Republica Socialistă Transnistreană, susținută de Moscova, vrea recunoaștere internațională

L. G. | 30.07.2022

Liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a susținut vineri că singura soluție pentru rezolvarea conflictului cu Moldova este recunoașterea independenței Transnistriei.

Pe aceeași temă

„Ce ne privește pe noi, Pridnestrovia?”, a întrebat retoric Krasnoselski, folosind numele rusesc al regiunii. „Independența și dorința de recunoaștere internațională. Pentru asta luptăm. Nu văd alte opțiuni pentru rezolvarea conflictului”, a indicat el într-un discurs rostit cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a prezenței trupelor rusești în regiune. potrivit portalului msn.com.

În 29 iulie 2022 se împlinesc 30 de ani de la începerea operațiunii de „menținere a păcii” în Transnistria, care se desfășoară în conformitate cu acordul din 21 iulie 1992, semnat de președinții Rusiei și Republicii Moldova, Boris Elțîn și Mircea Snegur.

În acest context, Krasnoselski a calificat drept „periculoase și ipocrite” declarațiile politicienilor moldoveni potrivit cărora acordul din 1992 cu Rusia a fost semnat sub presiunea Kremlinului. „Armata rusă a oprit războiul din Nistru și a salvat viețile nu doar ale pridnestrovenilor, ci și ale moldovenilor, ale oamenilor de mai multe naționalități”, a adăugat el în comentarii preluate de Interfax.

Pe teritoriul regiunii separatiste se află 2.000 de soldați ruși, „trupe de menținere a păcii”, și un depozit de muniție datând din perioada sovietică.

Moscova furnizează gratis gaze naturale și plătește majoritatea pensiilor și salariilor din așa numita Republică Transnistreană.

În urmă cu o săptămână, „ministrul de externe” al regiunii separatiste a declarat că Transnistria este hotărâtă să obțină independența și o posibilă unificare cu Rusia și că faptul că Moldova a devenit candidat la aderarea la Uniunea Europeană pune capăt oricărei posibilități de cooperare.

Reamintim că Parlamentul moldovean a aprobat joi prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență în țară, decretată la scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina vecină.

Autoritățile moldovenești au dat ordinul de închidere a spațiului aerian după începutul invaziei rusești în Ucraina, având în vedere riscurile generate de războiul din țara cu care Republica Moldova are o parte din graniță, zonă în care se află și teritoriul separatist.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22