Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Anchetarea disciplinară a istoricului Mădălin Hodor. CNSAS bântuită de stafia naționalismului securist
Tereza-Brindusa Palade - - - -
2018-05-26
Actualitate Interna
7

De ce este anchetat disciplinar la CNSAS cercetătorul Mădălin Hodor după dezvăluirea, în Revista 22 din 12 aprilie 2018, a unor documente ale fostei Securități ce conțineau liste de colaboratori aflați în legătura unei unități a Departamentului Securității Statului care urmărea emigrația românească?

 

 Nu este CNSAS o instituție plătită din bani publici pentru „studierea arhivelor Securității” și, se înțelege, pentru desecretizarea unor documente relevante pentru informarea corectă a opiniei publice? Sau este așa doar nominal – în realitate protejând cu gelozie interesele unor grupuri și persoane, în detrimentul interesului public? Și e oare irelevant că multe nume de pe lista publicată de Mădălin Hodor în Revista 22 au avut acces la interesante funcții politice, cariere jurnalistice în presa curtenitoare cu PSD, în variile sale întruchipări, și onoruri de academicieni – toate după 1989? Nu e oare fenomenal de grăitor „succesul”, după 1990, al acestor persoane aflate cel puțin „în grațiile” fostei Securități – o instituție practic desființată pe 30 decembrie 1989? E vorba de figuri precum Dorel Abraham, Ștefan Cazimir, Darie Novăceanu, Ion Coja ș.a. Last but not least, e vorba și de proaspătul președinte al Academiei Române Ioan-Aurel Pop, fost lider al organizației UASCR (Uniunea Asociațiilor Studenților Comuniști din România) pe Universitatea Babeș-Bolyai, devenit în ultimii ani rectorul aceleiași universități.

 

Dacă CNSAS se opune interesului public (în acest caz, interesului de aflare a adevărului cu privire la trecutul recent), nu ar fi, din păcate, nici prima, nici ultima instituție publică de acest fel din România. Dar e totuși intrigant ce se petrece în această instituție. Practic, la CNSAS bântuie, după mai multe surse, stafia unui naționalism strâns înrudit cu cel fabricat în laboratoarele fostei Securități a Statului și cu cel care emană deseori din comunicatele și apelurile Academiei Române. Din această perspectivă, chiar și dizidenții și opozanții Partidului – fost și actual – sunt considerați „trădători” ai patriei. Este simptomatic că și acum, după 29 de ani de la desființarea PCR și a Departamentului Securității Statului, plecarea unor membri marcanți din PSD este imediat sancționată public, după ce se dă ordin pe unitate, ca o „trădare” mișelească (a se vedea recentele ieșiri publice ale lui Firea, Dan etc. care acuză „trădarea” parlamentarilor PSD care migrează spre partidul lui Victor Ponta). Ironic, această sancțiune moralistă e lansată de supușii politici ai unui traseist care a „trădat” la rândul lui un partid pentru a ateriza în PSD: un anumit Liviu Dragnea.

 

Dar să revenim la CNSAS, o instituție care l-a ales, acum câteva luni, președinte pe Constantin Buchet, un personaj cu trecut legat de PRM și prezent legat de PSD, propunerea Vioricăi Dăncilă pentru șefia instituției. În Colegiul CNSAS predomină, desigur, PSD pentru că numirile în conducerea CNSAS sunt politice, fiind avizate de Parlament. Face o notă discordantă Germina Nagâț, propusă în Colegiu de USR și deținând premiul pe 2013 din partea Grupului pentru Dialog Social „pentru devotamentul admirabil cu care servește cauza adevărului istoric”.

 

Practic, CNSAS e condus la ora actuală de un ins care, conform adevărul.ro, îi scria în 2002 lui Corneliu Vadim Tudor într-o scrisoare că a căutat întotdeauna ca pozițiile sale să fie „sincrone cu ideologia politică a PRM, în aceste chestiuni legate de istoria contemporană a României”. Dar ideologia politică a PRM în chestiunile legate de istoria recentă a României e una și aceeași cu ideologia fostei Securități. Și, chiar dacă am admite, de dragul onestității, posibilitatea ca dl Buchet să fi evoluat din 2002 și să fi adoptat între timp o perspectivă mai europeană, fostele sale loialități ideologice și actuala sa recomandare din partea unui Guvern ce urmează destul de fidel ideologia naționalistă a Securității patrioate sunt de ajuns pentru a fi neliniștitoare.

 

Mai departe, dacă toate aceste neliniști ar fi speculative, n-ar avea sens să ne deranjăm să formulăm aici întrebări despre CNSAS. Dar anchetarea disciplinară a lui Mădălin Hodor la scurtă vreme după dezvăluirile sale din Revista 22 dovedește că neliniștile în cauză au temeiuri reale. CNSAS este, așadar, o instituție ironic dominată de spiritul pe care ar trebui să-l denunțe prin activitatea sa: ideologia politică a fostei Securități, în chestiunile legate de istoria recentă a României. Instituția are, din fericire, și angajați precum Germina Nagâț, Mădălin Hodor, Mihai Demetriade și Oana Demetriade, care lucrează cu profesionalism, de mulți ani, în cercetarea arhivelor fostei Securități și au oferit, între altele, documente-cheie pentru rechizitoriile întocmite în cazurile Gh. Ursu, Brașov și Revoluție.

 

Dar structura politică aflată la conducerea instituției nu e, de cele mai multe ori, de partea adevărului istoric și a cercetării oneste a arhivelor, ci a vechii ideologii naționalist-securiste. Cei care prezintă public documente ce permit aflarea adevărului, făcând, cum spune un personaj al lui Shakespeare, „diavolul de rușine”, au de suportat, de aceea, represalii administrative. Ceea ce înseamnă că el, „diavolul”, se simte incomodat și își pune din nou agenții în mișcare.

 

„Diavolul” securocrat, cu reflexele lui secretomane, e cel care pune piedici democrației și libertății față de trecut – nu „statul paralel” inventat de hoții care strigă „hoții”. Acest „diavol” e adevăratul stat paralel – paralel cu interesul public pe care ar trebui să-l servească cu profesionalism instituțiile finanțate din bani publici. CNSAS nu e finanțată de la bugetul public pentru a deveni o feudă pesedistă și peremistă în care sunt persecutați cercetătorii obiectivi. Nici nu e în interesul public al unei țări care a ales un destin democratic și european să mențină la nesfârșit, în instituții publice, toxica ideologie „patriotică” a fostei Securități, ce confunda deliberat „patria” cu „partidul” și „partidul” cu „iubitul conducător”. Toate astea ne mențin în schimb într-o zonă cenușie, în care suntem mereu vulnerabili față de șmecherași autoritari care iau lumină de la Viktor Orban și alți naționaliști care calcă în picioare democrația și libertățile.

 

CITESTE SI 

 

Lista celor 200. Elitele colaboraționiste cu Securitatea

Lista surselor și persoanelor de influență ale Securității din America și Canada
România și sindromul Securității

Elitele colaboraționiste. Ce face Academia Română cu Ioan Aurel Pop?

Revista 22 a cerut oficial CNSAS reverificarea lui Ioan Aurel Pop și Cornel Nistorescu
TAGS : ioan aurel pop lista securitate cornel nistorescu CNSAS madalin hodor nationalism cazimir ionescu buchet
Comentarii
lmihai 2018-05-29
Daca am ajuns ca doua bugetare sa locuiasca bine merci intr-o tara la mii de km de Romania pe banii...cui, sa aibe tupeul(securistilor) sa ceara azil politic?
D-l Hodor a facut o prestatie remarcabila la emisiunea "In fata Ta" de la Digi24, va invit sa o vedeti este explicat pe intelesul nostru a ceea ce ni se intampla...si nu-i de mirare ca vor acum indepartarea lui, mai ales ca numirile acum sunt politice iar cei care o fac au ura pe acest neam, vor sa-l tina indobitocit, sa nu-si doreasca decat mancare, zile libere, manifestatii de sustinere a prostiei in forma pura...etc.
Sa traiesti bine Natiune!
FLORIAN D. MIREA 2018-05-28
CNSAS trebuie reformat, ca sa poata sa isi indeplineasca rolul pe care si l-a asumat public. Altfel, ne vom trezi ca in loc sa se ocupe cu studierea arhivelor Securitatii se va ocupa cu studierea oamenilor care vor sa studieze arhivele Securitatii.
Dumitru Sin 2018-05-28
Corect.
Sin Dumitru 2018-05-27
Dacă nu , atunci totul e OK.
Sin Dumitru 2018-05-27
Întrebare : AM FOST CENZURAT ?
Dumitru Sin 2018-05-27
Am probat oportunismul gretos al "vadimistuluiui" si nationalismul desuet al d-lui Buchet atunci cand era membru din partea PRM si m-am bucurat de obiectivitatea CNSAS a unor cercetatori onesti precum Germina Nagat,Madalin Hodor , Mihai Demetriade .Oana Demetriade cu ajutorul carora asa cum se relateaza in articol s-au oferit probe indubitabile ,in virtutea adevarului istoric ,documente cheie, in cazuri cheie cu activitati criminale de politie politica ale odioasei securitati ceausiste care in lumina nationalismului ceausit condamnau oameni absolut nevinovati la moarte ca in emblematicul "Caz Ursu " ori Brasov , Revolutie despre care abia cu CEDO avem posibilitatea de a afla adevarul istoric , in loc sa medaliem acesti cercetatori cu adevarat patrioti noi ii denigram si-i blamam ?Rusine sa va fie oportunistilor !
grigore 2018-05-26
Forme fara fond create pentru mimarea democratiei. CNSAS-ul nu si-a atins scopul pentru care a fost creat, acela de a oferi romanilor, obiectiv o imagine cat mai completa asupra aparatului represiv care a fost securitatea. Prin politizarea conducerii acestei institutii s-a vrut si se vrea in continuare de fapt controlul total asupra posibilelor dezvaluiri ivite in urma unor cercetari facute de profesionisti asa cum este cea a d-nului Madalin Hodor. Arhiva securitatii este inca la aproape 30 de ani de la revolutie utilizata ca arma politica, iar acest lucru nu va putea fi inlaturat atata timp cat colaboratori ai securitatii continua sa aibe functii importante in institutiile statului roman.
Total 7 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
10226
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22