Pe aceeași temă
Coreea de Nord nu are nicio şansă să câştige o eventuală confruntare militară, pentru simplul motiv că aceasta ar fi nu doar cu forţele Coreei de Sud, ci şi cu uriaşa putere a SUA.
„Cea mai grea parte a problemei este cum să întreprindem o ripostă proporţională, fără a amorsa însă un conflict general sau un asalt împotriva oraşului Seul“, afirmă Gary Samore, cel care a fost, până recent, un foarte important consilier pe probleme nucleare al preşedintelui Obama. Declaraţiile lui Samore, citat de New York Times, sunt ilustrative pentru tipul de probleme generate de evoluţiile din Coreea: pe de o parte, sunt obligatorii măsuri care să descurajeze cumva Coreea de Nord să-şi transforme retorica politică în agresiune militară reală; pe de altă parte, măsurile întreprinse pentru a descuraja Coreea de Nord trebuie să fie astfel alese încât să nu împingă Nordul spre o escaladare suplimentară a conflictului.
Statele Unite şi autorităţile sud-coreene au întreprins, în ultimele zile, mai multe măsuri menite să descurajeze Coreea de Nord. Cele două ţări au convenit deja un plan comun ce „defineşte acţiunile până la cel mai de jos nivel tactic“ şi care, concomitent, insistă asupra „consultărilor politice la cel mai înalt nivel“, în cadrul unei relaţii strategice pe care surse oficiale americane, citate de către New York Times, o numesc „alianţă“. Respectivul plan de acţiune are ca element central ideea ripostei „proporţionale“, ceea ce înseamnă „lovirea sursei oricărui eventual atac nord-coreean cu arme similare“. Sursa de presă mai sus citată face trimitere la faptul că, „dacă nord-coreenii ar bombarda cumva o insulă sud-coreeană pe care sunt amplasate instalaţii militare, aşa cum s-a întâmplat în trecut, planul cere ca Sudul să riposteze rapid cu un baraj de artilerie de intensitate similară“. În cazul acestui plan merită subliniate cel puţin două elemente: mai întâi, faptul că el accentuează explicit conceptul de alianţă, care presupune inclusiv faptul că America nu-şi va abandona sau reduce angajamentele politico-militare luate faţă de Seul. În termeni practici, aceasta înseamnă, foarte clar, că Nordul nu are nicio şansă să câştige o eventuală confruntare militară, pentru simplul motiv că aceasta ar fi nu doar cu forţele Coreei de Sud, ci şi cu uriaşa putere a SUA. În al doilea rând, atât Washingtonul, cât şi Coreea de Sud au făcut publice elemente importante ale planului de acţiune „împotriva provocărilor“ Nordului, ceea ce constituie, în sine, o formă de presiune consistentă, chiar dacă moderată, asupra Coreei comuniste. Amintim aici că SUA au mai folosit, recent, relatările de presă pentru a exercita presiuni şi forme elaborate de descurajare asupra Nordului. Este vorba despre episodul în care autorităţile federale au pus, practic, la dispoziţia presei informaţia că bombardiere strategice de tip B-2, venite de la baze aflate în SUA, au întreprins exerciţii de luptă în spaţiul aerian al Coreei de Sud, la foarte mică distanţă de eventualele ţinte de pe teritoriul Coreei de Nord. Ştim şi că US Navy a trimis spre Coreea două nave mari de luptă dotate cu armament antirachetă foarte modern şi au întărit, cu doi ani mai devreme faţă de termenul fixat anterior, apărarea antibalistică a insulei Guam. În plus, Washingtonul a amânat un exerciţiu de testare a unei rachete balistice intercontinentale, care ar fi trebuit să aibă loc chiar săptămâna aceasta, transmite CNN, care citează surse oficiale de la Pentagon. Acestea insistă asupra faptului că amânarea lansării ar fi un gest „prudent şi înţelept“, menit să evite posibilitatea ca liderii Coreei de Nord să perceapă cumva exerciţiul ca fiind îndreptat împotriva lor.
Subliniem aici şi faptul că atât China, cât şi Federaţia Rusă par a fi, în ultima vreme, tot mai îngrijorate şi mai iritate de retorica şi acţiunile Coreei de Nord. Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că se află „în contact strâns cu partenerii noştri chinezi, ca şi cu americanii, sud-coreenii şi japonezii“. La sfârşitul lui martie, înalta oficialitate rusă avertizase pe un ton acut asupra riscului escaladării necontrolate a tensiunilor din Coreea, transmite BBC. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a criticat în termeni duri, la sfârşitul săptămânii trecute, acţiunile Coreei de Nord, afirmând că niciunei ţări „nu ar trebui să-i fie îngăduit să arunce o regiune sau chiar întreaga lume în haos doar pentru propriile-i câştiguri“. Reamintim aici că atât Moscova, cât şi Beijingul sunt importanţi şi constanţi competitori geostrategici ai SUA, dar e clar că atât Rusia, cât şi China înţeleg, foarte bine, că un eventual conflict major în Peninsula Coreeană ar însemna, cel mai probabil, o înfrângere catastrofală suferită de Coreea de Nord şi, deci, o lărgire semnificativă, în final, a zonei de influenţă a SUA şi a partenerilor strategici din Extremul Orient ai Americii.
* Florin Diaconu este conferenţiar universitar la FSPUB şi senior researcher la IDR.