Pe aceeași temă
Jurnaliștii de la publicația americană spun că șeful Departamentului de Stat al SUA, Rex Tillerson, când a vrut să discute cu cel mai puternic om din Polonia l-a vizitat pe Jaroslaw Kaczynshi, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), dar care nu este decât parlamentar, fără sa dețină vreo altă funcție de decizie.
Cu toate acestea, Kaczynscki, nu a întâmpinat nicio greutate în al numi în luna decembrie a anului trecut pe Mateusz Morawiecki, în locul lui Beata Szyldo. „Această decizie a fost luată pentru a îmbunătăți relațiile Poloniei cu partenerii săi europeni. Domnul Morawiecki, vorbitor de limbă engleză, este văzut ca un exponent mai convingător al opiniilor șefului său. Dar liderii Europei știu cine este cu adevărat responsabil. Iar premierii nu fac decât să-i îndeplinească dorințele celui care i-a numit practic în funcție", scriu jurnaliștii de la The Economist.
Situația din România nu diferă foarte mult. The Economist amintește că Liviu Dragnea a numit-o în ianuarie pe Viorica Dăncilă, un „membru obscur” al Parlamentului European, care a devenit astfel al cincilea premier al României din ultimii 2 ani, și care este complet obedient.
„Liviu Dragnea își indeamnă partidul să lupte împotriva «statului paralel», inclusiv împotriva Direcției Anticorupție, și să adopte legi care fac mai dificilă combaterea infracțiunilor”, se arată în Economist.
Jurnaliștii americani se tem că scenariul s-ar putea repeta și în Italia, unde sunt programate duminică alegeri parlamentare: coaliția de dreapta condusă de Silvio Berlusconi, formată din Forza Italia (partidul de dreapta al fostului premier Berlusconi) și doua formațiuni de extremă-dreapta - Liga Nordului și Fratii Italiei, este principala favorită în sondaje înaintea scrutinului de duminică, dar nu are garanția formării unei majorități - este cotată cu aproximativ 37% din intențiile de vot.
Alegerile din 4 martie marchează reintrarea în scenă a lui Silvio Berlusconi, care, la 81 de ani, conduce o coaliție de dreapta, fără însă a putea candida la postul de premier, ca si Liviu Dragnea, el având la activ o condamnare definitiva pentru frauda fiscala.
Jurnalistii americani amintesc ca europenii s-au obișnuit cu aceasta "moda" a oamenilor din spate care detin puterea dupa ce Vladimir Putin a condus Rusia din funcția de prim ministru, in perioada 2008-2012, in timp ce apropiatul sau, Dmitri Medvedev, "a menținut cald tronul prezidențial".
In Cehia, Andrej Babis, politician care s-a confruntat de asemenea cu acuzații de corupție, nu a reușit să formeze majoritatea, dupa ce partidul sau a castigat cele mai multe locuri in Parlament in octombrie anul trecut. In acest moment ocupa functia de prim ministru, dar nu se stie pentru cat timp. Ca si in PiS din Polonia si PSD din Romania, ANO, partidul lui Babis, este o trupa cu un singur om: si in cazul in care nu va mai fi prim ministru, tot el va directiona totul, din spate.