Ministerul Educației pune in dezbatere publica orarul disciplinelor pentru gimnaziu

Fara Autor | 23.12.2015

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica trei propuneri de plan-cadru pentru invatamantul gimnazial.

Pe aceeași temă

Planul-cadru este documentul care prevede ce discipline vor face elevii din clasele V-VIII si cate ore vor fi alocate fiecarei materii saptamanal, anunta Hotnews.

Elevii pot opta, intr-un an de studiu, pentru un singur optional (integrat la nivelul mai multor arii curriculare sau la nivel de arie) sau pentru doua optionale (unul integrat si unul la nivel de arie sau doua la nivel de arie). Precizarea vizeaza optionalele din toate ariile.

 

Disciplinele socio-umane pe ani de studiu sunt: la clasa a V-a, Educatie pentru drepturile copilului, la clasa a VI-a Educatie interculturala; la clasa a VII-a Educatie pentru cetatenie democratica si la clasa a VIII-a Educatie economica. Disciplina Religie se studiaza in trunchiul comun.

 

Disciplina Limba si literatura romana pierde o ora la clasa a V-a, in toate cele 3 variante. Concret, daca acum elevii fac 5 ore/saptamana de Romana la clasa a V-a si 4 ore/saptamana la clasele VI-VIII, noile planuri prevad 4 ore/saptamana pentru toate clasele de gimnaziu. Alte modificari comune planurilor puse in dezbatere sunt urmatoarele: dispare materia Latina (in prezent studiata la clasa a VIII-a) si apar discipline noi, care inlocuiesc Cultura civica: Educatie pentru drepturile copilului (clasa a V-a), Educatie interculturala (clasa a VI-a), Educatie pentru cetatenie democratica (clasa a VII-a) si Educatie economica (clasa a VIII-a). TIC (Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor) devine obligatorie, iar Religia ramane neschimbata.

 

Planul-cadrul face parte din curriculumul scolar si va fi urmat de programele scolare, care vor stabili ce anume (continutul materiei) vor invata copiii la fiecare dintre materiile existente in planul-cadru. De remarcat ca in niciuna dintre cele 3 variante de planuri-cadru nu se regaseste ca materie obligatorie Educatia pentru sanatate, astazi optionala; pentru aceasta si-au declarat oficial sustinerea noul ministru al Muncii - Claudia-Ana Costea, noul ministru al Sanatatii - Patriciu Achimas-Cadariu si chiar noul ministru al Educatiei - Adrian Curaj, insa transformarea disciplinei din optional in obligatoriu a fost aspru criticata de Patriarhie, prin vocea Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie.

 

O alta observatie este aceea ca documentele puse in dezbatere nu prevad transdisciplinaritatea despre care se vorbeste in Legea educatiei in vigoare din 2011. Amintim ca de doi ani elevii sustin la nivel national testari transdisciplinare la clasa a VI-a: este vorba despre evaluarile nationale de la finalul clasei care nu sunt trecute in catalog si care presupun evaluare transdisciplinara la Limba si comunicare (prin testare la Limba si literatura romana + Limba moderna) si la Matematica si Stiinte ale naturii (testare la Matematica + Fizica + Biologie). De altfel, lipsa unui cadru care sa prevada explicit transdisciplinaritatea a fost cauza cel mai des invocata pentru rezultatele extrem de slabe pe care le inregistreaza elevii romani la testele PISA.

 

NOTA:

TC = trunchi comun

CDS = curriculum la decizia scolii

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22