Surpriză majoră la Vatican: 'Rottweilerul lui Dumnezeu' renunţă la mandatul pontifical

Florin Diaconu 12.02.2013

De același autor

La 11 februarie, Papa Benedict al XVI-lea a făcut, complet prin surprindere chiar şi pentru apropiaţii săi, un anunţ legat de faptul că s-a decis să renunţe la mandatul pontifical. Într-un discurs rostit în limba latină, şeful Bisericii Catolice a precizat că, „în lumea de astăzi, supusă unor atât de rapide schimbări şi zguduită de întrebări de adâncă relevanţă pentru viaţa  credinţei”, responsabilitatea papală presupune „atât puterea minţii cât şi cea trupească”. Dar, a continuat Papa Bedenedict al XVI-lea, „puterile mele, datorită vârstei mele înaintate, nu mai sunt acelea necesare îndeplinirii cum se cuvine a mandatului” de urmaş al Sfântului Petru, transmit Reuters şi BBC. Şeful Bisericii Catolice – care numără astăzi în jur de 1,2 miliarde de credincioşi răspândiţi pe toate continentele – a precizat că îşi va încheia mandatul la sfârşitul acestei luni, mai precis în seara zilei de 28 februarie, la orele 20.00. Urmează ca apoi, foarte probabil cel târziu până la 24 martie, să fie ales un nou papă.

În legătură cu viitorul său, Benedict al XVI-lea, supranumit „Rottweilerul lui Dumnezeu” pentru felul în care a apărat valorile tradiţionale ale Bisericii Catolice, a precizat deja că intenţionează „să slujească în mod devotat Sfintei Biserici... printr-o viaţă dedicată rugăciunii”. Conform informaţiilor existente, Papa se va retrage în curând la o reşedinţă din apropierea Romei şi, după alegerea succesorului său, se va întoarce la Vatican, unde îşi va petrece tot restul vieţii într-un aşezământ monastic. El a precizat deja, în termeni foarte clari, că „nu va interveni în nici un fel” în procesul de alegere a viitorului Papă, relatează presa internaţională.

 

Derută şi speculaţii

Faptul că decizia de a renunţa la mandatul pontifical i-a luat prin surprindere până şi pe apropiaţii lui Benedict al XVI-lea este confirmat, între altele, şi de declaraţii ale părintelui Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun. Acesta a declarat, la scurtă vreme după anunţul papal, că „avem nevoie de câteva zile ca să ne organizăm, pentru că acest anunţ ne-a luat pe toţi pe nepregătite”, transmite BBC. Agenţţile ştiri transmit că mulţi dintre pelerinii aflaţi acum la Roma sunt şocaţi şi nu ştiu ce să creadă despre decizia Papei de a renunţa la mandat. O astfel de reacţie este cumva firească, fiindcă nu sunt deloc prea multe cazurile în care suverani pontifi aflaţi în funcţie să fi decis să se retagă. La 1294, în decembrie, după doar câteva luni de mandat pontifical, Celestin al V-lea a renunţat de bună voie la Sfântul Scaun. Ceva mai aproape de zilele noastre, la 1415, Grigore al XII-lea a făcut acelaşi lucru, pentru a împiedica astfel o schismă în cadrul Bisericii Catolice. Dar de atunci au trecut aproape 600 de ani, perioadă în care nici un alt Papă nu a renunţat la mandat.

În contextul anunţului făcut de Benedict al XVI-lea, există deja discuţii şi speculaţii legate de viitorul Papă. Există voci care susţin că alegerea viitorului Papă ar trebui să reflecte, într-un fel sau altul, faptul că Biserica Catolică este în plină expansiune în Africa şi Asia, dar stagnează ca număr de credincioşi în Europa. Amintim aici faptul că pe o listă cu potenţialii candidaţi publicată de BBC se află şi mai multe personalităţi ale lumii catolice din afara Europei: Cardinalul Peter Turkson din Ghana (64 de ani), Cardinalul Francis Arinze din Nigeria (80 de ani), Cardinalul Luis Antonio Tagle din Filipine (55 de ani) sau Arhiepiscopul Odilo Pedro Scherer din Brazilia (63 de ani). La momentul actual există comentatori care susţin că, totuşi, doi europeni ar fi cei mai cu şanse realmente serioase de a-i urma lui Benedict al XVI-lea: Arhiepiscopul Vienei, Christoph Schoenborn (67 de ani) şi Arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola (71 de ani). În timp ce numeroase voci cer reforme care să modernizeze profund şi rapid Biserica Catolică, amintim aici că, în ianuarie 2012, Benedict al XVI-lea a numit 22 de noi cardinali care, relatează BBC, au întărit semnificativ grupul conservator din cadrul Conclavului celor 117 înalţi prelaţi care-l vor alege pe viitorul Papă.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22