De același autor
Al doilea tur al alegerilor pentru Adunarea Națională a limitat proporțiile unei victorii totuși impresionante a majorității prezidențiale. Aceasta, formată din La République En Marche (LREM), partid fondat anul trecut de Emmanuel Macron, și din MoDem-ul vechiului centrist Bayrou a obținut 350 de locuri dintr-un total de 577. În plus, LREM, cu 308 deputați, nu are nevoie de aliatul său pentru a controla Adunarea Națională (majoritatea absolută e de 289 de locuri). Macron încheie astfel victorios toate cele patru etape electorale pe care Franța le parcurge o dată la cinci ani. În acest an a fost vorba despre prezidențialele din 23 aprilie și 7 mai și de parlamentarele (camera decizională) din 11 și 18 iunie. Patru victorii indiscutabile, patru victorii în numele schimbării politice și reformelor economice, patru victorii care obligă.
Bulversând sistemul partizan, bulversând multe dintre codurile vieții politice franceze, Macron și macronismul au ridicat ștacheta așteptărilor foarte sus, cu siguranță prea sus. Dar poate că de asta era nevoie, oricum suportul fără perdea al majorității mass-media franceze sigur asta a considerat, pentru a evita ca schimbarea să aibă culoarea extremismului.
Eșecul politic și personal al președintelui Hollande a accentuat dorința de schimbare a unei clare majorități a electoratului francez. O schimbare reprezentată până la începutul acestui an fie de un candidat al centrului-dreapta, fie de președinta Frontului Național. Atunci când Fillon a scăzut semnificativ în sondaje după acuzațiile ce i s-au adus referitoare la angajarea unor membri ai familiei sale ca asistenți parlamentari, părea că șansele Marinei Le Pen cresc. În paralel, prăbușirea iminentă a Partidului Socialist a făcut ca cvasi-comunistul Mélenchon să accelereze într-o cursă care îl putea duce spre al doilea tur al prezidențialelor. Deși pe parcursul campaniei prezidențiale victoria lui Macron începea să se deseneze ca cel mai probabil scenariu, totuși, cu câteva zile înainte de primul tur, nimeni nu putea exclude un al doilea tur al extremelor Le Pen-Mélenchon.
Fenomentul Macron poate fi, așadar, înțeles plecând de la premisa unei interesante combinații la nivelul electoratului între, pe de o parte, o profundă nevoie de înnoire și, pe de altă parte, un reflex legitimist, antiextremist. Foarte tânărul Macron a știut să încarneze aceste două dimensiuni și a câștigat astfel primul tur al prezidențialelor cu 24%. Având-o drept adversară pe Marine Le Pen, asta însemna chiar victoria la prezidențiale, dar cea la parlamentare nu era garantată. Primii pași făcuți ca șef al statului și alegerea unui guvern echilibrat, dar cu o dimensiune ideologică ce înclina surprinzător spre centru-dreapta, i-au permis actualului președinte să-și confirme la alegerile legislative victoria de la prezidențiale.
Absenteismul istoric (51% pe 11 iunie, 57% pe 18 iunie) și faptul că „tsunamiul“ de la primul tur nu s-a confirmat, proiecțiile institutelor de sondaj anunțau peste 400 de deputați LREM-MoDem, sunt o utilă aducere cu picioarele pe pământ a partidului prezidențial. Chiar dacă performanța politică a lui Macron e una istorică, proporțiile majorității sale nu sunt istorice, majoritatea de centru-dreapta din 1993 avea 484 de deputați, iar în 2002 UMP-ul președintelui Chirac câștiga singur 365 de circumscripții. Mai trebuie spus că MoDem, cu 42 de aleși, va fi un aliat incomod pentru LREM, ceea ce s-a văzut chiar zilele trecute, când Bayrou, devenit ministrul Justiției, și-a revendicat zgomotos „libertatea“ față de linia fixată de șeful guvernului.
După 18 iunie Macron e regele care râde cu un ochi și plânge cu celălalt. De ce râde? Pentru că înaintea oricărei decizii majore el reușește să intre, prin performanța sa electorală, nu numai în istoria politicii franceze, ci în general a democrațiilor. Nouă ne amintește îngrijorător de Obama câștigând Premiul Nobel înainte de a fi făcut ceva. Mai râde și pentru că are mâinile libere să guverneze singur. Va negocia, dar nu va putea fi șantajat de niciun partener politic. Majoritate absolută, responsabilitate absolută, titra Le Figaro după alegeri. Iar Macron asumă.
Monarhul ales râde pentru că în fața partenerilor europeni se va prezenta în poziție de forță. Niciunul la nivel intern, cu excepția anecdotică a lui Viktor Orbán, nu se bizuie pe o asemenea majoritate și nu are o asemenea autoritate de a impune decizii la nivel guvernamental și legislativ. Astfel, Macron poate convinge Germania și investitorii internaționali că Franța se poate reforma rapid. Are la dispoziție un semestru pentru asta. Chiar rezultatul alegerilor din Germania va fi probabil influențat de rapiditatea cu care Macron se va mișca.
Dar Macron poate plânge cu celălalt ochi privind către soclul majorității sale (primele tururi): 24% la prezidențiale, 32% la parlamentare, combinate cu absenteismul-record amintit mai înainte. Există riscul ca acestea să limiteze marja de manevră prezidențială și mai ales să devină argumente ale unei opoziții a străzii. Opoziția parlamentară e dominată de LR-UDI (130 locuri), dar adevăratul clivaj va fi cu antireformiștii din PS-ul radicalizat (30 locuri, minus 254 față de 2012!), dar mai ales ai mișcării lui Mélenchon (17 locuri, aliați cu 10 comuniști) și ai Marinei Le Pen, care ajunge prima dată în parlament, FN ajungând la 8 deputați. Opoziția de stânga și FN vor face o opoziție radicală, dar adevăratul test pe care îl mai are de trecut Macron este acela al implementării reformelor promise și înfruntarea inevitabilei opoziții a străzii.