De același autor
Nu, titlul nu trimite la vreo știre recentă. Anne Applebaum este astăzi apreciată în România, iar cea mai importantă carte a ei, Gulagul. O istorie, a fost tradusă în română în 2011, cu sprijinul IICCMER-ului din mandatul lui Vladimir Tismăneanu. Ziaristă cu profil de scholar, Anne Applebaum este una dintre cele mai bune cunoscătoare ale Europei de Est în timpul comunismului și după. Faptul că este căsătorită cu carismaticul Radek Sikorski, ministru de Externe al Poloniei între 2007-2014, o face, probabil, și mai interesantă. Expertiza și-a construit-o prin studii temeince (Yale, LSE, Oxford) și printr-o îndelungată muncă de teren ca ziaristă la unele dintre cele mai importante publicații americane și britanice. În 1988, s-a mutat la Varșovia, în calitate de corespondent pentru The Economist și alte publicații, asistând, la fața locului, la căderea pieselor din dominoul comunist. A ajuns și în România, între 30 aprilie și 6 mai 1989, când Nicolae Ceaușescu încă se credea atotputernic, în ciuda a tot ce se întâmpla în jur. Mâna lungă a Securității a făcut ca pe numele ziaristei americane să fie deschis un dosar informativ, care se păstrează astăzi în arhiva CNSAS. Despre vizita din 1989 așa cum este reflectată ea în DUI-ul Securității va fi vorba în continuare.
Direcția a III-a din cadrul Securității a întocmit actele pentru deschiderea dosarului de urmărire informativă după ce Anne Applebaum (numită conspirativ „Anca“) a intrat în România pe 30 aprilie 1989 ca turistă. Poliția politică îl urmărea în același timp și pe Kevin Connolly, corespondent BBC la Varșovia, care intrase în țară separat, tot ca turist, după ce i se refuzase viza ca ziarist. Dosarul acestuia de la Securitate conține și mai multe detalii despre episodul care a urmat. Securitatea a observat că ziaristul de la BBC a închiriat o mașină împreună cu Applebaum pentru a se deplasa prin țară. În exprimarea aprehensivă a Securității, „scopul vizitei lor l-a constituit contactarea unor așa-ziși disidenți și culegerea de date și informații pe care să le folosească în propaganda antiromânească desfășurată în exterior“.
Demodernizarea comunistă
În momentul vizitei, kakotopia comunismului românesc trăia într-un timp paralel, sub semnul butaforiei și al ridicolului sinistru. Nicolae Ceaușescu tocmai anunțase, la Plenara CC al PCR din 12-14 aprilie 1989, că România a plătit în totalitate datoria externă. Autarhismul a fost formalizat ca politică de stat la câteva zile după Plenară, când a fost interzisă prin lege contractarea creditelor din străinătate. Plata totală și înainte de termen a datoriei externe (care, conform cifrelor date de Vlad Georgescu, crescuse de la 1,2 miliarde de dolari în 1971 la 13 miliarde în 1982, pierdute în gaura neagră a economiei românești) a fost principalul proiect politic al dictatorului român în anii ’80, în a cărui perspectivă măsura era modalitatea ultimă de obținere a suveranității naționale. Urmărirea cu obstinație totalitară a acestui obiectiv a contribuit, de fapt, la șubrezirea din interior a regimului. Astfel, economia socialistă, oricum disfuncțională, a fost dată peste cap, iar sacrificiile imense impuse populației au făcut ca legitimitatea regimului comunist, atâta cât mai era, să se prăbușească.
Un studiu sociologic, realizat de departamentul de cercetare al Radio Europa Liberă prin chestionarea unui număr reprezentativ de estici care au călătorit în Occident în trei segmente temporale (1975/’76, 1979/’80 şi 1984/’85), indica, încă de la mijlocul anilor ’80, un pronunţat trend descrescător al sprijinului popular pentru autorităţile comuniste în toate cele cinci state avute în vedere (Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, România şi Bulgaria). Conform studiului, în Polonia şi România se observa cel mai bine tendinţa negativă în evaluarea performanţelor regimurilor comuniste. Printre altele, și-a spus cuvântul și înăsprirea condițiilor de trai. Michael Shafir, care în 1989 lucra pentru departamentul de cercetare al Europei Libere, aprecia că lipsurile resimțite de populație în anii ’80 erau comparabile cu cele din timpul foametei de după război. Pauperizarea populației și condițiile precare de viață impuse de „rațiunea de stat“ a sacrificiului l-au determinat pe Vlad Georgescu să spună că regimul a impus „un bizar proces de demodernizare“.
Disidenții
Față de această situație au apărut gesturile de protest, fie sub forma manifestațiilor de stradă, cum s-a întâmplat în noiembrie 1987 la Brașov, fie sub aceea a disidenței politice și intelectuale, exprimată îndeobște prin scrisori deschise sau interviuri date presei occidentale. Momentul în care au ajuns în România cei doi ziariști occidentali era unul de vârf al activității disidenților autohtoni.
Doina Cornea era cel mai cunoscut protestatar rămas în România, având la activ deja câțiva ani de critică fățișă la adresa regimului. Dată afară de la Universitatea din Cluj, ținută în domiciliu obligatoriu, Doina Cornea a continuat, cu curaj, să trimită scrisori de protest. Media independente din afară și ambasadorii occidentali au susținut din plin demersurile ei. În aprilie 1989, BBC a prezentat două scrisori deschise semnate de Cornea. Într-una dintre ele, stătea scris ca acuzație la adresa lui Ceaușescu: „Ați strivit ființa interioară a oamenilor, umilindu-le năzuințele și cererile legitime, umilindu-le conștiința, silindu-i, sub presiuni și teroare, să ia minciuna drept adevăr și adevărul drept minciună, să consimtă astfel la propria lor schilodire morală“.
În ianuarie 1989, Petre Mihai Băcanu și alți câțiva fuseseră arestați înainte de a distribui un ziar clandestin. În martie 1989, au fost formulate proteste la nivelul ONU și al instituțiilor europene pentru încălcarea drepturilor omului în România. Pe 10 martie, BBC făcea publică Scrisoarea celor șase. În 17 martie, Mircea Dinescu era demis de la România literară și încadrat în domiciliu forțat după ce în Libération apăruse un interviu în care, printre altele, compara Constituția comunistă cu un basm din O mie și una de nopți. Pe 5 aprilie, Andrei Pleșu, care protestase alături de alții față de măsurile luate împotriva lui Dinescu, a plecat în exilul de la Tescani. Dan Deșliu, un apostat comunist, a avut în martie mai multe ieșiri publice împotriva lui Ceaușescu, pe care îl vedea ca principala problemă a României. Deșliu a fost bătut, reținut, pus sub pază la domiciliu, apoi, după ce a intrat în greva foamei, dus la Spitalul 9. Dan Petrescu, care avusese primele ieșiri publice împotriva regimului din 1988, era supravegheat de Securitate pentru că lucra împreună cu Liviu Cangeopol la un material care cuprindea o critică sistematică a regimului (publicat de Vladimir Tismăneanu în Agora abia după revoluție sub titlul Ce-ar mai fi de spus).
Adevărul indezirabil
Aceasta era atmosfera în momentul în care Anne Applebaum și Kevin Connolly au intrat în România. Cei doi doreau să afle detalii despre condițiile de trai și situația disidenților din România. Înainte de călătorie, Anne Applebaum s-a sfătuit, printre alții, cu Vladimir Tismăneanu, care i-a indicat numele câtorva disidenți pe care să îi contacteze.
Cei doi ziariști au fost încadrați informativ încă de la intrarea în țară, într-o manieră vizibilă, menită a-i descuraja. Anne Applebaum mi-a povestit, după ce i-am relatat despre dosarul de la CNSAS, că își aduce aminte foarte bine detaliile vizitei, tocmai pentru că a fost foarte ciudată. „Securiștii care mă urmăreau purtau trenci-uri tip și stații walkie-talkies ca actorii din filme proaste“, spunea ea. Văzându-se urmăriți, cei doi au evitat să discute la Inter sau în alte locuri în care ar fi putut fi ascultați despre scopul jurnalistic al vizitei.
Traseul ziariștilor a fost atent urmărit de ofițerii de Securitate. Cu o mașină închiriată de la ONT Carpați au mers prin mai multe orașe din țară: Brașov, Bacău, Iași, Vaslui, Galați. Pe 2 și 3 mai au încercat de mai multe ori să îl contacteze la domiciliul din Iași pe disidentul Dan Petrescu. Cei doi s-au străduit să scape de filajul agenților de mai multe ori, dar Securitatea a luat măsuri ca întâlnirea cu Dan Petrescu să nu aibă loc. Agenții poliției politice i-au mai observat pe cei doi contactând la întâmplare oameni de pe stradă pentru a obține „date denigratoare privind condițiile de viață materiale și spirituale“. În Galați, au dorit să fotografieze locuințele unor țigani, dar au renunțat când au observat filajul.
În București, Applebaum și Connolly au vizitat de mai multe ori ambasadele Statelor Unite și Marii Britanii. Apoi, pe 5 mai, au încercat să ia legătura cu Gheorghe Apostol, unul din semnatarii Scrisorii celor șase, și Dan Deșliu, care tocmai atunci avea să fie internat forțat la Spitalul 9. Și în acest caz, Securitatea s-a asigurat că întâlnirea disidenților cu ziariștii occidentali nu va avea loc.
Anne Applebaum a publicat ce a văzut în România în The Independent, în două articole, din 4 și 15 iulie 1989. În primul deplângea situația precară a drepturilor omului din România, iar în al doilea denunța sistematizarea localităților și situația proastă a minorităților etnice. Ca urmare, Securitatea a făcut propunerea ca Anne Applebaum să fie declarată persoană indezirabilă. Comisia pentru probleme de pașapoarte și vize s-a reunit în data de 9 septembrie 1989 și a decis ca ziarista să fie inclusă pe lista persoanelor indezirabile pentru o perioadă de cinci ani. La scurt timp, avea să vină revoluția.
Anne Applebaum