Pumnul Moscovei ajunge pana la Londra?

Armand Gosu | 24.11.2006

Pe aceeași temă

 Aleksandr Litvinenko, fost ofiter  FSB (Serviciul Federal de Securitate, succesorul KGB), refugiat politic in Marea Britanie din 2001, care a primit de curand cetatenia britanica, se afla internat in stare grava, intr-un spital din Londra. El a fost tinta unei tentative de otravire cu taliu. Doctorii apreciaza la 50% sansele de supravietuire ale pacientului. Litvinenko este unul dintre cei mai aprigi critici ai presedintelui Vladimir Putin.

 

In seara zilei de 1 noiembrie, starea sanatatii lui Aleksandr Litvinenko s-a inrautatit brusc. Inca din primul moment, fostul locotenent-colonel FSB a banuit ca a fost tinta unei tentative de otravire. A fost imediat internat in spital. Abia peste 10 zile s-au facut publice primele informatii legate de acest incident. Atat presa britanica, cat si cea rusa au intors pe toate fetele istoria tentativei de otravire a fostului ofiter FSB. Ca in toate incidentele in care sunt implicati fosti sau actuali agenti ai serviciilor secrete, granita dintre informare si dezinformare este foarte greu de trasat.

 Aleksandr Litvinenko s-a ocupat in ultimele saptamani de strangerea informatiilor privind asasinarea ziaristei ruse de investigatii Anna Politkovskaia, omorata la Moscova, la 7 octombrie. Litvinenko a primit un e-mail din Italia, de la Mario Scaramella, consultant al  Comisiei Mitrohin, de la Roma. Aceasta comisie analizeaza activitatea spionajului sovietic din Italia, in urma dezvaluirilor facute de Vasili Mitrohin, fost ofiter KGB. Litvinenko a depus marturie in fata acestei Comisii. Mario Scaramella i-a solicitat lui Litvinenko o intrevedere la Londra, unde spera sa ajunga in zilele de 10-11 noiembrie. Insa el a telefonat din Londra in dimineata de 1 noiembrie si i-a cerut lui Litvinenko sa se intalneasca in jurul orei 15 in centrul orasului. Litvinenko a ales un bar japonez, Itsu, unde a si mancat. Numai el, pentru ca Scaramella deja pranzise. La intalnire, Scaramella, potrivit relatarilor lui Litvinenko, era foarte stresat. I-a inmanat lui Litvinenko patru pagini care contin numele unor persoane implicate in asasinarea Annei Politkovskaia. Paginile erau scrise in engleza. Litvinenko a declarat ulterior ca a apucat doar sa-si arunce ochii pe ele, sa identifice cateva nume, nimic mai mult. De pe patul de spital, Litvinenko a promis ca imediat ce se va insanatosi va transmite acele hartii politiei si redactiei Novaia Gazeta, de la Moscova, unde lucrase Anna Politkovskaia, redactia anchetand, la randul ei, asasinarea jurnalistei. Litvinenko refuza sa-i atribuie lui Scaramella vreun rol in presupusul complot a carui victima a fost, declarand de mai multe ori ca italianul nu e implicat. Insa presa rusa, citand site-uri ale separatistilor ceceni, afirma ca Scaramella l-ar fi frecventat pe directorul adjunct al FSB, Kolmogorov, pe care l-ar fi vizitat chiar la sediul din Lubianka. Potrivit presei ruse, Kolmogorov se ocupa cu actiunile operative indreptate impotriva defectorilor. Insistenta cu care presa rusa flutura scenariul implicarii italianului in complotul organizat de FSB, avand in vedere controlul Kremlinului asupra media moscovite, indica mai degraba o actiune de dezinformare si manipulare. Eho Moskvi, postul de radio controlat de Gazprom, condus de fostul ofiter KGB Valeri Golubev, s-a implicat activ in raspandirea acestei informatii, culeasa de pe site-uri care altadata nu erau luate in seama.

Starea sanatatii lui Litvinenko e grava, dar stabila. Taliul e o otrava folosita de profesionistii crimei din serviciile secrete, care afecteaza sistemul nervos, ficatul, plamanii si care se elimina foarte greu din organism. Chiar si in cantitati mici provoaca grave complicatii psihice, ducand la pierderi de memorie.

 Politicienii si analistii rusi sunt sceptici in legatura cu implicarea serviciilor secrete de la Moscova intr-un atentat impotriva lui Litvinenko, organizat pe teritoriul Marii Britanii, impotriva unui cetatean britanic. Ei vad mai degraba mana lui Boris Berezovski, controversatul oligarh refugiat la Londra, care ar pregati o mare campanie mediatica impotriva lui Vladimir Putin, pentru a scurtcircuita planul de transfer al puterii, la expirarea celui de-al doilea mandat al liderului de la Kremlin, dupa modelul Gongadze, a carui asasinare la Kiev a marcat debutul unei lungi campanii impotriva presedintelui Leonid Kucima. Altii, printre care si Oleg Kalughin, fost general maior  KGB, care traieste in SUA, sunt convinsi de faptul ca Litvinenko a fost tinta unei operatiuni a serviciilor secrete ruse, cu atat mai mult cu cat acestea pot acum actiona si in afara granitelor tarii, sub pretextul ca lupta impotriva terorismului. Kalughin atrage atentia si asupra faptului ca FSB duce, dupa tiparele KGB, operatiuni de lichidare a defectorilor.

 Pentru caschetele infierbantate de la Lubianka, Litvinenko era un dusman de temut. In realitate insa, impactul dezvaluirilor sale a fost unul minor. Am asistat la conferinta de presa care a marcat lansarea personajului Litvinenko. Pentru ca este un personaj. In noiembrie 1997, el impreuna cu mai multi ofiteri din  FSB au organizat, la Moscova, o conferinta de presa la care au dezvaluit un complot al FSB pentru asasinarea magnatului Boris Berezovski, eminenta cenusie a Kremlinului. Ancheta procuraturii a fost sistata, fara explicatii. Dupa ce Berezovski intra in conflict cu Putin si se refugiaza la Londra, Litvinenko, impreuna cu familia, fuge si el din Rusia, in noiembrie 2000, de teama razbunarii colegilor din FSB. In mai 2001, a primit statutul de refugiat politic. A preluat si dezvoltat tema implicarii FSB - lansata de opozitia politica in toamna 1999 si preluata apoi de Berezovski atunci cand a ajuns si el in opozitie - in atentatele teroriste din Moscova si Volgodonsk, in urma carora au pierit 352 de oameni. A scris o carte, in colaborare, despre faptul ca FSB a organizat atentatele teroriste utilizate ca pretext pentru declansarea unui nou razboi in Cecenia, razboi care a asigurat decorul scenei transferului de putere la Kremlin si care a contribuit decisiv la castigarea alegerilor de catre Putin, succesorul desemnat de Boris Eltin. In decembrie 2003, tot tirajul cartii lui Litvinenko, tiparite in Lituania, 4.400 de exemplare, a fost confiscat de FSB, direct din camionul care-l transporta spre Moscova.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22