Legea lustratiei intra in linie dreapta

Fara Autor | 15.04.2010

Pe aceeași temă

Legea lustratiei ar putea fi adoptata in maximum doua, trei saptamani. Potrivit amendamentelor aduse vor fi lustrabile persoanele din conducerea institutelor finantate de stat pentru studierea istoriei, cercetarea totalitarismului si a crimelor comunismului, precum si cele din conducerea Agentiei Nationale de Integritate.




Astfel, potrivit proiectului de lege sunt lustrabile persoanele din conducerea institutelor finantate de stat pentru studierea istoriei, cercetarea totalitarismului si a crimelor comunismului, precum si a Revolutiei din decembrie 1989, si de asemenea sunt "lustrabile" persoanele din conducerea Agentiei Nationale de Integritate. In plus, sunt "lustrabile" persoanele din conducerea Bancii Nationale a Romaniei si a altor banci de stat.




In schimb, s-a cazut de acord ca nu sunt "lustrabile" persoanele care la 22 decembrie 1989 aveau sub 18 ani precum si persoanele care aveau sub 18 ani la data in care au fost alese in structurile de conducere ale UTC sau la data in care au semnat angajament de colaborare cu Securitatea, cu conditia sa nu se fi mentinut in aceste situatii dupa varsta de 19 ani.




Deputatul PNL Eugen Nicolaescu, unul dintre initiatorii legii, apreciaza ca Legea Lustratiei va fi adoptata in aceasta sesiune parlamentara.




"Marti, la dezbateri, am convenit un text care se apropie de textul initial pe care l-am depus si imbunatateste varianta Senatului. A ramas ca in zece zile sa avem din nou in fata textul care se afla in Comisie si textul cu amendamente pe care l-am discutat ieri, iar dupa aceea sa intram in Comisia Juridica pentru discutii. Avand in vedere ca exista un acord si o deschidere si din partea PD-L, cred ca are sanse mari sa treaca prin comisie si dupa aceea in plen", a declarat Eugen Nicolaescu pentru Ziare.com.




Deputatul liberal a precizat ca nu se poate estima daca legea va fi adoptata chiar pe 20 mai, asa cum au anuntat presedintele Camerei Deputatilor si reprezentantii societatii civile. "Depinde cum va reusi sa treaca prin comisie. Dupa aceea, in plen, intr-o saptamana sau doua trece. In aceasta sesiune precis va trece", ne-a declarat Nicolaescu.




Reluarea dezbaterilor la Legea lustratiei si adoptarea ei in cel mai scurt timp au fost convenite intr-o intilnire dintre Roberta Anastase si Teodor Maries, liderul Asociatiei 21 Decembrie, care a renuntat la greva foamei.




Conform unui comunicat remis Ziare.com de Asociatia 21 Decembrie, dezbaterea a avut loc marti la Palatul Parlamentului, a fost moderata de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si la ea au participat deputatul PNLEugen Nicolaescu (initiator al Legii lustratiei), presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor - Daniel Buda, precum si deputatii PD-L Marius Dugulescu, Florin Postolachi si Sever Voinescu.




Delegatia societatii civile a fost alcatuita din Florian Mihalcea - presedintele Societatii Timisoara, Daniel Vighi - vicepresedinte, Sorin Iliesiu si Viorel Oancea (initiator al Legii lustratiei) - membri ai Societatii Timisoara, precum si Teodor Maries - presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989.




Asociatia 21 Decembrie ii cere, intr-un comunicat de presa, liderului PSD, Victor Ponta, sa se delimiteze de declarariile lui Ion Iliescu impotriva legii lustratiei.




"Reprezentantii societatii civile ii cer tanarului presedinte al PSD Victor Ponta sa dezavueze declaratiile neocomunistului Ion Iliescu impotriva lustratiei si sa faca un apel la toti deputatii PSD sa voteze Legea lustratiei, astfel incat aceasta sa fie adoptata in unanimitate, asa cum ar fi normal intr-un stat antitotalitar si democratic, membru al UE si al NATO, dand astfel un semnal de despartire a PSD de PCR al carui succesor a fost in ultimii 20 de ani", se mai arata in comunicatul remis de Asociatia 21 Decembrie.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22