Cine muta mai bine

Rasvan Popescu 23.06.2006

De același autor

Nu întamplator sahul a fost inventat ca un joc politic. Doua tabere, fata-n fata, tatonandu-se, cautand mereu avantajul, sacrificandu-si pioni pentru a întinde curse, atacand pana cand unul din regi va cadea. Sau pana raman si fara regine, singuri si tristi ca nu se pot distruge reciproc. Atunci se declara remiza.

La noi jocul e original, în sensul ca luptele se dau între piesele aceleiasi tabere, aflate la putere, opozitia chibiteaza pe margine. PD e la mutare, profitand de avantajul pe care i-l da pozitia mai înalta din dealul Cotrocenilor. PNL e adesea defensiv, platind costul erodarii la guvernare, chiar daca lucrurile merg pe drumul cel bun al integrarii, raman oricum destule nemultumiri. Partenerii mai mici, UDMR si PC, se pozitioneaza si ei cum pot, urmarindu-si interesele.

 Iata, de pilda, momentul asa-zisei restructurari a guvernului. Imediat dupa un Raport de tara destul de bun, PD a atacat dintr-o perspectiva populara: prea multi ministri de stat degeaba. Doar reprezentantul  UE la Bucuresti a pus problema în termeni simpli: daca functioneaza, de ce sa-l repari? In general, romanii traiesc cu impresia ca politicienii sunt cel mult un rau necesar, traiasca armata si biserica. Tot ce presupune reducerea drastica a clasei politice si eventual înghesuirea ei într-o mansarda din Casa Poporului are un suport popular de speriat.

 Strategia Boc presupunea desfiintarea vicepremierilor si înlocuirea lor cu unul singur, în persoana lui Vasile Blaga, vazut ca o dublura a premierului. Asaltul dat asupra redutei guvernamentale n-a reusit, dar nici n-a ramas fara urmari. De altfel, sistemul vicepremierilor politici, facut sa-l apere pe premier de atacurile din interiorul coalitiei, a fost subred de la început, cand PD l-a trimis acolo pe Gh. Pogea, om fara suprafata politica. Greii partidului, cu exceptia lui Blaga, au ramas în afara guvernului, în pozitii din care sa se poata oricand delimita. In final, Pogea a fost retras în numele economiilor la buget, iar invizibilul ministru Dobre al Transporturilor a fost înlocuit cu una din piesele grele, veteran al razboaielor cu taranistii, Radu Berceanu. Acesta a declarat ca  "acum o sa se vada cum se misca lopetile în tara asta".

 O a doua bresa în citadela vicepremierilor seamana cu un autogol semnat Dan Voiculescu. Intrarea lui pe postul parasit de Copos a fost blocata de  CNSAS, în urma cererii de verificare facuta chiar de d-l Voiculescu. Incurajat probabil de cele doua certificate mai vechi în care CNSAS îi dadea girul, d-l Voiculescu a cerut sa mai fie verificat o data. Ca un facut, la sediul CNSAS a sosit "marfa proaspata", vorba lui Mircea Dinescu, respectiv un dosar vechi de zeci de ani. De unde, ca e bine sa fii atent ce-ti doresti. A doua zi dupa "sedinta istorica" a CNSAS, presa era plina de titluri gen "Voiculescu, colaborator si informator".

 Presedintele PC a acuzat implicarea  SRI în jocuri politice. Decizia CNSAS n-a fost înca facuta publica, dar gaura de imagine e atat de mare, încat nimeni nu-l mai vede pe Dan Voiculescu în guvern. Întrebarea este acum ce va face Partidul Conservator pentru a limita dramele. Marja lui este destul de mica. In opozitie ar fi izolat, fata cu un PSD care nu uita ca l-a trecut alegerile în spate si s-a trezit singur pe celalalt mal. Exista si posibilitatea unei retrageri a PC din guvern, dar nu si din majoritatea parlamentara. Cel mai întelept însa, PC nu se va lasa antrenat într-o problema personala, doar Voiculescu se va judeca la nesfarsit cu CNSAS.

 Vicepresedintele PD Ioan Oltean încearca sa sugereze ca postul de vicepremier ratat de Dan Voiculescu n-ar mai trebui ocupat de nimeni. Un fel de restructurare naturala. Ramas singur într-o structura neverosimila, Markó Béla n-ar rezista prea mult. Deocamdata, UDMR si-a retras doar un pion, un secretar de stat. Riposta PNL s-a centrat pe ministrul Educatiei, Mihail Hardau, considerat, dupa Dobre, veriga slaba a PD. In context a picat la fix demersul jurnalistilor de la  Adevarul de a demonstra ce usor e sa pui mana pe testele de capacitate. Ministrul Hardau s-a urnit greu si a comunicat confuz. A considerat "incalificabil" ce s-a întamplat, dar, în acelasi timp, a încercat sa limiteze sanctiunile la nivelul esaloanelor inferioare.

 Premierul s-a miscat repede, anuntand demiterea secretarului de stat pentru învatamantul preuniversitar, Paloma Petrescu, de la PD. Ministrul Educatiei s-a pus de-a curmezisul, afirmand ca nu e vina ei, scandalul  "e cusut cu ata alba". Si, de altfel, au fost scapari mai grave, cu ocazia gripei aviare. "Simt ca tinta premierului sunt eu", a marturisit el grav. Si daca tot era el, a mentinut-o pe d-na Petrescu în fruntea comisiei pentru organizarea testelor nationale. Deputatul liberal Dan Motreanu a cerut demisia lui Hardau, "daca mai are o urma de decenta".

In paralel, secretarul general al guvernului, liberalul Radu Stroe, i-a dat afara în regim de urgenta pe consilierii fostului ministru democrat Pogea, iar senatorul liberal Paul Pacuraru a cerut, în baza cazului Voiculescu, reverificarea trecutului tuturor demnitarilor, cu trimitere evidenta la presedintele Traian Basescu.

Miscari de sah, manevre, învaluiri, replieri, eschive. Au mai ramas destule mutari. Sa stii sa astepti. Asta face jocul mai interesant. Nimic decisiv, nu înca. Mai degraba pozitionari pentru mai tarziu, dupa aderare. Pana atunci, ni se cere stabilitate. Ce bine e cand nu te lasa altii sa-ti faci rau.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22