Pe aceeași temă
"Dacian Cioloş mă întreba retoric: 'de unde propuneţi să luăm lumină?', dovedind că, din păcate, nu a depăşit încă mentalitatea celor care vorbeau despre 'licuricii'... mari şi mici. Răspunsul este simplu: de la nimeni, ci ar trebui să înţelegem care este interesul legitim al României şi cum să îl urmăm cu demnitate şi curaj. Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă preşedintele Emmanuel Macron sau cancelarul Angela Merkel ar gândi în aceiaşi termeni 'de la cine luăm lumina'. Nu au făcut-o şi de aceea Franţa sau Germania au anunţat recent îngrijorările pe care le au referitor la decizia anunţată de preşedintele Trump în problema Iranului", a afirmat vineri Tăriceanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Fostul premier Dacian Cioloş a declarat miercuri că România ar trebui să aleagă valorile europene, statul de drept, democraţia şi nu "autoritarismul, propaganda şi omuleţii verzi" şi i-a cerut preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, să propună de "unde să luăm lumină", dacă nu e obligatoriu să o luăm de la Bruxelles.
"Iritat de propunerea Comisiei Europene, care vrea să condiţioneze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, domnul Tăriceanu, al doilea om în stat, spune că nu e obligatoriu să luăm lumină de la Bruxelles. În 1945, proaspăt întors de la Moscova, într-o pornire de oportunism politic, Mihail Sadoveanu organiza la Sala Dalles din Bucureşti o conferinţă cu titlul: 'Lumina vine de la Răsărit'. Dumneavoastră, domnule Tăriceanu, de unde propuneţi să luăm lumină? Vă deranjează preocuparea pentru respectarea statului de drept?", a scris Cioloş pe pagina sa de Facebook.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat pe 2 mai că propunerea CE de "restrângere a accesului la fondurile europene" pentru ţările membre care încalcă statul de drept este controversată în cadrul Uniunii, pentru că "nu are ce legătură să se facă" între fonduri şi stat de drept, România nefiind acuzată "în mod oficial" de UE că nu respectă normele statului de drept. El susţinea că "CE este un instrument care ne ajută să ne armonizăm punctele de vedere, dar nu este cel de la care trebuie să luăm obligatoriu lumină în orice privinţă".