Eveniment Lucian Boia – „În jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi”

Humanitas | 30.10.2017

SHARE 3

Pe aceeași temă

Vă invităm joi, 2 noiembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii În jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi de Lucian Boia, recent apărută la Editura Humanitas. La eveniment vor vorbi, alături de istoricul Lucian Boia, politologul Ioan Stanomir şi jurnalistul Marian Voicu.

 

„Sărbătorirea Marii Uniri e cu totul legitimă. E legitimă şi o doză de mitologie: toate naţiunile o au! Dar avem nevoie, dincolo de comemorări şi de simbolistica eroică, şi de o istorie făcută fără prejudecăţi, în spiritul unei abordări critice. Cel puţin din partea istoricilor profesionişti! Ne trebuie în tot cazul o istorie europeană. România nu e o insulă, e parte a unui ansamblu. Nu ne putem izola, nici în interpretarea istoriei, nici în modul cum ne raportăm la ziua de azi ori de mâine. Dacă privim izolat crearea României Mari, riscăm să facem abstracţie de evoluţiile globale şi totul să ni se pară minunat. În fapt, România Mare a evoluat pe o scenă extrem de fragilă, cu primejdii răsărind la tot pasul – şi, desigur, istoria încă nu s-a încheiat.
Calea europeană nu înseamnă revenirea la vechi frontiere, ci, ca ţel final, dispariţia frontierelor şi transformarea Europei dintr-un continent până nu demult conflictual într-o casă în egală măsură primitoare pentru toţi locuitorii săi. Miza, pentru noi toţi, nu e trecutul, ci viitorul.“
„România e absentă în dezbaterea istoriografică europeană. Pe piaţa ideilor, cum se spune, nu prea existăm. Răspunderea o poartă cei care încă n-au aflat că istoria se face, astăzi, altfel, în orice caz nu reîncălzind la nesfârşit vechiul discurs naţionalist. Centenarul Marii Uniri, în loc să stimuleze cercetări înnoitoare, riscă să se rezume la reafirmarea unor locuri comune. În memoria istorică a românilor a rămas doar o schemă mult simplificată a procesului istoric desfăşurat între 1914 şi 1918. Toţi românii, cu puţine excepţii, ar fi tras atunci într-o singură direcţie. Nu e chiar aşa! Adevărul, pur şi simplu, este mai complex şi mai nuanţat.“ (LUCIAN BOIA)

 

Accesul la eveniment este gratuit in baza unei rezervari prealabile prin Eventbook.

TAGS:

Comentarii 2

Tania Panaitescu - 11-19-2020

Roller a fost literă de înțelepciune în învățarea istoriei despre propriul popor. Acum..., pe aceeași temă/...alte nume, alte direcții . Nu suntem, da, neolatini. Nu./ ci din neam Badislav. Suntem Maimuța carpatină. da. o suportăm și pe aceasta. De ce să mă mir că este premiat autorul poemului În pat cu patria ?// Nu este coerență în aceste simple constatări ?// În conformitate cu teoria păturii superpuse a lui Eminescu!

Răspunde

Tania Panaitescu - 11-18-2020

Se știe că scriitorul, criticul, polemistul Marin Mincu a atras atenția factorilor decidenți în materie de cultură/ din România/ că lipsa de promovare a valorilor noastre /istorice, literare, științifice/... prin traduceri/ face ca ele să nu fie omologate, implicit să nu existe conturată o hartă a valorilor noastre, lucru vital într-o perioadă a globalizării. fapt la care adăuga / și nu numai MM., patosul autoflagelării la cei investiți în funcții de conducere la ICR. //Urmărind politica traducerilor/ a premiilor,/ subînțeleg că deriziunea a ajuns sportul boierilor minții. În pat cu patria.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22