Gropi comune în Cecenia

Armand Gosu 05.05.2003

De același autor

Articolul din Le Monde, Massacres en Tchétchénie a starnit o furtuna de proteste la Moscova. Presedintele Putin tocmai se întalnise la Sankt Petersburg cu Chirac, consolandu-se reciproc pentru esecul de proportii al diplomatiilor rusa si franceza în criza irakiana.

Kremlinul nu astepta un cutit înfipt în spate tocmai din partea presei franceze, cea care lauda virtutile axei Paris-Berlin-Moscova. Si totusi, Le Monde a redeschis o necesara dezbatere publica.

Pentru cateva zile, presa internationala si-a îndreptat ochii spre Cecenia. Revenirea dosarului cecen în dezbatere a fost provocata de un misterios raport întocmit de administratia prorusa de la Groznii, raport prezentat “la cel mai înalt nivel”, se presupune chiar presedintelui Putin.

Raportul de 30 de pagini contine date senzationale despre abuzurile trupelor ruse din Cecenia. Este practic prima încercare de contabilizare a crimelor savarsite împotriva populatiei civile.

Potrivit documentului, în 2002 au fost ucisi 1.314 civili. Nu e vorba de asa-numitele “victime colaterale”, rezultate în împrejurarile unor operatiuni militare, ale bombardamentelor, ci de civili supusi represiunii de catre trupele rusesti, care mai numara înca aproape 100.000 militari dislocati în Cecenia.

Media lunara de 109 victime este mai mare decat se banuia pana acum. Asociatia pentru apararea drepturilor omului “Memorial” a furnizat o cifra de doua ori mai mica, asta si pentru ca, vanata de autoritati, are prea putini observatori în Cecenia. Potrivit ultimului raport al comisiei asociatiei “Memorial”, care monitorizeaza situatia din Cecenia, în cei trei ani si jumatate de la izbucnirea celui de-al doilea razboi au fost rapiti sau sunt dati disparuti circa 2.800 de civili ceceni.

Raportul contine si o lista cu 49 de gropi comune. Sintagma “groapa comuna” este folosita pentru prima data într-un document oficial, fie el si emanat de la autoritatile proruse din Cecenia. Doar într-o groapa comuna, situata în centrul orasului Groznii, s-au descoperit 260 de cadavre. Si lista continua: la Hankala, unde se afla cea mai mare baza a trupelor ruse din Cecenia, s-au deshumat 43 de trupuri; la Alhan Kale - 35 de cadavre; la Urus Martan - 13 si însiruirea ar putea continua. In total, precizeaza raportul, s-au descoperit 2.879 de trupuri în cele 49 de gropi comune. Si situatia respectarii drepturilor omului este departe de a se îmbunatati.

Pentru lunile ianuarie-februarie 2003, raportul fixeaza: 70 de civili ucisi, 126 de rapiri, 19 disparitii, 2 violuri si 25 de cazuri în care au fost descoperite fragmente de trupuri.

Reactia Moscovei la aceste dezvaluiri nu s-a lasat asteptata. Seful administratiei proruse de la Groznii a spus ca cifrele sunt exagerate, iar faptele prezentate de presa occidentala ar fi pure inventii.

Serghei Iastrajemski, controversatul purtator de cuvant al presedintelui Putin pentru Cecenia, a cerut publicatiei Le Monde sa prezinte scuze publice. Reprezentantul special al lui Putin pentru drepturile omului în Cecenia, Abdul Hakim Sultagov, a descoperit o conspiratie internationala în spatele articolului. Ar fi vorba de o provocare, “o actiune planificata”, o “noua etapa a confruntarii informationale”. Iar adjunctul procurorului general al Rusiei, Serghei Fridinski, a ripostat spunand ca n-au fost decat 720 de omoruri înregistrate în 2002, de parca acestea n-ar fi fost de ajuns.

Incrancenarea cu care oficialii de la Moscova acuza presa occidentala de rea-credinta este explicata prin grija pentru imaginea externa a Rusiei. Prinsi în vartejul dezmintirilor, ei au uitat de un raport secret similar atribuit procurorului Ceceniei, Vladimir Kravcenko, publicat de cotidianul Nezavisimaia gazeta înca din luna martie. In acel raport pe anul 2002 numarul crimelor trupelor ruse împotriva civililor ceceni este de 1.134.

Sunt sute de cazuri înregistrate în care militarii si militienii încalca sistematic legea, astfel încat, potrivit raportului, o treime din actele criminale sunt savarsite de oameni în uniforma. Concluzia procurorului este ca militarii din Cecenia nu asigura ordinea constitutionala, ci ei sunt cei care favorizeaza mentinerea unei rate ridicate a criminalitatii în republica.

Cu alte cuvinte, în loc sa fie un factor de stabilitate, armata rusa genereaza dezordine si violenta. Din cele 565 de urmariri penale pentru rapiri de persoane, în peste 300 de cazuri sunt implicate persoane din structurile federale. E limpede ca unii militari rusi se îmbogatesc de pe urma comertului cu oameni.

Aleksandr Cerkasov de la asociatia “Memorial” din Moscova este convins ca aceste acte criminale sunt opera serviciilor secrete rusesti a FSB (Serviciul Federal de Securitate, urmasul KGB-ului) si GRU (serviciul de informatii al armatei ruse).

Despre existenta “escadroanelor mortii” s-a vorbit în mai multe ocazii. Sunt unitati mobile, formate dintr-un numar redus de militari care se ocupa cu terorizarea populatiei civile. In Izvestia din 28 martie s-a publicat un interviu cu seful unui astfel de “escadron al mortii”.

Este vorba de un colonel GRU care a sintetizat cum nu se poate mai limpede misiunea acestor unitati: “noi trebuie sa-i ucidem, ucidem, ucidem... Sa-i omoram pe luptatorii ceceni la adapostul noptii - acesta este cel mai bun mod de a purta razboiul”. Cu cateva randuri mai sus, colonelul GRU spune ca toti cecenii sunt luptatori si rasculati. Concluzia e una singura: toti cecenii trebuie masacrati.

In ciuda dezvaluirii acestor crime, chiar în documente ale oficialitatilor rusesti, Comisia ONU pentru Drepturile Omului a respins rezolutia care condamna Rusia. Rezolutia a fost propusa de unele tari membre ale Uniunii Europene si n-a adunat decat 15 voturi pentru, în timp ce alte 17 tari s-au abtinut si 21 de state au votat împotriva.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22