Cum a devenit ministrul român al Apărării agentul Rusiei

E inexplicabil de ce șeful statului nu se grăbește să facă o declarație fermă care să infirme cele spuse de Mihai Fifor.

Sabina Fati 02.08.2018

De același autor

 

 

Mihai Fifor a primit deja mulțumiri din partea Ambasadei Ruse la București pentru “adevărul spontan” pe care l-a spus atunci când s-a laudat cu securitatea fără fisură de care dispune România. Una dintre fisuri este însă chiar ministrul Apărării, care din ignoranță vorbește despre lucruri care îi depășesc competențele. Mihai Fifor a vrut să demonstreze că România nu se teme de Rusia și că țara are suficiente capabilități militare pentru a respinge intimidările pe care le orchestrează Moscova. Ministrul a enunțat la repezeală armele de care dispune România, spunând inclusiv că la Deveselu, acolo unde se află scutul antirachetă montat de americani, s-ar afla rachete balistice. Scutul nu este încă activ și nu poate funcționa fără radarul de mari dimensiuni din Polonia, a cărui dare în folosință a fost amânată cu un an. În plus rușii au vorbit încă de la început despre scutul găzduit de România ca despre o armă sofisticată care nu este destinată doar apărării și care la o adică ar putea purta încărcături nucleare. NATO care include scutul în sistemul de apărare al Europei de Est a negat cu vehemență astfel de alegații. Vladimir Putin a insistat însă în ultimii ani asupra pericolului care vine dinspre România și oficialii ruși au tot spus că SUA ar putea declanșa asupra Rusiei un atac nuclear din România. 

 

Rachetele balistice menționate de ministrul român al Apărării pot fi într-adevăr purtătoare de încărcătură nucleară și sunt gândite să țintească până la 5000 de kilometri, dar ele nu există la Deveselu.

 

 Mihai Fifor nu se afla într-o conferință de presă atunci când a confundat un scut defensiv cu unul ofensiv, ci într-o discuție prietenească la Antena 3, unde interlocutorul său a trecut peste acest amănunt fără să-l bage în seamă. Între timp ministrul și-a luat vorba înapoi, fără să accepte că a fost o gafă, ci doar “o eroare de interpretare”.  Fifor venise la televizor să facă pe grozavul cu noile rachete Patriot pe care le va plăti în septembrie și cu avioanele britanice care au gonit de mai multe ori avioanele rusești de luptă din apropierea granițelor României de la Marea Neagră. Să ne explice că rușii ne provoacă “destul de des”, dar că americanii și NATO sunt gata să ne apere. 

 

Tot Aliații vor trebui să scoată castanele aruncate în foc de Fifor, mai ales după ce Pavel Alekseenko, secretar I la Ambasada Rusă de la București a scris pe Facebook că declarația ministrului Apărării “este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o amenințare directă și imediată la adresa securității Federației Ruse”.

 

Poate că, în virtutea Parteneriatului Strategic, SUA îi va cere de-acum înainte României să vină în funcții atât de sensibile cu oameni bine pregătiți, nu cu politicieni care se transformă spontan în agenți proruși.

 

Cine își asumă responsabilitatea pentru gafa lui Fifor? Liviu Dragnea, prim-ministra, Viorica Dăncilă, președintele Klaus Iohannis? E inexplicabil de ce șeful statului nu se grăbește să facă o declarație fermă care să infirme cele spuse de ministrul Apărării

 

În 2015, când premierul de-atunci Victor Ponta îl propusese pe Mihai Fifor să fie ministru al Transporturilor, Klaus Iohannis l-a respins, precizând că “nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”. Doi ani mai târziu, domnul Iohannis l-a considerat apt pe Fifor să preia un minister mult mai complicat și i-a semnat decretul de instalare în funcție fără niciun comentariu. Fost director muzeului Oltenia, cu un doctorat în antropologie, Fifor a urmat la fel ca mulți jurnaliști și politicieni Colegiului Național de Apărare și Institutul Diplomatic Român. Cele două instituții oferă cursuri de scurtă durată, pe care mulți membri de partid le fac, pentru a înlocui experiența și specializarea necesare în funcțiile cheie pe care le țintesc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22