Pe aceeași temă
În ultimul raport, se fac referiri la reprezentarea şi accesul femeilor în conducerea statelor, la nivelul guvernelor, parlamentelor şi la cel al preşedinţiei statelor.
Raportul subliniază diferenţele dintre cele două sexe prin statistica care arată că doar 7 femei erau şef de stat în lume, faţă de 143 de şefi de stat bărbaţi, în 2009.
Documentul ONU prezintă şi situaţia la nivel guvernamental. În acelaşi an, 2009, 11 femei conduceau guverne, din totalul de 192 de şefi de guvern. Deocamdată, nivelul de reprezentare al femeilor este sub nivelul de 30%.
Acelaşi raport se referă şi la nivelul de şcolarizare al populaţie feminine pe glob. La acest capitol, rata de şcolarizare a fetelor în învăţământul primar a ajuns la 86% la nivel mondial, cele mai slabe rate înregistrându-se în Africa Centrală şi de Vest, unde şcolarizarea ajunge la o rată apropiată de 60%.
În Asia de Sud se înregistrează încă o rată de analfabetism în rândul femeilor de 49%, faţă de 36% în rândul bărbaţilor, mai arată raportul.
Un alt punct important al raportului este cel referitor la salarizarea femeilor în raport cu bărbaţii. La nivelul anului 2009, femeile erau plătite cu 70-90% din cât erau plătiţi bărbaţii pentru aceleaşi posturi. O altă problemă este aceea a dedicării anumitor posturi care, în mod tradiţional, sunt rezervate bărbaţilor, raportul referindu-se la cele de conducere.
Documentul ONU a fost făcut public, miercuri, cu ocazia Zilei mondiale a statisticii.
Comentarii 0