Pe aceeași temă
Sunt de 20 de ani corectorul acestui hebdomadar şi am făcut socoteala că sunt persoana care a citit cel mai mult 22. Un corector, în România anilor ‘90, introducea în calculator textele primite de la autori (dactilo sau manuscrise), apoi le citea în printul din redacție și-și dădea BT-ul. Acum, de cele mai multe ori, articolele vin gata culese electronic. Nu mai fac pe dactilografa care pur și simplu introduce texte manuscrise, deși, cu unele excepții, se întâmplă și asta, dar eu sunt cea care editez tehnic textele pe canoanele 22 – familie de literă, stilistică tehnică, ortografie etc., apoi citire în printul paginii și dau BT-ul meu. Ce înseamnă asta? Că am citit 22 cel puțin de două ori, fiecare număr, de 20 de ani încoace, din doască în doască. Ia faceți dumneavoastră calculele!
Alesesem Filologia ca să fac ziaristică. Am făcut-o, dar nu la 22. Am citit 22 de la primul număr, eram fascinată de 22 și de GDS-iști – erau modelele noastre, eroii noștri, legendele pe care trebuia să le egalezi, năzuiam să fiu printre ei. Din primul meu articol ca jurnalist angajat la altă publicație, redactorul-șef Anda Raicu a păstrat numai conjuncțiile. După trei ani, am primit Premiul Geo Bogza pentru reportaj de turism din mâinile ei. Pentru mine, era de ajuns.
Am intrat în 22 ca-n brânză. Corector, la concurs. Voiam să fiu cu ei. Am avut două șefe fabuloase – Gabriela Adameșteanu și Rodica Palade – jupâne, pe bune. Stăteam smirnă. Gabriela Adameșteanu a organizat în 2002 Conferința PEN Internațional, unde scriitori din statele foste comuniste au putut să vorbească despre ororile întâmplate la ei. Ce a spus reprezentantul Albaniei n-am să uit până în mormânt. 22 a făcut zeci sau sute de astfel de dezbateri, extrem de importante, unde erau invitate personalităţi mondiale care erau onorate să vină la 22, dezbateri care puneau în ecuație societatea în care trăim și imaginau soluții. Uitați-vă în arhiva 22. Cine credeţi că a fost corectorul care a ascultat şi a transcris înregistrările?
Am cunoscut oameni minunați la 22 – colegi care acum sunt printre cei mai respectați jurnaliști și autori de mare prestigiu, pe care cei tineri îi au în bibliografia obligatorie. Tot ce nu vreau să mi se întâmple e să nu aud niciodată vreodată „a fost odată 22...“. Chiar dacă viitorul presei tipărite nu sună deloc bine. Am trăit pentru dumneavoastră, cititorii lui 22.
Mă înclin,
MARA ȘTEFAN,
corector la 22 din 1995 până în prezent.
Redacţia revistei 22 în 2007