De același autor
Practicând dublul standard, CNA a băgat un bocanc în libertatea de exprimare, descurajând critica la adresa puterii.
Publicarea pe www.cutiapandorei.net a unor controverse din CNA privind abaterile de la normele editoriale și etice ale unor canale de televiziune te lasă fără grai. Nu doar litera legii, ci și principiile morale simple sunt disprețuite de o majoritate decidentă care, aidoma celei parlamentare, trece cu tăvălugul peste realități, minimalizând păcate jurnalistice grave, pentru a favoriza punctul de vedere al puterii. Deja uitată, demisia pianistului Dan Grigore din CNA, în martie 2012, arată, după doi ani, ca o profeție împlinită. „Demisionez din Consiliul Audiovizualului pentru că nu pot funcționa într-o instituție care e obligată să lucreze într-un climat de presiune permanentă, de lipsă de respect față de reguli, de fățărnicie și de măsluire sistematică a celor mai elementare principii, de monumentală rea-credință și de poluare gravă a spațiului public; (...) pentru că prevăd o campanie electorală de o ferocitate fără precedent, în care respectarea legii riscă să pară chiar infracțiune în ochii celor prea mulți care cred că «scopul scuză mijloacele». Iar eu văd cu oroare cum fărădelegea ne duce în haos“, motiva artistul, când încă exista o minimă paritate în componența politică a autorității audiovizuale, complet dezechibrată azi, opt la trei, în favoarea USL. N-ar trebui să conteze cine face numirile, dacă cei numiți politic ar pune mai presus competența, legea, morala.
Tocmai de aceea, schimbarea la față a unor oameni care au lucrat la BBC sau la Radio Europa Liberă, sub auspicii etice stricte, indică amnezii interesate. Dezbaterile privind cazul recent de amendare a Antenei 3, la pachet cu B1 TV, au fost publicate de Narcisa Iorga pe site-ul amintit ca un gest de disperare: „În CNA, al cărui membru încă mai sunt, legea nu mai are nicio valoare. Totul se face după regula «așa vreau eu». Situația s-a agravat de un an încoace. Am urmat toate căile procedurale interne și m-am lovit de pereți. Am cerut sprijinul parlamentului. Ce naivitate!“.
Silit de un context inflamat, în care 600 de jurnaliști protestează împotriva derapajelor gen Antena 3, CNA a luat în discuție după tergiversări emisiunea Sinteza zilei din 14 ianuarie, unde erau batjocoriți mai mulți jurnaliști stigmatizați ca „băsiști“. Josnicia cu care este tratată Andreea Pora în emisiune îl amuză pe Radu Călin Cristea: „Știu că e o agitație într-o zonă a societății civile, dar cred că această zonă și-a pierdut simțul umorului. Nu cred că Andreea Pora a fost pusă într-o lumină negativă: a ajuns să fie personaj într-o scenetă IComedy. (...) În clipa în care intri într-un război bărbătesc, atât de urât, nu poți să nu te aștepți la o reacție similară. Când semeni vânt, culegi furtună“, iar pentru conotațiile porno, judele Cristea propune, sever, „o somație“. Deriva judecăților conjuncturale contravine Codului Radio Europa Liberă, al cărui redactor Radu Călin Cristea a fost timp de 12 ani, și care punea mai presus independența față de orice punct de vedere „politic, economic sau religios sectar“. Nu la fel de tolerant este Cristea față de canalul B1 TV, extrem de critic în emisiunea Sub semnul întrebării din 12 decembrie 2013. USL este taxat dur pentru tentativa de lovitură de stat, iar în interviul din 24 decembrie cu actorul Dan Puric, ca putere „mafiotă“. Pe când terfelirea trebuie admisă cu umor, critica este „inadmisibilă“.
Și d-l Christian Mititelu, timp de 20 de ani director al redacției românești la BBC Londra, pare lovit de amnezie. Principiile riguros formulate de BBC, cu valoare de model în jurnalism, nu-i mai spun nimic, din moment ce nu-l deranjează guițatul și sunetele obscene ale Antenei 3, în schimb, la B1 TV este oripilat de agresivitatea mâinilor moderatorului și votează o pedeapsă pentru absența imparțialității. Ce zice Carta BBC? „Imparțialitatea nu înseamnă în mod necesar ca unghiurile sau opiniile să fie prezente în proporție egală în aceeași emisiune sau program“, în schimb, trebuie pus accentul cuvenit. Critica și tratarea subiectelor controversate sunt încurajate de BBC. Înșirați ca la armată, într-o operațiune de relativizare, membrii CNA devotați puterii - Laura Georgescu, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Radu Călin Cristea, Lorand Turos, Răsvan Popescu (și el cândva corespondent BBC) - au votat o amendă de 70.000 lei pentru B1 TV și una mai clementă, de 50.000 lei, pentru Antena 3. Judecata este inechitabilă și nu are de-a face decât aparent cu Legea Audiovizualului, ci mai mult cu dorința de a consacra o confuzie, spre satisfacția patronilor politici: că B1 TV și Antena 3 sunt tot un drac, că opinia critică la adresa politicienilor este totuna cu insulta. Practicând dublul standard, CNA a băgat un bocanc în libertatea de exprimare, descurajând critica la adresa puterii. „Libertatea de exprimare include nu numai informaţiile şi ideile primite favorabil sau cu indiferenţă [de opinia publică] ori considerate inofensive, dar şi pe acelea care ofensează, şochează sau deranjează“, spune jurisprudența CEDO. Răzvan Martin de la ActiveWatch le-a pus pe masă membrilor Consiliului bibliografia obligatorie. Să o citească. //