De același autor
Atât timp cât nu și-a pierdut mințile și nici nu e dispus să piardă la nesfârșit timpul, publicul așteaptă de la mass-media să afle, să se lămurească, să rămână cu ceva, nu doar să se distreze. Și așteaptă ca jurnaliștii să se indigneze atunci când politica o face lată. Și jurnaliștii așteaptă ca publicul să se indigneze și să facă masă critică.
Într-o ediție recentă a emisiunii Sub semnul întrebării de la B1 TV, Adriana Săftoiu făcea cu voce tare observația că moderatorul și realizatorul emisiunii e sub tensiune, e nervos. „Nu sunt nervos, a replicat Robert Turcescu, sunt indignat.“ Cum și indignarea este o reacție tot mai rară în jurul nostru, încercăm câteva ipoteze pentru a vedea ce motive de enervare profesională sau de indignare ar putea avea un realizator de emisiune politică și, în general, jurnaliștii.
Un SMS nerușinat, ca acela transmis de Radu Mazăre (să mă pupe în c...) ca răspuns la apelul moderatorului dornic să respecte regula echilibrului, poate fi motiv de indignare. Cum s-a ajuns ca personajele politice să-i calce în picioare pe jurnaliști se poate explica într-o istorie mai lungă. Pe scurt, controlul economic exercitat de mogulii autohtoni, care a dus la decăderea morală fără termen de comparație a mass-media, subordonarea politică a vieții publice românești, care a dus la arondarea umilitoare a jurnaliștilor activi, paralizarea organizațiilor media critice, a căror finanțare a devenit tot mai problematică, precum și dispariția solidarității în care stă adevărata libertate a presei, toate au condus la un raport dezavantajos pentru jurnaliști. Puține tresăriri de solidaritate din partea breslei la SMS-ul unui oficial (EvZ), unele medii au jubilat (Jurnalul Național), cei mai mulți au rămas impasibili. Pare o nimica toată pe lângă înjurăturile lui Becali sau Vadim, scuipatul lui Mircea Diaconu, agresiunea la adresa reporterului de la Realitatea TV sau amenințările cu exterminarea la adresa jurnaliștilor de la Baia Mare, ca să amintim doar cazuri recente. Resemnarea breslei și a opiniei publice duce la pierderi pentru greu câștigata libertate de exprimare.
Dacă jurnalistul se bucură de notorietate și de o relativă libertate, în sensul că nu i se strigă în cască ce să întrebe și cum să reacționeze la o emisiune politică, tot rămân motive de enervare: partidele decid ele pe cine trimit în emisiuni, producătorii au rar posibilitatea de a invita nominal un om politic. Doar dacă nu există înțelegeri secrete de promovare. Delegații obișnuiți ai partidelor nu vin cu informații valoroase, ci cu indicații de bruiaj al adversarului (întrerupe-l, spune că-i hoț, fă-l „băsist“ pe jurnalistul invitat, ar zice manualul USL). Comentatori de soi sunt puțini pe piață, revenirea comentariului pragmatic, la obiect, odată cu Dorel Șandor, e de salutat, dar e o picătură în marea de povestași, deci moderatorul se regăsește fără sprijin într-o vorbărie amețitoare. Așa se explică prezențele penibile și incoerența generală a emisiunilor cu mulți invitați, de unde publicul amator al genului se alege cu o durere de cap.
Ar mai fi motive de indignare pentru jurnaliști cinismul răspunsurilor, lipsa de responsabilitate a unor politicieni care nu-și asumă cele spuse/făcute nici puși în fața dovezilor, dar, cel mai cel, lipsa de consecințe a semnalelor presei. Ar fi exemple destule, dar amintim, pentru încurajare, o reușită: cazul plagiatorilor Ioan Mang și Corina Dumitrescu, dați jos prin acțiunea societății civile în colaborare cu presa.
Profilul ideal al jurnalistului schițat de ghidul gazetăriei clasice este acela al insului imperturbabil, instalat în religia obiectivității, fără tresăriri emoționale. Moderatorul are aceleași coordonate, dacă nu uită că este acolo să obțină informație, analiză sau opinie pertinentă de la invitați relevanți. Are voie jurnalistul să exprime indignare sau admirație, nu trădează el principiile jurnalismului de calitate? Are, dar numai în limitele rolului său de formator de opinie, de vector moral, cu decență și argumentat. Schimbarea paradigmei jurnalismului, pierderea de teren a informației în fața spectacolului, transformarea moderatorului, ca și a reporterului de teren în actori care dramatizează nu scuză transformarea „show-ului“ în circ manipulator. Exemplele elocvente de circ angajat continuă să fie cele oferite de Antena 3, linia Gâdea-Badea-Ciutacu-Grecu-Stanciu etc., premiați de un APTR confiscat politic și expirat profesional, pus pe consacrarea nonvalorilor, într-un amestec indigest cu oameni de televiziune respectabili (ar fi păcat să nu amintim o premiantă aparținând Realității TV, pe Andreea Crețulescu, cu merite în extinderea stilului impertinent și a tonului pe do de sus în talk-show). Și totuși, atât timp cât nu și-a pierdut mințile și nici nu e dispus să piardă la nesfârșit timpul, publicul așteaptă de la mass-media să afle, să se lămurească, să rămână cu ceva, nu doar să se distreze. Și așteaptă ca jurnaliștii să se indigneze atunci când politica o face lată. Și jurnaliștii așteaptă ca publicul să se indigneze și să facă masă critică. //
Comentarii 13
Raza x - 06-19-2012
M-am distrat copios,un articol demn de Urzica. Auzi la ea,Turcescu jurnalist.
Răspundegrisa - 06-15-2012
Timotei,uiti sa specifici ca hotii de acum sunt cu mult mai rapaci decat cei anteriori,doar guvernulNastase ii egaleaza.Orice ati zice,orice ati face unul mai onest si mai patriot n-o sa gasiti,oricat ar urla la luna uslasii.Lichele au fost,lichele sunt inca si este o vorba romaneasca:din coada de caine nu faci sita de matase in vecii-vecilor!
Răspundedreptatea - 06-15-2012
Turceasca a mancat pana acum din mana lui Vintu, apoi din mana fratelui Paunescu, de la Becali (parca). Nu m-ar mira sa inchida acum cercul, sa treaca la Felix, poate de asta este nervos, ca va trebui sa pupe acolo unde a scuipat.
RăspundeLiviu din Timisoara - 06-15-2012
Pai ce sa fac, dl Livache, daca suntem mai multi de Liviu in Timisoara. Fiecare semneaza cum poate.Cind vei semna si dumneata cu numele ala de la partid, am sa semnez si eu. Sau poate ca sare CNSAS-ul sa te dea in git ca ai fost securist...Ma rog, cine nu risca nu cistiga...
RăspundeLiviu din Timisoara - 06-15-2012
Iar scrii in numele meu ! Ti-e rusine cu al tau ?
Răspundejorj - 06-14-2012
subi timotei ; zambesc , jorj este un pseudonim ales la intamplare , nu ma intelege gresit , sant catranit rau de tot , mitocan = badaran , mojic, marlan , mahalagiu , necivilizat , nepoliticos , toapa, toparlan , ratan , si lista este lunga in dex. nu cred sa nu fi vazut si tu asemenea oameni ce-si zic jurnalisti in aceste straie pe care limba romana le ofera .
RăspundeSubi Timotei - 06-14-2012
"Jorj",aluziile la obarsiile de mitocani,a jurnalistilor inregimentati ma face sa cred ca esti de stirpe aleasa...Ma inclin,si ca veni vorba,Jorj vine de la Gheorghe (iertata-mi fi indiscretia)?
Răspundejorj - 06-14-2012
apropo , vizati pe undeva ceva ? ca tot turcescu a facut publica stirea de care se pare ca voiculescu va impartii unele tranzactii cu iz financiar . decat sa stam la birou sa aflam din barfe una alta , am scormonii , ca de aia santeti jurnalisti cu pretentii , daca nu , aveti ocazia sa va alaturati celor cu limba fina si care nu supara . nu cred ca persoane ca cretulescu , gadea si multi altii pot fi numiti jurnalisti , sant angajati platiti sa percuteze la anumite indicatii dela stapan .morala si bunul simt in educatia lor nu a fost inclusa , obarsii de mitocani .
RăspundeMusette - 06-13-2012
Haida-de! Eu cred ca dl. Turcescu e nervos pentru ca trebuie de-acum incolo sa-si manance proviziile din camara, asta e de fapt nenorocirea. Si l-a mai secat la orgoliu si sapuneala de la Imparatie, i s-a imputat si lui dezastrul din alegeri.
RăspundeLiviu din Timisoara - 06-12-2012
O, doamna Brandusa, cat erati de critica pana deunazi cu delfinii din jurul opozitie USL. Sa va luati acum de pasarea sanitar care curata dintii rechinilor si pielea rinocerilor... Vai... V-au trasat sarcina? Ati avut, in fine, perspectiva, ca orice invat are si un dezvat? Sau poate ca se aude ca vor mai taia din fondurile ICR si, cine stie cine cade si cat de jos...
Răspundeov isan - 06-12-2012
In conditiile in care e plina presa de jurnalisti inregimentati politic, nu vad de ce nu ar avea dreptul si d-nul Turcescu si d-nul Cristoiu la o parere si chiar la o exprimarea a opiniilor politice.
Răspundeviorel domenico - 06-12-2012
Robert Turcescu e nervos fiindca foarte curind va trebui sa isi caute de lucru. Toata actiunea lui militanta in favoarea PDL si a lui Traian Basescu, asocierea lui contra naturii cu Cristoiu s-au dovedit falimentare. Dar, doamna Armanca, cum explicati ca desi CA al TVR a interzis orice fel de angajari, numitul Lazescu Alexandru l-a adus pe usa din dos pe un regizor fara opera, in virsta de 64 de ani si l-a numit redactor sef la Redactia Literatura-Arte? Netalentatul dar tare in sfori in chestiune poarta numele de CARMAZAN ION.
RăspundeSubi Timotei - 06-12-2012
Doamna,va doresc sa beneficiati cu prisosinta de mai sus pomenitii nervi.Exasperarea mea isi afla astfel o bine meritata alinare.Si mai sper sa raman eu calm, macar vreo doua cicluri electorale.Caci,despre asta este vorba,nu-i asa?nu mai sunt hotii,grobienii si belfarii vostri acolo sus...
Răspunde