Pe aceeași temă
„Ce ne privește pe noi, Pridnestrovia?”, a întrebat retoric Krasnoselski, folosind numele rusesc al regiunii. „Independența și dorința de recunoaștere internațională. Pentru asta luptăm. Nu văd alte opțiuni pentru rezolvarea conflictului”, a indicat el într-un discurs rostit cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a prezenței trupelor rusești în regiune. potrivit portalului msn.com.
În 29 iulie 2022 se împlinesc 30 de ani de la începerea operațiunii de „menținere a păcii” în Transnistria, care se desfășoară în conformitate cu acordul din 21 iulie 1992, semnat de președinții Rusiei și Republicii Moldova, Boris Elțîn și Mircea Snegur.
În acest context, Krasnoselski a calificat drept „periculoase și ipocrite” declarațiile politicienilor moldoveni potrivit cărora acordul din 1992 cu Rusia a fost semnat sub presiunea Kremlinului. „Armata rusă a oprit războiul din Nistru și a salvat viețile nu doar ale pridnestrovenilor, ci și ale moldovenilor, ale oamenilor de mai multe naționalități”, a adăugat el în comentarii preluate de Interfax.
Pe teritoriul regiunii separatiste se află 2.000 de soldați ruși, „trupe de menținere a păcii”, și un depozit de muniție datând din perioada sovietică.
Moscova furnizează gratis gaze naturale și plătește majoritatea pensiilor și salariilor din așa numita Republică Transnistreană.
În urmă cu o săptămână, „ministrul de externe” al regiunii separatiste a declarat că Transnistria este hotărâtă să obțină independența și o posibilă unificare cu Rusia și că faptul că Moldova a devenit candidat la aderarea la Uniunea Europeană pune capăt oricărei posibilități de cooperare.
Reamintim că Parlamentul moldovean a aprobat joi prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență în țară, decretată la scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina vecină.
Autoritățile moldovenești au dat ordinul de închidere a spațiului aerian după începutul invaziei rusești în Ucraina, având în vedere riscurile generate de războiul din țara cu care Republica Moldova are o parte din graniță, zonă în care se află și teritoriul separatist.