Obama: E timpul sa reconstruim America

Octavian Manea | 21.01.2009

Pe aceeași temă

Barack Obama a depus juramantul de investire in functia de presedinte al Statelor Unite. Discursul sau a fost urmarit de aproape doua milioane de persoane, aflate pe National Mall, in fata cladirii Congresului din capitala federala americana.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de noul lider de la Casa Alba:

"Ne aflam in mijlocul unei crize: natiunea noastra se afla in razboi impotriva unei retele extinse a violentei si a urii. Economia este grav slabita datorita lacomiei si iresponsabilitatii unora, dar si a esecului nostru colectiv de a ne asuma decizii grele si de a ne pregati natiunea pentru o era noua. S-au pierdut case, locurile de munca s-au redus, afacerile s-au inchis. Sistemul de asigurari de sanatate este mult prea costisitor, scolile ne-au dezamagit; fiecare zi este o dovada ca modul in care consumam (energie) ne consolideaza adversarii si ameninta planeta."

"Mai putin cuantificabila, dar la fel de profunda, este raspandirea sentimentului de neincredere care cuprinde America, teama ca declinul Americii este inevitabil si ca viitoarea generatie trebuie sa-si micsoreze asteptarile."

"Dificultatile care ne asteapta sunt mari si ele nu vor putea fi solutionate cu usurinta sau intr-un timp scurt. Dar afla asta, America, ele vor fi solutionate."

"Reafirmand maretia natiunii noastre, intelegem ca maretia nu este niciodata un dat. Ea trebuie castigata."

"E timpul sa ne ridicam si sa incepem sa reconstruim America."

"Sunt cativa care critica magnitudinea ambitiilor noastre - care sugereaza ca sistemul nostru nu-si permite prea multe planuri mari. Memoria lor este scurta. Pentru ca ei au uitat ce a facut deja aceasta tara si ce pot infaptui oamenii liberi atunci cand creativitatea se uneste cu scopul comun, iar curajul cu necesitatea."

"Intrebarea pe care o ridicam astazi nu este daca guvernul/statul este prea mare sau prea mic, ci daca acesta functioneaza - daca ajuta familiile sa-si gaseasca locuri de munca cu salarii decente, asigurari pe care si le pot permite, o pensie demna. Daca raspunsul este da, intentionam sa continuam. Daca raspunsul este nu, programele vor lua sfarsit. Iar cei care vor gestiona banii publici vor trebui sa fie responsabili - sa cheltuiasca cu intelepciune, sa reformeze practicile nocive (bad habits), sa faca afaceri transparente - pentru ca numai asa putem restabili increderea vitala dintre popor si guvernul sau."

"Pe de alta parte, intrebarea nu este daca piata este o forta a binelui sau a raului (o forta creatoare de bine sau de rau). Puterea sa de a genera prosperitate si de a extinde libertatea este nemasurata, insa, aceasta criza ne-a reamintit ca in absenta unui ochi vigilent, piata poate scapa de sub control - si ca o natiune nu poate prospera prea mult timp atunci cand ii favorizeaza doar pe cei deja prosperi. Succesul economiei noastre a depins intotdeauna nu doar de marimea PIB-ului, ci de masura bunastarii, de capacitatea noastra de a crea sanse si oportunitati fiecaruia - nu din mila, ci pentru aceasta este calea cea mai sigura spre un bine comun."

"Respingem ca fiind falsa alegerea intre siguranta si idealurile noastre. Parintii Fondatori care s-au confruntat cu pericole pe care cu greu ni le putem imagina, au redactat o constitutie care sa protejeze statul de drept si drepturile omului. Acele idealuri inca lumineaza lumea si nu le vom abandona, nu vom renunta la ele de dragul interesului. Si astfel, tuturor popoarelor si guvernelor care ne privesc astazi, de la cele mai mari capitale, pana la cel mai mic sat unde tatal meu s-a nascut, le spun ca America este prietenul fiecarei natiuni si al fiecarui om care doreste un viitor al pacii si al demnitatii, le spun ca suntem gata sa conducem din nou."

"Sa ne amintim ca generatiile anterioare au avut de infruntat fascismul si comunismul, nu doar rachete si tancuri, au avut de infruntat aliante ferme si ideologii durabile. Ei au inteles ca puterea noastra singura nu poate sa ne protejeze, nici nu ne da dreptul sa facem ce vrem. Dimpotriva, ei stiau ca puterea noastra creste daca o utilizam prudent, ca securitatea este intarita de justetea cauzei, forta exemplului, de capacitatea de a fi umil si de a arata moderatie."

"Suntem custozii acestei mosteniri. Ghidati inca o data de aceste principii, vom putea tine piept noilor amenintari care presupun un efort si mai mare - mai multa cooperare si intelegere intre natiuni. Vom incepe prin a transfera, in mod responsabil, Irakul poporului sau si prin a crea o pace din greu castigata in Afganistan."

"Nu ne vom cere scuze pentru modul nostru de viata, nici nu vom ezita sa il aparam, iar celor care isi urmaresc obiectivele prin teroare si masacrarea celor inocenti, le spunem ca spiritul nostru este mai puternic si ca nu poate fi sfaramat; vom supravietui si va vom invinge."

"Lumii musulmane ii spunem ca dorim sa mergem inainte, pe un drum al interesului comun si respectului reciproc."

"Acelor lideri care doresc conflictul sau care plaseaza vina pentru viciile propriilor societati asupra Occidentului, le spun ca oamenii va vor judeca dupa ceea ce construiti, nu dupa ceea distrugeti."

"Provocarile sunt noi. Instrumentele pe care le vom utiliza sunt noi. Insa valorile de care depinde succesul nostru - munca si onestitatea, curajul si fair play-ul, toleranta, loialitatea si patriotismul - toate aceste lucruri sunt vechi. Toate aceste lucruri sunt autentice. Ele reprezinta forta tacuta a progresului nostru de-a lungul istoriei. Este nevoie de o reintoarcere la aceste adevaruri vechi. Ceea ce ni se cere acum este o noua era a responsabilitatii - o recunoastere, din partea fiecarui american, ca avem datorii fata de noi insine, fata de natiune si fata de lume. Acesta este pretul si promisiunea cetateniei."

Pe aceesi tema:

America in epoca Obama

 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22