PLUS cere tuturor curților de apel să sesizeze CCR împotriva ordonanței lui Tudorel Toader

Redactia | 25.02.2019

Reprezentanții PLUS au anunțat, luni, că vor cere Curților de Apel să sesizeze Curtea Constituțională asupra OUG 7 adoptată de Guvern care modifică legile justiției.

Pe aceeași temă

„Sprijinim total acțiunile societății civile profund îngrijorate de situația din justiție și de actele inițiate de ministrul Justiției. E nevoie de acțiuni concrete care să permită constatarea și eventuala anulare a ordonanței prin care Tudorel Toader încearcă să subordoneze politic parchetele din România. Una dintre soluțiile posibile este această contestare la instanțele din toată țara în speranța că, astfel, se va ajunge rapid la Curtea Constituțională”, a declarat Dacian Cioloș, conform unui comunicat de presă al PLUS, remis luni Mediafax.

„Este mai mult decât reprobabil ce se întâmplă și suntem deciși să folosim toate mijloacele legale accesibile. Fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că e nevoie să rezistăm și să ne implicăm politic în aceste momente care vor defini România în anii care vin. Ceea ce se petrece nu are nicio legătură cu vreun program economic sau cu apărarea unor valori naționale sau a drepturilor omului, așa cum încearcă să mintă coaliția guvernamentală. Este un atac la statul de drept și la sistemul judiciar astfel încât cei care i-au furat și mințit pe cetățenii acestei țări să scape de pușcărie. Cu fiecare leu care s-a furat am fost păgubiți cu toții de spitale, de școli și de șosele. Din acest motiv, suntem datori să luptăm cu toții împotriva celor care distrug sistematic viitorul nostru și al copiilor noștri”, a completat Cioloș.

Asociațiile de magistrați au criticat ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției pe motiv că aceasta încalcă principiul separației carierelor judecătorilor și procurorilor, mai ales în ceea ce privește criterul de accedere la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât și judecător, poate ocupa un loc la instanța supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcția de judecător pentru a accede la instanța supremă. Uniunea Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină șef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la DNA, la DIICOT, "fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor".

Și secțiile pentru procurori și judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au criticat OUG, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, precizând, în plus față de obiecțiile asociațiilor, că prevederile referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public nu au fost propuse de Consiliu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22