca mergem inainte si faptul ca sunt hotarat sa mai fac un mandat la Primaria Capitalei vine exact din dorinta de a finaliza multele proiecte pentru care avem bani.
Conflictele cu Consiliul General
Dvs. ce va reprosati pentru acest mandat?
Este discutabil daca-mi reprosez ceva sau nu. In prima parte a mandatului, vreme de 12 luni, Consiliul General nu mi-a fost ostil. Ceva s-a intamplat dupa primul an de mandat, cand conducerea PSD a inceput sa utilizeze majoritatea din Consiliul General ca o arma de lupta impotriva politicianului Traian Basescu, si nu atat a primarului Traian Basescu. Probabil ca atunci ar fi trebuit sa incerc realizarea unei intelegeri politice de genul "orice este permis in disputa politica, mai putin afectarea prioritatilor Bucurestiului". Poate ca as fi reusit, dar ar fi existat pericolul ca, sub un astfel de protocol, propaganda PSD-ului sa acrediteze faptul ca "PSD a pus mana si pe Basescu. Uite, a semnat un protocol", chiar daca el era pentru prioritatile Bucurestiului. Poate aici am gresit, poate trebuia sa gasesc o solutie.
Dvs. sunteti o natura conflictuala, asta nu este un secret pentru nimeni. Cu putina vreme in urma v-ati despartit de Dan Liga, care va era absolut credincios, printr-un tambalau de nedescris.
Nu l-am facut eu. Liga l-a facut.
Dar intotdeauna cand va despartiti de cineva spuneti ca celalalt este de vina.
Nu, eu n-am sa spun niciodata ca a fost de vina Duvaz, ca a fost de vina Sassu, ca a fost de vina Liga, ca a fost de vina Roman. Dar pentru ca intrebarea este legata de Liga, va pot spune ca nu puteam accepta ca un om care in sondaje avea numai 2% sa fie candidat la functia de primar la Primaria Sectorului 5. Cu Liga as fi putut lucra foarte bine daca el n-ar fi inteles ca luptand alaturi de mine inseamna ca poate fi si ceea ce in realitate nu poate fi. Cu 2% nu te poti duce sa candidezi la o primarie de sector. Trebuie sa intelegem unde suntem fiecare, iar eu am introdus aceasta rigoare in interiorul partidului pentru oricine.
Sa ne intoarcem la natura dvs. conflictuala. Dvs. nu ati gasit o cale de compromis cu Consiliul pentru ca orasul sa nu aiba de pierdut.
Totusi depinde cu cine faci compromisul. Cand il faci cu niste lachei ai banului cum sunt politicienii PSD aflati astazi in varful puterii, risti sa te murdaresti odata cu ei, orice ai semna. Eu sunt adeptul ideii ca in politica nu este permis chiar tot. Si nu orice compromis te lasa sa construiesti dupa ce l-ai incheiat. Am dubii daca era bine sa incerc, cu sanse minime de reusita, sa fac un compromis cu PSD. Dar daca reuseam, intrebarea mea este unde as fi fost pozitionat acum in raport cu PSD? As mai fi fost un opozant credibil sau nu? Discreditarea opozitiei pe care eu am facut-o PSD-ului de la bun inceput ar fi fost o pierdere mai mare decat niste proiecte pe care o sa le realizam in anul urmator. Mai mare pentru democratie.
Nu stiu cat ati reusit sa discreditati PSD-ul, pentru ca vad ca are niste cifre in sondaje uluitoare.
Haideti sa vedem ce cifre va avea la vot. Mai e putin.
Sa spunem ca veti castiga primaria pentru a doua oara si, pentru a doua oara, veti avea un consiliu ostil.
Nu, doamna. Va asigur ca voi spune cu toata deschiderea bucurestenilor: Ori tot, ori nimic. Nu ma mai chinuiti inca un mandat. Dati-mi si consiliul!.
Insist asupra ipotezei ca veti avea un consiliu ostil.
O sa-mi duc crucea inca patru ani, ce sa fac? In nici un caz nu poate spera cineva ceea ce spera PSD-ul acum vreo doi ani, chiar si acum un an: o demisie a lui Basescu. Un vot dat unui politician de electorat este cel mai sfant lucru pe care trebuie sa il respecte. Un vot nu se neaga prin propria-ti vointa. Credeti ca n-am avut momente in care mi-as fi luat lumea in cap, vazand blocajele si toata artileria pusa pe mine? Doua lucruri m-au tinut: linistea din familie si constiinta faptului ca nu am dreptul sa dispretuiesc 600 de mii de voturi ce mi-au fost acordate.
Cu prilejul acestui razboi care a existat intre dvs. si consiliu oamenii au invatat ce e ala un primar si ce e ala un consiliu?
Eu sunt constient ca mandatul meu a fost o scoala extraordinara pentru noi toti. In primul rand, si eu, ca om politic, am inteles ca fara un consiliu, capacitatea de a realiza proiectele pe care le am este redusa. In acelasi timp, sunt convins, si electoratul din Bucuresti a inteles ca nu poti sa-i dai votul unuia pe care sa-l faci primar general, iar pe de alta parte sa-i dai un consiliu general ostil si 6 primari de sectoare ostili. Prima mea discutie avuta cu seful grupului de consilieri al Partidului Democrat, a fost asa: el mi-a spus: "D-le primar general, reprezentantii grupurilor din consiliu vor sa se intalneasca cu dvs ". Intalnirea a avut loc in camera de alaturi si discutia a fost: "D-le primar general, haideti sa vedem cum facem sa traim impreuna". Si eu am spus bucuros: "Da, hai sa vedem cum facem". Propunerea lor a fost: "Saptamana viitoare venim si va spunem ce firme lucreaza la strazi, de ce spatii comerciale avem nevoie, ce autorizatii trebuie sa se dea, ce schimburi de terenuri trebuie sa se faca". Si am spus: "Va multumesc pentru aceasta discutie. Nu va avea loc nici o intalnire saptamana viitoare daca asta e tema si conditia". Asa s-a guvernat in Bucuresti din '90 pana la mandatul meu si n-ati auzit niciodata de conflicte intre consiliu si primar.
I-ati umilit poate pe oamenii cu care trebuia sa lucrati.
I-am umilit dandu-i afara pe cei care aveau deja contracte cu administratia strazilor sau pe cei carora nu le-am dat spatiile comerciale pe care le-au solicitat si tot asa.
Procesomania - unul din instrumentele de lupta ale PSD
Chiar si la sfarsitul mandatului va asteapta inca un episod cu Consiliul. D-l Ciugulea a anuntat ca v-a dat deja in judecata, ca va asteapta un proces penal. Despre ce e vorba?
Eu am vreo 500 de procese penale si trebuie sa va spun ca procesomania a fost unul din instrumentele cu care PSD a luptat impotriva mea. N-am spus-o niciodata, dar va rog sa ma credeti ca am avut costuri extraordinare cu avocati care sa ma reprezinte in diverse procese. Am fost un om haituit de pesedisti si prin instanta. Pentru ca nu conteaza ce reclama. Iti face plangerea si pe urma iti curg citatiile si la Buzau, si la Satu Mare, si la Alexandria, si la Bucuresti.
Ce-aveati a face la Alexandria, de exemplu?
Pentru ca acolo ma citau, acolo se deschidea actiunea. Nu s-au limitat la a-mi deschide procese numai in Bucuresti. L-au pus pe primarul de la Alexandria sa-mi deschida un proces acolo. L-au pus pe prefectul de Buzau sa-mi deschida un proces la Buzau. Si uite asa am cheltuit extraordinar de multi bani din buzunar.
Acest ultim proces ce priveste?
Acest proces, pe care l-am castigat la Curtea de Conturi este legat de faptul ca am inceput proiectarea pasajului de la Basarab, care a costat 37 de miliarde de lei, si dupa aceea Consiliul a anulat creditul. Dupa mintea lui Ciugulea nu consilierii sunt vinovati ca au anulat un credit in derulare, pe care eu trebuia sa-l pregatesc pentru executie, ceea ce insemna proiectare, angajare, consultanta s.a.m.d. Creditul cu banca s-a semnat in decembrie 2000, iar ei au anulat acest credit pentru pasaj, parking si tramvaie in noiembrie 2002. In tot acest timp eu am pregatit implementarea proiectelor pentru ca aveam lege de ratificare a imprumutului. Ei considera ca eu ducand procedurile am produs o paguba, nu ei ca au anulat proiectele.
Bucurestiul arata a nu avea centru
Ce le veti spune bucurestenilor in campanie? Ce proiecte concrete aveti?
Proiecte sunt multe. In primul rand am de derulat programul pentru modernizarea celor 106 scoli. Am de terminat proiectul de reducere a pierderilor din sistemul de incalzire: am inlocuit conducte de 80 de milioane de euro, de fapt de 69. Mai avem 11 milioane inca neimplementati. S-au inlocuit exact conductele care aveau cea mai mare vechime si unde se produceau spargerile. Pierderile mari erau pe anumite tronsoane cu vechime de 50, de 60 de ani, altele chiar de 70 de ani. In aceasta toamna se termina programul de contorizare, dar ca sa inchidem circuitul pe sistemul de incalzire trebuiesc modernizate punctele termice. Avem 50 de milioane de euro la dispozitie pentru modernizarea punctelor termice, program care incepe in aceasta toamna. Abia atunci sistemul de incalziere al RADET-ului va fi un sistem in care beneficiarul, cetateanul va plati exact atat cat consuma. Apoi am de terminat programul de modernizare a salilor de teatru din Bucuresti. Incepem lucrarile la Tandarica saptamana viitoare. Tot saptamana viitoare incepem modernizarea Muzeului Aman. Sunt proiecte pe care trebuie sa le duc inainte. Avem 30 de milioane de euro alocati pentru modernizarea sistemului de semaforizare si de control al traficului, cu depistarea fluxurilor mari de trafic, cu redirijare atunci cand se produce congestie, cu semafoarele sincronizate din intersectie in intersectie, de la nord la sud si de la est la vest in Bucuresti. Trebuie sa reiau programul de parking-uri subterane. Deci am multe de facut.
In toate capitalele lumii vezi un centru al orasului. Care e centrul orasului Bucuresti?
Greu de spus. Este un oras care arata a nu avea centru. Am ca proiect ca, dupa ce reabilitam infrastructura in zona istorica, zona Covaci-Lipscani sa devina zona pietonala.
Ati vazut ce tiganie e acolo? Ce veti face?
Cea mai mare parte din acele case sunt retrocedate. Proprietarii spun asa: "D-le primar, noi am baga banii in acele case, multe dintre ele pe lista monumentelor, cu o singura conditie - refaceti-le infrastructura subterana, canalizare, apa curenta, gaze". Creditul de la Banca Europeana de Investitii a fost angajat pentru modernizarea infrastructurii in zona istorica, moment in care proprietarii isi vor exercita drepturile si obligatiile de proprietari. Pana atunci vor prefera sa se uite cum sunt locuite abuziv, iar ei vor continua sa stea in Canada, in Statele Unite, in Israel, in Germania, in Franta.
V-ati consultat cu un arhitect, cu un urbanist?
Da. Sa nu credeti ca in ceea ce priveste deciziile urbanistice ale orasului iau vreo decizie, ci aleg o solutie dintre cele pe care mi le propun urbanistii.
Asadar, acolo va fi centrul orasului?
Nu. Va fi o zona de atractie, pentru ca acum n-avem nici una, in afara de parcuri. O a doua zona care trebuie facuta si destinata traficului pietonal este chiar Piata Constitutiei cu toata zona fantanilor pana la Unirii. Cred ca intoarcerea acestei zone catre pietonal va stimula amplasarea de restaurante de toate felurile va duce la revitalizarea zonei comerciale. Acum, toate magazinele de la parterul blocurilor sunt inchise, au falimentat, pe vitrine vedem hartie alba. Si, daca vom reusi sa convingem ca cel mai bun amplasament pentru oras al Catedralei Mantuirii Neamului este pe B-dul Unirii, intre Biblioteca Nationala si Piata Alba Iulia, in acel spatiu imens care a ramas la nivel de fundatie, sunt convins ca zona centrala se va muta aici, in zona B-dului Unirii catre Piata Alba Iulia si catre Piata Constitutiei.
Nu prea inteleg unde s-ar stabili centrul orasului.
Dupa parerea mea e foarte important unde se aseaza Catedrala Mantuirii Neamului.
Dar inteleg ca deja se demonteaza monumentul si ca vor sa inceapa lucrarile.
Eu sper ca n-o sa se mearga pana intr-acolo. E o amplasare care contravine oricarei norme urbanistice.
Vom fi surpriza localelor
De cine va temeti cel mai tare in aceasta campanie electorala pentru Bucuresti?
Nu ma tem de nimeni.
Veti avea printre adversari si o doamna.
Ii sarut mana ori de cate ori o intalnesc. Imi respect toti adversarii chiar daca ma vad nevoit sa spun ca nici unul nu are sanse.
In ce fel concepeti impreuna cu d-l Stolojan politica Aliantei DA dupa alegerile locale?
Este o intrebarea care de mult isi asteapta un raspuns. Imediat dupa alegerile locale, cele doua partide vor actiona de la un singur comandament de decizie politica, consiliul Aliantei, practic vor avea comportamentul unei structuri politice unice.
Si eu si d-l Stolojan am refuzat pana acum, chiar daca au existat in interiorul partidului discutii referitoare la componenta guvernului, orice discutie pe aceasta tema. Nu e timpul ei. Dupa alegerile locale vom configura structura cabinetului, o vom face publica si vom invita ministrii PSD la dezbateri publice cu reprezentatii Aliantei, fiecare pe portofoliul pentru care a fost desemnat. Dar pana atunci avem alegerile locale.
Ce procent aveti in sondajele dvs. Secrete?
Sunt procente suficiente ca sa ne indreptateasca sa spunem ca vom fi surpriza localelor.
Interviu realizat de Rodica Palade