Societatea civila propune partidelor un pact pentru statul de drept

Fara Autor | 30.07.2008

Pe aceeași temă

Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008 critica lipsa de vointa politica in domeniul anticoruptiei la nivelul parlamentului din Romania, manifestata prin re­fu­zul parlamentului de a permite investigatiile in cazurile cu fosti ministri, si incercarile parlamentului de a adopta mo­dificari ale Codului de Procedura Penala, care ar im­­­piedica orice investigatii penale semnificative. De ase­me­nea, este criticata Inalta Curte de Casatie si Justi­tie pentru decizii inconsecvente si refuzul de a judeca ca­zu­rile de coruptie politica, iar unele instante de judecata sunt criticate pentru lipsa unor pedepse descurajante in ca­zurile de coruptie unde exista condamnari. Raportul re­comanda expres sprijin pentru Directia Nationala Anti­co­ruptie, singurul organism anticoruptie care da dovada de eficienta, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Ca­satie si Justitie si Agentia Nationala de Integritate care, dupa operationalizare, trebuie sustinuta logistic si pro­tejata de interferente politice.

Pe acest temei, societatea civila cere partidelor po­li­ti­ce din Romania sa se angajeze, in vederea viitoarelor ale­geri, la semnarea unui Pact pentru statul de drept. Indiferent de ideologia partidelor, statul de drept este fun­da­mentul natural al ordinii politice europene, iar un par­tid care, fatis sau ascuns, are ca program subminarea statului de drept este un partid nedemocratic. Societatea civila asociata in mai multe aliante anticoruptie, consti­tui­te din ONG-uri, asociatii profesionale si sindicale, con­si­de­ra de datoria sa sa lupte contra fortelor politice care au un asemenea program nedemocratic, pentru a aduce la cunostinta votantilor care este programul real al clasei po­litice din Romania, dincolo de promisiunile electorale.

Pactul pentru statul de drept este fondat pe ur­ma­­­toa­rele doua principii:

1. Romania, prin intrarea in Uniunea Europeana, a ac­ceptat anumite reguli comune ale spatiului legal eu­ro­pean, si nu mai exista recurs contra acestora prin apelul la "suveranitatea proprie" sau la "originalitatea" siste­mu­lui juridic romanesc. Am facut unele promisiuni pentru a fi acceptati in Europa, iar toate partidele parlamentare, care au aprobat Tratatul de Aderare, au fost de acord. A sosit momentul sa respectam aceste promisiuni. Reco­man­darile din Raportul Comisiei Europene au carac­ter obligatoriu si, pe baza lor, formulam acest pact.

2. Stabilitatea sistemului judiciar si independenta sa fata de interferenta politica sunt cheia crearii unui sistem au­tonom si responsabil. Ca atare, partidele politice tre­buie sa renunte la ideea ca pot sa influenteze decizia de revocare sau numire a unor persoane cheie din sistemul ju­diciar. Propunerea apartine ministrului Justitiei, indi­fe­rent de opinia partidului care il sustine, avizul apartine CSM, iar decizia presedintelui tarii, procedura acceptata si sustinuta de Comisia Europeana. Continuitatea, mai ales a procurorilor care cerceteaza politicieni, este sin­gu­ra care poate transmite semnalul ca se pot face anchete de mare coruptie, fara ca aceia care le fac sa fie imediat des­tituiti sau amenintati ca isi pierd locurile la interventia celor pe care ii ancheteaza si a prietenilor lor politici. Nu exista nici motive de oportunitate pentru modificarea pro­ce­durii actuale de numire a procurorului general, a procu­ro­rului-sef al DNA si a adjunctilor acestora, procedura ac­tuala fiind sustinuta si de Comisia Europeana.

In virtutea acestor doua principii, propunem partidelor po­litice si premierului Calin Popescu Tariceanu sa sem­ne­ze urmatorul angajament electoral in patru puncte:

1. Ca nu vor propune, intreprinde, initia ori aproba, ina­­inte sau dupa alegeri, conform recomandarii Raportului Comisiei Europene, nicio schimbare institutionala, de statut juridic sau de personal la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie sau a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Un asemenea an­ga­jament constituie un semnal decisiv pentru con­ti­nua­rea luptei anticoruptie din Romania. Considerand me­ri­te­le conducerii actuale a DNA recunoscute de Comisia Eu­ropeana, in primul rand, trebuie mentinuta conti­nui­ta­tea procurorilor care au avut curajul de a ancheta si tri­mi­te in judecata politicieni si oameni de afaceri de varf.

2. Ca nu vor intreprinde sau aproba prin vot, inainte sau dupa alegeri, nicio schimbare a personalului de con­du­cere a Agentiei Nationale de Integritate, ca vor apro­ba sau cere premierului sa aprobe finalmente bugetul ANI, respins de doua ori in ciuda unei fundamentari clare, pentru a permite acestei Agentii sa devina complet ope­rationala, conform recomandarilor Comisiei Euro­pene.

3. Ca vor adopta noul Cod Penal si vor redacta si adop­ta noul Cod de Procedura Penala pe baza legisla­tiei europene eficiente si dupa dezbateri publice reale, cu scopul ca justitia penala sa functioneze eficient, rapid si echitabil, si ca vor renunta la modificarile propuse de par­lament la Codul de Procedura Penala care au fost cri­ticate de Comisia Europeana si care ar face impo­si­bi­le anchetele penale, inclusiv cele in curs. De asemenea, ca vor adopta amendamentele la Codul Civil si Codul de Procedura Civila, pentru a face din justitia civila din Ro­mania una europeana, rapida si eficienta.

4. Ca vor considera justitia ca fiind de un interes stra­tegic pentru statul roman si vor prevedea masuri, in­clusiv prin programele de guvernare, pentru finantarea co­respunzatoare atat a functionarii corecte a acesteia, cat si a actiunilor necesare pentru reformarea si transfor­ma­rea ei definitiva.

Acest mesaj a fost trimis sefilor tuturor partidelor po­li­ti­ce din Romania, guvernului, precum si Comisiei Euro­pe­ne si presei internationale. Societatea civila va tine opinia publica la curent cu progresul semnarii de catre partidele politice a Pactului pentru statul de drept si va reaminti votantilor in campania electorala pozitiile parti­de­lor fata de acest document.

 

Initiativa pentru o Justitie Curata formata din: Freedom House România,  Societatea Academica din România, Asociatia Societatea pentru Justitie, Alianta Civica, Asociatia 21 Decembrie, Blocul National al Revolutionarilor, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Grupul pentru Dialog Social, Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare si Societatea Timisoara, la care au aderat: Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Reforma Universitara, Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare, Fundatia "Gheorghe Ursu", Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Centrul Euroregional pentru Democratie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22