Antena 3 circulă fără frâne

Tot mai furibunzi, încurajați de apartenența la structurile oculte ale puterii, indivizii deghizați în jurnaliști sau comentatori care reprezintă vectorii de imagine ai Antenei 3 au trecut la represalii fără frână.

Brindusa Armanca 27.02.2018

De același autor

 

Prezentarea din 22 februarie 2018 a minis­tru­lui Justiției, încheiată cu declanșarea pro­ce­durii de revocare a șefei DNA, a reprezentat o mostră jenantă de neglijență în comunicarea cu presa. Raportul citit „în sin­teză“ și publicat după 20 de ore pe site-ul ministerului se dovedește a fi redactat în pripă, plin de greșeli și de in­coerențe, subliniate pe Face­book de jurnalistul Bogdan Oprea. Jurnaliștii au des­co­perit că ministrul Tudorel Toa­der a utilizat texte dintr-un document al Inspecției Ju­di­ciare nedestinat publicității, ignorând legea și regulile privind secretul de serviciu și confidențialitea. Lungă și încâlcită, prezentarea a produs iritare în rândul zia­riș­tilor prezenți, care i-au cerut ministrului să dea explicații clarificatoare și să răspundă la întrebări. Publicul care a urmărit conferința la televiziune (peste două milioane de teles­pec­tatori) sau la radio și pe Internet auzea vo­ciferări în sală. Spre deosebire de conferința de presă a Laurei Codruța Kövesi, unde s-au putut pune întrebări chiar în reluare, dar un­de jurnaliștii nu au fost suficient de pregătiți, aici ministrul Justiției a preferat să transpire până la capăt fără să cedeze niciunei în­tre­bări.

 

Ce s-a întâmplat ulterior, când a presa a în­ceput să comenteze raportul și întreaga si­tuație a revocării, calificată de mulți analiști ca decizie politică, este inacceptabil pentru profesioniștii mass-media. În primul rând, este de neînțeles pentru publicul neutru cum e posibil ca același text să pro­ducă jubilație în anumite me­dii și indignare în altele. Fe­no­menul ilustrează în ce măsură comunități de presă din Ro­mânia au renunțat la prero­ga­ti­vele și responsabilitățile spe­cifice profesiei, acceptând să intre în complicitate cu sis­te­mul politic și să facă parte din mafia de la pu­tere, care le asigură resurse și influență. An­tena 3, RTV, unele emisiuni de pe B1 TV și de la televiziunea publică, Evenimentul zilei, Jur­nalul național, DCNews, de curând și Ro­mânia liberă, plus o seamă de site-uri ob­scu­re, dar foarte agresive, ca luju.ro, au lăudat fără măsură raportul și au sărbătorit eve­ni­mentul. Realitatea TV, alte emisiuni de pe B1 TV și TVR, Digi 24, Adevărul, revista 22 ș.a. au fost critice față de raport, față de or­ga­ni­za­rea prezentării în fața jurnaliștilor, dar mai ales față de gestul politic în sine. Când au pus pe cântar și unele scăpări ale ma­na­ge­men­tu­lui șefei DNA, s-au apropiat de normele echi­dis­tanței și corectitudinii obligatorii în mass-media. Adevărul nu este la mijloc, ci este re­zul­tatul unor investigații și analize practicate de jurnalist, care „îşi va exercita profesia în sco­pul servirii interesului public, conform pro­priei sale conştiinţe şi în acord cu principiile prevăzute de normele profesionale“ și „va fa­ce demersuri rezonabile pentru a verifica in­formaţiile înainte de a le publica. Informaţiile false sau cele despre care jurnalistul are mo­tive temeinice să creadă că sunt false nu vor fi publicate“, stabilește Codul Deontologic Uni­fi­cat al Jurnaliștilor din România.

 

Rapoartele europene despre mass-media din Ro­mânia au subliniat influența intereselor pa­tro­nale asupra politicii editoriale. Se știe că pa­tronii de presă penali, unii deja condamnați, alții aflați în instanță sau în cercetare, ca Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Dan Andronic sau Alexander Adamescu, au transformat com­pa­nii­le media în arme de război împotriva DNA și a justiției și nu doar atât. Atacurile la jur­na­liștii critici, la comentatorii nealiniați la PSD și ALDE au luat forme inadmisibile, de la cam­pa­nii denigratoare la caricaturizare și injurii. Tot mai furibunzi, încurajați de apartenența la struc­turile oculte ale puterii, indivizii deghizați în jurnaliști sau comentatori care reprezintă vectorii de imagine ai Antenei 3 au trecut la re­presalii fără frână. Pentru îndemnul „Pu­pați-o în c... pe Kövesi“ adresat de Gâdea purtătorului de cuvânt al PNL, există peste 100 de sesizări la CNA. Exprimarea a migrat și în zona de divertisment a trustului Intact. Dan Negru a comentat pe Facebook marele pre­miu luat de regizoarea Adina Pintilie la Fes­tivalul de la Ber­lin cu „Băgați-vă Ursul de Aur în fund... toţi Urșii de Aur fac săli goale de cinema, filme ief­tine cu curve și înjurături vândute fraierilor drept artă“. Aplauze! Com­plicitatea CNA cu ori­ce derapaj de la Antene încurajează conduita reprobabilă, amplificată în ultimele zile până la paroxism. La adresa jur­nalistei de la Rea­li­ta­tea TV care cerea mi­nis­trului Justiției să ex­plice pasaje din raport, Gâdea și-a permis să spună la Sinteza zilei că este „sluga noii Se­cu­rități“, iar Mircea Badea a continuat așa: „Am văzut o nesimțită, adi­că o mahalagioaică de la SRI-TV, adică de la Realitatea TV, în­gu­r­gu­țân­du-se stând așa re­văr­sată cu șuncile ex­puse fiind nesimțită, agre­sivă și întrerupând prezentarea unui ra­port oficial. Eu nu înțeleg cum n-au venit doi jandarmi să o ia pe ma­ta­ha­lă să o dea afară de acolo“. După aceste cu­vinte de hazna arun­cate în spațiul public, a in­vocat „lipsa de bună creștere și de deon­to­lo­gie“... a jurna­lis­tei. Nu e de râs! Mahalaua me­diatică a An­te­nelor și a RTV, la care se adau­gă unele exce­se ale lui Rareș Bogdan - Rea­li­ta­tea TV, ale lui Radu Banciu - B1 TV sau mi­to­cănismele lui Laurențiu Botin de la B1 TV, e în plină ex­pan­siune, intoxicând spațiul public. Pro­tes­ta­ta­rii din piețele marilor orașe îm­po­tri­va clasei politice corupte, care vrea să ră­pu­nă insti­tu­țiile justiției pentru a le subordona, au scan­dat în aceste zile nu doar împotriva ce­lor din PSD, ALDE, UDMR, care orchestrează li­chi­da­­rea luptei anticorupție, ci și împotriva me­dii­lor percepute ca parte a sistemului ma­fiot (An­­tena 3/Niște derbedei, Ați mințit poporul/Cu televizorul), precum și împotriva Con­si­liu­lui Național al Audiovizualului vinovat de com­pl­i­ci­tate (CNA/ Fă ceva!, CNA/Poftiți la DNA!).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22