Al nostru Lincoln, la Gettysburg

Petre Iancu | 17.02.2009

Pe aceeași temă

America a sarbatorit 200 de ani de la nasterea presedintelui Abraham Lincoln, marea personalitate pe care succesorul sau actual si l-a ales, nu intamplator, drept model.

In campania electorala, Barack Obama l-a citat neobosit pe Lincoln. Era omul care a intrupat mai pregnant decat oricine visul american de libertate si de unitate, visul realizarii individului uman muncitor si increzator in propriile capacitati.
Lincoln continua sa fie eroul multor oameni de peste ocean. Portretul sau impodobeste numeroase case americane, fiind atarnat frecvent alaturi de cel al celor mai indragiti membri ai familiei.
In ce-l priveste, Obama il copiaza frecvent. Se afirma ca primului presedinte de culoare al SUA i-ar placea sa-si scrie singur cuvantarile, cum facea si Lincoln.
Nascut in saracie, acum doua veacuri, intr-o familie de tarani incercand in disperare sa cultive o bucata de pamant arid din pustiul statului Kentucky, tanarul Abraham avea sa asiste la doar 9 ani la moartea, in chinuri, a mamei sale. Ceea ce insa nu avea sa-l distruga.
Desi n-a apucat sa absolve mai mult de un an de scoala, tanarul Lincoln avea sa cheltuiasca un ocean de energie pentru a invata buchea si a-si insusi principiile de drept ale epocii sale.
Gratie talentului sau retoric exceptional si calitatilor sale iesite din comun, tanarul autodidact avea sa-i uimeasca pe deputatii din statul Illinois. Iar la doar 25 de ani avea sa fie acceptat ca avocat, fara sa fi studiat o singura zi la universitate.
Celebru a ramas Lincoln insa nu doar pentru performantele sale intelectuale profesionale ori pentru faptele sale de autoeliberare din catusele mizeriei si ignorantei. Si nici doar pentru ca a eliberat America de neomenia sclaviei.
Buna parte din bine meritata sa faima se bazeaza pe geniul scurtei sale declaratii rostite dupa macelul de la Gettysburg.
In urma celei mai sangeroase batalii a razboiului civil american, cea care avea sa constituie momentul de apogeu al sfortarilor antisclavagistilor impotriva statelor confederate, Lincoln avea sa inaugureze cimitirul soldatilor ucisi pe front amintindu-le compatriotilor pentru ce s-a luptat aici.
In ciuda imensei victorii a trupelor sale, obtinuta cu atata truda si jertfe de sange, in nu mai putin de 3 zile de cumplite inclestari, succinta alocutiune evita orice triumfalism. In opt propozitii ramase legendare, Lincoln il evoca pe Dumnezeu, amintea de nasterea natiunii sale, precum si, cu smerenie, de faptele de arme si de curajul fiilor ei de a lupta pentru idealurile lor, de a-si asuma sacrificiul suprem intru apararea libertatii si prezervarea eterna a democratiei americane. Oamenii luptasera "pentru ca un guvern al poporului, din popor, pentru popor sa nu piara in veci de pe fata pamantului", subliniase Lincoln.
Nu e de mirare ca Obama si-a ales aceasta personalitate exemplara drept model. In fond, Lincoln continua sa fie extrem de popular. E firesc sa fie asa. Iar succesorul sau nadajduieste si se cazneste sa fie la fel.
Apoi, alegerea la presedintie a primului sef de stat american de culoare are o valoare simbolica strans legata de faptele maretului sau predecesor, in calitatea sa de campion al luptei impotriva sclaviei.
Odata cu accesul lui Obama la Casa Alba, idealurile lui Lincoln ar fi triumfat definitiv, se afirma adesea.
In fine, inainte de a fi asasinat, in 1865, Lincoln a izbutit sa carmeasca nava americana cu bine pe timpul unei furtuni naprasnice, scotand-o teafara din zona celor mai periculoase recife cu care s-a confruntat vreodata. Ca s-o salveze, ilustrul presedinte din timpul razboiului civil nu s-a dat in laturi sa apeleze la ajutorul unor rivali politici.
Obama incearca acum sa-l imite. Ramane de vazut daca va reusi.
In ce-l priveste pe autorul celor opt propozitii rostite la Gettysburg, ar fi bine pentru intreaga suflare omeneasca, ar fi de-a dreptul minunat in aceasta lume saturata de trufase ispite totalitare ca Lincoln sa nu ramana doar eroul multor americani, ci sa devina si al nostru, al tuturor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22