Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDezastrul Tudorel
2018-02-27
15
Tudorel Toader s-a dovedit nu numai narcisist şi arogant, ci și un mizerabil comunicator și un profesionist cel puțin de rea-credință.

 

Continui să cred că planul de bază al PSD-ALDE era și rămâne suspendarea președintelui Iohannis, dacă acesta refuză să o revoce pe șefa DNA. Obi­ectivul ar fi ca în timpul interimatului de o lună asigurat de C. Popescu-Tăriceanu să fie schimbați procurorii șefi și să fie promulgate acele mo­di­fi­cări ale legilor justiției care să-i salveze de în­chi­soare pe „penali“. Este adevărat că în ultimele zi­le unii lideri ai PSD au declarat că n-au de gând să încerce o suspendare, chiar în condițiile unui re­fuz, dar ar fi o naivitate să-i credem.

 

Unii însă s-ar putea să-i creadă și aceștia sunt li­derii europeni (mai ales cei din GRECO și din con­ducerea Uniunii Europene). Aici e problema. Pu­te­rea de la București se teme (și experiența du­re­roa­să a anului 2012 n-a fost uitată) că o sus­pendare a președintelui Iohannis ar putea fi tra­ta­tă foarte sever de la Bruxelles și din celelalte ca­pi­tale europene importante și, bineînțeles, și de la Washington. Deoarece România este „sub MCV“ și MCV-ul e parte a tratatului de aderare la UE, România e într-o situație mult mai fragilă decât Un­garia și Polonia. Ea ar putea fi acuzată de în­căl­care flagrantă a tratatului și pusă repede în ca­ran­tină prin represalii diplomatice, politice și eco­no­mi­ce. E ceea ce puterea de la București vrea să evite, nu în ultimul rând și deoarece mai ales în anul Centenarului și al pregătirii preluării pre­șe­dinției UE represaliile (cu consecințe economice și politice serioase) ar cădea foarte greu. Gu­ver­na­rea de la București are nevoie, de aceea, de o at­mosferă, dacă nu favorabilă, măcar nu prea ostilă în străinătate. Nu întâmplător premierul Dăncilă a cerut conducerii UE să se informeze „direct“ de la guvern, sub pretextul că informațiile alternative sunt tendențioase și neadevărate. Numai că aceas­tă cerere nu face decât să accentueze suspiciunea că guvernul român are ceva de ascuns și că, mai ales, urmărește în chip deliberat să-și înșele par­tenerii europeni.

 

Planul ar fi, cred, să se susțină că raportul minis­tru­lui Justiției, demonstrând fără echivoc abuzuri grave din partea DNA la adresa drepturilor și liber­tă­ților omului, ar trebui acceptat de președinte, ca­re să o revoce pe șefa DNA. Iar dacă acesta to­tuși n-o face, el devine complice la respectivele abu­zuri. Cum ar putea atunci liderii europeni să susțină un astfel de președinte? Iar dacă măcar ar fi neutri sau numai vag critici, tot ar fi o realizare. Liderii PSD-ALDE mizează, desigur, și pe pro­ble­mele complicate ale Europei din acest moment: imigranții, sentimentele naționaliste în creștere, populismul, revizionismul Rusiei, consecințele Brexit-ului. Europa, în ansamblu, nu-i în cea mai bună formă a sa: de ce și-ar mai complica ea viața cu DNA-ul din România?

 

După părerea mea, planul a suferit două lovituri ma­jore. Prima – anul trecut – când toată lumea a pu­tut vedea că DNA și acțiunile sale sunt sus­țin­u­te de o parte importantă a populației, care se poa­te mobiliza în stradă, cu sutele de mii, în toate orașele mari ale țării, dar și în multe orașe medii și mici. Strada nu poate schimba sin­gură lucrurile, dar a câștigat războiul mediatic în opinia publică europeană, iar credibilitatea guvernării de la București (cu cei trei prim-miniștri schimbați într-un an) a căzut la cote extrem de joase.

 

A doua lovitură a primit-o planul coaliției chiar prin raportul ministrului Justiției de săp­tămâna trecută. Este clar în acest mo­ment că președintele Iohannis are motive temeinice să nu accepte propunerea d-lui Tudorel Toader de revocare a d-nei Kö­ve­si. Și, dincolo de orice considerente poli­ti­ce, e sigur deja că raportul d-lui Toader nu-i va convinge decât fie pe cei deja con­vinși (din PSD-ALDE și susținătorii lor), fie pe cei care s-au apucat să le cânte în strună, precum Alina Mungiu-Pippidi, cu al său catastrofal „e un raport bun“. Sub raport mediatic mai întâi, prestația lui Tu­dorel Toader (sosită la o săptămână de la prestația admirabilă a d-nei Kövesi) a fost un dezastru: aroganță, infatuare, re­fu­zul dialogului cu presa, ridicol chiar. Sub raportul conținutului, raportul este un amestec de acuzații nedovedite, de de­con­textualizări, de suprainterpretări, de uti­li­zare tendențioasă a unor materiale con­fi­dențiale, la care s-a mai adăugat și acu­zația de tip național-comunist, de „afec­ta­re iremediabilă a imaginii“ țării prin in­terviuri în presa internațională. Chiar și acolo unde se pot reține anumite acuzații obiective – încălcarea unor decizii ale CCR (de exemplu, anchetarea OUG 13), con­tex­tul politic e de așa natură, încât a o de­mite pe d-na Kövesi din aceste motive ar însemna să te opui sutelor de mii de oa­meni care au demonstrat zi de zi îm­po­triva OUG 13 (și a milioanelor care i-au sus­ținut). Ce vreau să spun este că e foar­te greu de folosit raportul lui Tudorel Toa­der pentru a-l presa pe președinte și pen­tru a convinge UE că liderii PSD-ALDE sunt luptători pentru drepturile omului și pentru democrație.

 

Opinia mea este că liderii PSD-ALDE s-au autoiluzionat, crezând ei înșiși în pro­pa­ganda Antenei 3 și a RTV. S-au lăsat orbiți de frica și de ura față de d-na Kövesi și, de la un punct, s-au încrezut fără limite în prestigiul academic și profesional al lui Tudorel Toader. Acest prestigiu s-a des­tră­mat brusc săptămâna trecută. Omul s-a dovedit nu numai narcisist (și-a început lungul discurs prin a-și rezuma cariera profesională), arogant (refuzând dialogul), ci și un mizerabil comunicator și un pro­fe­sionist cel puțin de rea-credință. Criticile aspre ale unor juriști, ale unor magistrați, ale unor colegi ai d-lui Toader, scrisoarea de susținere a șefei lor din partea ma­jo­ri­tă­ții procurorilor DNA indică acest fapt. Dar proporția dezastrului e indicată cel mai bine de tăcerea (neobișnuită pentru ei) a lui Dragnea și Tăriceanu de la sfârșitul săp­tămânii trecute. Și-au dat seama, pesem­ne, că au pierdut.

 

Și atunci ce vor face? Vor abandona, pur și simplu, planul, așteptând până la anul, când d-na Kövesi își încheie al doilea și ul­timul mandat? Până atunci însă, probabil că unii dintre ei vor merge la închisoare. Sau vor continua să spere că practica du­blului discurs și câteva articole plătite în publicații din străinătate vor determina o reorientare a guvernelor occidentale și a Co­misiei UE în favoarea lor? Slabă spe­ranță, dar noi trebuie să fim vigilenți și să-i avertizăm în continuare pe toți cei care țin cu România, și nu cu vremelnica și trista ei guvernare că planul n-a fost aban­donat. Iar asta o vom face chiar dacă nu vor lipsi nici în cazul nostru și al mul­tor altora acuzațiile de „afectare ireme­dia­bilă a imaginii României“.

TAGS : tudorel toader revocare kovesi DNA iohannis suspendare dragnea tariceanu MCV PSD-ALDE
Comentarii
ion ion 2018-03-04
De unde ai dedus bre aroganta??
CHARLIE 2018-03-01
Am fost criticat dur cand m'am referit la Tudorel (de ce diminutiv?) drept un individ scarbos. In revista 22 mai multi se refera la el drept un individ nullus.Suceste legea ca sa placa stapanilor Dragno-Taracisti.
Petru Sava 2018-03-04
Ce lipsă de umor....
emil 2018-03-01
Acest domn s-a ramolit moral intr-un hal fara fara de hal.
Vicentio B. 2018-03-04
@emil. NU pot fi banuit de nicio simpatie fata de dr. TT.. dar, pe acest Site, INCALCARILE fata de Lege, Constitutie, realizate cu INTENTIE de ex- Judecatorul CCR, NU pot fi asimilate cu "s-a ramolit moral..". Verbul tranzitiv "a se ramoli" se refera la "a-și pierde, in urma procesului de îmbatranire, acuitatea, integritatea facultăților intelectuale si fizice. – din fr. ramollir "..

Astfel / in acest context, merita cu prisosita sa dati atentia cuvenita PERVERSITATII, ANTI - MORALA a acestui ex- procuror, ex- avocat, in inceracrea - LA COMANDA - de a subordona JUSTITIA intereselor PSD & ALDE, recte intereselor sefilor LEGISLATIVULUI, (Dragnea Tariceanu), NU poate fi calificat "ramolire morala", CI actiunii realmente coordonate ANTI - Stat de Drept, care se bazeaza EXCLUSIV pe MANIPULAREA, care fuctioneaza ca UNS - "Made in Romania" - de aproape 28 ANI !

Un ADEVARAT OM - PATRIOT - care isi iubeste TARA, "pune sub lupa" , modificarile intentionate de
tandemul delictual Dragnea & Tariceanu cu privire la Statutul Judecatorilor si Procurorilor, dupa care
JUDECA si reactioneaza LEGAL!

Cei care, din afinitati PRO Dragnea & Tariceanu, sunt delegati in a face statistica comentariilor, citind astfel de postari, "isi freaca mainile de satisfactie". DE CE ? Aceastia percep RAPID ca, NU au motive de ingrijorare. substanta juridica lipseste, totul ramana la nivel de BLA - BLA - BLA !
sorin muncaciu 2018-02-28
Domnule Cornea, cred ca acum, o parte a cetatenilor romani s-au lamurit ca MCV si, in general, lupta anticoruptie a fost, de la inceput by design , o strategie a tehnocratilor de la Bruxelles pentru a impune, in tarile foste comuniste, interesele economice ale corporatiilor si a oligarhiei occidentale. Ipocrizia acestor tehnocrati UE s-a manifestat prin nominalizarea unor nulitati in domeniul justitiei ca Viviane Reding sau, asta de acum, Vera Jourova. Mai mult, in documentele ONG-urilor sorosiste de stipuleaza negru pe alb strategia de folosire a luptei anticoruptie ca paravan pentru uzurparea ordinii de drept. Nu mai insist ca, nici una din absurditatile care se petrec la noi : activitatea DNA, protocoalele cu SRI, anchetarea guvernului sau refuzul de a aparea in fata unei comisii parlamentare, nu s-ar fi intamplat intr-o democratie occidentala ! Nici un ambasador nu ar fi avut tupeul sa dea lectii executivului sau membrilor parlamentului ! Este foarte clar ca, suntem tratati ca o colonie , o republica bananiera, chiar de aliatii nostri occidentali! Totusi, cred ca este absurd sa nu intelegeti ca aceste umilinte, mai ales , dupa umilinta de la referendum-ul pentru demiterea lui Basescu nu se vor avea o sanctiune din partea majoritatii! In primul rand, eu nu cred ca, Presedintele nu este constient de submediocra sa prestatie de pana acum. Vacante peste vacante, inhaitarea cu protestatarii # rezist, insolenta raspunsurilor in fata presei, probleme cu averea, absolut nicio realizare in doi ani etc.etc.Am convingerea ca, nu va risca sa fie piarda mandatul curent pentru unul , ipotetic viitor. Curtea Constitutionala a dat verdictul, Kovesi trebuie demisa de Presedinte, altfel, el risca sa fie in afara Constitutiei si, va fi demis! Eu sunt convins ca, umilinta pe care cetatenii romani au simntit-o dupa referendumul trecut, va conta serios si, Ionhannis va fi demis prin referendum! Atunci abea incepe circul, va puteti imagina o dictatura , de facto, PSD in matriarhat cu Firea Presedinte si Dancila Prim ministru, Parlament majoritar PSD ?? Intrebarea mea este : merita pielea madamei Kovesi, care stim ce hram poarta, sa riscam o dictatura PSD ???
Petru Sava 2018-03-04
Cred că mai potrivit decât Poilogu ar fi fost Logoreicu
Polilogu 2018-02-28
Inainte de a-ti da dreptate in ceea ce ai "expus "aici, mi-ar placea sa cred ca poti si dezvolta subiectul si ca mai ai si ceva argumente "in tolba ". "Tema " luata in discutie are antecedente manifeste cu mult inainte in realiatea de zi cu zi a" realitatilor "(sic). Am crezut la un momenta dat ca nu vor evolua lucrurile pana aici. Dar am ramas cu supozitia doar. Acum , sunt cu adevarat ingrijorat pentru..."directiile "de evolutie care urmeaza. Nu am votat in acesti 28/29 de ani cu niciun partid de stanga, Mi-am dat intotdeuna votul PENTRU DEMOCRATIE si nu pentru neocomunisme, "socialisme -democratice" de nicio culoare. Stiam dinainte unde vor duce.A lupta cu "mirosurile "(vorba cuiva !) comunistoide nu e lucru de saga. M-am ghidat foarte mult nu cu ideea "cu ce putem inlocui comunismul romanesc cu performantele lui suportate pe propria noastra piele ", ci, mai ales , CUM FACEM sa-l inlocuim din noi si din viata noastra definitiv. Iar rezultatul. independent de mine/altii nu arata bine deloc.Trec azi maine trei decenii de speranta si prea departe nu am ajuns/ "CUM" presupune MODUL de adegvare a luptei, iar el este/a fost sub asteptarile mele/al altora, ca nu oi fi eu
singurul . Sunt anticoruptie pana in panzele albe ! Fac distictie intre coruptia materiala si coruptia ideilor, iar ultima este cea decisiva, amandoua fiind, desigur, sub acelasi cort(acoperamant ) Coruptia ideilor o vad decisiva in ac. lupta din f. multe puncte de vedere, mai ales cand avem de a face cu un domeniu atat de parsiv si de corupator cum este POLITICA. Fara sa mai ma lungesc in explicatii, constat si vad ca si dumneta faci acelasi lucru. NU stim INCA sa ne descurcam matur si f. lucid in domeniile extrem de sofisticate ale meandrelor si ascunzisurilor ETICII in politica. Am crezut ca suntem in stare dupa experienta comunista criminala prin care am trecut, dar uite ca nu suntem . Nu suntem in stare sa gandim cu o preveder in plus , cu un pas mai inainte "modurile "sfidarilor comuniste. Asa ceva chiar ca deranjeaza, si el poate fi extrem de periculos, intr-o Europa atinsa rau de tot de morbul comunistoid pe care l-a vazut doar, nu l-a trait si nu-l intelege intrisec psihologic. Iar "economic "nici atat. Una peste alta ,modul opozitional rusesc de a reactiona la realitatile din noi si din lumea noastra ne-a capturat si pe noi.DACA NU VOM REACTIONA ALTFEL,ne pasc aceleasi primejdii ca si pe ei. Avem toate sansele sa nu fim CASUM POLONIAE, ci mult mai rau. E clar ca "mesieu " Fragnea et comp.(sic) a clocit demult gaselnitele pe care le ascunde in maneca. Aveam datoria sa le avem in vedere , sa le VEDEM si sa actionam cu" un ceas mai devreme". Nu s-a intamplat si zau ca mi-e teama ca va ajunge toata povestea in plin CONSILIUL EUROPEI la ...negocieri. Nu e bine nici pentru ei, nici pentru amarata asta de tara a noastra. Cu atat mai revelator cu cat RO nu are forta culturala, politica si economica a Poloniei .LC K a ajuns o personalitate singulara , dar e insuficienta numai singularitatea ei . Poate ajunge f f usor din personalitate un instrument. contondent politic.Cu toata strada cu tot. Mai mult: cu INSTITUTIE CU TOT. Observa , te rog, bine ce se intampla in SUA si cat ni se "arata "de atinsa pana si ea de morbul comunistoid incantator si..."political corect" si care a facut si face ...rating nesperat. Dar si victime colaterale . Si inca niste victime f. f greu de alinat in suferintele lor, Nu stiu cum s-a facut , cum nu, dar le-am servit pe tava senzatia de "buricul pamantului ", fara a reusi sa cream o opozitie reala, puternica si rezistenta la "modurile" de actiune, de gandire si de comportament, prin "modurile" noastre de contracarare. La ceasul de fata Ro arata exact ca si REPUBLICA MOLOTOVA (BASARABIA)unde se anihileaza unii pe altii - Presedinte cu Parlament /Parlament cu Justitie/ societate civila cu alta societate civila. Adica NIMENI cu NIMENI , dar la mijloc cu O TARA .
FLORIAN D. MIREA 2018-02-27
Dezastrul "Tudorel" e prea elegant spus. Ministrul asta al Ciumei Rosii este un pitecantrop care de-abia s-a dat jos din copac si apucat cu labele paroase codurile de legi, pe care isi depune excrementele in vazul lumii si fara pic de rusine. Iar o adunatura de trogloditi ca si el il aplauda in delir si ii infuleca excrementele.
ion ion 2018-03-04
Pofta mare dl Mirea la produsele defecate in spatiul virtual.
Tudorică Fără Frică 2018-02-28
Gata, v-ați ușurat, sau #rezistați în continuare?
antipaticul Tudorel 2018-02-27
Tudorel e antipatic, prost comunicator, bizar universitar (așa, cam ca Dumitru Oprea, fostul rector de la UAIC) dar absolut toate capetele de acuzare vizavi de activitatea Luluței sunt corecte și îngrijorătoare. Luluța trebuie (sau ar trebui) schimbată, independent de umorile unora sau altora legate de mesager. Ce-i așa greu? Nimeni nu desființează DNA, dar justiția cu toporul unor portocale cu dublu standard și minciună ar trebui să înceteze. Să plece Kovesi cu portocalele ei cu tot, să vină alții și totul se rezolvă. Ipoteza ”planului de a-l suspenda pe Iohannis” e neverosimilă, ba chiar hilară. Dreptatea e doar în schimbarea Luluței, cât și a legislației care protejează procurorul oricât de aberant și trișor ar fi el. Aberația constă în eventualul (foarte probabil) refuz al lui Iohannis bazat pe propagandă și mișcări stradale, în pofida evidenței. Păcat de percepția luptei între o zeiță a dreptății și niște hoți care vor să scape ieftin, când de fapt hoția trebuie pedepsită atunci când e corect dovedită și în dimensiunea ei reală, altminteri hoțul este cel care acuză pe nedrept.
ion ion 2018-03-04
Domnule Basca va doresc 10-15 ani propuse de o uscatura din DNA. Sa fie primit.
antipaticul Tudorel 2018-02-28
Dacă-i vorba după antipatii și simpatii, de ce să nu se bage chiar pe ea însăși la pârnaie, pen-că l-a pus pe Ghiță să i-o coacă lui SOV aiurea-n tramvai, sau pentru că s-a sufragerizat cu Generalul izmană, sau pentru că a tergiversat dosarul microsoft până la naftalină, laolaltă cu Flota, sau pentru că i-a portocalizat pe toți cei de prin Ploiești, după gust, cu probe plantate?
BASCA 2018-02-28
Daca revocarea o cereau cei de la USR mai ca as fi fost de acord,dar cand taierea capului Codrutei e ceruta vehement de Dragnea penalul prin gura lui Gadea&Co,ma gandesc ca trebuie sa mai stea vreo zece ani fata in functie.Prefer o DNA cu ceva uscaturi decat sa ma sfideze teleormaneanul multimilionar cu poftele lui de Sultan.
Total 15 comments.
Recomandari
6543
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22