O întrebare pe care mi-am pus-o frecvent în timp ce citeam cel mai nou volum al lui Dan Coman are în vedere genul literar căruia îi aparţine: roman? poem? altceva? Ştiu prea bine ce puţin relevantă literar e oţioasa chestiune a încadrării generice.
Paul CernatEditura Polirom lansează o nouă serie de autor, dedicată istoricului religiilor şi antropologului Andrei Oişteanu. Seria reuneşte volume deja consacrate în spaţiul cultural românesc şi internaţional, dar şi lucrări inedite. Seria de autor debutează cu bine cunoscuta lucrare de imagologie Imaginea evreului în cultura română, ajunsă la a treia ediţie revăzută, adăugită şi ilustrată. Distins cu numeroase premii, volumul a apărut deja în traducere în limba engleză, germană şi maghiară.
Fara AutorÎn Traianul lui Gorduz e de văzut altceva - acoperirea conștiinței unui mare artist de bălăriile verzi și uscate ale protocronismului ce toca mințile altor creatori ai vremii.
Erwin KesslerInterviu Realizat De, Razvan Braileanu
Victoria lui Hollande este în primul rând o victorie a stângii franceze şi abia în al doilea rând aceea a unei personalităţi. La finalul unei prime reprize de cinci ani, electoratul francez i-a arătat cartonaşul roşu preşedintelui Sarkozy. François Hollande a obţinut 51,6% din voturi, devenind astfel al şaptelea preşedinte francez din 1958 până
Alexandru GussiDe ce extrema stângă încă beneficiază de un tratament preferenţial în raport cu cea dreaptă.
Bogdan C. EnacheAlegerile din 6 mai au conturat nu doar un referendum antiausteritate, ci şi un vot negativ acordat partidelor de centru care au condus Grecia în ultimii 40 de ani.
Octavian ManeaConştient atât de limitele temporale, cât şi de lesa politică de care depinde mandatul său, Vasile Cepoi se va concentra pe măsuri punctuale. Şi Sisif începe din nou să împingă la deal bolovanul reformei sistemului medical. În rolul principal este, de această dată, Vasile Cepoi, al patrulea ministru al Sănătăţii în ultimii trei ani.
Vlad MixichLista membrilor USL, parlamentari, şefi de consilii judeţene şi primari care au probleme cu justiţia este lungă. Ce se va întâmpla cu dosarele lor odată cu revenirea USL la putere? Îşi vor urma cursul sau vor fi îngropate? Revista 22 va monitoriza cu atenţie soarta acestor dosare.
Andreea Pora & Nicoleta M. DumitrascuUSL are deja probleme de imagine şi de selecţie a cadrelor, ca să folosim un termen în consonanţă cu parfumul greu adus de cabinetul Ponta. Primul ministru încă desemnat, Victor Ponta, a retras duminică seara nominalizarea pentru funcția de ministru al Educației.
Raluca AlexandrescuA trecut și Ziua Mondială a Libertății Presei, s-a consumat în 3 mai la București și cheful tradițional, cu premii care par de șagă, dar nu-s, s-a lansat și Raportul FreeEx, însă situațiunea continuă să fie albastră. Atentatele politicienilor la autonomia jurnalistului și a instituțiilor presei rămân la ordinea zilei, mai ales de când s-a acreditat mass-media de propagandă, mercenariatul cu coroniță, jurnalismul de bălăcărit adversari politici.
Brîndușa ArmancaProgramul economic al Cabinetului Ponta are foarte puţine repere clare, în general neacompaniate de cifre.
Lidia MoiseAm fost plecat două săptămâni din ţară şi, când m-am întors, nu numai guvernul era schimbat, dar şi clima.
Dan PerjovschiVarianta Ponta la dictatura băsesciană şi ciuma portocalie arată de ce protestatarii din Piaţa Universităţii, ăia care nu făceau figuraţie pe platourile de filmare ale lui Felix, purtau lozinci cu „USL şi PDL, aceeaşi mizerie“. Dar asta era în iarnă, pe vremea Cabinetului Boc, nu a lui Ungureanu.
Andreea PoraÎn 2008, la 1 Decembrie, de Ziua Ţării, Gabriel Oprea devenea un falnic general locotenent cu trei stele, primind din mâna preşedintelui Băsescu, cel care îl numise nu cu prea multă vreme în urmă „şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase“, toate însemnele gradului şi promisiunea că vor urma şi alte bunătăţi, dar, contra cost. Doamne-ajută! Să fie primit! a zis proaspătul general.
Rodica Palade
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an