Noua echipă a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, votată în Parlamentul European

Dora Vulcan | 27.11.2019

Ursula von der Leyen și echipa sa de comisari va putea prelua de la 1 decembrie conducerea Comisiei Europene.

Pe aceeași temă

”Membrii Parlamentului European au votat miercuri în favoarea noii Comisii Europene formate de președintele ales Ursula von der Layen, care urmează să preia funcția de la 1 decembrie”, se arată într-un comunicat al Legislativului UE.

Potrivit comunicatului, 461 de membri ai Parlamentului European au votat pentru noua Comisie, iar 157 de votat împotrivă, în timp ce alți 89 s-au abținut.

Votul în plen reprezintă încheierea unui lung proces de examinare a noii echipe de comisari de către Parlament.

Ursula von der Leyen, președintele ales al Execitului European, a reiterat importanța protejării climatului, temă prioritară pe agenda viitoarei echipei.

”Protejarea climatului este tema existențială pentru Europa și întreaga lume”, a menționat Ursula von der Leyen în discursul susținut miercuri în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, înainte ca aceasta să primească votul de învestitură pentru noua echipă de comisari europeni.

Ursula von der Leyen a trimis un semnal de alarmă de la pupitrul Parlamentului European privind combaterea schimbărilor climatice:

”Nu mai avem nicio clipă de pierdut în combaterea schimbărilor climatice”.

Totodată, Ursula von der Leyen a exemplificat vulnerabilitățile cu care se confruntă statele membre:

”Veneția este înghițită de apă, pădurile Portugaliei în flăcări.”

Pactul Ecologic European, portofoliu prezent în viitoarea Comisie, reprezintă obligația pentru sănătatea Europei, portofoliu de care se va ocupa Frans Timmerman, susținut de Adina Vălean, comisarul european din partea României.

Pactul Ecologic European este ”noua noastră strategie”, subliniază Ursula von der Leyen în discursul său.

De asemena, pentru o Europă mai sănătoasă și echitabilă, Ursula von der Leyen a declarat că ”neutralitatea climatică trebuie să fie incluzivă”.

***

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a început miercuri discursul său din plenul Parlamentului European, care va vota asupra validării noulului executiv european, cu un recurs la istorie și a solicitat sprijinul privind ”un nou start pentru Europa”.

”27 noiembrie, exact acum 30 de ani, ceasul bătea ora 12. Băteau clopotele bisericii, sirenele se auzeau, uzinele și magazinile erau goale în timp ce străzile se umpleau cu speranță… revoluția de catifea. Despre asta este Europa. Este despre oameni care stau împreună pentru libertățile și valorile lor”, a spus von der Leyen, în aplauzele sălii, citându-l ulterior pe Václav Havel, primul președinte al Cehoslovaciei postcomuniste.

”Fă efort pentru ceva pentru că e bine, nu doar pentru că are șanse de succes”, l-a parafrazat von der Leyen pe Havel, precizând că munca Comisiei Europene în următorii cinci ani va viza ”fiecare parte a societății și economiei noastre”.

Ursula von der Leyen a adus un omagiu și prececesorului său, Jean-Claude Juncker, căruia i-a mulțumit și despre care a spus că ”moștenirea lasată de el vorbește de la sine”.

”Dacă am revenit mai puternici după fiecare criză, și cred că am făcut-o, este mulțumită leadership-ului predecesorului meu Jean-Claude Juncker”, a spus ea.

”În inima acestei democrații europene vă solicit susținerea pentru un nou start pentru Europa (…) Suntem gata, dar și mai important, Europa este gata. Haideți să trecem la treabă”, a spus von der Leyen, parcurgând prioritățile sale în privința egalității de gen și în domeniile climei, acțiunii externe, Europa actor digital și inovație.

”Să fim o forță a păcii și a schimbării pozitive. (…) Putem fi cei care configurează o ordine globală mai bună pentru că asta este vocația Europei(..). Aceasta este calea noastră, calea europeană. Aceasta este comisia geopolitică la care mă gândesc și de care Europa are nevoie”, a mai spus Ursula von der Leyen, vorbind despre “super-puterea comercială a Uniunii Europene”, despre întărirea Uniunii prin intermediul unei ”piețe unice puternice” și a unei ”monede unice puternice”.

***

”Începând cu ora locală 9.00 (10.00 ora României), Ursula von der Leyen, Preşedintele ales al Comisiei Europene, îşi va prezenta echipa comisarilor desemnaţi (validaţi deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente) şi va discuta obiectivele noii Comisii alături de eurodeputaţi”, transmitea Parlamentul European într-un comunicat remis presei miercuri dimineață.

În urma dezbaterii, fiecare grup politic s-a reunit pentru a discuta intenţiile de vot.

Votul de la ora 12.00 (13.00 ora României), vot prin apel nominal cu majoritate simplă, a fost precedat de declaraţii ale liderilor grupurilor politice, în ordinea inversă a mărimii grupului.

România este reprezentată de Adina Valean, care deţine portofoliul Transporturilor.

Liderii principalelor grupuri europarlamentare au vorbit marţi, la Strasbourg, despre viitoarea Comisie Europeană şi votul de miercuri.

Intențiile de vot ale grupurilor parlamentare din PE

Socialiştii consideră că noul Consiliu de comisari „e cea mai bună variantă”, chiar dacă, „luaţi în parte”, comisarii nu ar fi trecut de acest vot.

Iratxe García Pérez (Spania), preşedinta grupului social-democrat, a declarat marţi, la o întâlnire cu presa:

„Dacă i-am lua în parte, niciodată nu am avea o Comisie Europeană. În ansamblu, este cea mai bună variantă pe care o putem avea, având în vedere manevra făcută. Această Comisie trebuie să îşi demonstreze capacitatea. Nu toţi comisarii sunt perfecţi pentru noi, dar, ca întreg, este cel mai bun Consiliu de comisari. Votul este individual şi sunt convinsă că vom demonstra încă o dată puterea noastră”.

Verzii, prin vocea lui Phillippe Lamberts (Belgia) și Ska Keller (Germania) dau de înțeles că se vor abține, spunând că asta nu înseamnă că îi împiedică ”să meargă mai departe (...) Aştept să vedem cu ce vin”, a spus Lamberts.

„Mulţi lideri ai mişcării pentru mediu aşteaptă să luăm măsuri. Nu vrem ca cei care ne-au votat, tot mai mulţi, să fie dezamăgiţi”.

Legat de noua Comisie, el a continuat: „Trebuie să fim sceptici. Nu suntem nici pro, nici contra. Trebuie să demonstrăm, ca grup, că suntem uniţi. Două treimi din grupul nostru sunt membrii noi. Oamenii sunt liberi să aibă o opţiune. Nu suntem un partid comunist chinez, dar trebuie să arătăm că suntem de acord unii cu alţii”.

În legătură cu comisarul propus de Ungaria, Keller a declarat: „Credem că cineva care este atât de aproape de Viktor Orban nu e în măsură să vorbească despre statul de drept”.

Manfred Weber (Germania), preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, aşteaptă un vot majoritar pentru Colegiul condus de Ursula von der Leyen. Legat de absenţa comisarului britanic, el a afirmat: „Britanicii nu se pot aştepta ca noi să aşteptăm până se hotărăsc. Am pierdut deja destul timp. Cred că putem merge mai departe”.

GUE, care reprezintă stânga şi extrema stângă, a anunţat că nu va vota noua comisie.

Liderii grupului de stânga şi extremă stângă GUE/ NGL, Manon Aubry (Franţa) şi Martin Schirdewan (Germania), au anunţat că nu vor vota noua comisie.

Ei au acuzat presiuni făcute de von der Leyen, deşi nu au oferit detalii concrete, şi au contestat felul în care s-au derulat audierile.

„Membri ai staff-ului au fost folosiţi pentru a face presiuni. Am auzit de la alţi colegi şi am văzut că presa a scris ceva despre asta. Nu vorbesc în numele lor, dar ştiu că asta se întâmplă”, a spus Manon Aubry.

”Von der Leyen a fost aleasă cu câteva voturi. În plus, a fost prima dată când trei comisari propuşi au fost respinşi şi nu există proiecte ambiţioase. Nu vom vota Consiliul comisarilor. Nu va servi oamenilor şi nici mediului”, a mai spus sursa citată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22