De același autor
După referendum, trebuie să luăm altitudine, încercând, lucizi, să scăpăm din confuzia inevitabilă generată de încrâncenare.
Nu există o democrație sănătoasă fără o justiție eficientă. Convingerea că în funcționarea justiției stă garanția orânduirii democratice este elementul central al unei vieți sociale sănătoase și piatra de încercare a conștiinței. Pe aici trece linia de demarcație și opțiunea politică între două Românii.
Fenomenul dominant în lupta ideologică românească este diferența dintre cei care cred că respectul legilor și eficiența justiției joacă un rol în buna funcționare a unei societăți și cei pentru care legea este – și va rămâne – atât de slabă, încât a-ți afirma respectul pentru ea pare sau o glumă sau, mai degrabă, o probă de demagogie crasă.
Cei ce nu se încred în lege și justiție sunt moștenitorii României comuniste, în care însăși legea era ticăloasă. În ce privește aplicarea legii, ea depindea de „organul de partid“, care dicta sentința judecătorului. Practica ilegalității era larg majoritară. Disprețul pentru lege – ticăloasă în principiu, perversă în aplicare – a devenit modul însuși de funcționare a societății socialiste „multilateral dezvoltate“.
În România postsocialistă, tirania a fost înlocuită de oligarhie. Puterea unică a explodat în mii de puteri mici. Noii stăpâni – mulți dintre ei mai inculți, mai primitivi, mai avizi de putere decât cei vechi – fac ei legea, o lege fără de lege. Este firesc, de un firesc trist, că pe lângă acești oligarhi își duc viețișoara și cei care au apucat domnia fărădelegii și odraslele lor. Obișnuiți cu umilința, fraudând azi un pic, mâine primind câte o „încurajare“, nu au schimbat metoda, iar viața a continuat, pentru ei, aproape ca înainte.
Dar există și o altă categorie de români care și-au dat seama că marea reușită pe care o pot aștepta nu vine automat, odată cu dizolvarea comunismului; postcomunismul (din care nu am ieșit) conține în sine un cuantum de inerție, dar și promisiuni și posibilități; adevărata reformă care se poate aștepta ar fi ca justiția să-și poată exercita rolul. Și există un număr de români care speră că justiția va funcționa, mai ales că unele rezultate au început să se vadă. Asta a produs mânia, disperarea și agresivitatea celor care simțeau că li se apropie funia de par. Restul aparține lui Dan Voiculescu: a scrântit oamenii și i-a umplut de ură cu mașina lui propagandistică perfecționată.
Adepții aproximației morale nu socotesc un furt intelectual ca pe o rușine, de vreme ce furtul material este nu numai tolerabil, ci a devenit un mod de viață. Ei nu găsesc că sistemul de tip postsovietic bazat pe aceleași principii este scandalos. Acest sistem li se pare mai „uman“. Ideea unei apropieri politice de marii vecini de la Răsărit, în detrimentul angajamentelor noastre europene, nu este de nesuportat pentru liderii aproximației morale. Liderii aproximației morale s-ar simți mai bine într-un sistem bazat pe corupție și arbitrar. Ei ar fi fericiți să ne vadă afară din Europa.
Dimpotrivă, cei care și-au pus speranța în justiție cred că în România s-ar putea trăi mai bine dacă oligarhii ar fi puși cu botul pe labe; dacă nu am fi conduși de plagiatori, de evazioniști fiscali, de șefi de clanuri mafiote și de complicii lor parlamentari; dacă am profita de banii europeni și am investi nu numai în interesul personal al unor întreprinzători veroși, ci pentru binele comun. Dar o astfel de opinie este minoritară; ar trebui o adevărată revoluție a mentalităților pentru a o impune. Douăzeci și doi de ani au creat gustul pentru un stat de drept, dar nu l-au impus în mod solid. Atât mentalitățile, cât și instituțiile sunt la buna voie a oricăror puciști. O contramișcare influențată de vechi cadre militaro-securiste, spre pildă, își propune să inspire țara printr-un „Consiliu Academic Civil Cultural și Spiritual“. Vom ști să rezistăm acestei campanii agresive de demolare a fragilei noastre democrații europene?
Rezultatele referendumului de duminica trecută reflectă cât se poate de bine starea de spirit a populației. Șapte milioane de români au ascultat vocea injustiției. Avem o serioasă problemă cu moralitatea. Desigur, în votul negativ dat lui Băsescu se ascunde și nemulțumirea unei populații dur atinse de criză. Vocea ei nu trebuie în niciun caz nesocotită. Cifra rămâne totuși impresionantă, dovedind că propaganda otrăvită și-a atins – chiar dacă nu decisiv – scopul.
Faptul că un excedent larg al alegătorilor a refuzat să joace jocul pucist (fie votând în favoarea d-lui Băsescu, fie abținându-se de la vot) ne face să sperăm că situația nu este coaptă pentru instaurarea unui sistem autoritar și corupt, că mai există o rezervă serioasă în opinia publică pentru ca renovarea mentalităților și finalizarea, fie ea și foarte întârziată, a revoluției anticomuniste să se producă.
Îngrijorarea maximă provine din faptul că rezultatul referendumului nu calmează stările de spirit, iar polemica violentă continuă, într-o Românie care se afundă iar în criză. Conducerea coaliției practic cheamă la nesupunere. Singura soluție realistă ar fi ca USL, cu un minim patriotism, să-și înlocuiască actualii lideri fanatici și agresivi, punând în loc alții care să asigure o coexistență între guvern și președinție, o justiție independentă. Între timp, este de sperat că alte fracții ale populației se vor trezi la conștiința unui stat democratic de drept și se vor găsi forțe politice care să le mobilizeze. //
Comentarii 16
Stefan Hagima - 08-05-2012
Cu cateva zile inainte de a 2 a alegere a lui Basescu t. ca pres . de Romania , un serios cotidian german, Rainiche Post, publica un articol despre Romania din care va traduc o fraza.."...e momentul ca romanii sa-si aleaga un presedinte mai putin zbuciumat"... " Mai putin zbuciumat" inseamna : "psihopatie maniacal depresiva pe fondul unui major complex de inferioritate cu manifestari agresiv distructive in forma agravata". Acum ca sa declari ca pacientul Basescu T. ,o chintesenta de incultura, grobianism,golanie,agresivitate,marlanie si hotie, toate ridicate la rangul de politica de stat (si lista poate continua), este superior si....democratic fata de Antonescu si Ponta, ...nu-mi lasa decat o singura concluzie domnule autor ..de articol, si anume faptul ca ....psihopatia a devenit contagioasa.
Răspundevalpop - 08-04-2012
Toata stima noastra pentru succinta analiza a medicul scriitor Ion Vianu! Vedem si auzim declaratiile si deciziile guvernantilor actuali care se schimba dela o zi la alta si ne intrebam in permanenta daca acesti oameni iresponsabili considera lumea intreaga o lume de idioti sau ei sunt cazuri la limita patologicului ,caz in care societatea civila ar trebui sa-i inlature pur si simplu . Doamna Merkel a reactionat promt inainte de aceasta manipulare a ,,masei" care a luat forma referendumului si care in istoria Germaniei a insemnat preluarea puterii de catre Hitler cu dezastroasele rezultate cunoscute. Daca tara ar avea cate 1000 de ,,Doamne Pora "Doamne Eugenia Voda" ,Domni Vianu, Domni Patapievici ,Domni Purec,dispusi sa suporte noroiul politic , se va putea realiza inlaturarea acestor iresponsabili!
RăspundeGh.P. - 08-03-2012
In schimb, intre un securist, o vuvuzea sau un proletar de moda veche nu exista absolut nici o diferenta, atit de limbaj cit si de comportament. Toti ceilalti sint pupincuristi daca nu-i pupa-n fund pe aia pe care-i pupati voi. De cite ori citesc pe net comentariile voastre, ale pucistilor, ma apuca o greata de-mi vine sa vars. Aveti un limbaj vulgar in voi de ma faceti sa ma cutremur de scirba. Poate ca din cind in cind n-ar fi rau sa purtati si cite un papion, nu doar sa va suflecati minecile. E drept ca papionul nu prea da bine cu ceafa lata.
Răspundesilenzio-stampa - 08-03-2012
diferenta dintre un pupincurist intelectual si unul neintelectual este papionul. cat despre limbajul lui papahagi se potriveste pupincuristilor cu papion, adica a papaiatelor. cu alte cuvinte ori esti gasca proasta ori berbec mitocan ca sa citez din intelectualii cu barba.
RăspundeSean - 08-02-2012
Cam subtire pentru un comentariu "lucid", din partea unui intelectual! Ziceti asa(citez): "Singura soluÈ›ie realistă ar fi ca USL, cu un miÂnim patriotism, să-È™i înlocuiască actualii liÂderi fanatici È™i agresivi, punând în loc alÈ›ii care să asigure o coexistență între guvern È™i preÂÈ™eÂdinÈ›ie, o justiÈ›ie independentă." Nu credeti ca sunteti "un pic" partizan? Ce ziceti de urmatoarea combinatie: textul citat si/sau o demisie de onoare a lui Traian Basescu?.S-a mai intamplat in istoria omenirii! Daca ar fi sa se faca un calcul economic, ce ziceti care solutie ar fi mai ieftina?
RăspundeMihai - 08-02-2012
Cu ce stam mai bine, cu moralitatea, cu memoria sau cu "artemeteca" ? Videanu a declarat, inainte de ziua referendumului: ""Sondajele si analizele realizate la comanda PDL indica faptul ca la referendumul de duminica se vor prezenta 42 - 43% din persoanele inscrise pe listele electorale, adica aproximativ sase - sapte milioane de romani." Prezenta a fost de 46%, un plus (3%) care poate intra in marja de eroare a unui sondaj. Neplacuta este solutia la intrebarea "daca 7 mil = 42%, cat este 100% ?". Si la fel de neplacuta este o decizie a CCR din 3 mai 2007 care decide cum poate fi demis presedintele suspendat - citez: "Art.10. – Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata dacă a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum. ". Rezultatul final este ca - indiferent de solutia data acum de CCR si ce va urma - per total RO ramane asa cum o stim: legile se sucesc dupa cum ne convine la un moment dat, alba e neagra azi si maine violet, iar matematica este facuta la ID cu Anastase. Da, stiu - avem intotdeauna optiunea "alegerii raului cel mai mic", exprimata eventual prin plimbari in ziua votului (cu autocarul electoral, sau prin parc la umbra ca asa e de bon ton.)
RăspundeHabarnam HH - 08-02-2012
Domnule Vianu, Stie acest popor sa se apere de tirani? Nu cumva victima cocheteaza cu calaul? Chiar si suferinta a ajuns superficiala.Prea multi romani sfideaza trecutul, uitand ca acesta se pote repeta daca nu invatam ceva din el. Idiotii nostri sunt "utili" ei pot servi ''cauzei''... Are poporul roman pulsiunea de-a fi liber?
RăspundeJoaquin Murieta - 08-01-2012
Cei de rea-credinta ii includ pe listele electorale pe Romanii din strainatate care nu s-au prezentat la vot. Am votat la New York. Controlul identitatii a fost foarte strict si corect. Am avut pasaport , buletin si certificat de nastere valabile. Majoritatea celor care au vrut sa voteze au fost respinsi din motive intemeiate ( acte expirate sau lipsa certificatului de nastere ) Imoral nu este ca au fost respinsi ci ca votul lor a fost numarat pentru Basescu chiar daca ei au fost respinsi. In Romania mama mea nu a putut vota caci nu mai vede bine dar probabil a fost si ea adunata la absentii lui Basescu.
RăspundeAndreea Pora - 08-01-2012
Nu stim bine, doar cei de rea-credinta stiu bine. INS a trimis astazi un comunicat oficial in care spune ca datele lor NU cuprind romanii din strainatate, de aceea sint mai mici. Tot INS spune ca listele "oficiale" sint listele electorale permanente, facute de Ministerul de Interne, care cuprind inclusiv romanii din strainatate. Plus, INS afirma ca datele lor nu sint definitive. Asa ca, mai usor cu imoralitatea pe scari.
RăspundeJoaquin Murieta - 08-01-2012
Sunteti imoral domnule Vianu. Toti, inclusiv dumneavoastra, stim bine ca mai sunt doar 16 milioane de Romani cu drept de vot nu 18. ( se cunoaste numarul exact ) Nu accept lectii de morala de la cel care ma minte in fata cu 18 milioane. Adevarul nu e comunist, socialist, securist, etc. ci doar adevarat; restul sunt minciuni si rusine celor care inca le mai cred.
RăspundeGh.P. - 08-01-2012
Din moment ce il categorisesti (pe buna dreptate) pe autor ca intelectual (adica ceva rusinos in mintea ta), tu trebuie sa fii altceva. Oare ce altceva esti? Proletar de garda veche? securist? vuvuzea? Dupa cum te lepezi de intelectuali, trebuie sa fii din vechea garda. Limbajul pe care il adopti se potriveste tuturor acestor categorii.
Răspundemicutu204 - 08-01-2012
Revin fara diacritice -scuze ! Si dv,plecati de la o premisa gresita! NU 7 milioane de romani,au ascultat vocea injustitiei, ci 7 milioane de VOTURI care au iesit din urne la dupa ora 23 , din totalul de 18 milioane de persoane cu drept de vot !! Nu am limbaj academic, sunt doar ...inginer dar nasoleala e ca USL , nu are cu cine inlocui actualii lideri. La ei e valabila zicerea, "ce naste din pisica soareci maninca!" Iliescu+Hrebe+Qintus ,i-au nascut pe Sova-Ivan-Ghise/Rizea/armeanu, Fene si .... Ponta, ce pisoi sa mai fie dupa ? Ca noi astialaltii dorim/visam la o justitie pentru toti (nu pentru tonti), .... e doar speranta .
RăspundeMihai Popa - 08-01-2012
USL este astazi ceea ce era Marea Adunare Nationala inainte de 1989. Acesti sinistri reprezentanti ai trecutului totalitar nu sunt educabili, mentalitatea lor este definitiv infectata. Ei vor fi inlocuiti, treptat, in mod natural, de reprezentanti veritabili ai Stangii, pe masura ce Justitia va face curatenie, pe masura ce tinerii ambitiosi vor reusi sa iasa de sub tutela mentorilor lor. Durata acestui proces de primenire depinde insa - intr-o masura decisiva cred eu - de presiunea pe care o va exercita dezvoltarea unei Drepte sanatoase, neinfestata de politruci aparent pocaiti. Speranta este in tineri iar acestia au nevoie de mentori adevarati pentru a deveni certitudinile unei politici corecte si echilibrate in viitor.
Răspundemicutu204 - 08-01-2012
"Șapte milioane de români au asÂcultat vocea injustiÈ›ie..." Åži matale faci afirmaÅ£ii incorecte , au fost 7milioane de VOTURI , nu de români ! Respectiv ÅŸi matale ai fost dus ....cu preÅŸu !
Răspundesilenzio-stampa - 08-01-2012
un articol propagandistic care ne explica ca legea se schimba dupa bunul plac al lui basescu de la referendumul din 2007 la cel din 2012 pentru a apara statul de drept. nu domnule intelectual, realitatile sunt mai complicate decat propaganda pentru acest impostor. nu este vorba de ura insa nu suport mitocanii si pupincuristii lor.
RăspundeGrammaticus - 07-31-2012
Cred ca incheierea este foarte valoroasa.
Răspunde