Pe aceeași temă
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, miercuri, că la conducerea spitalului din Deva a fost pusă conducere militară, la fel ca și la conducerea Spitalului din Suceava.
„Ne vom deplasa la spital, vom vedea condițiile de acolo, vom avea o discuție cu fosta echipă, care va trebui să facă predare-primire, care va fi strict interimară pentru managementul militar pe care l-am impus, precum și cei din serviciile administrative care vor trebui să prezinte o situație la zi”, a spus Tătaru.
Potrivit acestuia, la Deva au ajuns în noaptea de marți spre miercuri, echipamente, medicamente și materiale sanitare.
„În condițiile în care vom avea și o colaborare și din ce am văzut aici, la nivel de Prefectură și de Consiliu Județean, am văzut disponibilitate, acest management va sta doar cât este nevoie”, a mai spus Tătaru.
Ministrul Sănătății a precizat că în trei - patru săptămâni se poate gândi la un management civil care să preia și să respecte toate condițiile impuse.
Toate cadrele medicale vor fi testate
De asemenea, el a anunțat, miercuri, că toate cadrele medicale de la Spitalul Județean Deva vor fi testate pentru coronavirus, urmând ca apoi să stea în hoteluri și să nu se mai întoarcă acasă până la aflarea rezultatului.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că va fi testat tot personalul medical de la Spitalul din Deva, unde mai multe cadre medicale și pacienți au fost infectate cu noul coronavirus.
„În acest moment, vom testa tot ce înseamnă personal medical. Cei care sunt valizi vor efectua activitate medicală în măsura în care vor accepta acest lucru, dar într-un regim de semi-instituționalizare. Cei care vor lucra în spital vor merge în hoteluri, vor reveni a doua zi dimineață să facă munca pentru care sunt pregătiți. Cei care nu vor accepta, nu ne vom putea permite ca să reintroducem în spital, venind din oraș, același virus. În condițiile în care avem personal medical care a fost pozitiv este testat prima și a doua oară și este negativ, va putea veni la serviciu, la spital și de la domiciliu, având în vedere că ei sunt cei care au imunitatea făcută și nu mai pot transmite”, spus Tătaru.
Personalul medical nu se va mai întoarce acasă până când testele nu vor fi definitiv negative, pentru a nu exista posibilitatea infectării și altor persoane din familie.
Situația de la spitalul din Deva: 111 pacienți, din care 85 confirmați
Spitalul Județean rămâne spital COVID, acolo fiind, în prezent, 111 pacienți, din care 85 sunt confirmați cu noul coronavirus, a mai spus Tătaru care le-a recomandat cadrelor medcale să nu interneze pacienți în afară de cei cu noul virus.
„Recomandarea mea a fost să nu se interneze altfel de pacienți (în afară de COVID-19 - n.red.). Este o unitate de primiri urgențe care funcționează. Această unitate de primire urgență va investiga, va diagnostica și va dirija către spitale non-COVID patologia non-COVID. Trebuie să ne gândim în acest moment că există și patologie non-COVID, mai multă decât patologie COVID și atunci trebuie să avem grijă de ambele categorii. Mă repet: era și o eroare de înțelegere a unui ordin dat de comandant în care nu se mai fac consulturi. Țin să specific că nu putem evalua dacă un pacient este urgență sau nu până nu îl consultăm”, a spus Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății a precizat că totul trebuie să fie înțeles foarte clar: „toți pacienții vor fi consultați, că este medic de familie, că este unitate de primiri urgențe, că este ambulator, medicul respectiv va decide dacă este urgență și merge la internare, la intervenție chirurgicală”.
***
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat încă de marți că la spitalul judeţean de la Deva s-ar putea numi un management militar, existând o discuţie în acest sens, în contextul demisiilor din partea managerului şi directorului medical de la această unitate spitalicească.
"Avem o discuţie pentru spitalul din Deva (privind management militar la spital -n.r.) Rămâne, în această seară să am o discuţie şi cu prefectul, şi cu primarul, despre felul în care acei domni manageri, directori medicali şi-au dat demisia ieri. Rămâne ca, astăzi, să-mi facă o nouă propunere şi ne gândim şi la un management militar şi la Deva", a declarat ministrul Sănătăţii.
Totodată, acesta a precizat că, în acest moment, nu se pune problema unui asemenea management la Spitalul Universitar din Capitală.
"La Spitalul Universitar avem transmitere în personalul medical, am avut acei pacienţi, care, la rândul lor, au avut acea transmitere extinsă, există o anchetă epidemiologică în curs, avem un nou manager de două săptămâni şi vrem să-şi aplice planul de management în contextul pandemiei de coronavirus. A solicitat ajutor de medici şi îi putem oferi acest ajutor, dar nu ne gândim până la a merge cu regimul militar la Spitalul Universitar", a precizat Nelu Tătaru.
Acesta a menţionat, cu acelaşi prilej, că unele cadre medicale care lucrează la Spitalul Judeţean din Suceava consideră managementul militar "un lucru cam drastic", însă acesta a fost necesar pentru a impune rigurozitate.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, Silviu Didilescu, şi directorul medical, Claudiu Antal, au demisionat din funcţii. "Managerul şi directorul medical ai SJU Deva şi-au înaintat demisiile. Noua conducere a spitalului va fi stabilită de Ministerul Sănătăţii", a declarat, marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan.
Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a declarat, marţi, că managerul şi directorul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva au demisionat deoarece nu au reuşit să-şi impună programul de restructurare a unităţii sanitare în faţa medicilor de acolo, inclusiv programul de lucru de 14 zile, propus în condiţii de izolare.
Sindicatul medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva "Medicorum Honorem" a acuzat, luni, conducerea unităţii medicale de "abuzuri" în modul în care ar fi înţeles să gestioneze activitatea instituţiei şi programul de lucru al cadrelor medicale, în contextul epidemiei de COVID-19, solicitând intervenţia miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru detensionarea situaţiei.
Într-o scrisoare deschisă adresată miniştrilor Nelu Tătaru şi Violeta Alexandru, medicii susţin că după ce spitalul a intrat în carantină, pe 29 martie, personalul medical nu a mai putut părăsi unitatea sanitară, iar SJU Deva ar fi continuat să interneze cazuri noi de bolnavi COVID-19 pozitiv.
Organizaţia sindicală susţine că după testarea medicilor şi delimitarea cazurilor COVID-19 pozitiv, actuala conducere a SJU Deva ar fi putut relua activitatea normală pentru întreg personalul angajat, cu respectarea normării muncii şi acuză că s-ar face presiuni pentru ca unele cadre medicale să vină la serviciu pentru perioade consecutive de 14 zile.
În finalul scrisorii deschise, Sindicatul "Medicorum Honorem" avertizează că "va refuza categoric prezentarea la muncă în astfel de condiţii impuse abuziv", apreciind că interdicţia de a părăsi spitalul la finalul programului de lucru nu ar fi justificată.