GUVERNUL PONTA II: Vezi cine sunt ministrii

Fara Autor | 19.12.2012

Pe aceeași temă

Premierul desemnat Victor Ponta a anuntat miercuri, la pranz, structura si componenta viitorului Executiv. Structura noului guvern cuprinde 20 de ministere, 6 miniştri delegaţi, un vicepremier fără portofoliu.

 

Iată lista miniştrilor:

Structura Guvernului:

Vicepremier, ministru Dezvoltarii regionale si Administratiei - Liviu Dragnea (PSD)


  Secretar general al PSD, Dragnea este presedinte al Consiliului Judetean Teleorman incepand din iunie 2000 si a fost prefect al judetului Teleorman in perioada 1996-2000, potrivit prezentarii de pe site-ul CJ Teleorman. Dragnea, care controleaza deja o parte insemnata a filialelor judetene PSD, isi sporeste influenta politica prin numirea in fruntea unui minister care va avea un buget major.  


Liviu Dragnea a absolvit in 1987 Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Transporturi.

Dragnea - ministru de Interne in 2009 pentru cateva zile

Pe 20 ianuarie 2009, Liviu Dragnea a fost propus de PSD si investit in functia de ministru al Internelor, atunci la guvernare fiind coalitia PSD+PC-PD-L. Dragnea l-a inlocuit in functia de ministru pe Gabriel Oprea, caruia PSD i-a retras sprijinul dupa numirea lui Virgil Ardelean la sefia DGIPI. Dupa retragerea sprijinului, Oprea a demisionat de la sefia Ministerului de Interne.

Doar cateva zile mai tarziu, pe 2 februarie 2009, Dragnea a demisionat din functia de ministru de Interne, motivand fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009. Citeste aici mai multe pe aceasta tema

La inceputul anului 2010, la putin timp dupa ce Geoana a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Traian Basescu si chiar inaintea congresului care avea sa aleaga presedintele PSD, Mircea Geoana l-a inlocuit pe Victor Ponta cu Liviu Dragnea din pozitia de coordonator al Comisiei de statut a PSD. Presa scria la acea vreme ca "langa Mircea Geoana par sa fi ramas doar Liviu Dragnea si Marian Vanghelie".

Dragnea - acuzat in 2011 de conflict de interese intr-un scandal privind fondurile europene pentru infrastructura

In iunie 2011, Ziarul Adevarul a publicat o serie de articole referitoare la modul de atribuire a contractelor finantate din bani europeni in judetul Teleorman. Potrivit unei anchete efectuate de ziarul Adevarul, Liviu Dragnea s-ar face vinovat de conflict de interese si de folosirea unor criterii de calificare restrictive, in momentul in care s-a ales firma care sa se ocupe de reabilitarea celor doua drumuri. Acestea ar fi dus la excluderea unor ofertanti cu preturi mai mici si ar fi favorizat doua firme, care i-ar apartine prin interpusi chiar lui Dragnea.

Jurnalistii de la Adevarul au relatat ca actionarii celor doua firme sunt fosti colegi de facultate si buni prieteni ai sefului Consiliul Judetean Teleorman si ca una din firme, Tel Drum, ar fi avut contract cu firma sotiei sefului CJ Telorman, Bombonica Dragnea. Liviu Dragnea s-a intalnit cu Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru a se interesa de auditul efectuat de Comisia Europeana.

Intr-o conferinta publica din data de 9 iunie 2011, presedintele CJ Teleorman a declarat ca nu a incalcat legislatia. Vezi aici mai multe despre acest caz

Liviu Dragnea este acuzat de procurori ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA, pe 6 septembrie, pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnaturi, potrivit Agerpres.

Pe 6 septembrie, DNA a anuntat oficial, intr-un comunicat de presa, ca a inceput urmarirea penala fata de Liviu Dragnea, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
  • "folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
  • asociere pentru savarsirea de infractiuni,
  • instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane,
  • instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului."

La iesire de la DNA, Dragnea a declarat ca "eu sunt chemat la DNA pentru ca impreuna cu milioane de romani am venit la vot. (...) Mi s-au adus la cunostinta invinuirile - principala ca m-am asociat cu mii si zeci de mii de persoane pentru a asigura o prezenta la vot mai mare de 50% plus 1". 

CV-ul lui Liviu Dragnea - Sursa: Agerpres

Liviu Nicolae Dragnea s-a nascut la 28 octombrie 1962, in comuna Gratia, judetul Teleorman.

  • A urmat cursurile Liceului de matematica-fizica Unirea din Turnu Magurele (1976 - 1980). 
  • Licentiat al Facultatii de Transporturi, Sectia autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti (1981 - 1987).
  • Specializare, in iulie 1997, la Scoala de Inalte Studii Administrative din Roma, Italia.
  • In 2003 a absolvit Facultatea de Management si Administratie Publica a Universitatii Ecologice Bucuresti
  • In 2004 a absolvit Colegiul de Aparare la Universitatea Nationala de Aparare.

A lucrat ca inginer auto, sef atelier mecanic la IUGTC Craiova (1987 - 1990); a fost manager la o firma privata (1990 - 1996).

A fost membru al Partidului Democrat: vicepresedinte al PD - filiala Turnu Magurele (oct. 1995 - mart. 1996) si al Organizatiei judetene PD Teleorman. Director de campanie electorala la alegerile locale si generale din 1996.

A fost Consilier local al municipiului Turnu Magurele (2 iun. - 23 dec. 1996), prefect al judetului Teleorman (23 dec. 1996 - 2000) si este presedinte al Consiliului Judetean Teleorman (din 17 iun. 2000).

Dupa alegerile din 2000 s-a inscris in PSD, a devenit presedintele Uniunii Consiliilor Judetene din Romania, iar dupa alegerile din 2004 si-a pastrat functia de presedinte al Consiliului Judetean. A fost reales presedinte al Consiliului Judetean Teleorman in urma scrutinelor locale din 2008 si 2012.

La Congresul extraordinar al PSD din 10 decembrie 2006, Liviu Dragnea a fost ales vicepresedinte insarcinat cu reforma statului si descentralizarea. A fost seful de campanie al PSD la alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007. In campania pentru alegerile parlamentare din 2008, Dragnea a fost coordonator al campaniei PSD, impreuna cu fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea.

Pe 7 iulie 2008, Liviu Dragnea a fost numit coordonator al filialei Giurgiu a PSD, iar la 11 iulie 2008 a fost desemnat la Consiliul National Comun al PSD si PC pentru a se ocupa de prezentarea ofertei electorale pe probleme de reforma, administratie si descentralizare. La 18 decembrie 2008 a fost ales de Comitetul Executiv National al PSD in functia de coordonator al grupului de ministri social-democrati din Guvernul Boc, cu rolul de a pastra legatura de la nivelul conducerii partidului cu echipa de ministri ai PSD.

Din iulie 2009, a detinut functia de secretar general interimar al PSD, pentru ca in octombrie 2009, Consiliul National al PSD sa-l desemneze secretar general al partidului. A fost reales pe acest post la 20 februarie 2010, in cadrul Congresului Extraordinar al PSD.

La 20 ianuarie 2009, a devenit ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Boc I, pentru numai doua saptamani. Liviu Dragnea a demisionat din acest post la 2 februarie 2009. El si-a motivat gestul prin faptul ca, desi intelege constrangerile bugetare, fara asigurarea resurselor necesare nu poate aplica strategia pe care si-a propus-o si nici nu poate atinge tintele asumate, scrie Agerpres.

A candidat la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 in Teleorman, obtinand un mandat de deputat in colegiul uninominal nr. 3, cu scorul de 71,49%.

Este presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania si membru in Congresul Puterilor Locale si Regionale din Europa, Strasbourg (Franta). Membru fondator al Asociatiei Patronale Teleorman.

Vorbeste fluent limbile engleza si franceza si este casatorit, potrivit Agerpres.

Declaratia de avere

Potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul CJ Teleorman si semnate in iulie 2012, Liviu Dragnea detine trei terenuri intravilane - unul in Alexandria cu o suprafata de 4.036 metri patrati, dobandit in 2002-2009, unul in Busteni de 1.315 metri patrati, cumparat in 2007 si unul la Turnu Magurele, cu o suprafata de 2.913 metri patrati, dobandit in 2009 prin "restituire catre actionar majoritar Dragnea Bombonica, conform hotararii AGA Nr. 6/2009 S.C. Hotel Turris S.A."

Mai detine un apartament in Turnu Magurele, de 80 de metri patrati, cumparat in 1997, o casa de locuit in Alexandria care se afla in constructie din 2004 si spatii comerciale in Turnu Magurele cu o suprafata construita la sol de 1.527 de metri patrati dobandita de asemenea prin "restituire catre actionar majoritar Dragnea Bombonica, conform hotararii AGA Nr. 6/2009 S.C. Hotel Turris S.A."

In ce priveste automobilele, Liviu Dragnea are o autoutilitara Dacia-Logan cumparata in 2008 si o Skoda Superb cumparata in 2006.

Dragnea are trei conturi, unul cu o valoare de 13.677 de dolari deschis in 2001, unul in valoare de 76.061 RON deschis in 2003 si unul de 943 de RON deschis in 2009. 

El mai detine si actiuni in valoare de 85.850 RON la S.C. Hotel Turris S.A. Turnu Magurele si creante in valoare de 180.000 de euro la S.C. Hotel Turris S.A. Turnu Magurele. Tot la capitolul plasamente, investitii si imprumuturi, Dragnea a trecut impozitul pe cladire achitat in plus la Primatia Turnu Magurele in valoare de 246.958 de lei.

La "alte active producatoare de venituri nete, care insumate depasesc echivalentul a 5.000 de euro pe an", Liviu Dragnea a trecut "imobil si teren" in Turnu Magurele.

In ce priveste veniturile realizate in ultimul an fiscal, Liviu Dragnea a incasat un venit anual de 47.760 de lei din functia de presedinte al CJ Teleorman, iar sotia sa Bombonica Dragnea - un venit anual de 25.311 lei ca salariat al S.C. Hotel Turris.

Descarca de aici declaratia de avere a lui Liviu Dragnea

Declaratia de Interese completata tot in iulie 2012 arata ca sotia Liviu Dragnea este actionar la S.C. Hotel Turris S.A. avand actiuni in valoare de 85.850 RON. Liviu Dragnea este presedinte al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), membru al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Teleorman si presedinte al Fundatiei "Liviu Dragnea".  

De asemenea este secretar general al PSD si presedinte al organizatiei judetene PSD Teleorman.

Descarca de aici declaratia de interese a lui Liviu Dragnea

Ministrul Finantelor, vicepremier - Daniel Chitoiu (PNL)

Daniel Chitoiu, propunerea de vicepremier si ministru al Finantelor, finul lui Dan Radu Rusanu, supranumit Hrebenciucul PNL

Daniel Chitoiu (45 ani), actual ministru al Economiei si Mediului de Afaceri, a fost propus pentru functiile de vicepremier si ministru al finantelor.

Chitoiu a condus Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) timp de 4 ani, in perioada Guvernului Tariceanu, relateaza HotNews.ro. A fost unul din co-autorii Programului de Guvernare al Aliantei DA pentru alegerile prezidentiale din 2004, program de guvernare care a impus cota unica de impozitare de 16%. El este finul lui Dan Radu Rusanu, supranumit "hrebenciucul PNL".

Este doctor in economie la ASE si a absolvit cursuri la Institute of Charted Accountants of Scotland si la Colegiul National de Aparare.


Activitate profesionala

    Perioada: 04.04.2004 - 22.12.2008
    Presedinte (cu rang de secretar de stat) Agentia Nationala de Administrare Fiscala
    Ministerul Economiei si Finantelor

    Perioada: 23.01.2007 - 04.04.2007
    Presedinte interimar Agentia Nationala de Administrare Fiscala
    Ministerul Economiei si Finantelor

    Perioada: 03.02.2005 - 04.04.2007
    Vicepresedinte (cu rang de subsecretar de stat) Agentia Nationala de Administrare Fiscala coordonator al departamentului de administrare al veniturilor statului
    Ministerul Economiei si Finantelor

    Perioada: 15.03.2001 - 02.03.2005
    Controlor Financiar, Curtea de Conturi a Romaniei
   
    Perioada: 03.08.1998 - 14.03.2001
    Director General Adjunct - Directia Generala a Finantelor Publice si Controlul Financiar de Stat Bucuresti

    Perioada: 14.01.1994 - 03.08.1998
    Controlor Financiar - Curtea de Conturi a Romaniei - Directia de Control Financiar Bucuresti
 
    Perioada: 15.10.1990 - 14.01.1994
    Inspector de Specialitate, Directia Generala a Controlului Financiar de Stat Bucuresti, Ministerul Finantelor  



Vicepremier - Gabriel Oprea (UNPR)

Liderul UNPR Gabriel Oprea va deţine o funcţie onorifică, de vicepremier, în Cabinetul Ponta II, el neavând portofoliu, în virtutea asocierii formaţiunii sale cu USL şi a participării la alegeri împreună, dar şi a unei viitoare fuziuni a UNPR cu PSD şi reunificări a stângii, relateaza Mediafax.

 

Oprea îl va sfătui pe Victor Ponta în domeniul securităţii naţionale.

Gabriel Oprea face parte din garda veche a PSD, el fiind artizanul, împreună cu Marian Sarbu, Cristian Diaconescu si Neculai Ontanu, a ultimei scindări a PSD, din 2010, concomitentă cu preluarea de către Victor Ponta a mandatului de preşedinte al formaţiunii.

Ponta nu a reuşit să împiedice la momentul respectiv scindarea, iar lucrurile au evoluat către constituirea unei noi formaţiuni politice, UNPR, care a sprijinit în Parlament guvernele succesive Emil Boc, prin grupurile parlamentare ale progresiştilor - nou înfiinţate - dar şi participând la actul de guvernare cu miniştri, Oprea deţinând portofoliul de ministru al Apărării.

Ponta s-a expirmat în repetate rânduri în favoarea reunificării, sub mandatul său, a stângii, el vizând ca la Congresul PSD din februarie 2013 PSD şi UNPR să fuzioneze, iar doi lideri ai UNPR să obţină funcţiile de viitori vicepreşedinţi ai PSD.

Relaţiile dintre Ponta şi Oprea au fost unele tensionate, cel puţin în ceea ce priveşte declaraţiile publice ale celor doi, deşi acestea nu au fost tot timpul aşa, Oprea fiind şi naşul primului copil al lui Ponta.

Oprea a fost mai puţin de o lună ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul PSD-PDL, între decembrie 2008 şi ianuarie 2009.

El a demisionat, după 20 de zile de la numire, de la conducerea MAI, ca urmare a faptului că PSD i-a retras sprijinul politic întrucât nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI.

El şi-a anunţat demisia din PSD, unde a fost lider al filialei Ilfov, în 15 ianuarie 2009, la două zile după ce a părăsit funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

În perioada 2003-2004, Oprea a fost ministru delegat pentru Administratia Publică, în Guvernul Năstase.

El a deţinut, în perioada 2002-2003, şi funcţia de prefect al Capitalei.

Înainte de 2002, el a mai deţinut funcţiile de preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare. El a fost ofiţer de justiţie militară şi ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale.

Gabriel Oprea s-a născut la 1 ianuarie 1961, în comuna Fundulea, din judeţul Călăraşi. Este căsătorit şi are doi copii.

Gabriel Oprea este doctor în drept la Universitatea Bucureşti, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, cursul postuniversitar pe teme de securitate şi siguranţă naţională, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti şi Şcoala militară de ofiţeri Sibiu, specializarea intendenţă.

El este profesor universitar, conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii.

În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, iar un an mai târziu, în 2001, cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

Din octombrie 2009, când a fost înaintat în grad prin decret al preşedintelui Traina Basescu, este general cu patru stele în rezervă.

Oprea a fost membru al PSD din 2003 până în 2009.

Oprea are două terenuri intravilane - în suprafaţă de 3.245,85 mp, respectiv de 950 de mp în oraşul Voluntari.

El deţine, de asemenea, o casă de locuit în Voluntari-Pipera, în suprafaţă de 817,92 de mp, o casă de locuit în Bucureşti în suprafaţă de 828 mp, încă o casă de locuit în Bucureşti în suprafaţă de aproximativ 467 de mp, precum şi două apartamente în Capitală.

Oprea mai are o casă de vacanţă la Predeal, în suprafaţă de circa 150 de mp şi o casă de vacanţă în Venus şi mi deţine şi un spaţiu comercial în Bucureşti.


Agricultura - Daniel Constantin (PC)

Daniel Constantin, propus pentru a doua oară ministru al Agriculturii: omul de baza al lui Dan Voiculescu

Preşedintele PC, Daniel Constantin, ministru al Agriculturii în primul Cabinet Ponta şi desemnat şi în Guvernul Ponta II pentru acest portofoliu, este un tânăr politician în vârstă de 33 de ani, care a fost promovat şi susţinut de Dan Voiculescu şi care are o pregătire profesională în domeniu, relateaza Mediafax.

Daniel Constantin a fost ales în anul 2010 la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu, atunci când acesta s-a retras formal din linia întâi a partidului. Până să fie ales în această funcţie, Constantin nu s-a remarcat în viaţa politică.

În 2011, la formarea Alianţei de Centru Dreapta (ACD) dintre PC şi PNL, Constantin a devenit copreşedinte al acestei alianţe, alături de liderul PNL Crin Antonescu şi, ulterior, a intrat în conducerea Uniunii Social-Liberale.

Ascensiunea politică a lui Constantin este datorată sprijinului preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. De altfel, şi deciziile, mutările şi negocierile politice ale PC sunt atribuite lui Voiculescu, Daniel Constantin fiind considerat mai mult un lider de faţadă, dar cu potenţial politic, având în vedere tinereţea sa.

Relaţia dintre Constantin şi Voiculescu trece şi în plan financiar. Potrivit declaraţiei de avere a lui Voiculescu, acesta l-a împrumutat pe Constantin cu suma de 295.000 de euro.

Daniel Constantin este de profesie inginer. El a fost directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, în perioada aprilie - octombrie 2009, când ministru al Agriculturii era Ilie Sarbu.

 

Constantin s-a născut în 27 iunie 1978, la Piteşti, a urmat cursurile Facultăţii de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (1997 - 2002), iar în 2004 a absolvit un master în managementul calităţii şi inovaţiei.

Daniel Constantin a urmat cursuri de "Imbunătăţirea eficienţei personalului" la Scottish Agricultural College, precum şi de "Imbunătăţirea managementului strategic" la Institutul de Administraţie Publică Irlanda.

În 2003 a devenit consilier la Cabinetul secretarului de stat pentru integrare europeană din cadrul Ministerului Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Până în 2006, în calitate de coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare Europeană din cadrul Ministerului Agriculturii, a avut responsabilităţi legate de negocierea pachetului financiar acordat României pentru Agricultură, de reforma Politicii Agricole Comune, dar şi de negocierile privind cadrul financiar 2007 - 2013.

 

După 2006, Constantin a fost angajat la firme de consultanţă pentru atragerea fondurilor europene. În perioada 2007 - 2009 a lucrat ca evaluator independent la Banca Mondială în cadrul Proiectului Makis, iar între 2008 şi 2009, a fost administrator al societăţii Roadvision şi director general al Provom SRL.

Este ministru al Agriculturii din mai 2012, iar numirea sa la conducerea acestui minister a fost asociată de opoziţie şi cu procesul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Constantin a susţinut însă că, până la venirea sa la conducerea Ministerului Agriculturii, niciun jurist din cadrul ministerului nu s-a prezentat la nicio acţiune în instanţă să apere instituţia în procesul privind privatizarea ICA.

 


Interne - Radu Stroe (PNL)

Conform declaratiei de avere, Radu Stroe detine un apartament in Predeal, un teren agricol de 3,5 hectare in judetul Iasi, are peste 97.000 de lei si circa 35.400 euro in conturi, iar in 2011 a incasat venituri salariale de 50.784 pentru functia de deputat.
 
Deputatul PNL Radu Stroe s-a nascut la 31 august 1949 in localitatea Osoi, judetul Iasi.

Potrivit Agerppres, a absolvit Institutul de Marina Civila din Constanta (1971), obtinand diploma de inginer de navigatie, precum si Facultatea de Drept din Bucuresti (1981).

Dupa absolvirea facultatii, Radu Stroe a lucrat ca ofiter de marina si inginer de navigatie in cadrul NAVROM Constanta (1972-1974), apoi ca inginer principal III la Departamentul Transporturi Marine din cadrul Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor (1974-1985). Intre ani 1985 si 1989 a fost detasat ca inginer principal la administratia Canalului Dunare - Bucuresti si a lucrat in cadrul Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor.

In anul 1990 revine la Ministerul Transporturilor, promovand succesiv si ocupand functiile de director general adjunct, director general si consilier al ministrului. A ocupat functia de secretar general adjunct al Guvernului (1997-1998) in Guvernul Ciorbea si apoi pe cea de secretar general al Guvernului (1998-2000) in guvernele conduse de Radu Vasile si, ulterior, de Mugur Isarescu.

In perioada 23 mai 2006 - 5 aprilie 2007, Radu Stroe a indeplinit functia de ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului (in Guvernul Tariceanu).

Inscris la 16 ianuarie 1990 in Partidul National Liberal (PNL), el a detinut functiile de secretar executiv; membru in Biroul Permanent al sectorului 1 Bucuresti; membru in Biroul Permanent Central. A fost ales secretar general al PNL la 30 martie 2009, retragandu-se din aceasta functie la 3 mai 2011.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2000, Radu Stroe a fost ales deputat de Maramures pe listele Partidului National Liberal (PNL). In aceasta calitate, a facut parte din Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, ca membru (decembrie 2000 - februarie 2001 si septembrie 2001 - septembrie 2004) si apoi ca vicepresedinte (septembrie - decembrie 2004). De asemenea, a fost si membru al Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe (din septembrie 2004).

In perioada februarie - septembrie 2001, a detinut functia de secretar al Biroului permanent al Camerei Deputatilor. De asemenea, a fost si vicelider al Grupului parlamentar al Partidului National Liberal din Camera Deputatilor (februarie 2002 - septembrie 2003).

In urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, Radu Stroe a fost ales ca senator de Maramures pe listele Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD. In aceasta calitate, a facut parte ca vicepresedinte din Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala (pana in martie 2005) si de presedinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI.

Liberalul Radu Stroe si-a depus la data de 28 decembrie 2009, la Biroul electoral al municipiului Bucuresti, candidatura pentru alegerile partiale pentru Camera Deputatilor care au avut loc in colegiul uninominal 1 Bucuresti la 17 ianuarie 2010. El si-a anuntat intentia de a candida imediat dupa ce Bogdan Olteanu, care castigase un mandat in colegiul 1, a devenit membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei. In urma centralizarii datelor de catre Biroul Electoral Municipal din toate cele 25 de sectii de votare, liberalul Radu Stroe a obtinut 70,17% din voturile valabil exprimate, in timp ce contracandidatul sau, democrat-liberal Honorius Prigoana - 29,83%.

 

MAE - Titus Corlatean (PSD)

Titus Corlatean a fost propulsat in poltica la virf de Adrian Nastase.

In vara lui 2012, el a fost numit ministru de Externe in Guvernul Ponta I, inlocuindu-l pe Andrei Marga, propunerea PNL.

Corlatean a fost in centrul unei controverse majore legata de posibila extradare a lui Omar Hayssam. In noiembrie 2011, Traian Basescu il acuza pe Corlatean ca blocheaza semnarea acordului de extradare cu Siria.

Titus Corlatean a lucrat in Ministerul de Externe in perioada 1994-2001.

In 2001, la 32 de ani, a devenit consilier pe probleme de politica externa al premierului Adrian Nastase. “Din această postură am fost direct implicat in discuțiile privind eliminarea vizelor pentru românii care călătoresc în Uniunea Europeană, în negocierile politico-diplomatice pentru aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană", spune Corlatean in prezentarea de pe site-ul personal.

Intre 2003-2004, Titus Corlatean este numit secretar de stat pentru romanii de pretutindeni. Ulterior, au aparut acuzatii privind activitatea sa in aceasta functie, dar ele nu au fost niciodata probate. In 2004 a devenit deputat PSD, iar in activitatea sa se inscrie si initiativa unei legi privind sprijinul romanior de pretutindeni, adoptata de Parlament in noiembrie 2007.

In 2007 candideaza la legerile europene pe lista PSD si devine eurodeputat.  Referitor la activitatea sa, la sfarsitul mandatului, un site care evalua activitatea membrilor PE - parlorama.eu - il punea pe un loc codas si ii acorda nota 0 pentru activitatea sa parlamentara.

Corlatean era cel mai prost plasat dintre eurodeputatii romani, aflandu-se pe locul 916 din 920. Prin urmare, el l-a acuzat pe autorul studiului de reavointa si amatorism. "Nu stiu ce sa zic ca e: ori facatura, ori lipsa crasa de profesionalism. O minima documentare l-ar fi ajutat pe domnul acesta sa constate ca eu am fost prim-vicepresedintele Comisiei Juridice din PE, am fost coraportor la o serie de rapoarte extrem de importante", spunea Corlatean la vremea respectiva pentru Gandul.

In 2008 a devenit senator si, in ciuda faptului ca a lucrat la capitolul de politica externa al programului de guvernare, pentru postul de sef al diplomatiei a fost preferat Cristian Diaconescu, la acea vreme membru PSD. Corlatean a trebui sa se multumeasca cu functia de presedinte al comisiei de politica externa din Senat.

Titus Corlatean este născut in 11 ianuarie 1968, la Medgidia, judetul Constanta. Este căsătorit, sotia sa fiind, potrivit prezentarii de pe site-ul personal, logoped la una dintre școlile speciale din București pentru copii cu dizabilități sau situații deosebite, si au o fiică născuta în 1996 – Diana


Justitie - Mona Pivniceru

De la greva din sistemul judiciar la detasarea controversata ca ministru

Mona Pivniceru va continua să conducă Ministerul Justiţiei şi în Cabinetul Ponta II, fiind singura nominalizare a unui independent în acest guvern. Totusi, in ciuda independentei sale, ea este activ sustinuta de PNL.

Mona Pivniceru a fost numită în 23 august ministru al Justiţiei, în perioada în care preşedinte interimar era Crin Antonescu. Pivniceru a fost nominalizată la Ministerul Justiţiei atunci când PNL şi PSD au făcut o rocadă în Guvern, după demisia lui Andrei Marga (PNL) de la Externe şi preluarea conducerii MAE de către fostul deţinător al portofoliul Justiţiei Titus Corlăţean (PSD), relateaza Mediafax.

Pivniceru a fost anunţată drept propunere pentru Ministerul Justiţiei în 6 august, însă în aceeaşi zi, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins solicitarea privind detaşarea acesteia la Ministerul Justiţiei, pe o perioadă de şase luni, în vederea numirii în funcţia de ministru.

În urma deciziei CSM, premierul Victor Ponta a fost numit, în 7 august, ministru interimar al Justiţiei, iar o zi mai târziu Pivniceru şi-a dat demisia din Consiliul Superior al Magistraturii. În 20 august, Mona Pivniceru şi-a înaintat şi demisia din magistratură, ea fiind judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 23 august, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de cererile Monei Pivniceru de demisie din funcţiile de membru ales al CSM şi de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în aceeaşi zi preluând portofoliul Justiţiei.

În noul Guvern, Mona Pivniceru a fost propusă din nou pentru portofoliul Justiţiei, ea fiind singurul independent în viitorul Cabinet.

Mona Pivniceru a fost din 2008 preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, funcţie la care a renunţat în iunie 2011, când a fost aleasă membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca reprezentant al judecătorilor instanţei supreme. În 6 septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost validată în CSM de Plenul Senatului, în locul Lidiei Bărbulescu, respinsă în urma unei decizii a Curţii Constituţionale în 2010.

Mona Pivniceru şi-a început cariera profesională în domeniul juridic în 1982, ca avocat în Baroul Vaslui. În 1991, Mona Pivniceru a devenit judecător la Judecătoria Iaşi, iar doi ani mai târziu a fost numită magistrat la Tribunalul Iaşi. Din 1999 şi până în 2009, Mona Pivniceru a fost magistrat la Curtea de Apel Bucureşti, iar în decembrie 2010 a fost promovată la Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme.

Pivniceru a fost din 1997 şi până în 2007 conferenţiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, iar din 2007 până în 2010 a fost profesor universitar la catedra de drept a universităţii şi îndrumător doctoral pentru disciplinele Drept internaţional public, Protecţia juridică a drepturilor omului, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Practica CEDO - Master ştiinţe penale.

Mona Pivniceru a absolvit în 1982 Facultatea de Drept a Universităţii "Al I. Cuza" Iaşi, iar doi ani mai târziu a promovat examenul de definitivat în avocatură. Din 1991 a intrat în magistratură, iar în 1999 a obţinut titlul de doctor în drept - specializarea Drept internaţional public, la Universitatea "Al. I. Cuza", sub coordonarea profesorului Mihail Jakotă.

În 2000, Mona Pivniceru a fost admisă la doctorat în specializarea Drept civil în cadul Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti, coordonator fiindu-i profesorul Corneliu Bârsan. Lucrarea de doctorat cu tema "Efectele juridice ale contractelor aleatorii" şi-a susţinut-o în 22 decembrie 2008, la Facultatea dre Drept din Universitatea Bucureşti, fiind laureată cu distincţia "Suma cum laude".

În 1994, Mona Pivniceru a devenit membru al Asociaţiei Magistraţilor din România şi al Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi, în 2005 a devenit vicepreşedintele asociaţiei şi din 2008 până în 2011, când a fost desemnată în CSM, a fost preşedinte al forului.

În perioada în care s-a aflat la conducerea AMR, Mona Pivniceru a avut de mai multe ori schimburi de replici cu preşedintele Traian Băsescu.

Mona Pivniceru s-a numărat printre cei care au pledat pentru greva din sistemul judiciar din august-septembrie 2009. Chiar în 17 septembrie 2009, Pivniceru a încercat să convingă jurnaliştii că preşedintele CSM de atunci, Virgil Andreieş, nu a transmis un mesaj de încetare a protestelor, atunci când a salutat magistraţii pentru solidaritate şi fermitate. În scurt timp, greva din Justiţie s-a încheiat, magistraţii reluându-şi activitatea, după ce s-a încheiat un pact cu Guvernul.

Pivniceru este autoarea unor lucrări de specialitate şi a primit numeroase distincţii şi premii, printre care Ordinul Naţional de Merit în grad de Comandor, pentru merite deosebite în elaborarea jurisprudenţei, reformarea justiţiei şi corecta aplicare a legii, primit în decembrie 2000 şi distincţia acordată de Asociaţia Magistraţilor din România în 2008 - "Reper moral şi profesional pentru ceilalţi magistraţi".

Mona Pivniceru deţine din 2001 un apartament în Iaşi, în suprafaţă de 65,66 metri pătraţi, o casă de vacanţă de 400 de metri pătraţi şi un teren intravilan de 7.100 de metri pătraţi în comuna Tulgheş, cumpărate în 2007, potrivit ultimei declaraţii de avere, din 10 septembrie 2012.

Pivniceru are un autoturism Volkswagen cumpărat în 2007 şi un ATV Linhai "supus înmatriculării".

Ministrul propus pentru Justiţie are aproape 97.000 de lei în conturi şi depozite bancare, nu a făcut investiţii şi nu are datorii.

Din salariul de judecător la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, Mona Pivniceru a avut venituri în anul fiscal precedent de 96.036 de lei, iar de la Consiliul Superior al Magistraturii a încasat un salariu de 57.422 de lei.

În declaraţia de avere, Mona Pivniceru a notat şi venituri de 4.500 de lei din drepturi de autor, primite de la Editura "Hamangiu", precum şi 13.103 lei diurnă detaşare, 381,59 lei transport, 9.327,68 lei decontare pentru chirie, 96,60 euro diurnă delegaţie externă şi 5.062,50 lei diurnă delegaţie internă.

 



Ministrul Muncii - Mariana Campeanu (PSD)

Nominalizata la al treilea mandat de ministru al Muncii

Mariana Câmpeanu a fost nominalizată pentru al treilea mandat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice după ce în 2008 a condus instituţia două luni, în prag de alegeri parlamentare, iar în 2012 alte şapte luni.

Actualul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu este economist şi a mai ocupat acest portofoliu în Guvernul Tăriceanu, anterior conducând şi Casa Naţională de Pensii. Acum, ea este desemnată să conducă în continuare Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, relateaza Mediafax.

Câmpeanu este membru PNL din 1997, iar la alegerile parlamentare din 9 decembrie a câştigat un mandat de senator într-un colegiu din judeţul Hunedoara.

Ea a candidat din partea PNL şi la alegerile parlamentare anterioare, din noiembrie 2008, pentru un mandat de deputat în sectorul 2 al Capitalei, dar nu a reuşit să ajungă în Parlament. Cu toate acestea, Mariana Câmpeanu a fost deputat, din decembrie 2010, când a fost aleasă în Colegiul 3 Haţeg-Ţinutul Pădurenilor, la alegerile parţiale desfăşurate pentru postul rămas vacant în urma decesului deputatului PDL Ioan Timiş.

Născută la 1 mai 1948, în satul Boloci, din judeţul Teleorman, Mariana Câmpeanu este absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, specializarea Calcul economic şi cibernetică economică. Este căsătorită şi are doi copii.

După absolvirea facultăţii, Câmpeanu a lucrat ca economist statistician la Direcţia Judeţeană de Statistică Ilfov, iar apoi ca economist la Direcţia Centrală de Statistică Bucureşti, la 1 iunie 1984 ajungând şef de serviciu la Comisia Naţională pentru Statistică.

În perioada 1998-2001, aceasta a ajuns director general în cadrul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Ilfov, iar în perioada 2001-2007 a fost directorul Casei Judeţene de Pensii Ilfov.

În 2007 este numită preşedinte, cu grad de secretar de stat, al Casei Naţionale de Pensii, iar pe 26 septembrie 2008 ajunge ministru al Muncii, la finalul mandatului Guvernulului condus de Călin Popescu Tăriceanu, după demisia fostului deţinător al portofoliului, Paul Păcuraru.

Mariana Câmpeanu are, conform declaraţiei de avere completate în iunie 2012 şi postată pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, trei apartamente în Capitală şi o casă de vacanţă în judeţul Buzău, dar şi două terenuri, unul intravilan şi unul agricol, în judeţele Buzău şi Brăila.

La capitolul active financiare, Mariana Câmpeanu are un fond de investiţii la ING, în valoare de 7.300 lei, deschis în 2003, patru depozite bancare, dintre care două la BRD, în valoare de 5.500 euro şi 34.000 lei, unul la Raiffeisen Bank, în valoare de 7.100 lei şi unul la RBS, în valoare de 5.100 lei.

Tot la BRD, Mariana Câmpeanu mai are un cont curent în valoare de 12.948 lei, un alt cont fiind deschis la Bank Post, în valoare de 60.583 lei.

Mariana Câmpeanu a mai avut un împrumut la RBS, contractat în 2007, a cărui scadenţă a fost în august 2012, în valoare de 9.500 euro.

Ministrul Muncii are trecute în declaraţia de avere şi mai multe acţiuni, la BRD, în valoare de 2.000 de lei şi la SC Berceni, 200 de lei, reprezentând părţi sociale. Aceasta a acordat şi un împrumut, către o persoană fizică, în valoare de 15.000 lei.

Salariul de deputat al Marianei Câmpeanu însumează, pe anul fiscal 2011, 60.816 lei, iar pensia 24.948 lei, soţul acesteia având venituri din pensie, în valoare de 17.784 de lei.


Ministrul Industriei si Competitivitatii - Varujan Vosganian (PNL)

Liberalul Varujan Vosganian (54 ani), a fost propus pentru functia de ministru al industriei si competitivitatii. Ca fost ministru al economiei si  finantelor, in perioada guvernarii Tariceanu, a atras o serie de critici din cauza deficitului bugetar foarte mare ( 5,7%) din 2008. In plus, a atras atentia  prin faptul ca in 2007-2008, sumele provenite din privatizari (11 miliarde de lei), bani care trebuiau sa ajunga in investitii, au fost cheltuite pentru  acoperirea deficitelor din Trezorerie. Numele lui Vosganian a aparut foarte des in presa din cauza unei controverse legate de nominalizarea acestuia, in  2006, pentru functia de comisar european. Imediat dupa aceasta nominalizare, in presa au aparut informatii despre o presupusa colaborare a acestuia cu  Securitatea, dar si despre o posibila sustinere financiara din partea lui Sorin Ovidiu Vantu in anii 1990 pentru un partid de centru-dreapta. Dupa o intensa  dezbatere publica, Vosganian a renuntat la nominalizare.

Cum au fost folositi banii din Fondul National de Dezvoltare in perioada in care Vosganian a fost ministru al finantelor

Fondul National de Dezvoltare (FND) a fost creat in 2006 fiind alimentat cu 11 miliarde de lei din privatizarea BCR, Electrica Muntenia Sud si alte  privatizari. Legea de functionare a FND prevede ca banii pot fi trasi doar pentru lucrari de investitii. Destinatia reala celor 11 miliarde de lei a fost  insa un mister. Declaratiile oficialilor au sugerat ca banii, destinati exclusiv investitiilor - potrivit legii, ar fi acoperit deficitul bugetar in perioada  2007-2008. Chiar si un raport al Curtii de Conturi arata ca "infiintarea Fondului National de Dezvoltare a fost urmata de un mod de aplicare restrans,  temporizat si ezitant, care a vizat mai degraba prezervarea disponibilitatilor din privatizare, gestionate de Ministerul Finantelor Publice, decat  introducerea lor in circuitul investitional". In 2008, a fost utilizata suma de 8,5 miliarde de lei, iar in 2007, suma de 2,6 miliarde de lei. Intrebat in  urma cu doi ani ce s-a intamplat cu banii din FND, Vosganian a spus ca sumele au fost utilizate temporar, iar fondul poate fi refacut prin emiterea unor  titluri de stat.
 

Cum a renuntat Vosganian la nominalizarea pentru functia de comisar european

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu l-a propus in octombrie 2006 pe Vosganian - pe atunci senator PNL - pentru un post de comisar european. Imediat dupa  aceasta nominalizare, in presa au aparut informatii despre o presupusa colaborare a acestuia cu Securitatea. Dupa o intensa dezbatere publica si aminarea  unei decizii din partea Comisiei Europene, Vosganian a renuntat la nominalizare. In locul sau a fost nominalizat Leonard Orban, care a primit portofoliul  Multilingvism. Nominalizarea lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar european a produs nemultumire si la Bruxelles. Parlamentarii europeni nu au vazut  cu ochi buni faptul ca in conducerea UE va intra o persoana despre care nu au auzit altceva decat ca a fost platit de Sorin Ovidiu Vintu. Grupul  Socialistilor Europeni si-a manifestat public pozitia critica fata de Vosganian, iar Grupul Popularilor a fost foarte iritat de aceasta nominalizare.

„Candidatul blugar este bine-cunoscut pentru atitudinile sale europene si implicarea politica, in timp ce candidatul roman este necunoscut. Ceea ce se stie  despre el este ca apartine dreptei politice si ca se afla pe statul de plata al unor mari afaceristi”, se arata intr-o declaratie comuna din acea perioada a  doi lideri ai grupului socialist, Hannes Swoboda si Jan Marinus Wiersma.

Numele lui Vosganian a aparut si intr-o telegrama Wikileaks in care se arata ca Varujan Vosganian a primit sustinere financiara de la Vantu in anii 1990 pentru un partid de centru-dreapta.

Varujan Vosganian i-a dat in judecata, pentru calomnie, pe Marius Tuca, Liviu Turcu si editura Intact, dupa ce Jurnalul National a publicat un articol, in urma cu sase ani, in care se afirma ca acesta ar fi colaborat cu securitatea. Judecatoria sectorului 3 a admis in luna septembrie 2012 cererea senatorului PNL Varujan Vosganian de executare silita a trustului Intact, aflat in proprietatea familiei lui Dan Voiculescu.

Potrivit CV-ului sau, este economist, membru fondator al Societăţii Române de Economie (SOREC), membru titular al delegaţiei române la APCE.


Transporturi - Relu Fenechiu (PNL)
 

     Este deputat PNL de Iasi din 2004 si pana in prezent si a reusit la alegerile din 9 decembrie 2012 sa-si recastige colegiul uninominal cu peste 64%. In legislatura 2008-2012, Fenechiu apare in topul chiulangiilor cu o prezenta de doar 36%. Relu Fenechiu este vicepresedinte PNL din 2008 si, potrivit relatarilor din presa, este un sponsor important pentru partid. Fenechiu a fost trimis in judecata in dosarul "Transformatorul", in care DNA il acuza ca a vandut, in perioada 2002-2004, catre Electrica Moldova, transformatoare vechi in locul unora noi. Fenechiu este martor intr-un dosar in care un agent al politiei Rutiere din Iasi l-ar fi prins pe deputat circuland cu 200 km/h, l-ar fi oprit, insa nu l-ar fi amendat.

Relu Fenechiu este deputat PNL de Iasi din 2004 si pana in prezent, reusind la alegerile din 9 decembrie 2012 sa-si recastige colegiul uninominal cu peste 64%.

Relu fenechiu s-a nascut in 1965 in localitatea Dramanesti, judetul Bacau si in 1990 a absolvit Universitatea Tehnica Gh. Asachi, Iasi, Facultatea de Mecanica, specializarea "Tehnologia constructiei de masini".

Doctor din 2010 la Universitatea "Dunarea de jos" din Galati

In 2006 a urmat cursurile Colegiului National de Aparare, Bucuresti, iar in 2007 a absolvit un master in marketing la Universitatea Romano-Americana. In 2008, Fenechiu a urmat cursuri de masterat pecializarea "Economia si Managementul Mediului" in cadrul Facultatii de Management a Universitatii Ecologice Bucuresti.

In 2010, Fenechiu a sustinut teza de doctorat cu titlul "Strategii de adecvare a organizatiilor la situatiile de risc si criza" la  Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Studii universitare de doctorat - domeniul Management.

Intre anii 1990 si 2004, Fenechiu a fost Director general al grupului de firme "FENE GRUP SA".

In ceea ce priveste cariera politica, Relu Fenechiu este membru PNL din 1996 si este presedinte al Filialei Teritoriale PNL Iasi din 2004 si pana in prezent.

Intre 2000 si 2004 a fost consilier judetean in Iasi, iar din 2004 este deputat de Iasi.

Fenechiu, 36% prezenta in legislatura 2008-2012

Potrivit Institutului pentru Politici Publice(IPP), in legislatura 2008-2012 la Camera Deputatilor, Fenechiu s-a clasat pe locul 3 in topul chiulangiilor cu 36% prezenta.

Din 2008 este vicepresedinte al PNL, iar din 2010 si pana in prezent este presedinte al Comisiei de specialitate pentru infrastructura si transporturi a PNL.

Intre 2005 si 2008, Fenechiu a fost membru l Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei: Comisia pentru cultura, stiinta si educatie si Comisia pentru probleme economice si dezvoltare, iar din 2008 si pana in prezent este membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei: Comisia pentru probleme sociale, sanatate si dezvoltare durabila; Comisia pentru migratii, refugiati si persoane stramutate.

Fenechiu, inculpat in dosarul "Tranformatorul"

Relu Fenechiu este cunoscut si pentru dosarul "Transformatorul", in care Directia Nationala Anticoruptie il acuza ca a vandut, in perioada 2002-2004, catre Electrica Moldova, transformatoare vechi in locul unora noi. Trei societati unde Fenechiu apare ca actionar semnificativ sunt acuzate ca au vandut transformatoare vechi la Electrica Moldova contra unor sume ce totalizeaza 2,8 milioane de euro.

Deputatul liberal Relu Fenechiu a fost trimis in judecata pe 28 iunie de procurorii anticoruptie pentru complicitate la abuz in serviciu, alaturi de doi fosti directori generali ai Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova.

DNA a anuntat ca au fost trimisi in judecata Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002-2004, pentru abuz in serviciu, Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004-2005, pentru abuz in serviciu si abuz in serviciu contra intereselor publice, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, pentru abuz in serviciu si abuz in serviciu contra intereselor publice.

In acest dosar au fost trimisi in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu si la abuz in serviciu contra intereselor publice deputatul PNL Relu Fenechiu, care la data comiterii faptelor avea calitatea de actionar si/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi, SC Tehnorom SRL Iasi, Lucian Fenechiu, in calitate de actionar si/sau administrator la aceleasi firme, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Europlus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA.

Procurorii au retinut in rechizitoriul intocmit ca in perioada 2002-2005 SISEE Moldova a realizat achizitii de la cele patru firme mentionate fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970-1980. Cea mai mare parte din aceste produse au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind, in final, achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

SISEE Moldova a platit pentru echipamentele cumparate 6.406.976 lei, fara TVA, din care au fost folosite efectiv doar cateva, in valoare de 79.586 lei (0,02%), restul de componente pentru sistemul energetic au ramas in stoc si reprezinta achizitii nejustificate in valoare de 6.327.390 lei, fara TVA.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 lei la care se adauga TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate, aflate in proportie de 99% si acum pe stoc. In vederea repararii pagubei cauzate, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand celor sase inculpati.

Fenechiu in dosarul fraudarii referendumului

Numele lui Relu Fenechiu apare si in dosarul fraudarii Referendumului. Fostul ministru al Admnistratiei, Victor-Paul Dobre, i s-a plans lui Ioan Rus, fostul ministru de Interne: "A fost o videoconferinta la PNL, eu eram pe drum. M-au atacat oameni importanti, cum e domnul Fenechiu". Motivul atacului, l-a explicat tot Victor-Paul Dobre: "Ca am semnat ca sunt 18.300.000 pe liste. Ceea ce... asa este, dar aia e o alta problema". Intr-o alta discutie cu un amic, Victor-Paul Dobre arata: "Crin l-a remandatat pe Daniel. Vela, ala de la Prahova, si Fenechiu m-au facut zob: ca n-am semnat, ca nu am facut, ca nu stiu ce". Sfatul amicului a fost prompt: "Victore, hai sa vedem daca nu ne dam demisia de tot! Pe bune!... Daca nu cumva e bine sa fugim din acest grup infractional organizat! Pe bune!"

EVZ: Fenechiu, sponsor pentru PNL. Liberalii au datorii "istorice" la firma lui Fenechiu

Evenimentul Zilei a scris despre Relu Fenechiu ca ar fi sponsorizat cu bani campania electorala a presedintelui PNL, Crin Antonescu. In plus, EVZ scria in 2011 ca dificultatile financiare ale PNL sunt adancite de Relu Fenechiu. Pe atunci, acesta ocupa functia de vicepresedinte al PNL si cerea achitarea unei datorii de campanie de 945.000 de euro, vechi de 3 ani.

Relu Fenechiu a recurs la tribunal pentru a-si soma propriul partid sa-i plateasca o restantele. Era vorba de o somatie de plata adresata de SC La Rocca SRL, in calitate de creditor, catre PNL, care figureaza ca debitor. Potrivit Registrului Comertului, firma are ca actionari majoritari pe fratii Fenechiu, unul dintre ei vicepresedinte PNL si liderul filialei judetene Iasi.

Fenechiu sustine o noua suspendare a lui Basescu si a fost impotriva lui Kovesi si Morar

La 21 august, Relu Fenechiu a declarat la RFI ca nu exclude o noua suspendare a lui Traian Basescu. "Sper ca le voi putea garanta romanilor sarbatori fara Traian Basescu presedinte", spunea deputatul. Despre sefii parchetelor din Romania, el declara pentru ziare.com: "La DNA si Parchet nu va ramane pe veci aceeasi conducere aservita lui Traian Basescu".

Fenechiu apare ca martor intr-un dosar cu politisti de la rutiera din Iasi care l-ar fi lasat sa circule cu 200 km/h

Numele lui Relu Fenechiu, de data aceasta ca martor, mai apare si intr-un dosar in care mai multi politisti de la serviciul politiei rutiere din Iasi sunt anchetati si trimisi in judecata, potrivit Agenda de Iasi.

Potrivit interceptarilor din dosar, Fenechiu ar fi trecut cu masina pe langa unul dintre politisti, iar acesta a fost sunat de un alt coleg care il oprise pe Fenechiu. Din aceasta discutie, reiese ca Relu Fenechiu nu primit nicio sanctiune, chiar daca circula cu 200 km/h. Anchetatorii sustin ca Razvan Ioan Marciuc l-a oprit pe Fenechiu in trafic, din cauza vitezei excesive cu care conducea, insa i-ar fi fost teama sa-l amendeze, avand in vedere notorietatea si functia de parlamentar detinuta.

Fragment din interceptari:

Vanel Carp (V. C. ) - Ai trecut pe langa mine.
Razvan Ioan Marciuc (R. I. M. ) - Unde erai, la Letcani?
V. C.  - Ne-am intersectat, pe dupa bariera de aici.
R. I. M. - Tu n-ai vazut ce facea ala cu BMW-ul? Era Fenechiu la volan. Ai vazut BMW-ul?
V. C.  - Nu.
R. I. M. - Era un BMW seria 6 si era Fenechiu la volan, care mergea cu 200 la ora. Sa-mi bag p... in gura lui.
V. C. - Si-ai oprit?
R. I. M. - L-am oprit, da' i-am dat drumu', du-te-n.... . Ce sa-i fac? (rad amandoi)
R. I. M. - Da' ce, nu trebuia sa-l opresc, sau ce?
V. C.  - Hai, pa.
R. I. M. - Pa.

In acest dosar, Fenechiu a dat declaratii ca martor in fata judecatorilor in urma cu o saptamana, pe 13 decembrie.

Intrebat daca a condus un BMW X5 cu viteza prin Letcani, Fenechiu a sustinut ca el nu are o astfel de masina. "Eu nu am BMW X5 si n-am avut niciodata", a spus Fenechiu. Instanta s-a corectat si a intrebat daca a folosit BMW seria 6 sau seria 5. "Mie nu-mi plac masinile sport. Eu circul cu masini de teren", a precizat deputatul liberal. Confuzia in legatura cu modelul de BMW cu care circula deputatul porneste chiar din rechizitoriu, pentru ca in loc de BMW X6, procurorii au scris BMW seria 6. "Nu puteam sa circul cu 200 km/h, pentru ca in Romania nu se circula cu o asemenea viteza! Nu exista drumuri pentru 200 kilometri pe ora", a declarat Fenechiu in fata judecatorilor.

De asemenea, acesta a mai sustinut ca nu-i cunoaste pe politistii de la Rutiera si nu a fost oprit de niciun agent de politie, atunci cand se presupune ca ar fi condus cu viteza prin localitate.


Mediu - Rovana Plumb (PSD)

Rovana Plumb, deputat, preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD, fost europarlamentar, fost preşedinte al ANPC şi al companiei Gerovital, a fost propusă pentru un nou mandat de ministru al Mediului, funcţie pe care o ocupă din luna mai, relateaza Mediafax.

Rovana Plumb s-a născut în 22 iunie 1960, în Bucureşti, este căsătorită şi are doi copii. Ea a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti - Facultatea Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice în 1984 şi şi-a luat doctoratul în managementul sistemelor industriale în 2004. A lucrat ca inginer stagiar între 1984 şi 1992, iar apoi a fost director comercial la SC Miraj SA (1992 - 1994) şi preşedinte al SC Gerovital Cosmetics SA (1995 - 2000).

Plumb a devenit membru al PDSR în 1994, membru al Consiliului Naţional al PDSR în 1998, membru al Biroului Coordonator al PSD în 2004, preşedinte al Organizaţiei de Femei PSD în 2005, funcţie pe care o deţine şi în prezent.

În guvernarea 2001 - 2004, Plumb a fost secretar de stat, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). În 2002, a fost decorată cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler

Rovana Plumb a fost deputat în Parlamentul României în perioada 2004 - 2007, mai întâi în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, până în mai 2006, şi apoi în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.

A devenit europarlamentar în 2007, obţinând un nou mandat în urma alegerilor din 2009, încheiat în mai anul acesta, când a fost numită ministru al Mediului.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie, Rovana Plumb a obţinut un mandat de deputat într-un colegiu din judeţul Dâmboviţa.

Potrivit declaraţiei de avere completate în iunie 2012, Rovana Plumb deţine, împreună cu soţul său, un teren intravilan în judeţul Ilfov, în suprafaţă de 1.898,16 metri pătraţi, cumpărat în 2005, precum şi trei sferturi dintr-un teren intravilan de 2.394 de metri pătraţi în Dâmboviţa şi dintr-un teren forestier de 2.600 de metri pătraţi în acelaşi judeţ, ambele obţinute prin "succesiune legală".

Rovana Plumb are o casă de locuit de 671 de metri pătraţi în judeţul Ilfov, cumpărată în 2007 şi o casă de vacanţă în judeţul Dâmboviţa, obţinută în 1998 prin succesiune, din care deţine trei pătrimi.

Soţul Rovanei Plumb mai are un apartament de 50 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat în 1982, precum şi o casă şi un teren intravilan în judeţul Prahova, obţinute prin succesiune în 2005.

 

În declaraţia de avere Rovana Plumb a mai notat că deţine un automobil Audi din 2008, un scuter Malaguti din 2003 şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro.

Rovana Plumb are conturi în euro totalizând aproximativ 15.650 de euro la BRD şi la Fortis Banque, deschise în perioada 2006-2010 şi două conturi în lei de 268 de lei. Totodată, ea este asociat la firma World Millenium Publicity, în care deţine titluri de 30.000 de lei.

Rovana Plumb trebuie să restituie până în 2030 un credit de 800.000 de euro contractat în 2007 la BRD.

În anul fiscal anterior Rovana Plumb a avut venituri de 74.445 de euro din remuneraţia de la Parlamentul European, la care se adaugă 173.258 de euro pentru diurne şi alte cheltuieli. Soţul Rovanei Plumb a încasat 5.000 de lei salariu de la Gerovital Cosmetics.


Ape - Lucia Varga (PNL)

Deputatul PNL Lucia Varga a fost nominalizată la conducerea Ministerului Pădurilor şi Apelor. Ea a fost şef al Gărzii de Mediu Bihor, dar şi secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, relateaza Mediafax.

 

Lucia Varga s-a născut în 1967, la Oradea, şi este de profesie inginer. Ea a absolvit Universitatea Tehnică Timişoara - Facultatea de Mecanică, ulterior urmând mai multe cursuri de pregătire profesională, între care un curs intensiv de pregătire juridică pentru aplicarea legislaţiei de mediu, GNM.

Varga a fost, între 1991 şi 1997, profesor la Şcoala Generală "Mihai Bravu" din Oradea, iar din 1998 până în 2004 a ocupat funcţia de inspector la Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor.

 

Din 2004 şi până în 2005, Varga a fost comisar şef al Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu, după care a fost secretar de stat, până în 2008, la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Totodată, din 2007 şi până în 2009 Varga a fost preşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) şi, timp de un an, preşedinte al Biroului reuniunii Părţilor la Protocolul privind Apa şi Sănătatea.

Lucia Varga este preşedintele Organizaţiei de Femei a PNL.

Ea a fost aleasă deputat în 2008, iar la alegerile parlamentare din decembrie Varga a câştigat un nou mandat în Colegiul 3 Aleşd din Bihor, cu 59,94 la sută din voturi.

Potrivit declaraţiei de avere, Lucia Varga a cumpărat, împreună cu soţul ei, în 2008, un teren intravilan de 10.000 de metri pătraţi, iar în 2011 unul de 11.332 de metri pătraţi. Ea deţine, împreună cu soţul ei, un apartament de 49 de metri pătraţi, cumpărat în 1996, şi unul de 60 de metri pătraţi, cumpărat în 2006. Totodată, Varga are un autoturism Skoda cumpărat în 2004 şi un credit contractat în 2012, de 86.000 de lei, cu scadenţa în 2016.

Potrivit declaraţiei de avere, Varga a încasat, anul trecut, de la Camera Deputaţilor un salariu de 50.784 de lei.



Aparare - Mirea Dusa (PSD)
Mircea Dusa, propunere ca ministru al Apararii Nationale: cunoscut pentru discursul nationalist dur

Mircea Dusa este propunerea pentru Ministerul Apararii Nationale, in locul lui Corneliu Dobritoiu.

Dusa a fost numit in august 2012, de Victor Ponta, ministru de Interne, pentru a il inlocui pe Ioan Rus, care isi daduse demisia in urma scandalului listelor electorale de la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.

Anterior, el fusese ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul in cabinetul Ponta.

Mircea Dusa s-a facut cunoscut prin atacurile sale fata de UDMR, relateaza HotNews.ro.

Cariera politica a lui Dusa (57 de ani), absolvent de Stiinte Economice, este strans legata de locul natal Toplita. A detinut diverse functii in cadrul Consiliului popular al orasului Toplita, astfel: sef serviciu (1976-1986); vicepresedinte (1986-1990); viceprimar (1990-1996); primar (1996-2000). A fost prefectul judetului Harghita intre anii 2001-2004.

Este membru al PSD si presedintele Organizatiei Judetene Harghita PSD din 1996.

Intre 1996-2001 a fost prim-vicepresedinte al Asociatiei Oraselor din Romania.

La 28 noiembrie 2004 a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr. 21 din Harghita, pe listele Uniunii Nationale PSD+PUR.

A fost vicepresedinte al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor. A fost reales deputat in circumscriptia electorala nr.21 Harghita, colegiul uninominal nr.5, pe listele Aliantei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator. In sesiunea parlamentara februarie-septembrie 2010 a fost vicepresedinte al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

Potrivit declaratiei de avere acesta detine doua apartamente (Toplita si Sancraiul de Mures), doua terenuri intravilane de 113 mp si 284 mp in localitatlie amintite si un automobil Skoda Superb achizitionat in 2004.


Educatie - Remus Pricopie (PSD)

    Rector al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din februarie anul acesta, Pricopie a fost vicepresedintele Departamentului de Educatie al PSD, decan al Facultatii de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA, a fost consilier al Ecaterinei Andronescu in ambele sale mandate de ministru al Educatiei, a fost secretar de stat, purtator de cuvant al Ministerului, iar in 2008 a fost chiar ministru interimar al Educatiei.

  • Vezi in articol CV-ul integral al lui Remus Pricopie 

Remus Pricopie este rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), fiind ales in aceasta functie pe 27 februarie 2012. Din 1998 este profesor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA, iar in perioada 2005-2007 si 2008-2012 a fost decan al acestei facultati.

Amintim ca pe 31 octombrie SNSPA, al carui rector este Remus Pricopie, a acordat titlul de doctor Honoris Causa presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, membru al Partidului Socialist German (SPD). La eveniment au participat si fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

In iunie 2012, dupa ce Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a concluzionat in sedinta ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, Remus Pricopie a declarat pentru Jurnalul.ro: "Tot ce au discutat dumnealor azi este nul de drept si am asistat din pacate la o batalie politica, in interiorul unei comisii care ar fi trebuit sa respecte standardele legale si academice. Drept urmare si concluzia este una nula de drept. Modul in care totul a fost construit, din punctul meu de vedere, ma conduce la concluzia de politizare. Problema de fond trebuie trasa de catre Comisia de Etica si specialisti in drept. Astazi s-a dorit cu orice chip sa se dea un verdict, indiferent daca are un cadru legal sau nu si este pacat ca profesori universitari au intrat intr-un astfel de joc politic".

Din 1996 a ocupat diverse pozitii in cadrul Ministerului Educatiei, astfel:

  • Consilier principal al ministrului Educatiei Ecaterina Andronescu (PSD): Ianuarie - Octombrie 2009
  • Secretar de stat pentru invatamantul superior: Noiembrie 2007 - Decembrie 2008 (in mandatele conduse de Cristian Adomnitei si Anton Anton - PNL)
  • Ministru interimar al Educatiei: Mai 2008 (in acel an functia de ministru al Educatiei a fost ocupata de Cristian Adomnitei, Anton Anton si Ecaterina Andronescu)
  • Consilier principal al ministrului Educatiei Ecaterina Andronescu: Decembrie 2001 - Iunie 2003
  • Secretar general in cadrul Ministerului Educatiei: Mai - Septembrie 2001 (sub primul mandat al Ecaterinei Andronescu)
  • Purtator de cuvant al Ministerului Educatiei: Ianuarie - Mai 2001 (sub primul mandat al Ecaterinei Andronescu)
  • Expert Senior in cadrul Departamentului de Comunicare al Ministerului Educatiei: 1998 - 2001 (sub mandatul lui Andrei Marga, care a trecut de la PNTCD la PNL)
  • Purtator de cuvant al Ministerului Educatiei: Iulie - Octombrie 1997 (sub mandatul lui Virgil Petrescu - PNTCD)
  • Expert in Departamentul pentru invatamant superior al Ministerului Educatiei: Februarie 1996 - Iulie 1997 (sub mandatul lui Virgil Petrescu)

Activitatea profesionala - alte pozitii ocupate:

Presedintele boardului Comisiei Fulbright in Romania: 2009 - prezent

Presedintele Task Force on Fostering and Building Human Capital (FBHC) of the Regional Cooperation Council - Viena: 2010 - prezent

In 2009, Remus Pricopie a primit premiul Fulbright Alumni al lunii martie, acordat de Departamentul de Stat al SUA in cadrul unei competitii la care au participat cei care au beneficiat de bursa Fulbright si au avut rezultate exceptionale.

Studii:

Remus Pricopie este licentiat in chimie - fizica (in 1990-1995 a urmat Facultatea de Chimie si Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti), are un master in Relatii internationale si politica europeana la Universitatea din Liege, Belgia (1996-1997) si o diploma de studii postuniversitare in Comunicare si PR la SNSPA (1996-1998, disertatia sustinuta in 2000).

A urmat apoi Studii Avansate in Politica Educationala Internationala la Universitatea George Washington din Statele Unite ale Americii (2003-2004). In 2005 a obtinut diploma de Doctor in Stiinte Politice la SNSPA.


  • In 2006 a obtinut Certificatul privind optiunile strategice pentru reforma educatiei, Institutul Bancii Mondiale, SUA
  • 2006-2008: A urmat cursuri de management al invatamantului superior in London University, Marea Britanie
  • 2007-2008: Programul Fulbright New Century Scholars la Universitatea George Washington si Universitatea din New York la Buffalo, SUA
  • 2009: Certificat de management si leadership in educatie, Institutul pentru Invatamant Superior, Universitatea Harvard, Cambridge

Descarca de aici CV-ul lui Remus Pricopie

Vezi aici Cartile de autor semnate de Remus Pricopie

Vezi aici Cartile editate de Remus Pricopie

Vezi aici Articole/Capitole in volume semnate Remus Pricopie

Vezi aici Studiile publicate de Remus Pricopie

Declaratia de avere
 
Potrivit declaratiei de avere pe 2011, Remus Pricopie a cumparat impreuna cu sotia, in 2005, o casa de locuit de 234 de metri patrati, detine un autoturism Dodge din 2009 si are un credit de 20.000 de euro scadent in 2030. In ce priveste veniturile, anul trecut acesta declara un salariu anual de 322.586 de lei de la SNSPA si unul de 27.298 de lei de la Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).

Sotia sa, Camelia Pricopie, declara anul trecut un salariu de 55.972 tot de la UEFISCDI.

Descarca de aici Declaratia de avere si Declaratia de Interese pe 2011 ale lui Remus Pricopie


Sanatate - Eugen Nicolaescu (PNL)
 Cariera controversata a unui fost si posibil actual ministru al Sanatatii

Actualul preşedinte interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, a fost propus pentru portofoliul Sănătăţii în noul Guvern, funcţie pe care a mai ocupat-o în Cabinetul Tăriceanu, din 2005 până în 2008, transmite Realitatea.net.

Liderul PNL Bucureşti Eugen Nicolăescu a insistat ca în fruntea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate să fie instalat Adrian Neaşcu, un medic controversat care, prin intermediul mai multor firme pe care le controlează direct sau prin interpuşi, a căpuşat Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov şi, totodată, s-a abonat la fondurile publice ale Sănătăţii, relateaza Realitatea.

Gheorghe Eugen Nicolăescu s-a născut la 2 august 1955, în satul Grădiştea, comuna Comana din judeţul Giurgiu, este căsătorit şi are doi copii.

În 1982, Nicolăescu a obţinut diploma de licenţă la ASE - Facultatea de Comerţ, iar din 2007 este doctor în ştiinţe economice.

Deşi nu avea nici în clin nici în mâneca cu domeniul sănătăţii Nicolăescu se pretinde şi acum un specialist în politici de sănătate. Traiectoria şi cariera sa sunt cel puţin ciudate, înainte de anul 2000 a fost directorul Regiei Autonome de Tehnică Militară - producătorul de armament al României- un domeniu nu tocmai dedicat celor neiniţiaţi în domeniul informaţiilor şi serviciilor speciale.


Eugen Nicolăescu a mai fost ministru al Educaţiei în Cabinetul Tăriceanu, din 2005 până în decembrie 2008.
Nicolăescu a înregistrat două mandate de deputat de Mureş, iar în 2008 a fost ales într-un colegiu din Călăraşi. La alegerile parlamentare din 9 decembrie a câştigat un nou mandat de deputat, de această dată într-un colegiu din Bucureşti.


În perioada 2000 - 2008, deputatul Eugen Nicolăescu a fost membru al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Banci, iar în 2004 - 2005 a fost vicepreşedinte al Comisiei. Nicolăescu a deţinut în anul 2000 funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale Interimare a Valorilor Mobiliare, în perioada 1999 - 2000 a fost secretar general adjunct la Ministerul Finanţelor, iar începând din 2000 este prim-vicepreşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România.
În 2000 - 2001, Nicolăescu a fost lector universitar asociat la Universitatea "Spiru Haret", iar în perioada 1998 - 1999 a ocupat funcţia de director economic la SC ABC Construct 2000 SRL.


Eugen Nicolăescu a condus Regia Autonomă Ratmil din Ministerul Industriei şi Comertului în perioada 1997 - 1998, anterior fiind director economic (1994 - 1997), şef serviciu buget, analize economice (1993 - 1994), economist serviciul aprovizionare (1991 - 1993) şi şef serviciu aprovizionare (1990 - 1991).

În perioada 1985 - 1987, Nicolăescu a fost analist la Centrul de Calcul cu probleme de aprovizionare tehnico-materială la Centrala Industrială de Echipament Special din Ministerul Industriei şi Resurselor, în 1987 - 1990 a fost economist la serviciul aprovizionare la Centrala Industrială de Echipament Special din Ministerul Industriei şi Resurselor, iar din 1976 până în 1985 a fost, pe rând, tehnolog, lucrător comercial, merceolog şi economist la Complexul de Hoteluri şi Restaurante Flora din ITHR Bucureşti - Ministerul Turismului şi la Complexul de Hoteluri şi Restaurante Athenee Palace din ITHR Bucureşti - Ministerul Turismului.

Eugen Nicolăescu a fost preşedintele Organizaţiei judeţeane Partidul Naţional Liberal Mureş (2001 - 2004), preşedintele Comisiei Centrale de Cenzori a PNL (2001 - 2002), membru al Biroului Executiv al Partidul Naţional Liberal, purtător de cuvânt (2002 - 2006), preşedinte ales la Organizaţia judeţeană PNL Mureş (2005 - 2008), membru în Biroul Permanent Central al Partidului Naţional Liberal (2005 - 2007), iar din 2007 este vicepreşedinte, membru în Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal.

În 1 decembrie 2000, Nicolăescu a fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în gradul de Cavaler.


Potrivit declaraţiei de avere din 20 octombrie 2012, Eugen Nicolăescu are un apartament cu trei camere în Târgu Mureş, în suprafaţă de 58,6 metri pătraţi, pe care l-a cumpărat împreună cu soţia sa, Constanţa, în 2007.
Nicolăescu a notat în document că deţine un autoturism Volkswagen Passat Highline, cumpărat prin "lichidare firmă în anul 2011".

Eugen Nicolăescu are două conturi curente în lei, în valoare totală de peste 34.000 de lei şi un cont în care are 601 euro. În anul fiscal anterior Nicolăescu a încasat 51.801 lei din salariul de deputat, peste 1.600 de lei din drepturi de autor de la Editura Pro Universitaria şi de la Camera Auditorilor Financiari şi 13.718 lei din indemnizaţia de prim-vicepreşedinte al Camerei Auditorilor Financiari. Soţia sa, Constanţa Nicolăescu, a încasat 16.788 de lei din salariul de director la SC Conen Consulting SRL şi 14.845 de lei din închirierea apartamentului din Târgu Mureş.

Sursa: Realitatea.net


Comunicatii - Daniel Nica (PSD)
 

 A mai condus acest minister in perioada 2000-2004 in Guvernul Adrian Nastase. Numele lui Dan Nica, figureaza in documentele depuse, pe 5 iulie 2012, la Curtea de Arbitraj din Suedia de catre avocatul lui Thomas Lundin - fostul manager al Ericsson Romania. Lundin sustine ca ar fi platit sume importante de bani lui Dan Nica pentru "a apara interesele companiei L.M. Ericsson", potrivit unei investigatii Rise Project. Dan Nica a respins acuzatiile.

Deputatul PSD Dan Nica (52 de ani) s-a nascut pe 2 iulie 1960, in Panciu, judetul Vrancea, este casatorit si are un copil. Absolvent al Facultatii de electronica si telecomunicatii din Iasi, Nica are mai multe specializari in IT atestate prin diplome internationale.

Dan Nica mai fost ministru al Comunicatiilor in perioada 2000-2004 in Guvernul Adrian Nastase, cand au fost lansate mai multe proiecte majore de e-guvernare: "Sistemul Electronic National (www.e-guvernare.ro); Sistemul electronic de atribuire a autorizatiilor de transport international de marfa (www.autorizatiiauto.ro) - noiembrie 2003; Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) (www.e-licitatie.ro) - martie 2002" sau proiectul Economia Bazata pe Cunoastere (EBC).

In perioada 2008-2009, Dan Nica a fost Viceprim-ministru, Ministru Administratiei si Internelor.

Pe blogul sau, Dan Nica sustine ca este coautor a trei brevete de inventie, dintre care unul a fost medaliat cu argint la Bruxelles.
 

  • In declaratia de avere semnata la data de 15 mai 2012, Dan Nica declara ca ar detine in Galati o casa de 100,9 de mp, un autoturism Audi A4 si o colectie de bijuterii, tablouri, timbre, ceasuri de mana si icoane in valoare cumulata estimata la circa 154.000 lei.

Nica mai are conturi si depozite bancare deschise in lei si in euro la Bancpost (41.609 lei si 44.039 euro), precum si la BCR (86.752 lei). Deputatul detine 40% din societatea Viticom SRL din Panciu, iar valoarea partilor sociale este estimata la 15110 lei.

In 2011, Dan Nica a incasat din activitatea de deputat un venit anual in valoare de 62.724 lei. Sotia sa este medic primar la Spitalul Universitar Elias si a incasat anul trecut un venit anual de 35.387 lei.

Din partile sociale detinute la Viticom SRL din Panciu, Dan Nica are dividende in valoare de 60.000 de lei si dividende de incasat in valoare de 256.850 lei.
 

  • In declaratia de interese semnata la data de 15 mai 2012, Dan Nica declara ca detine actiuni la Santierul Naval Galati, la Navrom Galati, ca este asociat la firma Viticom SRL din Panciu (cu 40% din firma) si ca este membru al Fundatiei Civitas XX.


Este vicepresedinte al PSD si presedinte al Organizatiei Judetene PSD din Galati.

In luna noiembrie a acestui an, o investigatie a Rise Project semnala ca numele ministrului Comunicatiilor, Dan Nica, figureaza in documentele depuse, pe 5 iulie 2012, la Curtea de Arbitraj din Suedia de catre avocatul lui Thomas Lundin - fostul manager al Ericsson Romania. Thomas Lundin sustine ca ar fi platit sume importante de bani lui Dan Nica pentru "a apara interesele companiei L.M. Ericsson".

Platile neoficiale dezvaluite de Lundin au fost acordate la inceputul anilor 2000. Atunci, ca si acum, Dan Nica era ministrul Comunicatiilor - ocupand aceasta functie in perioada 2000-2004. Corporatia Ericsson a obtinut de la guvernul roman, in iulie 2003, un contract in valoare de 40 de milioane de dolari pentru "realizarea sistemului national unic pentru apeluri de urgenta 112". Contractul cu holdingul suedez s-a parafat, fara licitatie, autoritatile romane invocand, la acea vreme, "regimul de urgenta".

Contactat de RISE Project, Dan Nica, ministrul Comunicatiilor, a declarat: "Sunt absolut surprins de afirmatiile atribuite domnului Lundin si totul pare o gluma proasta. Resping categoric afirmatiile domnului Lundin, daca acesta intr-adevar le-a facut. Cat timp am fost ministrul comunicatiilor, in mandatul 2000-2004, am avut numai intalniri oficiale, publice, cu domnul Lundin (inclusiv cu domnul Petrescu),  in timpul carora acesta nu mi-a solicitat niciodata vreun favor sau avantaj pentru compania al carui general manager era. Ar fi fost oricum degeaba!".


Energie - Constantin Nita (PSD)

   Este un membru PSD din 1994, el detinind in guvernul Boc 1 postul de ministru al IMM-urilor, Mediului de Afaceri si Comertului. Este deputat neintrerupt din anul 2000, in paralel fiind si profesor la Universitatea "George Baritiu" Brasov.

Economist de profesie, dar si absolvent de drept, Nita este un politician mai degraba low-profile, care a evitat controversele publice si pozitionarile dure.

Intr-un interviu recent pentru RFI, Nita a spus ca in noul guvern nu trebuie sa fie angajate "surori sau nepoate", si a spus ca Ministerul Finantelor ar trebui sa revina PSD, lucru care nu s-a intimplat.

In 2009, cind era ministru al IMM-urilor, se declara adeptul unui impozit forfetar pe vinzarile de alcool, tutun si produse petroliere. Ideea sa nu a mai fost pusa in aplicare dupa ce PSD a iesit de la guvernare.

Potrivit declaratiei de avere si a celei de interese, Nita detine 14 terenuri si doua imobile de locuit in Brasov.

CV-ul oficial al lui Constantin Nita:

Date biografice

    Data şi locul naşterii: 27.11.1955 - Comuna Mirosloveşti, jud. Iaşi;
    Stare civilă: căsătorit, un copil.

Studii şi specializări

    1961 - 1969 - Şc. gen. Ciohorăni, Comuna Mirosloveşti, jud. Iaşi;
    1969 - 1973 - Liceul Teoretic nr. 1, Paşcani, jud. Iaşi;
    1973 - 1974 - Stagiul militar;
    1974 - 1978 - Facultatea de Studii Economice Iaşi - Secţia Economia Industriei;
    1978 - 1983 - Facultatea de Drept Iaşi;
    1983 - 1984 - Cursuri postuniversitare de comerţ exterior;
    1995 - 1999 - Doctorand al Facultăţii de Stiinţe Economice Iaşi;
    Doctor în economie - Specializarea marketing.

Activitate profesională

    1978 - 1983 - economist, Direcţia de export şi desfacere - Intreprinderea de Autocamioane Braşov;
    1983 - 1986 - economist, I.C.E. Autoexportimport Braşov;
    1986 - 1993 - Şef agenţie B.T.T. Braşov;
    1990 - 1993 - Director al Staţiunii Pârâul Rece- Braşov;
    1993 - 1997 - Director General, Sucursala de reprezentare şi protocol Valea Prahovei;
    1997 - 2000 - Director General, S.C. NIMPEX SRL Braşov;
    2000 - prezent - deputat, Camera Deputaţilor,
    2008 - prezent - ministru, Ministerul IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Comerţului

Funcţii, activităţi într-un partid politic

    1994 - 1997 - vicepreşedinte, Organizaţia Municipală Braşov Partidul Social Democrat (PDSR):
    1997 - prezent - preşedinte, Organizaţia Judeţeană Braşov a PSD;
    1997 - prezent - membru în Consiliul Naţional al PSD;
    2005 - decembrie 2006 - membru al Comitetului Executiv al PSD;
    decembrie 2006 - prezent - Vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional al PSD

Funcţii, activităţi într-o organizaţie sindicală, patronală etc.

    Asociaţia "Clubul Economiştilor Braşoveni" (CEB) - preşedinte (CEB editează revista "Convorbiri economice");
    Asociaţia Oamenilor din Comerţ şi Turism (ASCOT Braşov) - membru fondator;
    Fundaţia Regională "Transilvania" Braşov - membru fondator;
    Fundaţia pentru educaţie politică, administrativă şi civică (FEPAC) Braşov - membru fondator;
    Asociaţia "Pro Braşov" - membru fondator;
    Asociaţia pentru construirea catedralei "Naşterea Domnului" Braşov - membru fondator.

Funcţii, activităţi parlamentare anterioare

    2006 - 2008 - Membru al Delegaţiei Permanente NATO;
    2004 - 2006 - vicepreşedinte al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe;
    2004 - prezent - vicelider al Grupului parlamentar PSD;
    2000 - prezent - deputat;
    2000 - 2003 - deputat - secretar al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor;
    2003 - 2004 - vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Activitate publicistică, ştiinţifică, în foruri academice

    Niţă C., Popescu M. - Dicţionar de marketing şi afaceri, Ed. Economică, Bucureşti, 1999;
    Niţă C., Niţă I. - Piaţa turistică a României, Ed. Ecran Magazin 2003;
    Brânză A., Niţă C., Luca F. - Auditul în marketing, Ed. Ecran Magazin 1994;
    Brânză A., Niţă C., Luca F. - Marketing industrial, 2004;
    Niţă C. şi alţii - Dicţionar general, 2004;
    Niţă C., Niţă I. - Piaţa turistică a României, Ed. Economică, ediţia a doua 2008;
    Peste 50 de publicaţii în diferite reviste de specialitate.

Distincţii, decoraţii

    decembrie 2004 - Ordinul Naţional "Serviciul credincios" în grad de Cavaler - acordat de Preşedintele României

Alte activităţi

    Activitate didactică, predare cursuri:
        2005 - prezent - Universitatea "George Bariţiu" Braşov;
        2001 - 2005 - Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii "George Bariţiu" Braşov;
        2001 - 2003 - Facultatea de management, Universitatea Spiru Haret;
        1998 - 2001 - Facultatea de Studii Economice, Universitatea Transilvania Braşov.


Cultura - Daniel Barbu (PNL)

Daniel Barbu este specialist in istorie si stiinte politice, fiind profesor de Stiinte Politice la Universitatea Bucuresti. Politologul a mai fost consilier de stat in mandatul presedintelui Emil Constantinescu.

Daniel Barbu este profesor de Stiinte Politice in cadrul Facultatii de Stiinte Politice al Universitatii Bucuresti, fiind decan al acestei facultati intre 1994-2000 si 2002-2004.

In data de 7 august 2012 a fost numit consilier pe probleme de analiza politica al presedintelui interimar, Crin Antonescu, functie pe care a detinut-o pana pe data de 27 august. A mai fost consilier de stat al presedintelui Emil Constantinescu intre 1997-1999.

  • CV Daniel Barbu

Daniel Barbu s-a nascut pe 21 mai 1957. A absolvit Liceul "Nicolae Balcescu" din Capitala - in prezent Colegiul National "Sfantu Sava" - in 1976. In acelasi an, Uniunea Tineretului Comunist, organizatia de tineret a Partidului Comunist Roman, i-a refuzat accesul la Facultatea de Istorie si Filosofie si la Facultatea de Drept. S-a inscris si a absolvit cursurile Facultatii de Istorie a Artei a Universitatii Cluj-Napoca si a ocupat ulterior postul de curator al Muzeului Satului din Bucuresti (1980) si al Muzeului National de Istorie a Romaniei (1981 - 1986), informeaza Mediafax.

In perioada 1987 - 1992 a fost cercetator al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Universitatii Bucuresti.

Daniel Barbu este licentiat in istoria artei. Dupa Revolutia din decembrie 1989, a mers in Elevtia pentru a urma cursurile doctorale ale Facultatii de Teologie - Universitatea din Fribourg. Detine un doctorat in istorie acordat de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1991), obtinand ulterior si titlul de doctor in filosofie in 1999, la Universitatea din Bucuresti, unde preda, din 1991, la catedra de stiinte politice.

Intre 1990 - 1991 a fost director al Editurii Meridiane.

De asemenea, a fost profesor colaborator al Scolii de Inalte Studii in Stiintele Sociale din Paris, al Universitatii La Sapienza din Roma, al Universitatii Nationale Kapodistrian din Atena, al Universitatii de Stat din Pittsburg, al Universitatii de Stat Jackson din Statele Unite si al multor alte institutii de invatamant.

Daniel Barbu este specialist in istorie comparata a civilizatiilor europene, stiinte politice, modele politice si sociale de stat, grupuri minoritare si confesionale in Romania etc.

In 2000 a primit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de ofiter pentru activitatea in invatamantul superior.

Intre 2004 si 2011, Daniel Barbu a fost director al Scolii doctorale de stiinta politica a Universitatii din Bucuresti.

Printre volumele pe care le-a scris se numara "Politica pentru barbari" (2005), "Republica absenta. Politica si societate in Romania postcomunista" (2004), "Bizant contra Bizant. Explorari in cultura politica romaneasca" (2001), "O arheologie constitutionala romaneasca. Studii si documente" (2000), "Sapte teme de politica romaneasca" (1997), informeaza Mediafax.

"Cred ca am contribuit in mod semnificativ la geneza stiintei politice in spatiul universitar romanesc. In 1995 am intemeiat prima scoala de stiinte politice. Ulterior am infiintat prima scoala doctorala in domeniul politic", declara Daniel Barbu intr-un interviu acordat Startevo.com.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie, Daniel Barbu a candidat din partea PNL (USL) obtinand un mandat de senator in Colegiu 5 Bucuresti cu 66,82% din voturi.

  • Declaratie de avere Daniel Barbu

Potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul Administratiei Prezidentiale, datata 1 septembrie 2012, Daniel Barbu detine mobila si pictura europeana din secolele 16-19, precum si alte obiecte de arta decorativa cu valoarea estimata la circa 80.000 de euro, dobandite prin mostenire sau cumparare, informeaza Mediafax.

De asemenea, Daniel Barbu detine in coproprietate un apartament de 124 metri patrati in Sectorul 1, achizitionat in 2005, alte drepturi in coproprietate asupra unui apartament de 72 metri patrati in Sectorul 1, precum si un spatiu comercial de 30 metri patrati in Sectorul 4 al Capitalei, mostenit in 2002. Spatiul comercial respectiv i-a adus, in 2011, un venit de 12.000 de lei prin inchirierea catre o cooperativa de productie, in timp ce activitatea de profesor la Universitatea din Bucuresti i-a adus un venit de 56.000 de lei.

In declaratia de avere a lui Daniel Barbu mai apare mentionat un imprumut bancar de 50.000 de euro, contractat in 2009 pe o durata de 10 ani.

  • Nereguli la un program Phare coordonat de profesorul Daniel Barbu. Raspunsul politologului: A fost o neintelegere. S-a dovedit ca nu intelesesera bine despre ce era vorba

BBC Romania relata in 2004 ca Guvernul, la sesizarea Oficiului European de Lupta Anti-Frauda OLAF, a descoperit nereguli in derularea unui program Phare de perfectionare a functionarilor publici, desfasurat in 2000, pentru care s-au incasat peste 200.000 de euro, coordonatorul programului Phare Tempus fiind profesorul Daniel Barbu.

Cursurile platite din bani europeni ar fi trebuit sa se desfasoare prin universitatile din Bucuresti, Iasi si Cluj. Inspectorii guvernamentali au constatat in urma verificarilor facute prin sondaj ca, in timp ce la Iasi si la Cluj banii au fost cheltuiti conform proiectului, la Bucuresti, majoritatea persoanelor aflate pe lista posibililor participanti nu se regaseau printre angajatii niciunei institutii publice, iar cei care au fost identificati sustineau ca nu au participat si nici nu au stiut de existenta cursurilor respective. Potrivit raportului de control, Daniel Barbu nu ar fi putut sa dovedeasca faptul ca ar fi fost, intr-adevar, organizat vreun curs la Bucuresti.

Invitat la B1 TV la inceputul lunii noiembrie 2012, Daniel Barbu a explicat ca raportul realizat in anul 2000 de corpul de control condus la acea vreme de actualul premier Victor Ponta a fost doar o "neintelegere".

"OLAF a verificat, apoi si PNA,  fostul DNA, si au constatat ca nu exista niciun fel de materie penala in acest sens. A existat atunci o emotie din partea corpului de control al guvernului, dar organele in drept, atat cele europene, cat si romanesti au constatat in noiembrie 2004 ca nu existase niciun fel de materie penala. Plus ca n-a fost vorba de fonduri europene. Eu, in calitate de reprezentant al Universitatii Bucuresti nu am manipulat niciun fel de fond european. Totul a fost un denunt colegial, insistent. Dupa ce OLAF si organele in drept s-au uitat atent, s-a dovedit ca nu intelesesera bine despre ce era vorba. Sigur, era si domnul Ponta mai tanar, nici nu stiu daca el personal a avut habar de aceasta chestiune", a declarat Daniel Barbu in emisiunea Aktualitatea B1.


IMM, mediu de afaceri - Maria Grapini (PC)


    Sefa a filialei Timis a Partidului Conservator, Grapini este una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din Romania, castigandu-si notorietatea publica mai ales ca presedinte al Federatiei Patronale a Industriei Usoare din Romania.

Maria Grapini s-a nascut pe 7 noiembrie 1954 la Timisoara, a facut liceul in Beresti, jud. Galati si a absolvit in 1978 Institutul Politehnic ¬Gheorghe Asachi¬ din Iasi, Facultatea de Textile, specializarea ¬Tehnologia Mecanica a Filarii si Teserii¬. Intre 1978 si 1989 a lucrat la Garofita Timisoara, la inceput ca inginer stagiar si apoi si ca sef al atelierului de tesatorie si sef birou pentru organizarea productiei.

Pentru scurt timp a lucrat ca inginer la intreprinderea 13 Decembrie Timisoara, iar din 1990 in 1995 a fost director general la S.C. PASMATEX S.A. Timisoara. Din 1998 este presedinte al CA al firmei SC PASMATEX CONF INTERNATIONAL SA Timisoara si din 1995 este director general al SC PASMATEX SA Timisoara.

Pe partea de politica si ONG-uri, Grapini este presedinte al Partidului Conservator - Filiala Timis, membru al Rotary Club Ripensis Timisoara, vicepresedinte al UGIR 1903, presedinte al Asociatiei Femeilor Antreprenor din Romania si presedinte la Federatia Patronala din Industria Usoara.(FEPAIUS).

In spatiul public este cunoscuta in special datorita functiei de la FEPAIUS, ea avand in aceasta calitate multe aparitii publice in presa economica (scrisa si online) dar si la TV,

A publicat o serie de lucrari stiintifice intre 1978 si 2012, exemple fiind titluri precum ¬Restructurarea si privatizarea unei societati comerciale in Romania" (1995) si "Viata intre scrieri si trans-scrieri" (2012).

La partea de limbi straine, Maria Grapini spune ca stie bine franceza si engleza, iar la aptitudini mentioneaza, printre altele, competentele in managementul resurselor umane, competentele in stabilirea planului de afaceri, a bugetelor si a organizarii unei companii si capacitatea de a gestiona conflictele.

In declaratia de avere, Grapini spune ca detine un automobil Volkswagen Touareg din 2006, o casa de locuit dobandita in 1998 (suprafata 430 mp), o casa de vacanta dobandita in 2005 (supr 50 mp) si un teren extravilan de 750 mp dobandit in 2005. Venitul anual din salarii declarat este 211.285 lei, iar al sotului, 20.400 lei.


Ministrul fondurilor europene - Eugen Teodorovici

     Are o cariera de 21 de ani in institutii publice, din care circa 13 ani in domeniul fondurilor europene. Pana in anul 2007 a coordonat in principal programul ISPA (cel mai amplu program de pre-aderare cu fonduri europene, in domeniul transporturilor) si a avansat pana la functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (2007-2008). Dupa alegerile din 2008 a parasit Ministerul si a lucrat la Curtea de Conturi, ca Directorul Directiei de audit FEDR din cadrul Autoritatii de Audit. In 2012 a revenit in spatiul public in pozitia de Consilier al Primului Ministru Victor Ponta.

Un tehnocrat care a reusit in politica, in cele din urma, fiind ales senator PSD (de Buzau) in acest an, dupa o tentativa nereusita de a intra in Parlament in 2008 (din partea PNL, candidat de Vrancea).

Eugen Orlando Teodorovici a intrat in 1991 in administratia publica, la Ministerul Transporturilor, pe o functie de referent, lucrand ulterior la Departamentul de Integrare Europeana din Guvernul Romaniei si apoi la Ministerul Integrarii Europene. “Impreuna” cu Programul ISPA, pe care l-a coordonat, Teodorovici s-a mutat in 2005 la Ministerul Finantelor Publice, ca Director General al Autoritatii de Management pentru Fondul de Coeziune, ulterior ca Secretar de Stat.

Dupa alegerile din 2008, Teodorovici a parasit Ministerul de Finante, ulterior lucrand in cadrul Curtii de Conturi, ca Directorul Directiei de audit FEDR din cadrul Autoritatii de Audit.

Exista si aspecte controversate in cariera noului Ministru pentru Fonduri Europene, care implica suspiciuni de conflicte de interese. Astfel, potrivit profilului realizat de Gandul.info, este vorba despre un contract de 12 milioane de euro pentru care ar fi fost acordat prin CNADNR unei firme care apartinea nasului de cununie a sotilor Teodorovici.

De mentionat ca sotia lui Eugen Teodorovici, Florentina Teodorovici, a ocupat pentru mai multi ani functii de conducere in Ministerul Transporturilor, la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Transport - finantat prin fonduri europene.


Sport si tineret - Nicolae Banicioiu (PSD)

Nascut in 1979, sef al Tineretului Social Democrat, de formatie  stomatolog, Banicioiu este privit drept un apropiat al premierului Ponta si al lui Liviu Dragnea. Numele lui a fost legat de scandalul prostituatelor de lux, insa el a dezmintit acuzatiile ce i-au fost aduse.
 

  • CV Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu a absolvit liceul teoretic Al. Ghica din Alexandria in 1998. In 2004, termina Facultatea de Stomatologie - UMF Carol Davila, iar in 2007 devine asistent universitar in cadrul aceleiasi institutii.

In politica intrase deja in 2004, ca vicepresedinte al Tineretului Social Democrat, pentru ca in 2007 sa devina presedinte al organizatiei. Tot in 2004 a fost ales si deputat, candidand pe listele PSD+PUR la Bacau. Patru ani mai tarziu, candida tot din partea PSD, de aceasta data in "judetul lui Dragnea", Teleorman, pe listele Aliantei Politice PSD+PC, pentru ca in 2012 sa candideze la Bucuresti.
 

  • Activitate de parlamentar

In ultimul sau mandat de deputat, a fost chestior al Camerei Deputatilor si a fost temporar sau permanent membru in Comisia pentru munca si protectie sociala, Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati, Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa si in Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei. Banicioiu a facut parte si din Comisia care a anchetat sumele cheltuite de Ministerul Tineretului si Sportului, condus de Monica Iacob-Ridzi, in cazul "Zilei Tineretului", dar si in Comisia de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru actiuni de promovare a turismului si imaginii Romaniei.

Cunoscut de telespectatori pentru numeroasele lui participari la talk show-urile posturilor de stiri, el a avut in mandatul 2008-2012, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputatilor, 23 de luari de cuvant, 10 declaratii politice, 64 de luari de cuvant in BP, si-a pus semnatura pe 30 de propuneri legislative initiate, a inregistrat 52 de intrebari si interpelari.

Potrivit unui raport din octombrie al Institutului pentru Politici Publice, Banicioiu s-a numarat printre deputatii cu cea mai redusa prezenta la voturile finale din Camera Deputatilor, pe parcursul ultimului mandat.
 

  • Presa despre Nicolae Banicioiu

Numele lui Nicolae Banicioiu a fost legat, alaturi de cel al lui Ionut Negoita, fratele social-democratului Robert Negoita, de scandalul prostituatelor de lux, in care a fost, de altfel, audiat la propria cerere, dupa cum afirma el in martie a.c.. El a dezmintit permanent acuzele care i se aduc.
 

  • Declaratii de avere si de interese

Potrivit ultimei declaratii de avere (iunie 2012), el si sotia detin cateva terenuri in judetele Valcea si Olt, o casa donata de parinti la Daesti (Valcea), o casa constuita de parinti tot la Daesti, un apartament de 51 de metri patrati la Bucuresti si o casa la Voluntari. Cei doi au credite de cateva zeci de mii de euro la BCR si BRD. Nicolae Banicioiu a inregistrat, potrivit ultimei declaratii de avere, un venit anual de 55,5 mii  lei din salariul de deputat si de 14,7 mii lei din salariul de asistent universitar la UMF Carol Davila.

Potrivit declaratiei de interese, este membru fondator al Fundatiei pentru Promovarea Idealurilor Europene - Bucuresti, iar sotia sa este co-actionar (50%) la SC BAS EVENT EXPO SRL - BUCURESTI.



Ministri delegati:

Buget - Liviu Voinea (PSD)


in prezent secretar de stat in Minsiterul Finantelor Publice, este unul dintre autorii programului de guvernare a USL. Adept al impozitului progresiv, Voinea a introdus in mandatul sau mecanismul de plata a TVA la incasarea facturii.


Potrivit datelor postate pe blogul personal, Liviu Voina este conferentiar universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana, si profesor asociat la Academia de Studii Economice (ASE), Facultatea de Relatii Economice Internationale.

A obtinut diploma de MBA de la Universitatea Stockholm (in 1998) si doctoratul la ASE (in 2000), a fost angajat drept cercetator post-doctoral la Comisia Europeana, Joint Research Center din Sevilla (in 2004) si a lucrat in diferite proiecte internationale pentru OCDE, Banca Mondiala, Fondul European de Investitii, Comisia Europeana, etc.

In 2011 Liviu Voinea a fost Presedintele EIBA (European International Business Academy), o asociatie profesionala a economistilor europeni cu sediul la Bruxelles.

CV Liviu Voinea (potrivit SNSPA)

1 februarie 2005 - prezent
Functia sau postul ocupat: Conferentiar universitar doctor, Scoala Nationala de Studii Politice și Administrative (SNSPA)
Principalele activitati si responsabilitati : Cursuri de politici economice europene, politici regionale, managementul corporaţiilor transnaţionale, metode de analiză economică

1 octombrie 2009 - prezent
Functia sau postul ocupat:  Profesor asociat, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale ASE
Principalele activitati si responsabilitati   Cursuri de economie internaţională şi strategia firmei

aprilie 2009 –Septembrie 2012: Membru în Consiliul de Administrație al Eximbank S.A.

2007-prezent Diirector executiv (fără remunerație)  Asociatia Grupul de Economie Aplicata
Cercetare științifică

2009-2012 Presedinte; membru al Boardului (fără remunerație) European International Business Academy (EIBA), Bruxelles, Cercetare științifică

2004 – 7 mai 2012
 Administrator al Voinea Business Development Srl, Consultanță pentru afaceri și management, cercetare științifică

2004 Cercetător post-doctoral la  Institute for Prospective Technological Studies Joint Research Center, European Commission, Sevilla, Spania

  2001 - 2004
Funcţia sau postul ocupat    Profesor asociat
Activităţi si responsabilităţi principale    Predare curs "Sistemul financiar international"
Numele şi adresa angajatorului    Facultatea de Finante, ASE Bucuresti
    
Perioada    2001 - 2004
Funcţia sau postul ocupat    Lector universitar
Activităţi si responsabilităţi principale    Predare curs "Economie regionala si globalizare"
Numele şi adresa angajatorului    Facultatea de Studii Economice si Integrare Europeana - Universitatea Romano-Americana
    
Perioada    1999 - 2000
Funcţia sau postul ocupat    Profesor asociat
Activităţi si responsabilităţi principale    Predare curs "Finante internationale"
Numele şi adresa angajatorului    Facultatea de finante - ASE
Bucuresti
    
Perioada    1999 - 2000
Funcţia sau postul ocupat    Consultant in afaceri (aprilie 1999-octombrie 1999); Manager de vanzari la nivel national
Activităţi si responsabilităţi principale    Stabilirea si dezvoltarea activitatilor Scania in Romania, coordonarea retelei de dealeri
Numele şi adresa angajatorului    Scania Romania
Bucuresti
 


Proiecte de infrastructura de interes national - Dan Sova (PSD)

Dan Şova, propus ministru delegat pentru proiecte de infrastructură, declaratii controversate despre Holocaust

Senatorul PSD Dan Şova, critic acerb al lui Traian Băsescu, cel care se făcea remarcat prin declaraţii controversate despre Holocaust sau despre milionul de voturi anti-Băsescu pe care USL le aşteaptă din străinătate şi din liste suplimentare, este propus coordonator al proiectelor de infrastructură, conform Mediafax.

Dan Şova a fost propus ministru delegat pentru proiecte de infrastructură.

În prezent, Şova este ministru pentru relaţia cu Parlamentul, funcţie în care a fost numit în luna august.

Şova a făcut, în timp, multe declaraţii critice la adresa lui Traian Basescu, cerându-i în repetate rânduri acestuia demisia.

De asemenea, Şova susţinea, la câteva ore după încheierea referendumului din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu, faptul că USL aşteaptă încă un milion de voturi care nu au fost contabilizate în evaluarea BEC, respectiv 700.000 de voturi de pe listele suplimentare, 200.000 de voturi din străinătate şi câteva sute de mii de voturi la urnele mobile.

 

Ulterior, Liviu Dragnea a declarat că softul social-democraţilor pentru numărarea voturilor la referendum a mers foarte bine, diferenţa anunţată de senatorul Dan Şova venind dintr-o evaluare greşită la numărul de voturi care se găseau în urnele mobile, acesta fiind obosit.

Traian Băsescu a făcut referiri ironice şi el, chiar în mai multe rânduri, la competenţa de jurist a lui Şova, menţionând că acesta este cel care i-a sfătuit pe social-democraţi să ceară schimbarea lui Mircea Geoana din fruntea Senatului şi i-a asigurat că funcţia va reveni tot PSD.

De asemenea, Şova s-a făcut remarcat şi pentru o declaraţie legată de Holocaust, de la care i s-a tras schimbarea din funcţia de purtător de cuvânt al PSD. Alianţa Civică Democrată a Romilor (ACDR) a cerut instituţiilor statului, în martie, să-l sancţioneze pe senatorul PSD Dan Şova pentru declaraţiile publice prin care a negat Holocaustul din România, solicitând conducerii Partidului Social Democrat un punct de vedere oficial faţă de afirmaţiile politicianului. Conducerea Alianţei a cerut sancţionarea lui Şova pentru declaraţiile făcute în 5 martie 2012, la un post de televiziune, unde a declarat că "pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta se datorează lui Antonescu".

 

Preşedintele PSD Victor Ponta declara, la scurt timp, că Dan Şova nu mai este purtător de cuvânt al partidului ca urmare a "marii gafe" şi a răspunsului "absolut stupid" dat la o întrebare pe tema Holocaustului. Ponta susţinea că Şova nu are ceva cu evreii, ci a dat pur şi simplu dovadă de ignoranţă.

Şova este doctor în drept, membru PSD din 2003 şi senator din 2008. El a fost avocat, asociat al Casei "Şova şi Asociaţii".

Dan Şova s-a născut la 9 aprilie 1973 în Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Drept în 1995, şi Facultatea de Istorie în 2001, ambele în cadrul Universităţii Bucureşti.

În anul 2005, Dan Şova şi-a luat diploma de Doctor în Drept, fiind autor al lucrării "Fiscalitatea aplicabilă societăţilor comerciale".

În ceea ce priveşte experienţa sa profesională, Şova a fost profesor al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.De asemenea, Dan Şova a fost practician în reorganizare judiciară şi faliment.

Totodată, noul ministru este Membru al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Faliment şi al Insol Europe.

La alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii august 2008, Şova a fost ales senator în Colegiul uninominal 3 din Circumscripţia electorală 30 din judeţul Olt. El a câştigat un nou mandat de senator la scrutinul din 9 decembrie.

 

În cea mai recentă declaraţie de avere, depusă la mijlocul lunii iunie, Dan Şova apare ca proprietar a trei case, două în Bucureşti şi una în Ilfov, în satul Izvorani, şi al unui autoturism Volkswagen din anul 2007.

De asemenea, Şova deţine o colecţie numismatică, cu o valoare estimată de 15.000 de euro, el având trecut şi un depozit bancar cu o valoare de 165.000 euro, precum şi un alt depozit de peste 14.000 de lei.

Şova a declarat venituri de 32.502 lei în ultimul an fiscal din postul de conferenţiar universitar doctor la Universitatea Bucureşti şi 51.309 lei ca senator.

El a trecut 59.116 lei pierdere fiscală la Casa de avocat "Şova şi asociaţii" şi 15.982 de lei pierdere fiscală anuală pentru postul de practician în insolvenţă.

De asemenea, Şova a primit 1.600 de lei din drepturi de autor de la Editura CH Beck.


Cercetare - Mihnea Costoiu (PSD)

     Rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti din luna martie 2012, Mihnea Costoiu este doctorand al Universitatii Politehnica Bucuresti (UPB) si a ocupat din 2005 functia de director general administrativ al universitatii, este cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si la Universitatea Politehnica.

In 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar general in cadrul Ministerului, tot sub mandatul acesteia. Potrivit Kamikaze, Mihnea Costoiu este "omul de incredere" al fostului rector Ecaterina Andronescu.  

Mihnea Costoiu - CV

Mihnea Costoiu este doctorand al Universitatii Politehnica din Bucuresti, in 2002-2003 a urmat studii postuniversitare de Securitate Nationala la Colegiul National de Aparare, in 1996 si-a obtinut diploma de licenta in Inginerie economica la Universitatea Politehnica Bucuresti. In 1993 - 1995 a efectuat trei stagii de studii la Universitatea Paris IV, la Oxford si la Harvard.

Potrivit CV-ului, a fost membru in comisia de negociere a Guvernului cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala in perioada 2001-2004 si in 2009. A fost membru in consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman in perioada 2003-2004 si in 2009.

A ocupat din 2005 functia de director general administrativ al universitatii, este cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si la Universitatea Politehnica din Bucuresti. In 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar general in cadrul Ministerului. In 2004-2005 a fost manager de proiect in cadrul Ministerului Educatiei.

Datele din CV arata ca a fost olimpic, membru in lotul national de fizica (locul II) in 1988-1989, in 2004 a primit Ordinul National Serviciul Credincios in Rang de Cavaler, iar in 2008 a primit distinctie in lupta antidrog din partea Agentiei Nationale Antidrog.

Descarca de aici CV-ul integral al lui Mihnea Costoiu

Presa despre Mihnea Costoiu

Evenimentul Zilei scria in martie 2012 ca Mihnea Costoiu ar fi fost recrutat de fosta Securitate pe cand acesta era in liceu. "Conform datelor Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), in 08.07.1988, Costoiu a fost recrutat 'pentru supravegherea informativa' in cadrul liceului 'Tudor Vladimirescu', din Targu Jiu. A semnat un angajament, avand numele conspirativ 'Iulian'. Totusi, pana la venirea Revolutiei din 1989, 'Iulian' nu a turnat pe nimeni la Securitate, in arhive neexistand vreun document care sa-l incrimineze in acest sens. Prin urmare, conform CNSAS, lui Mihnea Costoiu 'nu i se poate atribui calitatea de lucrator/ colaborator al Securitatii'", scrie publicatia citata.

Gazeta de Sud scria in 2009 ca postul de secretar de stat in Ministerul Educatiei responsabil de buget, finante si investitii, informatizare si resurse, coordonarea implementarii proiectelor finantate din fonduri rambursabile sau nerambursabile pe care Mihnea Costoiu l-a ocupat in acel an "a fost infiintat special pentru a fi ocupat de o anumita persoana". Adrian Gorun, fost secretar general al Ministerului Educatiei, declara atunci pentru publicatia citata ca "toti banii ministerului vor fi gestionati de el si de ministrul Ecaterina Andronescu. Nu a mai existat niciodata un post de secretar de stat cu asemenea atributii in cadrul ministerului".

Inainte de a ajunge in Ministerul Educatiei, Mihnea Costoiu ar fi cumparat in 1999 societatea TAMSA care presta servicii catre sectorul minier, unde l-ar fi numit la sefia Consiliului de Administratie pe Ion Negricioiu, scrie Gazeta de Sud. "Povestea falimentarii TAMSA a facut chiar obiectul unui dosar penal. (...) Cercetarile politiei au scos la iveala faptul ca activele societatii erau vandute la preturi mult mai mici decat valoarea lor de inventar. Asta deoarece activele erau cumparate de o alta firma, ITIA SA, unde actionari erau acelasi Negricioiu si sotia lui Costoiu", scrie Pandurul.ro.

Si Adevarul a scris ca "Mihnea Costoiu a fost actionar unic al societatii, dar a transferat cea mai mare parte a patrimoniului catre o alta unitate nou infiintata, controlata de Ion Negricioiu, un partener de-al lui Costoiu, iar TAMSA a fost lasata sa intre in lichidare. Costoiu si Negricioiu au fost cercetati penal in acelasi dosar, dar numai cel din urma a fost trimis in judecata".

In 2010, fostul secretar de stat in Educatie ar fi cumparat o casa de 200.000 de euro de amenajarea careia s-ar fi ocupat una dintre firmele carora Mihnea Costoiu le-ar fi acordat contracte din functia de director general la Politehnica Bucuresti, scrie Kamikaze. Potrivit sursei citate, anterior Costoiu ar fi fost implicat in "falimentarea unor foste societati de stat, fapt pentru care a fost anchetat penal de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova".

Fostul vicepresedinte al PSD Gorj, Marius Vlaicu, declara in 2010 ca este "dezamagit" de colegii din PSD pentru ca atunci "cand am candidat pentru functia de secretar general adjunct, in Ministerul Educatiei, si, desi am luat concursul de functionar public, colegii mei de partid, doamna Ecaterina Andronescu si Mihnea Costoiu, mi-au retras dosarul si au numit pe altcineva in aceasta functie", transmite Impact in Gorj.  

"Politehnica a curatat Ministerul Educatiei de miliarde" titra Cotidianul in 2005, intr-un articol in care arata ca Mihnea Costoiu ar fi semnat din functia de secretar general in Ministerul Educatiei pentru ca imprimante si computere sa fie transferate de la Minister catre Universitatea Politehnica din Bucuresti.


Dialog social - Doina Pana

Deputatul PSD de Bistriţa Doina Pană, propusă ca ministru delegat pentru Dialog Social în viitorul Cabinet condus de Victor Ponta, are 55 de ani şi este de profesie inginer, însă de 29 de ani lucrează în învăţământ, în ultimul deceniu fiind director adjunct al unui colegiu tehnic, relateaza Mediafax.

 

Adriana Doina Pană s-a născut în 16 mai 1957 în comuna Matei din judeţul Bistriţa-Năsăud. Ea are un băiat stabilit în străinătate şi este văduvă.

Este licenţiată în electrotehnică, profesia sa de bază fiind de inginer electrotehnist, şi are masterat în Administraţie Publică.

După absolvirea facultăţii, Doina Pană a lucrat la Fabrica de Hârtie din Prundu Bârgăului, apoi a născut un băiat şi s-a mutat la Bistriţa la o fabrică, actuala Iproeb, care "patrona” Liceul Electrotehnic, actualul Colegiu Tehnic Infoel.

De 29 de ani, Doina Pană lucrează în învăţământ, în ultimii zece fiind director adjunct al Colegiului Infoel.

În 2008, timp de opt luni, ea a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Anul acesta, a fost numită pentru o scurtă perioadă inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

 

Ea este preşedinte al organizaţiei judeţene de femei din cadrul PSD Bistriţa-Năsăud şi vicepreşedinte la nivel naţional al OFSD.

În 2004, Doina Pană a devenit consilier judeţean, iar în 2008 a câştigat un al doilea mandat în Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, mandat pe care l-a întrerupt în perioada în care a fost numită secretar de stat în Ministerul Economiei, unde a stat opt luni în funcţie. În 2009, Doina Pană a fost candidat la alegerile pentru Parlamentul European.

În 2012, ea a fost aleasă din nou consilier judeţean. În 9 decembrie, Doina Pană a devenit deputat în Colegiul 1 Bistriţa-Livezile, obţinând 56,85% din voturi. Ea este singura femeie parlamentar din Bistriţa-Năsăud.


Romanii de pretutideni - Cristian David (PNL)

Fostul ministru liberal al Internelor Cristian David, ales la scrutinul din 9 decembrie pentru un nou mandat de senator, este desemnat ministru delegat pentru Românii de pretutindeni, în Cabinetul Ponta II, relateaza Mediafax.

 

Cristian David a fost senator de Vaslui în legislaturile 2004-2008 şi 2008-2012 şi ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională (2004-2007) şi ministru al Internelor şi Reformei Administrative, din 2007.

La alegerile din 9 decembrie el a fost ales pentru un nou mandat de senator.

David s-a născut la 26 decembrie 1967, în Bucureşti, numele său la naştere fiind Cristian Troacă. A luat numele de David în urma primei căsătorii. A absolvit studiile liceale la Liceul C. A. Rosetti din Bucureşti, profilul fizică-chimie (1986), după care a fost angajat la TMUCB Bucureşti (1986-1990), devenind apoi proiectant la Centrul de Proiectare TMUCB Bucureşti (1990-1991).

 

Potrivit CV-ului său, David a fost director la Van Soestbergen Import Export SRL (1992-1994) şi la Team International Import Export SRL (1995-1996).

Liberalul a absolvit studii universitare la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (în 1997) şi apoi studii postuniversitare în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Naţional de Apărare (2004). În 2006 a obţinut doctoratul în ştiinţe economice

După Revoluţia din decembrie 1989, a devenit membru (PNL), între 1990 şi 1993 fiind coordonator al Organizaţiei Tineretului Universitar Naţional Liberal, consilier al Free Congress Foundation (1992-1993) şi consilier al Fundaţiei Friedrich Naumann (1990-1992). Apoi a fost membru al Biroului Permanent Central al PNL (1991-1993) şi secretar general al Organizaţiei Tineretului Naţional Liberal (1993-1997).

David a fost consilier la Ministerul Tineretului şi Sportului în perioada în care Ministerul era condus de Crin Antonescu şi membru al Biroului Comitetului Interguvernamental pentru Politici de Tineret din cadrul Consiliului Europei (1997-1998).

După alegerile din noiembrie 2004, Cristian David a fost ales senator de Vaslui pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD, fiind în această calitate membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

La 29 decembrie 2004 a fost numit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării aquis-ului comunitar, funcţie care a fost desfiinţată la 5 aprilie 2007.

La data de 5 aprilie 2007, ca urmare a restructurării Cabinetului Tăriceanu, Cristian David a fost numit ministru al Internelor şi Reformei Administrative.

În octombrie 2008 presa a relatat despre o achiziţie pe bani publici făcută de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin care se achiziţionau autovehicule Dacia Logan la preţuri de 45.000 de euro, preţuri care, dacă se adaugă şi taxele de leasing asociate, ajungeau la aproximativ 70.000 de euro. Subiectul a fost menţionat inclusiv de către preşedintele Băsescu, acesta criticând aceste cheltuieli.

Ca urmare, PDL i-a cerut lui David demisia, dar acesta a refuzat, cerând în schimb, şi primind din partea premierului, concedierea şeful Poliţiei, chestorul Gheorghe Popa.

În presă, rămânerea lui David în funcţie a avut ca efect acuzaţii că Popa a fost doar un ţap ispăşitor şi că ministrul a evitat astfel răspunderea pentru afacere, pasând-o pe umerii şefului Poliţiei.

O lună mai târziu, în noiembrie 2008, Pavel Abraham, ofiţer superior de poliţie retras din funcţie în perioada mandatului ministrului David, a afirmat la o emisiune TV că la o percheziţie la locuinţa acestuia, efectuată în 1995, pe când era director al firmei Van Soesbergen SA, s-au găsit LSD, amfetamine şi cocaină.

În aceeaşi emisiune, precum şi într-un interviu acordat Realitatea FM, David a răspuns acuzaţiilor, precizând că el nu a consumat droguri şi că legătura sa cu ancheta respectivă a fost una marginală.

David s-a căsătorit, în Viena, cu notarul public Vanda Vlasov, sora geamănă a creatoarei de modă Ingrid Vlasov şi fiică a avocatului Mihail Vlasov, preşedinte al Camerei de Comerţ Iaşi.

În declaraţia de avere depusă înaintea alegerilor din 2012 David nu a trecut nici apartamente, nici vile şi nici terenuri, ci o motocicletă Martin Motors din 2005. El a mai trecut în declaraţia de avere bijuterii în valoare totală de 45.000 de euro.

La venituri, David a trecut 60.450 de lei pe ultimul an fiscal încheiat din funcţia de senator. Soţia sa a câştigat 134.061 de lei din funcţia de la Curtea de Arbitraj şi 11.970 de lei din avocatură.

La datorii, ministrul a trecut un credit la BCR, scadent în 2012, în valoare de 186.755 de euro.

În declaraţia de interese David a scris că este membru în Consiliul Director al Institutului de Studii Liberale, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Polo şi preşedinte al Şcolii de Nataţie Pro Dinamo. De asemenea, el menţionează că este membru al Delegaţiei Permanente a PNL.

 


Relatia cu Parlamentul - Mihai Voicu (PNL)

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu, propus ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, a mai deţinut acest portofoliu în perioada 2006-2008, în Guvernul Tăriceanu, relateaza Mediafax.

Mihai Voicu are 44 de ani, este originar din Bucureşti şi este inginer în construcţii civile.

După revoluţie, Voicu a lucrat, din 1993 şi până în 1994, ca inginer la Institutul de Construcţii Bucureşti, după care a fost angajat al unei firme timp de patru ani. În politică a intrat în 1991 şi în acelaşi an a devenit preşedinte al organizaţiei de tineret, ocupând această funcţie până în anul 1994.

În perioada 2001-2004, Mihai Voicu a fost secretar general al PNL.

În 2004, Voicu a fost ales deputat de Dolj din partea PNL.

În Guvernul condus de\Calin Popescu Tariceanu, Mihai Voicu a fost ministru delegat pentru coordondarea Secretariatului General al Guvernului, în perioada 2005-2006. Din 2006 şi până la încheierea mandatului, el a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

În anul 2008, Mihai Voicu a fost ales deputat pentru a doua oară într-un colegiu uninominal din Dolj.

Mihai Voicu a fost numit, în 6 august 2012, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri în Guvernul condus de Victor Ponta  după ce deţinătorul portofoliului, Lucian Isar, a demisionat.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie, Voicu a fost reales deputat în Dolj pentru al treilea mandat.

Mihai Voicu este preşedinte PNL Dolj şi vicepreşedinte la nivel naţional.

Potrivit declaraţiei sale de avere, el are un apartament şi o casă de locuit, ambele în Bucureşti.


Sursa: HotNews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22