Pe aceeași temă
O identitate comună, o realitate plurală
Descendenți ai mezilor (populație indoeuropeană înrudita cu perșii), kurzii ocupă un teritoriu aproximativ de mărimea Spaniei (în jur de 500.000 de kilometri pătraţi) împărțit în principal între Turcia, Irak, Siria și Iran. Numărul lor este în jur de 40 de milioane și reprezintă cel mai mare popor fără stat. Până în secolul al XVII-lea, kurzii locuiau în Imperiul Otoman, în Kurdistanul istoric, și beneficiau de o largă autonomie. Cucerirea persană (1639) va duce la o primă separare a kurzilor. Își face apariția un Kurdistan persan, dar, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, va exista și o dinastie persană de origine kurdă, dinastia Zand.
Lunetist kurd supraveghind ruinele oraşului sirian Kobané
Problema kurdă izbucnește abia după primul război mondial. La Conferința de Pace de la Paris, organizațiile politice kurde prezintă o cerere de independență. Tratatul de la Sèvres, din 10 august 1920, răspunde acestei revendicări prin crearea unui Kurdistan autonom care să cuprindă atât teritoriile din sud-estul Anatoliei, cât și pe cele din nord-estul Irakului. Totuși, în urma Tratatului de la Lausanne, din 24 iunie 1923, și a negocierilor turco-engleze din anul următor, Kurdistanul este împărțit între noua republică turcă și mandatul britanic al Irakului. În același timp, regiunile kurde din sudul Anatoliei sunt cuprinse în mandatul francez al Siriei.
Până la al doilea război mondial, chestiunea kurdă se referea aproape exclusiv la situația kurzilor din Turcia. Numai acolo exista o negare a identității kurde : chiar folosirea termenilor kurd , Kurdistan era interzisă. Pentru Atatürk, kurzii erau o populație turcă ce trebuia asimilată. Revoltele acestora din 1925, din 1930 și din 1936-’38 au fost sângeros reprimate: sate incendiate, comunități întregi masacrate, deportări în interiorul Anatoliei.
După 1945, apare o accentuare a clivajelor în sânul poporului kurd, favorizată de independența Irakului și a Siriei: fiecare mișcare kurdă se înscrie într-un cadru național diferit, în ciuda conștiinței unei identități comune. Problema cea mai spinoasă rămâne Turcia, unde succesorii lui Atatürk urmează aceeași politică de discriminare a kurzilor. Turcia este terenul pe care apare și cea mai puternică organizație de gherilă kurdă, PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (27 noiembrie 1978), de orientare maoistă. Însă nu trebuie să se interpreteze că populația kurdă din Turcia, chiar militanții PKK, erau comuniști. Doctrina marxist-leninistă este adoptată de creatorii PKK din rațiuni strategice, Uniunea Sovietică fiind văzută la acea vreme drept singura putere care ar putea fi dispusă să îi ajute. Liderul acestei mișcări, Abdullah Öcalan, devine cea mai importantă figură a poporului kurd din a doua jumătate a secolului XX. Lupta armată declanșată de acesta în 1984 a avut drept obiectiv obținerea independenței față de Turcia. Abia la începutul anilor 1990, președintele Turgut Özal, a cărui mamă era de origine kurdă, vorbește pentru prima dată de existența poporului kurd și afirmă că pe teritoriul Turciei s-ar afla 12 milioane de kurzi. Însă Özal moare în 1993, într-un accident de elicopter, și odată cu el orice tentativă de dialog. Pentru a pune capăt luptei duse de PKK, în martie 1995, armata turcă a mobilizat în jur de 36.000 de militari. Represiunea a constrâns fie la exil, fie a dispersat în interiorul frontierelor turce până la 3 milioane de kurzi. În 1999, Abdullah Öcalan este arestat și condamnat și, de atunci și până în prezent, este deținut într-o închisoare situată pe o insulă din Marea Marmara. Însă statul turc realizează că represiunea nu este suficientă pentru a pune capăt veleităților de independență ale kurzilor. În anii 1980, sunt demarate lucrările unui mare proiect hidroenergetic – Marele Proiect Anatolian – cu scopul de a satisface o parte din nevoile de energie ale țării și de a dezvolta agricultura, dar și pentru a remodela în profunzime sud-estul Anatoliei, cea mai săracă și izolată regiune a Turciei, constituită din cele opt provincii majoritar kurde.
În celelalte țări cu importante minorități kurde, situația acestora comportă mai multe nuanțe. În Siria, kurzii au fost asociați regimurilor politice care s-au succedat în primii ani de după obținerea independenței. Deși regimul Baas, instalat în 1963, a interzis partidele politice kurde, totuși reprezentanți ai comunității au fost integrați în posturi cheie ale statului. În plus, milițiile kurde au fost implicate de regim în reprimarea revoltelor Fraților Musulmani de la Alep (1980) și Hama (1982). Mulți kurzi au profitat de contrabanda tolerată de autorități în zona de frontieră, devenind les nouveau riches, fideli regimului Assad. În Iran, participarea acestora în viața publică a fost definitiv compromisă de Revoluția islamică din 1979. Partidul democratic din Kurdistan, constituit pe baze laice, suporta greu integrismul șiit. În anii 1980, pe fondul războiului cu Irakul, regimul de la Teheran a devenit ceva mai tolerant, deoarece era interesat în folosirea kurzilor din țara vecină cu scopul destabilizării lui Saddam Hussein. Ulterior, liderii kurzi au fost fie uciși, fie încarcerați, iar mișcarea kurdă a fost, cel puțin până în prezent, înăbușită în mod durabil. În Irak, regimurile arabe care s-au succedat la Bagdad au văzut în kurzi o sursă de amenințare la adresa integrității țării. Politicile antikurde ale partidului Baas au fost foarte violente, cu atât mai mult, cu cât populația kurdă era majoritară într-una dintre cele mai bogate regiuni petrolifere (Kirkuk). Aproape 200.000 de kurzi sunt uciși în operațiunile armatei irakiene desfășurate în perioada martie-septembrie 1988 cu scopul „rezolvării definitive“ a problemei kurde.
Către o recunoaștere politică a kurzilor
Kurzii reprezintă astăzi o forță în Orientul Apropiat, chiar dacă influența lor nu se poate impune în zonele arabe. În Irak, aceștia dispun de o autonomie extremă, de o structură statală cu o populație de peste 6 milioane de locuitori, având capitala la Erbil. Protejați de aviația occidentală, sprijiniți cu arme de Statele Unite, Germania și Franța, kurzii irakieni asigură un front de circa 1.000 de kilometri în fața Organizației Statului Islamic. Importanța Kurdistanului irakian a fost recunoscută și de Turcia, petrolul acestuia fiind exportat prin oleoductul Kirkuk-Ceyhan.
În același timp, de mai bine de doi ani, kurzii din Siria (în jur de 2,5 milioane) și-au organizat o structură proto-statală laică, cu instituții centrale și un parlament în care sunt reprezentate și minoritățile, inclusiv creștinii. Ei reprezintă cea mai importantă forță militară din jumătatea de nord a Siriei, aspect ilustrat de înfrângerea combatanților Statului Islamic la Kobané, oraș aflat aproape de frontiera cu Turcia (iunie a.c.). Sprijinul aerian primit din partea Statelor Unite reprezintă în mod indiscutabil o recunoaștere a rolului stabilizator al kurzilor sirieni.
Nu în ultimul rând, kurzii din Turcia (18-20 de milioane) reprezintă o forță politică importantă. Acordul de pace încheiat cu guvernul de la Ankara (2013), abandonarea proiectelor secesioniste și integrarea vieții politice turce au adus partidului kurd (HDP, ramura politică a PKK), la ultimele alegeri legislative din iunie, 80 de locuri din cele 550 ale Marii Adunări Naționale de la Ankara. În ciuda importanței Turciei pentru comunitatea euro-atlantică și concesiilor care, pentru moment, i se fac (în ultimele două săptămâni, aviația turcă a ucis 260 de militanti PKK în nordul Irakului), cauza kurdă se profilează drept o componentă esențială pentru viitorul Orientului Apropiat.
* Ştefan Popescu este doctor al Universității Paris 1 – Sorbona.