Pe aceeași temă
14 februarie: 2 necunoscuti au violat o fata de 14 ani in parcul Caffarella din Roma; totodata, prietenul ei de 16 ani a fost batut. Incidentul s-a petrecut intr-o zona de la periferia Romei, unde exista cateva tabere de romi construite ilegal.
Primarul Romei, Gianni Alemanno, a precizat ca sunt suspectate "doua persoane din Est, cu tenul inchis, probabil romi". Totodata, primarul Romei a mai precizat ca taberele de la periferia Romei, ridicate ilegal, sunt "o urgenta sociala", recomandand crearea unor tabere speciale pentru romi.
15 februarie: 4 romani au fost batuti la Roma de un grup de 20 de radicali italieni, in apropierea parcului Caffarella.
16 februarie: Roberto Calderoli, ministru pentru armonizarea legislativa si membru al Ligii Nordului, a declarat ca, in cazul persoanelor vinovate de agresiuni sexuale, Italia ar putea decide castrarea chimica.
17 februarie: un imigrant roman a fost arestat de politia italiana sub acuzatia ca ar fi violat o batrana oarba in localitatea Albuzzano.
Autoritatile Romei au declansat o ampla operatiune de desfiintare a taberelor ilegale din jurul capitalei italiene. La operatiune au participat 70 de politisti.
18 februarie: au fost arestati 2 romani suspectati ca ar fi violat-o pe fetita de 14 ani. Primul, Alexandru Isztoika Loyos, in varsta de 20 de ani, a fost arestat de mai multe ori pentru furt, detinere de droguri sau vanzarea unor obiecte furate. Era foarte aproape de a fi expulzat din Italia, dar decizia a fost anulata de un magistrat din Bologna. Cel de-al doilea suspect roman se numeste Karol Racz (36 de ani).
19 februarie: Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea fata de atacurile xenofobe indreptate impotriva imigrantilor romani si a criticat limbajul discriminatoriu utilizat de o parte dintre politicienii italieni.
Unii angajatori italieni, influentati de recenta campanie, au inceput sa posteze anunturi de joburi cu mesaje de tipul "exclus romanilor".
Sute de italieni s-au inscris, in ultimele zile, in comunitatea virtuala Facebook, promovand mesaje xenofobe la adresa romanilor din Peninsula. Ei au format mai multe comunitati virtuale antiromanesti, agresivitatea mesajelor culminand cu chemarea la "Holocaust impotriva romanilor".
20 februarie: unul dintre romanii suspectati pentru violul din parcul Caraffella, Karol Racz, a declarat ca este nevinovat si ca in noaptea respectiva se afla in tabara Torevecchia, alaturi de cativa prieteni. Si Alexandru Isztoika Loyos a revenit asupra marturisirii sale initiale, declarand ca a fost fortat sa-si recunoasca vina.
Guvernul Italiei a adoptat un decret-lege privind o serie de masuri pentru sporirea sigurantei publice si combaterea violentei sexuale.
21 februarie: doi cetateni romani, sot si sotie, au fost interogati la Roma, dupa gasirea, intr-o valiza, a cadavrului administratorului cladirii in care locuiau.
Gruparea neofascista Forza Nuova a organizat 100 de mitinguri in toata Peninsula pentru a cere guvernului Berlusconi expulzarea imigrantilor ilegali si suspendarea Acordului Schenghen.
22 februarie: o romanca in varsta de 44 ani, angajata ca traducatoare la Tribunalul din Roma, a fost agresata de un conational in incinta cladirii in care locuieste.
23 februarie: unul dintre cei doi cetateni romani interogati dupa gasirea corpului din valiza si-a recunoscut fapta. Georgeta Nichita, de 30 de ani, a recunoscut ca l-a lovit pe administrator cu un corp contondent, afirmand, insa, ca acesta i-a facut avansuri. Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, se intalneste cu omologul sau Franco Frattini pentru a discuta situatia comunitatii romanesti din Italia.