Pe aceeași temă
De partea cealalta, mesajul este schimbarea. Daca te-ai saturat de coruptie, de saracie, de manipulare, spune DA - PNL-PD. impreuna, pe un drum mai bun, promite Stolojan. intre aceste doua blocuri se va da lupta. Sigur ca exista si osti mai mici, UDMR, PUR, PRM, dar ele vor inclina balanta abia dupa alegeri.
Alegerile locale s-au politizat mai mult ca oricand, ele nu mai sunt decat repetitia generala, preludiul parlamentarelor si al prezidentialelor.
Confruntarea nu mai priveste soarta unui oras sau a unui sat, nu mai este vorba de lupte locale, ci de un razboi generalizat, la capatul caruia vom vedea cine va conduce România in urmatorii patru ani.
Protagonistii nu precupetesc nici un efort. Greii partidelor sunt aruncati in arenele locale. Ministri ca Geoana si Rus de o parte, fosti ministri ca Basescu si Anca Boagiu, sau parlamentari afirmati ca Boc si Chiliman de partea cealalta, sunt trimisi in foc din prima zi. Rolul lor e sa cucereasca pozitii de pe care sa se lanseze atacul general in toamna. De aceea si temele de campanie reflecta inca de pe acum preocuparile cele mari: coruptia, integrarea, ce ne facem cu taranii in perspectiva integrarii, cu pensiile care nu ajung, cu salariile mizere ale profesorilor si ale medicilor etc.
Am asistat deja la dezbateri aprinse si chiar bine facute despre risipirea banilor de pensii pe sediile luxoase ale caselor de pensii. Despre alocatia pentru copii, care ramane modesta pentru ca guvernul dirijeaza resursele suplimentare catre programul Cornul si laptele. Despre conditiile proaste din spitale, despre cardiacii care mor la coada la compensate, despre PNA-ul acuzat ca e folosit la curatarea pe ici pe colo a listelor PSD de baronii nesupusi. Despre adoptii si România facuta sandwich intre americani si europeni. in sfarsit, despre perspectiva tot mai amenintatoare de a vedea ceafa bulgarilor in cursa pentru integrare. Multe sunt adevarate. N-am inteles ce au toate acestea cu primaria. Doar pe ici pe colo cate un candidat de sector mai apuca sa spuna ceva despre spatiul locativ, subventia la RADET, apa-canal, gropi, maidanezi, gunoaie.
Dar el e repede coplesit de marile preocupari ale natiunii. Nici jurnalistii nu stralucesc. Nimeni nu vrea sa stie cati bani se strang anual in Capitala si cum sunt cheltuiti. Nimeni nu pune problema pe fond: ce ne trebuie primari si consilii de sector? A auzit cineva de primari de sectoare la Paris sau la New York? Si care sa se mai si opuna pe fata primarului general, sa-i saboteze proiectele? Cat ne costa acest sistem toxic si schizoid, cu primar general si primari mai mici si dusmanosi si ce s-ar fi putut face cu acesti bani? in locul acestor marunti lideri politici care sunt primarii de sectoare, am fi mai castigati cu niste functionari publici, administratori de meserie, sefi peste serviciile descentralizate ale Primariei Capitalei. Nimeni nu-si pune insa problema. in felul lor urca pe scena localelor si prezidentiabilii.
Cu aceasta ocazie isi fac incalzirea Adrian Nastase si Theodor Stolojan, alearga prin tara si sustin candidatii. Este o modalitate de a le asigura acestora un sprijin politic mai ferm. Nastase profita de ocazie pentru a strange randurile organizatiilor locale in jurul sau. Iar Stolojan are posibilitatea de a obtine o vizibilitate pe care, in mod curent, televiziunile se feresc sa i-o acorde. Deocamdata, cei doi prezidentiabili se confrunta indirect, prin interpusi si mai ales nu apar fata-n fata la televizor, totusi Nastase nu va putea evita la nesfarsit acest lucru, asa cum Geoana nu-l va putea evita pe Basescu la Bucuresti, oricat i-ar placea.
in contextul in care sondajele dau un avans PSD-ului pentru alegerile parlamentare, ciocnirea lui Nastase cu Stolojan ar putea fi marea miza de la toamna: atunci, in turul doi, se poate intampla orice.
Cu un PSD mai mic si mai putin arogant, si acela impartit tot mai greu de Iliescu si Nastase si cu un presedinte de alta culoare politica, România ar fi totusi in alta situatie decat azi, cand dominatia partidului-stat este cvasi-totala. Cel putin sub aspectul libertatii, ar fi o schimbare. Dar mai este pana acolo si vom avea ocazia sa revenim. Pana atunci, sa consemnam si iesirea la rampa localelor a insusi presedintelui in functie, Ion Iliescu, omul cel mai echidistant prin statut si care a inceput o serie de vizite de lucru in orasele in care primarii PSD sunt si candidati. Desi a fost rugat staruitor de opozitie sa inceteze, el se afiseaza cu primarii-candidati PSD, imprumutand fiecaruia un strop din priza lui indiscutabila la varstele a doua si a treia, ca o investitie in viitorul partidului in varful caruia urmeaza sa revina. Si cum ne-a spus cinstit ca n-o sa iasa din politica decat atunci cand va iesi din viata, d-l Ion Iliescu are tot interesul sa investeasca mult si repede. Doar e viitorul sau.