„Post-adevărurile“ au marcat de multă vreme existența oamenilor și adesea au condus la violențe.
Andrei CorneaCa și Iliescu, Dragnea înţelege că e mai important să ţii cu mână forte hăţurile partidului decât să te agiţi pentru funcţii vremelnice.
Andreea PoraVictoria PSD din 11 decembrie este un revelator al noii realități a raporturilor ideologice din societatea românească.
Alexandru GussiDupă alegerile din 1990, când FSN a obținut peste 60% din voturi, PSD a obținut în 2016 cel mai mare scor din istoria sa: 47%.
Sabina FatiVictoria PSD este o victorie a stagnării și a statu-quo-ului asupra reformelor și progresului; o victorie a sectorului de stat asupra celui privat.
Rodica CulcerDacă știm cine va reprezenta puterea după aceste alegeri în care PSD a șters pe jos cu toată lumea politică din România, nu este deloc clar cine va juca rolul opoziției.
Cristian CampeanuCred că e recomandabil să nu ne domolim avântul reformist și să îmbunătățim performanțele instituțiilor judiciare în cadrul legal existent.
Laura StefanCred că mâhnirea noastră față de acest „strălucitor eșec“ electoral, în contextul în care democrații consolidate se autosubminează și devin democrații neliberale, cu derapaje extremiste, trebuie depășită cu realism și înțelepciune.
Mihaela MiroiuPolonezii ies în stradă aproape zilnic pentru a-şi apăra drepturile în faţa asaltului conservator-naţionalist.
Octavian MilewskiCum va fi amintită în cărțile de istorie Europa anului 2016? Europa crizelor succesive? O Uniune cu lideri incapabili să anticipeze crizele și nici să acționeze concertat când se produc? O Uniune care începe să semene tot mai mult cu Imperiul Roman de națiune germană, impozant ca talie, dar controlat de puteri străine?
Stefan PopescuAscensiunea forțelor extremiste, populiste sau eurosceptice are loc constant de un deceniu încoace. Vechile partide, politica bazată pe ideologie, chiar un anumit consens care exista în interiorul scenelor politice par să fie depășite.
Ovidiu VaidaÎn cele din urmă, toate, absolut toate, ni se spune, sunt acolo, la marginea cosmosului, printre stringuri, cuante, vortexuri cosmice, aglomerări și morți stelare. Printre ele, domnul Romulus Rusan cu viața sa exemplară și cu idealurile sale omenești, și civice, mereu în slujba bietei noastre omeniri rătăcite.
Daniel VighiMulţi îl vor ţine minte pe Romulus Rusan mai ales pentru ce a făcut în sprijinul memoriei trecutului recent, al memoriei Gulagului în general și a celui românesc.
Smaranda VulturCu știință sau fără de știință, mulți oameni se trezesc periodic în fața unei dileme. Să mulțumesc sau să nu mulțumesc? Să accept sau să nu accept că n-aș fi putut ajunge aici, de capul meu?
Marina DumitrescuDespre orice ar vorbi și cu oricine, Ileana Mălăncioiu densifică pagina și te duce, „pe neocolite“, la ceea ce „te doare“ și pe tine.
Daniel Cristea Enache„România: normalitatea ca utopie“, una dintre cele mai bune, simple și eficace definiții ale țării în care am avut norocul să trăim, a fost dată de Matei Călinescu.
Mirel BanicaTot înainte! este o carte periculoasă pentru cei care şi-au trăit copilăria în comunism. Pentru că există riscul de a ţi se aduce la suprafaţa memoriei multe amintiri care au fost uitate / recondiţionate / reciclate / şterse.
Codrut ConstantinescuINIMI CICATRIZATE (România, 2016)• Adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher • Scenariul şi regia: Radu Jude • În distribuţie: Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Șerban Pavlu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Adina Cristescu • Distribuit în România din 18 noiembrie de microFILM.
Catalin Bogdan
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an