Patru fundatii conduse de lideri ai UDMR verificate de DNA

Bernard Noghiu | 11.12.2008

Pe aceeași temă

Patru fundatii din judetul Cluj, conduse de lideri ai UDMR, sunt verificate de DNA. Anchetatorii vor analiza situatia financiara dupa care vor intocmi un raport. Printre conducatorii acestor fundatii se afla Kelemen Hunor, presedinte executiv UDMR, si Takacs Csaba, fost sef de campanie electorala.

Presedintele fundatiei Communitas, Takacs Csaba a confirmat miercuri, 10 decembrie, ca a primit o solicitare din partea DNA, in urma cu zece zile, de a pune la dispozitia procurorilor documente ale fundatiei pe care o conduce. Celelalte fundatii sunt: Progress, Iskola si Jakabffy Elemer.

Takacs a declarat ca este intrigat pentru faptul ca solicitarea a venit chiar inainte de alegerile parlamentare. Fundatia sa a fost infiintata pe data de 12 martie 1998, iar fondatorul unic este UDMR. Pana in 2005, presedintele fundatiei a fost Marko Bela, liderul actual al UDMR. Fundatia se ocupa de proiecte pentru comunitatea maghiara finantate din bani publici primiti atat de la Guvernul Romaniei, cat si de la Guvernul Ungariei. Bugetul total al fundatiei pe anul 2008 a fost de 4,6 milioane de lei.

Nagy Zsolt, presedinte al fundatiei Progress, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, a declarat ca nu stie despre o astfel de verificare, intrucat el nu se ocupa de "treburile zilnice" ale fundatiei. In schimb, vicepresedintele aceleiasi fundatii, Szep Iuliu, actual vicepresedinte al UDMR, recunoaste ca a primit o solicitare de la DNA pentru a pune la dispozitia procurorilor DNA acte doveditoare cu privire la situatia financiara. Aceasta fundatie se ocupa de birourile teritoriale care elibereaza legitimatiile de maghiar pentru maghiarii din Romania, iar pentru aceasta activitate primeste de la Guvernul Ungariei suma de 50 de milioane de forinti pe an.

Fundatia Iskola, infiintata in 1996, se ocupa de acordarea de burse sociale pentru elevii si studentii de etnie maghiara si patroneaza crearea de resurse finaciare necesare pentru infiintarea institutiilor de invatamant in limba maghiara.
Din aceleasi fonduri sunt finantate si burse pentru cadrele didactice universitare care predau in limba maghiara in institutiile de stat.

Activitatea acestei fundatii este sustinuta financiar de Fundatia pentru Scoala Koloszvar din Budapesta care colecteaza fonduri si le aloca in scopul dezvoltarii educatiei in Transilvania.

Presedintele fundatiei Jakabfyy Elemer, Szekely Istvan, a facut cunoscut ca a trimis deja documentele la DNA. Sursa financiara a acestei fundatii se afla in Ungaria, 90% din total, si in Romania, 10% din totalul fondurilor.

In cazul fundatiei Communitas se crede ca, in perioada 2007-2008 au fost facute o serie de deconturi pe numele unor membri UDMR, cu valori ce au depasit limita legala. Printre destinatarii acestor deconturi ar putea fi si Iuliu Szep, vicepresedinte UDMR pentru probleme culturale, care a primit suma de 20.000 de lei.

Referitor la aceste sume, directorul economic al fundatiei Communitas, Barta Margit, a declarat pentru Evenimentul Zilei ca aceste deconturi au valori asa de mari din cauza legislatiei "foarte greoaie si atunci se achita avansuri foarte mari" cu scopul de a acoperi macar o parte din chletuielile necesare pentru programele in derulare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22