Pe aceeași temă
Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008 critica lipsa de vointa politica in domeniul anticoruptiei la nivelul parlamentului din Romania, manifestata prin refuzul parlamentului de a permite investigatiile in cazurile cu fosti ministri, si incercarile parlamentului de a adopta modificari ale Codului de Procedura Penala, care ar impiedica orice investigatii penale semnificative. De asemenea, este criticata Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru decizii inconsecvente si refuzul de a judeca cazurile de coruptie politica, iar unele instante de judecata sunt criticate pentru lipsa unor pedepse descurajante in cazurile de coruptie unde exista condamnari. Raportul recomanda expres sprijin pentru Directia Nationala Anticoruptie, singurul organism anticoruptie care da dovada de eficienta, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Agentia Nationala de Integritate care, dupa operationalizare, trebuie sustinuta logistic si protejata de interferente politice.
Pe acest temei, societatea civila cere partidelor politice din Romania sa se angajeze, in vederea viitoarelor alegeri, la semnarea unui Pact pentru statul de drept. Indiferent de ideologia partidelor, statul de drept este fundamentul natural al ordinii politice europene, iar un partid care, fatis sau ascuns, are ca program subminarea statului de drept este un partid nedemocratic. Societatea civila asociata in mai multe aliante anticoruptie, constituite din ONG-uri, asociatii profesionale si sindicale, considera de datoria sa sa lupte contra fortelor politice care au un asemenea program nedemocratic, pentru a aduce la cunostinta votantilor care este programul real al clasei politice din Romania, dincolo de promisiunile electorale.
Pactul pentru statul de drept este fondat pe urmatoarele doua principii:
1. Romania, prin intrarea in Uniunea Europeana, a acceptat anumite reguli comune ale spatiului legal european, si nu mai exista recurs contra acestora prin apelul la "suveranitatea proprie" sau la "originalitatea" sistemului juridic romanesc. Am facut unele promisiuni pentru a fi acceptati in Europa, iar toate partidele parlamentare, care au aprobat Tratatul de Aderare, au fost de acord. A sosit momentul sa respectam aceste promisiuni. Recomandarile din Raportul Comisiei Europene au caracter obligatoriu si, pe baza lor, formulam acest pact.
2. Stabilitatea sistemului judiciar si independenta sa fata de interferenta politica sunt cheia crearii unui sistem autonom si responsabil. Ca atare, partidele politice trebuie sa renunte la ideea ca pot sa influenteze decizia de revocare sau numire a unor persoane cheie din sistemul judiciar. Propunerea apartine ministrului Justitiei, indiferent de opinia partidului care il sustine, avizul apartine CSM, iar decizia presedintelui tarii, procedura acceptata si sustinuta de Comisia Europeana. Continuitatea, mai ales a procurorilor care cerceteaza politicieni, este singura care poate transmite semnalul ca se pot face anchete de mare coruptie, fara ca aceia care le fac sa fie imediat destituiti sau amenintati ca isi pierd locurile la interventia celor pe care ii ancheteaza si a prietenilor lor politici. Nu exista nici motive de oportunitate pentru modificarea procedurii actuale de numire a procurorului general, a procurorului-sef al DNA si a adjunctilor acestora, procedura actuala fiind sustinuta si de Comisia Europeana.
In virtutea acestor doua principii, propunem partidelor politice si premierului Calin Popescu Tariceanu sa semneze urmatorul angajament electoral in patru puncte:
1. Ca nu vor propune, intreprinde, initia ori aproba, inainte sau dupa alegeri, conform recomandarii Raportului Comisiei Europene, nicio schimbare institutionala, de statut juridic sau de personal la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie sau a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Un asemenea angajament constituie un semnal decisiv pentru continuarea luptei anticoruptie din Romania. Considerand meritele conducerii actuale a DNA recunoscute de Comisia Europeana, in primul rand, trebuie mentinuta continuitatea procurorilor care au avut curajul de a ancheta si trimite in judecata politicieni si oameni de afaceri de varf.
2. Ca nu vor intreprinde sau aproba prin vot, inainte sau dupa alegeri, nicio schimbare a personalului de conducere a Agentiei Nationale de Integritate, ca vor aproba sau cere premierului sa aprobe finalmente bugetul ANI, respins de doua ori in ciuda unei fundamentari clare, pentru a permite acestei Agentii sa devina complet operationala, conform recomandarilor Comisiei Europene.
3. Ca vor adopta noul Cod Penal si vor redacta si adopta noul Cod de Procedura Penala pe baza legislatiei europene eficiente si dupa dezbateri publice reale, cu scopul ca justitia penala sa functioneze eficient, rapid si echitabil, si ca vor renunta la modificarile propuse de parlament la Codul de Procedura Penala care au fost criticate de Comisia Europeana si care ar face imposibile anchetele penale, inclusiv cele in curs. De asemenea, ca vor adopta amendamentele la Codul Civil si Codul de Procedura Civila, pentru a face din justitia civila din Romania una europeana, rapida si eficienta.
4. Ca vor considera justitia ca fiind de un interes strategic pentru statul roman si vor prevedea masuri, inclusiv prin programele de guvernare, pentru finantarea corespunzatoare atat a functionarii corecte a acesteia, cat si a actiunilor necesare pentru reformarea si transformarea ei definitiva.
Acest mesaj a fost trimis sefilor tuturor partidelor politice din Romania, guvernului, precum si Comisiei Europene si presei internationale. Societatea civila va tine opinia publica la curent cu progresul semnarii de catre partidele politice a Pactului pentru statul de drept si va reaminti votantilor in campania electorala pozitiile partidelor fata de acest document.
Initiativa pentru o Justitie Curata formata din: Freedom House România, Societatea Academica din România, Asociatia Societatea pentru Justitie, Alianta Civica, Asociatia 21 Decembrie, Blocul National al Revolutionarilor, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Grupul pentru Dialog Social, Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare si Societatea Timisoara, la care au aderat: Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Reforma Universitara, Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare, Fundatia "Gheorghe Ursu", Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Centrul Euroregional pentru Democratie.