De același autor
„Barbarii din Est“ par unora mai „simpatici“ decât „barbarii din Vest“, poate fiindcă datoria resimțită față de aceștia din urmă este incomparabil mai mare decât cea față de primii. Iar o datorie neplătită naște nu doar recunoștință sinceră, ci și resentiment și invidie.
Declarațiile, cel puțin imprudente, de săptămâna trecută ale lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, indică nu numai o rău-plasată complezență față de Rusia, dar vădesc și un antiamericanism de profunzime. Cred că ambele sentimente sunt reprezentative pentru o parte considerabilă a opiniei publice vest-europene, inclusiv printre oamenii politici, și poate că merită să ne întrebăm de ce. Probabil că explicații sunt destule – mai conjuncturale sau mai de durată –, dar iată felul în care îmi explic eu aceste două sentimente opuse.
Pentru mentalitatea de profunzime vest-europeană, America (Statele Unite) și Rusia sunt deopotrivă țări „barbare“: civilizații „tinere“ (considerând Rusia de la Petru I), „necizelate“. Eventual, pentru a vorbi în limbajul filosofiei germane, ele posedă „Zivilisation“, dar nu și „Kultur“. America este fără tradiții în principiu, Rusia are drept tradiție principală un „fond mongol“, așa cum nota cândva marchizul de Coustine. Tot ce au mai bun le vine ambelor din Europa, fiind în acest sens un fel de „colonii culturale“ europene. Dar, punându-se la școala Europei, ele ar fi maimuțărit și deformat Europa. Ar fi ambele lipsite de tact, de măsură, de înțelepciune, obișnuite, în conformitate cu enormitatea matriciilor lor spațiale, să emită judecăți globale și să comită excese.
Totuși, „barbarii din Est“ par unora mai „simpatici“ decât „barbarii din Vest“. De ce? Poate fiindcă datoria resimțită față de aceștia din urmă este incomparabil mai mare decât cea față de primii. Iar o datorie neplătită naște nu doar recunoștință sinceră, ci și resentiment și invidie. Nu mă refer acum la datoria politică: Europa Occidentală salvată de America de trei ori într-un secol (de două ori de ocupația germană, o dată de o probabilă ocupație sovietică). Mă refer la datoria culturală acumulată de Europa (dar și de restul lumii) față de Statele Unite în deceniile postbelice.
Să privim în jur: aproape tot ceea ce constituie civilizația timpurilor noastre, dar și o mare parte din ceea ce numim „cultura populară“ a epocii acesteia este o realizare americană. Blugii cu care ne îmbrăcăm cu toții, bărbați și femei, tineri și vârstnici, sunt americani; la fel calculatoarele și laptopurile la care scriem; la fel Internetul, care a schimbat din temelii în ultimele două decenii civilizația mondială. Vrem să cumpărăm ceva? Mergem la supermarket. Vrem să mâncăm în oraș în grabă? Mergem la un fast-food. Vrem să comunicăm oriunde și cu oricine? Utilizăm telefonul mobil; vrem să știm cum ajungem la o destinație, utilizăm sistemul GPS. Toate invenții americane, imitate apoi și de alții. Vrem să vedem un film? 90% șanse să fie unul american. Ne e dor de o bârfă? Intrăm pe Facebook. Însuși capitalismul contemporan este, în proporție covârșitoare, american (ceea ce-i înfurie pe stângiștii de toate felurile), la fel ca și umilul pix cu pastă (și el o invenție americană din timpul războiului). Dar există ceva chiar mai important în americanizare.
Pentru întreaga lume globală contemporană – de la Shanghai și până în India și din Sao Paulo și până la St. Petersburg – există o singură limbă universală, vorbită mai bine sau mai rău în orice hotel, în orice aeroport, în orice muzeu, la orice reuniune internațională, de la conferințele șefilor de state și până la colocviile științifice hiperspecializate: engleza americană. De la dominația latinei în Evul Mediu și, poate, a francezei în secolul al XVIII-lea, lumea nu a mai cunoscut așa ceva. Și încă extensia spațială atât a latinei, cât și a francezei era incomparabil mai redusă decât aceea, de azi, a englezei americane. Or, se știe, o limbă nu este numai un mijloc de comunicare neutru, ci și un factor esențial de civilizație. Pe scurt, unicul vehicol lingvistic și civilizațional cu extensie globală, neconcurat de nicio altă limbă, este limba Americii. Este o limbă care, de altfel, prin caracterul elementar al morfologiei sale, simplitatea și precizia sintaxei, ușurința compunerii, varietatea vocabularului germano-romanic, ba până și prin inexistența diacriticelor în scriere (atât de supărătoare când scrii SMS-uri), parcă a fost inventată pentru a fi limba globală.
Nimic asemănător în relația Europei cu Rusia: bineînțeles, Rusia a dat și dă mari scriitori sau oameni de știință, dar nu știu de niciun fapt major de civilizație pe care Europa Occidentală să-l fi luat din Rusia în trecut sau în perioada contemporană. (Cât despre comunismul de tip sovietic, cu el a avut de-a face Europa de Est și numai „fapt de civilizație“ nu ar putea fi numit, ci mai curând o expresie a „barbariei mongole“.)
Pe de altă parte, Europa Occidentală însăși, după cel de-al doilea război mondial, aproape că nu a mai inventat niciun artefact major de civilizație: niciun stil de viață contemporan nu i se datorează și ea n-a făcut decât să imite America. Un singur lucru aș zice că a inventat Europa (dar sub umbrela militară americană): acea structură politică delicată și indispensabilă pe care o numim Uniunea Europeană.
Pe scurt, față de „barbarii din Est“, europenii se pot simți superiori și condescendenți: au dat mult, li se datorează mult și n-au primit nimic echivalent. Față de „barbarii din Vest“, lucrurile stau însă diferit. Aceștia au stat în trecut cuminți la școala Europei. Dar de decenii ei plătesc înapoi cu asupră de măsură pentru ce au luat cândva. Nu înaintea Rusiei, ci înaintea Americii orgolioasa Europă trebuie să-și plece fruntea, să-și mărturisească neputințele și chiar sterilitatea civilizațională, care durează de decenii. În raport cu „barbarii din Vest“, „vechea Europă“ se simte alungată nu doar din poziția sa veche de superioritate politică, dar, mult mai rău chiar, din ceea ce încă își imagina că mai poate conserva din superioritatea sa culturală și civilizațională. De aici – frustrare și ostilitate ascunse.
Europa: o regină detronată, de vreo 60 de ani imitând cu supușenie mai toate obiceiurile frumoase, dar și metehnele „uzurpatorului“! Cum să nu-l urască pe acesta? Dar nu se urăște astfel și pe sine?
Comentarii 29
Anneli Ute Gabanyi - 11-07-2015
Ma tem ca gresiti, domnule Ioan Vlad Nicolau, daca il plasati pe fostul ministru de externe Joschka Fischer pe orbita ruseasca. Contrariul este adevarat: Nu numai ca a petrecut un an la prestigioasa universitate americana Princeton, Fischer isi cultiva interesele economice mai degraba in spatiul Statelor Unite. Este prieten cu George Soros etc.
RăspundeConstantin Costache - 10-26-2015
Antisemitismul și rasismul sunt degradante pentru ființă umană.
RăspundeConstantin Costache - 10-26-2015
Cicero spune ca cel mai mare pericol pentru cetate sunt dușmanii din interiorul cetății. În cazul nostru cetatea este COMUNITATEA EUROPEANA.Pentru Europa, cei care îi iubesc pe ruși sant dușmanii din interiorul cetății,indiferent care este numele lor.
RăspundeConstantin Costache - 10-26-2015
Ce ai scris nu are nici legătură cu articolul.
Răspundeshake a spear - 10-24-2015
Limba americana?
Răspundelevi strauss pe dunarea albast - 10-24-2015
Deci sa intelegem ca Andrei Cornea e american? Ha, ha, ha si evreii tot din Europa vin cultural vorbind.
RăspundeDora - 10-22-2015
Aoleu, acum l-ati facut si pe Einstein rus? Din cate stiu eu n-a prea calcat pe acolo. Si apropo de originea evreilor-rusi, va referiti la cei descinzand din cahzari, caci altfel... stiti, in general evreii pretind ca sunt originari din Palestina/Israel; iar ramura lor safarda cred ca nici nu s-a apropiat de Rusia. Apropo, nu vi se pare ciudat ca cei pe care ii enumerati n-au nume cu rezonanta ruseasca ci mai curand germana? Oare de ce?
RăspundeDora - 10-22-2015
Asta ce-i, mitologie veliko-rusa? Pot sa intreb si eu ce s-a intamplat cu populatiile din Siberia, de exemplu uigurii, dupa cucerirea de catre rusi? Sau ce a ramas din imperiile Asiei Centrale dupa acea ocupatie civilizatoare a Maicii Rusia? (intr-o carte de calatorii citita recent, un englez n-a mai gasit din celebrul oras Buhara decat una din broastele de piatra de la intrare). Cat despre alte moduri de raspandire a civilizatiei, nu mai vorbesc in Europa caci se stie - hai sa ne uitam cum distruge astazi viteaza aviatie rusa orasul Aleppo -cateva mii de ani de istorie neintrerupta- cand picior de ISIS n-a apucat sa ajunga acolo. Aferim!
Răspunderadu pasar - 10-22-2015
Optiunea lui Jun ker are la baza o prostie sau un interes?
RăspundeVasile Popa - 10-22-2015
Nimic mai fals. 1. O Rusie slaba va duce la exacerbarea islamicilor din sudul ei si nu va da bine la Israel. 2.Romanii nu sunt sovini cand doresc realipirea Basarabiei la Romania. Este teriroriu romanesc. Este adevarat ca romanii au fost dislocati de catre rusi pentru a face loc la evrei, care au beneficiat de facilitati fiscale pentru stabilirea lor acolo. Evreii care au fost ostili romanilor au platit cu varf si indesat. 3. America nu a ajutat Romania nici inainte de razboi, nici dupa. Romanii ii admira pe americani mai mult decat alte natii dintr-un singur motiv. Nu au avut de a face direct cu ei. A fost ca o dragoste la distanta, bazata mei mult p efantezie decat realitate.
RăspundeJoaquin Murieta - 10-21-2015
Putin a spus: Mohicanii au venit in America din Siberia. Cei care au ramas in Siberia sunt azi cetateni Rusi si sunt chiar majoritari in multe orase si sate Siberiene. Unii dintre ei au fost alesi primari si deputati in duma de la Moscova sau in consiliile locale altii i-au ales pe primii. Cei care au plecat in America au fost de mult exterminati acolo si exact acelasi lucru vor sa faca Americanii si cu restul poporului Rus deocamdata in Donbas si daca nu-i oprim in Donbas vor extermina toti Rusii inclusiv pe cei din Moscova. Cum Americanii planuiesc sa extermine Romanii chiar innaintea Rusilor politicienii si ziaristii Romani ar trebui sa tina cont de asta si sa apere Romania de exterminatori. Rusii au luat Basarabia de la Turci in 1812 si Basarabenii sunt azi in viata spre deosebire de Mohicani si chiar spera sa se uneasca cu Romania. Daca la 1812 Americanii nu Rusii ocupau Basarabia azi din Romanii de acolo ar fi ramas poate doar numele asa cum si Dakotii au fost de mult exterminati din statul Dakota. Americanii se auto-denumesc cu mandrie "Vandali" au multe orase numite "Vandalia" si nu tin secreta dorinta lor de a continua opera Vandalilor antici distrugand Romania si exterminand poporul Roman numit de ei "inferior" de "rasa Latina".
RăspundeCorto - 10-21-2015
Intrebati-l pe Ion Ianosi de ce e filorus. A facut chiar studii la Moscova. Ei da, alte vremuri, alta generatie. Generatia tatalui dvs. Era o vreme cand lumina chiar venea de la Rasarit. O tempora, o mores. Cum dominatia Americii nu va dura la nesfarsit nepotii sau stranepotii nostrii vor infiera perdantul si vor idolatriza noua putere mondiala - China cel mai probabil- si asta pe chinezeste... Cum spunea Heraclit: "Zeii sunt muritori, oamenii nemuritori, traind moartea lor, murind viata lor". As mai adauga la apoftegama lui Heraclit: "si etniile sunt nemuritoare".
RăspundeDana - 10-21-2015
Si relatiile dintre Israel si SUA sunt uneori tensionate. Iar Israelul datoreaza Americii infinit mai mult decat Europa. Dar de unde ati dedus ca Junker, ca sa nu mai spun "vest-europenii", dispretuiesc America? Nu pricep logica dvs.
RăspundeIon - 10-21-2015
Cand de Gaulle a fost acuzat de ingratitudine fata de englezi a spus: "natiunile nu au prieteni, doar interese". Ce nu stia colonelul badaran e ca pentru acea zicere faima lui va depasi mult existenta natiunii franceze. Si asta pentru ca a exprimat elocvent un adevar universal. Sunt sigur ca si Netanyahu imi da dreptate.
RăspundeIon - 10-21-2015
Cand de Gaulle a fost acuzat de ingratitudine fata de englezi a spus: "natiunile nu au prieteni, doar interese". Ce nu stia colonelul badaran e ca pentru acea zicere faima lui va depasi mult existenta natiunii franceze. Si asta pentru ca a exprimat elocvent un adevar universal. Sunt sigur ca si Netanyahu imi da dreptate.
RăspundeIvan - 10-21-2015
Ati uitat sa spuneti ca cultura Americii este in cea mai mare parte datorata contributiei evreilor americani. Insa era o perioada cand evreii din toata lumea se laudau mai mult cu evreii din Rusia (URSS) decat cu cei din America: Eisenstein, Ehrenburg, Babel, Mandelstam, Lissitzky, Grossman, etc, etc. Si la urama urmei, majoritatea evreilor americani sunt originari din Imperiul Rus si URSS. Deci America, Rusia, acelasi lucru...
RăspundeMihai - 10-21-2015
Omenirea vorbeste (prost) engleza (care? americana, britanica?) nu pentru ca e o limba cu gramatica simpla sau datorita superioritatii "culturale" a Americii ci pentru simplu fapt ca la momentul globalizarii, deci dupa razboi, omenirea avea nevoie de o lingua franca. De ce engleza? Pai in primul rand datorita Imperiului Britanic, pentru ca inca inainte de razboi engleza era limba afacerilor, si pentru ca intamplator America a fost marea castigatoare a razboiului. Dar istoria putea sa se intample altfel si atunci germana ar fi fost limba globala...Ma furnica pielea cand ma gandesc...
RăspundeSalomon Morel - 10-21-2015
Cateva accentuari si clarificari: 1. America dupa cum se stie aliatul numarul unu al Israelului pe cand Rusia este mai degraba periculoasa pentru Israel. Cu cat Rusia este mai puternica cu atat influenta Americii daca nu in lume in Orientul Mijlociu este diminuata. 2. Americanofilia romanilor se datoreaza doar diferendului teritorial pe care romanii (sovini) il au cu Rusia in chestiunea Basarabiei. Ei spera prosteste ca America sa obtina Basarabia pentru ei. Daca Romania s-ar fi situat geografic in locul Bulgariei sau Ungariei si atitudinea opiniei publice ar fi fost mult mai neutra in privinta Rusiei. La urma urmei romanii au mai multe afinitati rasiale si culturale cu rusii decat cu americanii. 3. Nu toti vest europenii au dorit sa fie eliberati de Hitler. Peste 10.000 de francezi au servit voluntar in Waffen SS...
Răspundetudor - 10-21-2015
Mihai, nu ati inteles nimic din articol.
RăspundeAnatol - 10-21-2015
Maaama ce destept esti,unde a zis bre filozoful ca engleza n-are gramatica? si doi,in lume se vorbeste engleza dupa puteri,mai prin semne mai cu prune in gura,dar se vorbeste mult.Daca si Iliescu o stie,da dacs cams from da tracs,ce nu-ntelegi?
RăspundeMitica - 10-21-2015
Fina analiza psihologica demna de un Freud.
RăspundeMihai - 10-21-2015
1. Gresit. In Europa si in institutiile UE se vorbeste engleza britanica (accent, ortografie, vocabular). 2. Limba engleza "nu are gramatica"? Ce prostii vorbiti? Poate doar pentru cei ce se limiteaza sa o vorbeasca la un nivel "survival". La un nivel avansat limba engleza are o gramatica foarte grea. Cel putin pentru romani. 3. America VS Europa in Kultura (cinematografica): Spielberg VS Fellini (sau Tarkovsky)... 4. Americanii sunt un alter ego, o actualizare a unei potentialitati, a englezilor. Nu sunt chiar asa de "ne-europeni"... Majoritatea americanilor, inca, sunt de origine europeana. Iar "civilizatia" Americii are la baza "civilizatia" englezilor - tara mama- common law, protestantismul, etc.
RăspundeIoan Vlad Nicolau - 10-20-2015
Domnule Iulian! Nu din cauza spionajului CIA asupra persoanelor sau obiectivelor economice, politice si militare germane se isca un sentiment anti american. Serviciile de spionaj si antispionaj, d-aia sunt facute, ca sa spioneze! Ca dovada, BND serviciul similar CIA, a spionat si spioneaza obiective si persoane politice americane, asta fiind scandalul, puneti-l va rog intre ghilimele, la ordinea zilei in Germania! Deci i-au spionat pe prietenii americani! Şi nu numai pe ăia dar si pe prietenii din jur. Bine-nteles nu la fel de eficient ca americanii, dar de! Cine poate.... In acest sens Churchil a avut o vorba mare: natiunile nu au simpatii, nu au prieteni si nici sentimente. Natiunile au numai interese! Asta-i! Bine a zis batrinul potlogar! Ca sa nu mai vorbim ca o tara prietena al carui Cancelar ajunge din cel mai inalt post politic al tarii pe care ani buni a condus-o, vezi Schröder, imediat dupa ce a pierdut postul in postura unui prea plecat servitor al presedintelui altei tari, cu care Germania se afla, pe picior de razboi de foarte multa vreme, cind un fost ministru de externe, vorbesc de, Joscha Fischer, traieste cind la Moskova cind in Germania si are relatii mai mult decit strinse cu Guvernul Rusiei, sau mai corect spus cu Putin personal, iar cind stiut este ca toti falitii, spionii si excrocii cautati de politiile lumii isi gasesc adapost in aceasta Rusie, apoi sa mai ai pretentia sa nu fii spionat!?? Este de-a dreptul rizibil. Nu gasiti?
RăspundeIoan Vlad Nicolau - 10-20-2015
Daaaa, da! Antiamericanismul! Acest fenomen de data mai recenta in tarile foste comuniste si mai de de mult, bine infipt, puternic ancorat in constiinta celorlalte tari europene care nu suportasera rigorile comunismului, in schimb suportasera rigorile altei nebunii, fascismul, bintuie astazi ca un spectru prin Europa, peste lumea noastra considerata civilizata, ca sa nu mai vorbim de cealalta lume, unde-i si mai rau. Si eu m-am intrebat de unde poate veni o reactie absolut paradoxala, complect nejustificata, impinsa uneori pina la absurd, rabufnind cind si cind acut prin medii, organizatii partinice, opinii personale. Si nu exprimate de necititi si neavizati, de habarnagii, ci venite din partea unor oameni de la care in niciun caz nu te-ai fi putut astepta sa le auzi. De unde aceste rabufniri, ca un reflex ciudat ne tinind de psihic, ci de un compartiment misterios al sistemului nervos central, situat sub partea aceea de constient si intelegere, undeva intre constiinta si reflex, acolo unde se nasc si evolueaza devenind la un moment dat dominante sentimente cum ar fi simpatie, antipatie, iubire, ura, prietenie, dusmanie, ca si alte senzatii nedefinite, inexplicabile la unii oameni sau grupe de oameni si care-i determina pe ceilalti care traiesc in relitatea zilelor noastre cu picioarele pe pamint, pragmatici, rationali, oameni capabili sa analizeaza la rece faptele, sa se-ntrebe nedumeriti: adica stai maestre! De ce domn-e? Ce l-o, sau i-o fi apucat? Traindu-mi tineretea si o parte din sectorul adult al vietii mele mature in partea de Europa care nu suferise de comunism, am avut ocazia sa constat si aici senzatia de antipatie de care sufereau multi vis a vis de Statele Unite, cu toate ca..... pi buni fie spus, cu totii, mic si mare, bogat sau sarac, cei de aici, vreau sa spun cei beneficiind de o sanatate mintala satisfacatoare, n-ar fi avut absolut niciun motiv sa-i urasca, asa cum fac cei din spectrul politic stinga. Dar nici macar sa-i antipatizeze, asa cum fac rau ginditorii din zona geografica in care traiesc acuma. Si cind zic asta, ma refer la Europa ailalta, care n-a stiut si nici acuma nu stie ce e aia comunism! In schimb si copilul din primele clipe a le vietii lui constiente, aici in Germania si peste tot in lume, stie ce-i aia nazism. Poate ca d-aia? Sau poate dintr-un sentiment de inferioritate al europenilor pe toate planurile, devenit evident astazi?? Ori bizdicul le vine dintr-o propaganda bine dirijata si stiintific aplicata, venita din fostul imperiu sovietic si actuala Rusie, (unicul lucru la care de altfel se pricep foarte bine cei din est) cu care au fost bombardati permanent de mai bine de jumatate de secol? Eu cred ca de fapt acest antiamericanism difuz, este o combinatie a tuturor acestor factori! Bine! Dar atunci dece nu se intimpla si invers? Adica un sentiment de antipatie fata de Rusia? Nu stiu! Nu am reusit sa ma dumiresc si ma gindesc eu asa ca domnul Cornea de data asta are dreptate! Personal sunt deos
RăspundeVasile Popa - 10-20-2015
Nimic genial aici. Antiamericanismul exista mai mult la elita intelectuala decat in randul maselor, consumatoare de junk (gunoi) american, fie ca e vorba de mancare, filme sau relatii sociale. Intelectualii europeni au o alergie la tot ce este junk. Ea s-a vazut inca din anii 20 la Goebbles, cu doctorat la Heidelberg, care deplangea falimentul comerciantilor germani cauzat de berlinezii care isi faceau cumparaturile la supermarket-urile evreiesti unde se vindea tocmai acest junk ieftin. Tot intelectualii, francezi de asta data, au intrat in panica atunci cand preafrumoasa lor limba a fost marginalizata de slagarele si filmele junk americane. Nici politicienii nu au apreciat ajutorul acordat de americani guvernelor dictatoriale care faceau politica CIA ori a Israel-ului. Ecologistii au fost si ei dezamagiti de demagogia si minciunile cu privire la incalzirea globala ori armele nucleare. Juristii s-au scandalizat cand soldati americani vinovati de crime in tarile unde au fost postati au fost evacuati si scosi nevinovati cat si opozitia la Curtea Criminala Internationala iar militarii cand au fost fortati sa intre in razboiul din Irak pe baza de minciuni gogonate. Cu siguranta ca si romanii s-au simtit frustrati dupa ce au gustat hamburger-ul lui McDonald, infinit mai insipid decat chifteaua romaneasca (turceasca). Cat de spre artistii americani, ce sa mai vorbim? Zero taiat in doua. Antiamericanismul european este mult mai copmplex decat o invidie tampa, dupa cum sugereaza Dl. Cornea.
RăspundeJulian - 10-20-2015
Nu cred ca, criticile rationale aparute ocazional in presa occidentala la adresa politicii americane echivaleaza cu antiamericanism sau ura fata de americani. Europenii au realizat ca odata ce pisica neagra a pericolului comunist a disparut, isi pot permite sa-si exprime pareri independente despre excesele barbare din est sau vest. Asa cum noi am ramas alergici la sovietici acelas lucru se intimpla si in Germania de exemplu. Sa nu uitam ca inca mai au baze militare americane chiar cu armament nuclear. Sa nu uitam de scandalul cu ascultarea telefoanelor politicienilor germani Se pare ca senzatia de tara sub ocupatie nu-i incinta. Prim urmare o critica balansata a exceselor americii mi se pare un reflex pozitiv pentru europeni.
RăspundeBASCA - 10-20-2015
Felicitari pentru alt text lamuritor.Sigur o sa bateti recordul la comentarii de subsol,sunt curios cati vor fi cu vestul si cati cu crivatul,o sa numar.
Răspundeprofesoru - 10-20-2015
Foarte adevarat ca in Europa Occidentala exista un antiamericanism ingrijorator. Are J-F Revel o carte clasica, "Obsesia antiamericana". Si explicatia pe care ati dat-o e reala: frustrarea fata de forta economica, militara, tehnologica si culturala a Americii.// Dar de unde ati scos simpatia fata de Rusia? Exista europeni, cum e Juncker, dar si americani, care sunt de parere ca Occidentul trebuie sa coabiteze cu Rusia, ca o confruntare cu Rusia pe tema Ucrainei nu e in interesul Occidentului. Dar asta nu inseamna simpatie fata de Rusia, ci Realpolitik.
RăspundeScifi - 10-20-2015
Absolut genial acest text!
Răspunde