Proteste ale societății civile

Fara Autor | 19.06.2012

Pe aceeași temă

Zeci de oameni de cultură și manageri de multinaționale au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer premierului Victor Ponta să retragă ordonanța de urgență care prevede trecerea ICR din subordinea Președinției în cea a parlamentului. În scrisoarea promovată de Asociația Erudio, semnatarii arată că „ceea ce președintele Traian Băsescu a greșit în privința SMURD-ului și a lui Raed Arafat, dumneavoastră riscați să greșiți acum în privința ICR-ului și a directorului său. Poate că lumea nu va ieși în stradă pentru ICR. El doar înalță spirite, nu salvează vieți. Deși, din perspectiva noastră, le salvează de la netrăire. Iar dintr-o perspectivă mai largă, sub conducerea domnului Patapievici, ICR-ul a salvat viața culturală românească de la moartea prin uitarea și indiferența la care politizarea anterioară o condamnaseră pentru străinătate“.

Mai multe organizații ale societății civile (Asociația Pro Democrația, Societatea Academică din România, Critic Atac, Freedom House România, Alma Mater, Asociaţia Pro.Do.Mo, EDU CER, Centrul Român de Politici Europene, Academia de Advocacy) au inițiat protestul intitulat „Care era urgența la ICR?“, prin care este criticată decizia Guvernului Ponta față de ICR. Protestul a adunat până în prezent 1.528 de semnături.

GDS, alături de Freedom House, Expert Forum, CRPE, Societatea Timișoara, ProDoMo, Centrul de Resurse pentru Participare Publică și Centrul pentru Jurnalism Independent au criticat dur demersurile de politizare a administraţiei de stat de către Guvernul Ponta. În cazul ICR, „obiecţia semnificativă este că această mutare reprezintă o încercare vizibilă de eliminare a lui Horia-Roman Patapievici, un respectat scriitor și filosof, care a condus cu succes ICR în ultimii ani, elevând institutul din mediocritatea sa postcomunistă la un profil internaţional. Comisia de cultură din Senatul României, căruia îi revine acum controlul asupra ICR, este cunoscută pentru perspectivele sale naţionaliste înapoiate și a criticat în mod repetat direcţia cosmopolită a ICR sub conducerea lui Patapievici. Scriitori și membri ai intelectualităţii având orientări atât de dreaptă, cât și de stânga au lansat proteste împotriva guvernului, reliefând faptul că sub această conducere ICR a promovat pentru prima oară produse culturale în baza unor criterii obiective, și nu a preferinţelor personale ale șefilor“.

Mai mulţi reprezentanți ai comunității culturale din România și din străinătate (printre care Dan și Lia Perjovschi) au cerut într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru anularea ordonanței și păstrarea legii de funcționare a ICR în formula actuală. „Trecerea din subordinea autorității simbolice a instituției Președinției în subordinea Senatului este o falsă pretenție de depolitizare, câtă vreme Senatul este o instituție politică, alcătuită în majoritate din reprezentanți ai partidelor politice. Abia această decizie este o formă de politizare a ICR și de pierdere a autonomiei actului cultural. Activitatea ICR nu s-a desfășurat conform unei agende politice, lucru reflectat în toți aceşti ani prin diversitatea proiectelor culturale realizate de sau cu sprijinul ICR, proiecte care nu s-au rezumat la reprezentarea națională, ci au intrat în dialog cu alte culturi, au promovat valori recunoscute și au încurajat și generațiile tinere, au atras atenția asupra unei culturi române vii“, se spune în scrisoarea semnată de 26 de oameni de cultură - curatori, critici de artă, manageri culturali, artiști, scenografi, coregrafi, istorici de artă, regizori.

Zeci de artiști români, printre care și regizorul Cristi Puiu, s-au adunat pe 18 iunie în fața Ambasadei Canadei din București, pentru a cere simbolic „azil cultural“ și pentru a protesta împotriva deciziei guvernului care amenință independența culturii.

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) a convocat „Mișcarea Papioanelor“, un protest inedit organizat pe 18 iunie chiar în fața sediului ICR, reunindu-i pe cei care doresc menținerea instituției în actuala formulă.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22