Bebelușii cu sindrom hemolitic internați la Marie Curie se simt mai bine. Stadiul anchetei

Iulian Popescu | 21.02.2016

Toti bebelușii internati la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) sunt in stare mai buna, unul singur fiind in continuare la Sectia de Terapie Intensiva, a anuntat, duminica, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu. Ancheta in toate spitalele de pediatrie.

Pe aceeași temă

 

"Din fericire, avem vesti bune. S-a pornit diureza la doi dintre ei, mai bine decat in zilele precedente. Dar toti sunt intr-o stare mai buna. Ramane un micut in Terapie. Ne concentram asupra lui, ca si asupra tuturor. Dar vizibil sunt mai bine decat ieri", a spus ministrul, prezent la Spitalul ''Marie Curie'', intr-o declaratie pentru PRO TV.

 

De asemenea, seful Sectiei de Nefrologie, dr. Mihaela Balgradean, a anuntat ca in cursul saptamanii urmatoare doi copii ar putea fi externati: "Sunt doi copii care au fost vazuti de toata echipa astazi si care sunt cu evolutie foarte buna", a adaugat ea.

 

Mai sunt internati sapte copii, iar sase dintre ei sunt la Sectia de Nefrologie. "Trei fac dializa peritoneala, cu evolutie buna, si trei dintre ei nu mai fac dializa peritoneala, deoarece aceasta tehnica terapeutica nu mai este necesara", a mentionat Mihaela Balgradean.

 

Ea a explicat ca in evolutia insuficientei renale acute, in sindromul hemolitic-uremic, sunt importante doua momente: pornirea diurezei si momentul in care copiii pot fi hraniti pe cale orala. Potrivit acesteia, faptul ca toti cei sase pot fi hraniti pe cale orala este un lucru extrem de important, deoarece "un tub digestiv gol nu face decat sa accentueze efortul rinichiului de a-si exercita functia". "Atunci cand rinichiul are surplusul de energie adus de alimentatie, face ca si celelalte organe sa functioneze foarte bine", a precizat ea.

 

Patriciu Achimas-Cadariu a reiterat ca este importanta responsabilizarea managerilor de spital, in vederea raportarii cat mai rapide a unor infectii, inclusiv prin schimbarea legislatiei, daca va fi necesar.

"Una e situatia spitalelor care tin direct de minister si alta a celor descentralizate, dar si acolo ne gandim sa avem o comunicare mult mai apropiata cu cei de la CJ, de la primarii, pentru a putea reglementa cat se poate de bine aceste lucruri. (...) Toata lumea trebuie sa constientizeze ca o neraportare poate sa ne coste vieti omenesti", a spus el.

 

Ministrul Sanatatii a mentionat ca nu s-au raportat noi cazuri de sindrom hemolitic-uremic. El a adaugat ca ancheta specialistilor de la Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor continua, iar rezultatele vor fi comunicate abia in momentul in care expertii vor fi de acord cu acest lucru.

 

"Facand statistica majoritatii centrelor care trateaza astfel de patologie in tara, apar anual undeva intre 5 - 12 cazuri", a declarat ministrul, citat de Pro TV.

In acest context, el a reiteratrepetat importanta spalarii fructelor si legumelor, precum si a tratarii termice temeinice, atunci cand este cazul, adaugand ca unii germeni pot fi transportati si de catre particule de praf.

 

Spitalul de pediatrie din Argeș nu a respectat procedura. Tot nu se cunoaste cauza

 

Ministru Sanatatii a vorbit si despre situatia din spitalele de pediatrie din tara si a anuntat ca vor exista manageri care vor fi sanctionati. Va prezentam principalele declaratii ale ministrului:

 

  • Ieri am analizat situatia din marile clinici de pediatrie din tara, din ultimii 10 ani, si am constatat ca in fiecare mare clinica apar intre 7 si 10 cazuri pe an. Pot sa apara o data pe luna sau toate cazurile, in acelasi timp. Nu exista un model foarte clar. Este o boala pe care o stim de zeci de ani, o boala grava. Nu toate cazurile se finalizeaza cu deces.
  • Analizam in acest moment cate situatii de lipsa de transmitere a informatiilor exista si ce masuri s-au luat in acest sens. De altfel, acest lucru il aveam in vedere, stiam ca lantul nu functioneaza cel mai bine. Consecutiv descentralizarii, multe unitati care se afla in subordinea consiliilor judetene sau primariilor au inteles ca pot functiona in afara reglementarilor sau de sine statator. Exista uneori o dificultate in a face controale, dar acest lucru vizam sa-l schimbam. Controalele le vom face incrucisat, in mai multe judete, tocmai pentru a nu exista suspiciuni ca se acopera lucruri in acelasi judet. Intentionam sa intarim pozitia directieide sanatate publica in judete.
  • Copii au venit de pe tot teritoriul judetului. Daca facem o harta a judetului, nu gasim un nucleu... O zona clara de unde au venit ei nu este. Au venit din multe parti. Ancheta epidemiologica a vizat si vizeaza in continuare toate aceste localitati de unde provim copiii. Nu putem sa afirmam ca exista un focar. Nu exista un unic focar. Nu au mai aparut cazuri. Stim ca aceasta boala este provocata de o anumita bacterie pe care o cautam. Au fost verificate mai multe variante, dar niciuna nu a fost confirmata. Ne bucuram ca nu apar alte cazuri, dar, pe de alta parte, avand in vedere ca au fost aceste cazuri sporadice, putem spune ca doza infectanta a fost foarte mica. Au fost, efectiv, accidente, care pur si simplu s-au grupat intr-un anumit judet si intr-o anumita unitate de timp.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22