De același autor
Practicile de șantaj, de atac sub centură comandate ziariștilor de patroni pentru a nimici inamici politici sau comerciali ar trebui sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului.
În 17 mai anul trecut, avea loc la CNA o audiere mai puțin obișnuită: un jurnalist își luase inima în dinți și hotărâse să dezvăluie șantajul și complicitățile imorale din interiorul trustului de presă la care lucra, precum și tertipurile (i)legale prin care munca de jurnalist devenea o formă de sclavie. Cazul a ajuns și în Raportul FreeEx pe 2011 ca unul dintre exemplele grave de încălcare a clauzei de conștiință. De atunci, cel care a făcut dezvăluirile, jurnalistul Stelian Negrea, coordonator pentru câteva luni al Departamentului de Investigații înființat la trustul Intact al lui Voiculescu în primăvara lui 2011, a avut parte de mai multe procese intentate de trust, de amenințări pe față, de încercări de intimidare a familiei sale și a altor jurnaliști care au cutezat să semnaleze cazul.
CNA s-a autosesizat în baza art. 6 din Legea 504/2002 a Audiovizualului, care interzice cenzura și ingerințele editoriale și garantează independența editorială în audiovizual. Membrilor Consiliului li s-au relatat situații concrete de presiuni și șantaj politic ordonate de șefii din Intact, li s-au prezentat documente și precizări suplimentare. De exemplu, spune memoriul lui Negrea, „încă de la primele ședințe ale noului departament ni s-au indicat, în mod direct, de către conducerea Intact Media Group oameni politici și companii pe care aveam voie să le documentăm și pe care nu, în contradicție totală cu promisiunile inițiale de independență editorială“. Ulterior, directorul general, Codruț Șereș, a început să indice câteva ținte urgente de investigat: compania RCS-RDS cu care Antena TV se afla în litigiu, și ministrul Turismului, Elena Udrea, din tabăra adversarilor politici. La scurt timp, Antenele au început să difuzeze știri negative despre compania concurentă, sugerând că RCS-RDS s-ar afla în vizorul unei anchete parlamentare. Cât despre „madam Udrea“, cum era alintată în biroul lui Șereș de la etajul 9, atacurile asupra ei au devenit zilnice, cu sau fără subiect.
Pentru a obține obediență și conspirativitate, determinându-i pe jurnaliștii implicați să uite definitiv de libertatea de conștiință, libertatea de exprimare, libertatea presei și alte prostii din astea, astfel încât să nu deschidă vreodată gura, trustul Intact a inventat clauze contractuale abuzive, inspirate de pe la Securitatea servită din plin de Voiculescu, precum și o terminologie ce excede legislației muncii. „Persoana cheie“, în acest caz jurnalistul (fie și sub forma unui prestator de servicii prin firma proprie), s-ar fi aflat sub interdicția totală de a mărturisi, în prezent sau în viitor: „Dacă mi-aș fi permis să critic în vreun fel conducerea prezentă și viitoare a Intact Media Group“ – declara Negrea –, „raporturile mele contractuale cu această companie mi-ar fi fost întrerupte și ar fi trebuit să plătesc daune de cel puțin 100.000 de euro (410.000 lei, adică salariul meu pe 50 de luni,) dar care puteau ajunge la 300-400.000 de euro dacă luăm în calcul și eventuale încălcări ale clauzelor de confidențialitate unde ușor pot fi strecurate «tehnici de marketing» și alte clauze «mascate» sub care se pot ascunde ingerințe editoriale“.
Practici de șantaj, de atac sub centură comandate ziariștilor de patroni pentru a nimici inamici politici sau comerciali s-au mai semnalat în timp, mai mult în presa scrisă, unde urmele se văd mai ușor: cazuri de la Ziua de Cluj și Ziua de Vest, Bună Ziua Iași, OTV, Bogdan Chirieac de la „liga mare“ și alte cazuri au fost date publicității sau deferite justiției. Deși apărați de drepturile conferite de clauza de conștiință înscrise în Contractul Colectiv de Muncă pe Media, puțini sunt jurnaliștii care demisionează și atacă sistemul corupt, cum a făcut-o Stelian Negrea. Și totuși, după un an și jumătate, CNA, în calitatea sa de „garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale“, n-a răspuns, n-a reacționat, n-a mișcat un deget. Antenele sunt în delir, bătălia politică se dă din plin pe frontul lor mediatic, cu tot mai timide amenzi pentru încălcări strigătoare la cer ale Legii 504/2002. „De mai bine de un an aţi decis să ignoraţi cazul meu şi dovezile furnizate... Un refuz pe care nu pot să-l interpretez decât prin prisma întâlnirilor pe care domnul Răsvan Popescu le are constant după şedinţele CNA cu avocatul trustului Intact din care face parte Antena 3“, scrie cu amărăciune și cu suspiciune Stelian Negrea, într-o nouă scrisoare adresată recent conducerii CNA. //