Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAntena 3 circulă fără frâne
2018-02-27
8
Tot mai furibunzi, încurajați de apartenența la structurile oculte ale puterii, indivizii deghizați în jurnaliști sau comentatori care reprezintă vectorii de imagine ai Antenei 3 au trecut la represalii fără frână.

 

Prezentarea din 22 februarie 2018 a minis­tru­lui Justiției, încheiată cu declanșarea pro­ce­durii de revocare a șefei DNA, a reprezentat o mostră jenantă de neglijență în comunicarea cu presa. Raportul citit „în sin­teză“ și publicat după 20 de ore pe site-ul ministerului se dovedește a fi redactat în pripă, plin de greșeli și de in­coerențe, subliniate pe Face­book de jurnalistul Bogdan Oprea. Jurnaliștii au des­co­perit că ministrul Tudorel Toa­der a utilizat texte dintr-un document al Inspecției Ju­di­ciare nedestinat publicității, ignorând legea și regulile privind secretul de serviciu și confidențialitea. Lungă și încâlcită, prezentarea a produs iritare în rândul zia­riș­tilor prezenți, care i-au cerut ministrului să dea explicații clarificatoare și să răspundă la întrebări. Publicul care a urmărit conferința la televiziune (peste două milioane de teles­pec­tatori) sau la radio și pe Internet auzea vo­ciferări în sală. Spre deosebire de conferința de presă a Laurei Codruța Kövesi, unde s-au putut pune întrebări chiar în reluare, dar un­de jurnaliștii nu au fost suficient de pregătiți, aici ministrul Justiției a preferat să transpire până la capăt fără să cedeze niciunei în­tre­bări.

 

Ce s-a întâmplat ulterior, când a presa a în­ceput să comenteze raportul și întreaga si­tuație a revocării, calificată de mulți analiști ca decizie politică, este inacceptabil pentru profesioniștii mass-media. În primul rând, este de neînțeles pentru publicul neutru cum e posibil ca același text să pro­ducă jubilație în anumite me­dii și indignare în altele. Fe­no­menul ilustrează în ce măsură comunități de presă din Ro­mânia au renunțat la prero­ga­ti­vele și responsabilitățile spe­cifice profesiei, acceptând să intre în complicitate cu sis­te­mul politic și să facă parte din mafia de la pu­tere, care le asigură resurse și influență. An­tena 3, RTV, unele emisiuni de pe B1 TV și de la televiziunea publică, Evenimentul zilei, Jur­nalul național, DCNews, de curând și Ro­mânia liberă, plus o seamă de site-uri ob­scu­re, dar foarte agresive, ca luju.ro, au lăudat fără măsură raportul și au sărbătorit eve­ni­mentul. Realitatea TV, alte emisiuni de pe B1 TV și TVR, Digi 24, Adevărul, revista 22 ș.a. au fost critice față de raport, față de or­ga­ni­za­rea prezentării în fața jurnaliștilor, dar mai ales față de gestul politic în sine. Când au pus pe cântar și unele scăpări ale ma­na­ge­men­tu­lui șefei DNA, s-au apropiat de normele echi­dis­tanței și corectitudinii obligatorii în mass-media. Adevărul nu este la mijloc, ci este re­zul­tatul unor investigații și analize practicate de jurnalist, care „îşi va exercita profesia în sco­pul servirii interesului public, conform pro­priei sale conştiinţe şi în acord cu principiile prevăzute de normele profesionale“ și „va fa­ce demersuri rezonabile pentru a verifica in­formaţiile înainte de a le publica. Informaţiile false sau cele despre care jurnalistul are mo­tive temeinice să creadă că sunt false nu vor fi publicate“, stabilește Codul Deontologic Uni­fi­cat al Jurnaliștilor din România.

 

Rapoartele europene despre mass-media din Ro­mânia au subliniat influența intereselor pa­tro­nale asupra politicii editoriale. Se știe că pa­tronii de presă penali, unii deja condamnați, alții aflați în instanță sau în cercetare, ca Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Dan Andronic sau Alexander Adamescu, au transformat com­pa­nii­le media în arme de război împotriva DNA și a justiției și nu doar atât. Atacurile la jur­na­liștii critici, la comentatorii nealiniați la PSD și ALDE au luat forme inadmisibile, de la cam­pa­nii denigratoare la caricaturizare și injurii. Tot mai furibunzi, încurajați de apartenența la struc­turile oculte ale puterii, indivizii deghizați în jurnaliști sau comentatori care reprezintă vectorii de imagine ai Antenei 3 au trecut la re­presalii fără frână. Pentru îndemnul „Pu­pați-o în c... pe Kövesi“ adresat de Gâdea purtătorului de cuvânt al PNL, există peste 100 de sesizări la CNA. Exprimarea a migrat și în zona de divertisment a trustului Intact. Dan Negru a comentat pe Facebook marele pre­miu luat de regizoarea Adina Pintilie la Fes­tivalul de la Ber­lin cu „Băgați-vă Ursul de Aur în fund... toţi Urșii de Aur fac săli goale de cinema, filme ief­tine cu curve și înjurături vândute fraierilor drept artă“. Aplauze! Com­plicitatea CNA cu ori­ce derapaj de la Antene încurajează conduita reprobabilă, amplificată în ultimele zile până la paroxism. La adresa jur­nalistei de la Rea­li­ta­tea TV care cerea mi­nis­trului Justiției să ex­plice pasaje din raport, Gâdea și-a permis să spună la Sinteza zilei că este „sluga noii Se­cu­rități“, iar Mircea Badea a continuat așa: „Am văzut o nesimțită, adi­că o mahalagioaică de la SRI-TV, adică de la Realitatea TV, în­gu­r­gu­țân­du-se stând așa re­văr­sată cu șuncile ex­puse fiind nesimțită, agre­sivă și întrerupând prezentarea unui ra­port oficial. Eu nu înțeleg cum n-au venit doi jandarmi să o ia pe ma­ta­ha­lă să o dea afară de acolo“. După aceste cu­vinte de hazna arun­cate în spațiul public, a in­vocat „lipsa de bună creștere și de deon­to­lo­gie“... a jurna­lis­tei. Nu e de râs! Mahalaua me­diatică a An­te­nelor și a RTV, la care se adau­gă unele exce­se ale lui Rareș Bogdan - Rea­li­ta­tea TV, ale lui Radu Banciu - B1 TV sau mi­to­cănismele lui Laurențiu Botin de la B1 TV, e în plină ex­pan­siune, intoxicând spațiul public. Pro­tes­ta­ta­rii din piețele marilor orașe îm­po­tri­va clasei politice corupte, care vrea să ră­pu­nă insti­tu­țiile justiției pentru a le subordona, au scan­dat în aceste zile nu doar împotriva ce­lor din PSD, ALDE, UDMR, care orchestrează li­chi­da­­rea luptei anticorupție, ci și împotriva me­dii­lor percepute ca parte a sistemului ma­fiot (An­­tena 3/Niște derbedei, Ați mințit poporul/Cu televizorul), precum și împotriva Con­si­liu­lui Național al Audiovizualului vinovat de com­pl­i­ci­tate (CNA/ Fă ceva!, CNA/Poftiți la DNA!).

TAGS :
Comentarii
Viktor 2018-03-04
Comentariu moderat inseamna cenzurat, nu-i asa? sa nu suparam slugile statului paralel!
ion ion 2018-03-02
Noi fraierii cum aflam care-i varanul bun????
Brindusa Armanca 2018-03-02
Nicio grija, o sa va dati seama singur, daca sunteti dintre cei care detesta minciuna.
Adriana Constantinescu 2018-02-27
Stimata doamna Brindusa Armanca,

Spre deosebire de slugarnicia DVS in ale ''DNA'' va asigur ca in cei peste 20 de ani de cand Romania Libera a fost tinuta in viata de catre Familia Adamescu - redactia ziarului Romania Libera a fost condusa rand pe rand de editori sefi multi dintre ei fosti colegi cu Andreea Pora si cu aceleasi viziuni, adica: Romania o tara libera, democratica si in spiritul dreptatii si respectarii drepturilor omului. In anul 2017 daca nu va aduceti aminte, patronul a murit rapus de mai marii ''drepti si angajati ai justitiei dintre- DNA- SRI! Apoi ca sa concluzionez, Alexander Adamescu nu este nici macar trimis in judecata si asta nu pentru ca insista el ci pentru ca DNA pur si simplu nu vrea, il vrea doar arestat si apoi eliminate! Eu nu stiu cum de aveti un asa curaj democratic sa va prezentati un punct de vedere despre o persoana care se bucura de o vadita si binemeritata ''prezumtie de nevinovatie''! Romania libera nu tine cu lantul jurnalistii! Asa cum atacati DVS presa si ei, la randul lor va pot ataca si daca nu va ataca atunci e si mai rau va ignora complet, va scot din breasla lor de jurnalisti. Sunt convinsa ca fiecare jurnalist isi cunoaste istoria si sunt convinsa ca si colegii de breasla din aceeasi generatie o cunosc! Eu va doresc mult succes in denigrat si va doresc din tot sufletul sa aveti parte de aceeasi justitie ca a familiei Adamescu. Si nu in ultimul rand Justitia este egala pentru toata lumea, nici DVS nu sunteti mai presus de lege, cand faceti astfel de acuzatii va doresc sa aveti si probe!
Brindusa Armanca 2018-03-02
Nu va raspund eu, va raspunde unul dintre jurnalistii dati afara de patron, Sabina Fati:”România se întoarce la vremurile din perioada lui Adrian Năstase, în care presa era cumpărată, constrânsă, șantajată să nu mai facă anchete și să nu mai scrie împotriva liderului PSD. În care orice opozant era intimidat, orice magistrat cu ambiții de independență era eliminat sau pus cu botul pe labe, în care instituțiile lucrau aproape exclusiv în interesul unor grupuri de interese aflate în fruntea țării... Liderul PSD nu mai vrea să păstreze niciun fel de aparențe, s-a săturat să joace rolul pro-occidentalului civilizat...așa că început ofensiva”,
Am stat de vorba cu jurnalistii care au plecat in grup de la RL> cu Razvan Chiruta, cu Sabin Orcan, cu Sabina Fati, cu Mircea Marian. Toti sustin acelasi lucru: ca au fost concediati (chiar daca la unii pare demisie) fiindc au refuzat sa promoveze campania anti DNA si Kovesi. Cum au plecat,cum a inceput.
Asadar, toata iritarea dvs. este subiectiva.
PS
Nu e posibil sa am parte de acelasi fel de justitie ca fam. Adamescu, fiindca eu n-am fraudat, nu m-am imbogatit din furt etc. Nu joc in aceasta liga.
Marius Nicolescu 2018-02-28
Doamnă Constantinescu,
Am rugămintea să nu vă supărați pe un biet pălmaș din țara aceasta. Eu sunt acela. Și-mi pare nespus de rău că domnul Adamescu senior nu i-a format și pe grobienii ce se intitulează jurnaliști de pe la Anten3, RTV, B1TV, TVR și (o să râdeți poate) Realitatea TV. Am fi avut astăzi numai " elite " pe sticlele Romniei. Democrate !? Nu iau apărarea nimănui dar au jurnaliștii ăștia un soi de neamprostie împănată cu mitocănie și infatuare ordinară și nimic nu-i califică să mai apară pe televiziuni în afară de plăcerea de a-și peria până la lustru patronul. Securistul de ieri. În ceeace mă privește sunt unul dintre păgubiții ASTRA Asigurări. Era sau nu domnul Dan Adamescu patronul acestei firme? A păgubit el milioane de români? A băgat la dos imense sume din asigurari? Sau nu? Atât, distinsă doamnă.
Adriana Constantinescu 2018-02-28
Spre deosebire de cele trei randuri ale DVS care se pot scurta la ''ba tu, ba eu!'' cred ca am fost destul de explicita si de argumentata! Nu sunt sluga nimanui, caci eu nu sunt nici troll platit, nici jurnalist, nu am nici stapan care sa ma plateasca, in schimb duc o lupta pentru o cauza justa din care ce sa vedeti nu eu sunt penala! Si ma ''infiereaza'' netemeinicia unor deontologici lipsiti de orice etica elementara cum ar fi cea a te razvrati impotriva colegilor de breasla. Inca o data, doamna Pora s-a lansat la Romania Libera, cum si doamna Fati si as mai putea enumera.... in concluzie cum s-ar spune niste ''talente'' iesite din jobenul lui Adamescu. Adevarul este ca Adamescu a creat profesionisti, asta este adevarul pe care cei formati le-au uitat si le reneaga cu desavarsire. Dar nu e de mirare, insusi Klaus Iohannis nu-si mai aminteste cu cine isi sarbatorea diversele evenimente, precum nici Tudor Chirila si muuuulti multi altii! Intr-un cuvant nu faceti altceva decat sa hartuiti Familia Adamescu din care v-ati infrumptat si v-ati facut un renume! Macar aveti decenta sa va informati cand aveti teorii de genul ''hot, fugar si dictator al unei redactii''
Cititor 2018-02-27
Stimata D-na Adriana Constantinescu , ceeace " infierati" dvs la d-na Brandusa se pare ca este si in poala dvs ("slugarnicia DVS in ale DNA" ).Ceeace spune autoarea articolului nu sunt baliverne ci realitati pe care orice om de buna credinta le aude si vede.
Total 8 comments.
Recomandari
5399
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22