De ce tace CNA

Brîndușa Armanca 07.08.2012

De același autor

Practicile de șantaj, de atac sub centură comandate ziariștilor de patroni pentru a nimici inamici politici sau comerciali ar trebui sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

În 17 mai anul trecut, avea loc la CNA o au­di­ere mai puțin obișnuită: un jurnalist își luase inima în dinți și hotărâse să dezvăluie șantajul și complicitățile imorale din interiorul trustului de presă la care lucra, pre­cum și tertipurile (i)legale prin ca­re munca de jurnalist de­ve­nea o formă de sclavie. Cazul a ajuns și în Raportul FreeEx pe 2011 ca unul dintre exem­plele grave de încălcare a cla­uzei de conștiință. De atunci, cel care a făcut dezvăluirile, jur­nalistul Stelian Negrea, co­ordonator pentru câteva luni al Departamentului de In­ves­tigații înființat la trustul Intact al lui Voi­cu­lescu în primăvara lui 2011, a avut parte de mai multe procese intentate de trust, de ame­nințări pe față, de încercări de intimidare a familiei sale și a altor jurnaliști care au cu­te­zat să semnaleze cazul.

CNA s-a autosesizat în baza art. 6 din Legea 504/2002 a Audiovizualului, care interzice cen­zura și ingerințele editoriale și garantează independența editorială în audiovizual. Mem­brilor Consiliului li s-au relatat situații con­crete de presiuni și șantaj politic ordonate de șe­fii din Intact, li s-au prezentat documente și precizări suplimentare. De exemplu, spune me­moriul lui Negrea, „încă de la primele șe­dințe ale noului departament ni s-au indicat, în mod di­rect, de către conducerea In­tact Media Group oameni po­li­tici și companii pe care aveam voie să le documentăm și pe care nu, în contradicție totală cu promisiunile inițiale de in­dependență editorială“. Ul­te­rior, directorul general, Co­druț Șereș, a început să in­dice câteva ținte urgente de in­vestigat: compania RCS-RDS cu care Antena TV se afla în litigiu, și ministrul Turismului, Ele­na Udrea, din tabăra adversarilor politici. La scurt timp, Antenele au început să di­fu­zeze știri negative despre compania con­cu­rentă, sugerând că RCS-RDS s-ar afla în vi­zorul unei anchete parlamentare. Cât despre „ma­dam Udrea“, cum era alintată în biroul lui Șereș de la etajul 9, atacurile asupra ei au devenit zilnice, cu sau fără subiect.

Pentru a obține obediență și conspirativitate, determinându-i pe jurnaliștii implicați să uite definitiv de libertatea de conștiință, libertatea de exprimare, libertatea presei și alte prostii din astea, astfel încât să nu deschidă vre­o­dată gura, trustul Intact a inventat clauze con­tractuale abuzive, inspirate de pe la Se­curitatea servită din plin de Voiculescu, pre­cum și o terminologie ce excede legislației mun­cii. „Persoana cheie“, în acest caz jur­na­listul (fie și sub forma unui prestator de ser­vicii prin firma proprie), s-ar fi aflat sub in­ter­dicția totală de a mărturisi, în prezent sau în vi­itor: „Dacă mi-aș fi permis să critic în vreun fel conducerea prezentă și viitoare a In­tact Media Group“ – declara Negrea –, „ra­por­turile mele contractuale cu această companie mi-ar fi fost întrerupte și ar fi trebuit să plă­tesc daune de cel puțin 100.000 de euro (410.000 lei, adică salariul meu pe 50 de luni,) dar care puteau ajunge la 300-400.000 de euro dacă luăm în calcul și even­tuale încălcări ale clauzelor de con­fi­den­ția­li­tate unde ușor pot fi strecurate «tehnici de mar­keting» și alte clauze «mascate» sub care se pot ascunde ingerințe editoriale“.

Practici de șantaj, de atac sub centură co­mandate ziariștilor de patroni pentru a nimici inamici politici sau comerciali s-au mai sem­nalat în timp, mai mult în presa scrisă, unde ur­mele se văd mai ușor: cazuri de la Ziua de Cluj și Ziua de Vest, Bună Ziua Iași, OTV, Bog­dan Chirieac de la „liga mare“ și alte cazuri au fost date publicității sau deferite justiției. Deși apărați de drepturile conferite de clauza de conștiință înscrise în Contractul Colectiv de Muncă pe Media, puțini sunt jurnaliștii ca­re demisionează și atacă sistemul corupt, cum a făcut-o Stelian Negrea. Și totuși, după un an și jumătate, CNA, în calitatea sa de „ga­rant al interesului public în domeniul co­mu­nicării audiovizuale“, n-a răspuns, n-a re­ac­ționat, n-a mișcat un deget. Antenele sunt în delir, bătălia politică se dă din plin pe frontul lor mediatic, cu tot mai timide amenzi pentru încălcări strigătoare la cer ale Legii 504/2002. „De mai bine de un an aţi decis să ignoraţi cazul meu şi dovezile furnizate... Un refuz pe care nu pot să-l interpretez decât prin prisma întâlnirilor pe care domnul Răsvan Popescu le are constant după şedinţele CNA cu avocatul trustului Intact din care face parte Antena 3“, scrie cu amărăciune și cu suspiciune Stelian Ne­grea, într-o nouă scrisoare adresată recent conducerii CNA. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22